Skip to Content

13 Saker Som Bör Få Dig Att Överväga Din Relation, Redan Idag!

13 Saker Som Bör Få Dig Att Överväga Din Relation, Redan Idag!

Tänker du ibland på om du borde göra slut, men sen så påminns du om allt i relationen som är rätt bra, trots allt? Eller så börjar du fundera när andra i din omgivning börjar påpeka att din relation inte är så hälsosam som den bör vara?

Många smarta personer lever i osunda förhållanden, utan att ha en tanke på att göra slut och gå skilda vägar. Otrohet och fysiskt våld är långt ifrån det enda som är oacceptabelt i ett förhållande.

När man har varit tillsammans med någon under en längre tid, så är det lätt att bli blind inför sitt eget förhållande.

Beteenden som man egentligen aldrig skulle acceptera hos en ny partner, har man helt plötsligt börjat få överseende för hos sin partner.

Anledningen till detta är att gränserna har suddats ut och man har blivit mer bekväm med varandra.

I allra värsta fall så har man tillsammans skapat helt skeva mönster, som först när andra kommer på besök och ser dem utifrån och från ett annat perspektiv, som de hamnar i ljuset och börjar ifrågasättas.

Detta kan till exempel gälla att skämta över varandras egenheter, eller att en av er konstant passar upp på den andra.

Tyvärr är det lättare sagt än gjort, att lämna en dysfunktionell relation. Oftast så är det så att man själv inte förstår att men lever i ett destruktivt förhållande.

Många människor börjar ta de första stegen först när familj och vänner runtomkring börjar reagera. Då har man oftast kört sitt självförtroende och sitt förnuft i botten för länge sedan.

Nedan har vi listat 13 saker som bör få dig att överväga din relation redan idag!

1. Du tassar på tårna

Är du orolig för att komma hem med ”fel” sorts smör när du går och handlar, är du rädd för att du hackar grönsakerna på fel sätt?

Eller drar du dig för att säga vad du tycker och tänker eftersom du vet att din partner har en annan åsikt? Att konstant vara på sin vakt inför din partners reaktion är absolut inte ett sunt beteende.

Detta tyder på att han kontrollerar dig alldeles för mycket.

2. Din partner ger dig gliringar hela tiden

Direkta elakheter är absolut ett helt klart NEJ, men var även uppmärksam på mindre uppenbara kränkningar.

Återkommande kommentarer om hur du borde se ut, ifrågasättande av din kompetens och onödiga kommentarer om maten som du har lagat är helt oacceptabelt.

Du kanske inte tycker att det är en stor sak, men om dessa kommentarer är upprepande bör du säga ifrån direkt. 

3. Du kan inte vara dig själv

I en hälsosam relation så kan båda partnerna vara sig själva, fullt ut. De kan vara sig själva med både sina tillgångar och sina brister.

Ingen ska behöva föreställa sig och låtsas vara någon som man egentligen inte är, bara för att tillfredsställa den andra partnern.

Att vara sig själv innebär att kunna få utrymme och egen tid till att ägna sig åt sina intressen och passioner, även om de inte delas av den andra partnern.

Att ha respekt för varandra och peppa varandra till egen personlig utveckling är a och o i en relation.

4. Din partner ljuger eller undanhåller saker

Upptäcker du att din partner gömt en sms konversation (ja, som du ”råkade” se i hans mobiltelefon..) eller en lunch med sitt ex? 

Även om kontakten i sig är helt oskyldig och han underhåller dessa saker för att slippa ha en diskussion med dig, så är det helt FEL: Du ska aldrig behöva känna dig utanför eller förnedrad.

Du har rätt att veta sådana saker som har att göra med er och er relation. Jag kan lova dig att han inte skulle vara glad om han kom på dig, med att göra dessa saker.

5. Du blir svartsjuk

När du börjar bli irriterad eller känna misstro mot alla som din partner pratar om eller träffar när du inte är med, så är det ett symptom på att du inte känner dig trygg i er relation.

När varje ny bekantskap, kollega eller vän blir en potentiell rival, så är det hög tid att rannsaka sig själv och ert förhållande.

6. Din partner börjar bli fysisk

Du kanske ännu inte är utsatt för det som brukar definieras som fysiskt våld, men det finns också andra hårdhäntheter som kan vara minst lika illa.

Att ta tag i sin partners arm eller haka när man ska tillrättavisa eller förklara någonting ses också som övertramp och är ett tecken på att din partner börjar bli allt mer fysisk i er relation.

Dessa tecken burkar oftast leda till att det inom en snar framtid kommer att handla om mycket allvarligare fysiskt våld än det hittills varit.

7. Du börjar känna dig isolerad från dina vänner

En destruktiv relation behöver inte alltid ta sig uttryck i fysisk eller verbal misshandel. Maktutövning kan också innebära att din partner knyter dig, till sig själv, alldeles för hårt och därmed hindrar dig från att ha ett socialt liv.

Om han ger dig dåligt samvete för att du prioriterar en middag med vänner framför att vara hemma med honom, så bör du absolut säga ifrån.

Att välja kärleken framför sina kompisar kan eventuellt vara okej när man precis har börjat dejta varandra, men det är inte okej för alltid!

8. Dina kompisar börjar påpeka att relationen är dysfunktionell

Nära vänner är oftast lojala och väldigt tålmodiga.  De kommer att stötta dina beslut in i det sista, men när de väl säger ifrån och börjar uppmana dig att lämna din relation, så bör du verkligen lyssna.

De ser saker du inte ser, och de kan bedöma saker utifrån. De är de viktigaste och mest värdefulla rådgivarna som du har.

9. Du och din partner pratar aldrig allvar

Tänk efter en gång. Var det inte riktigt länge sedan som du och din partner diskuterade så där initierat som ni brukade göra i början av er relation. Om livet, era drömmar och världsläget?

Nu förtiden handlar det mesta om trams och kommentarer om vad som visas på tv som avhandlas. För att då inte tala om hur sällan ni kommer till att prata om er egen relation, dess potential och brister.

Nej precis, intellektuella eller känslosamma ämnen har ni ingen ork för längre. Detta är viktiga ämnen som bör tas upp då och då. 

10. Du är stingslig och känner dig osäker

Det är egentligen inte så konstigt att du är på dåligt humör och tappar den mentala styrkan om du är utsatt för de felbeteenden som tidigare nämnts i artikeln: kontroll, gliringar, press, hårda tag eller ointresse.

I en fungerande kärleksrelation så ska man känna sig lugn och trygg. Stingsligheten kan också börja uppkomma när du väl börjar tröttna på att ta skit.

Då blir du osäker, irriterad och på din vakt för det mesta som din partner gör eller säger.

11. Ni uppskattar inte varandra längre

Ni har slutat säga att ni älskar eller tycker om varandra. Ni orkar heller inte anstränga er lite för att hitta på olika aktiviteter tillsammans, för att bryta den tråkiga vardagen en stund.

Ja, tyvärr är oftast detta tecken på att ni egentligen inte är så intresserade av att umgås med varandra. Ni har förmodligen bara fått för vana att ha en relation, dock är ni inte lika intresserade av den som ni var i början. 

12. Ni rör inte vid varandra längre

I början av ert förhållande handlade det mycket om hångel, smek och kyssar. Nu förtiden blir det knappt en kram när ni möter varandra i hallen efter att ha varit på jobbet hela dagen.

Ni har också slutat hålla hand med varandra när ni är ute på promenad. Fysisk närhet med sin partner är enormt viktigt för att kunna skapa må-bra-hormoner, en känsla av samhörighet och sexuell attraktion.

När den dagliga beröringen börjar försvinna så är det ett symptom på att något annat saknas i relationen.

13. Du tappar suget för sex

Lust handlar mycket om tillit och trygghet. Om vi blir osäkra inför vår partner, så känns även prestationerna i sängen som en riktigt hög tröskel. Dessutom så smittar oentusiasm för andra saker i relationen av sig på det sexuella.

Och om ni utöver det har slutat beröra varandra fysiskt i vardagen så är startsträckan till ett ohämmat läge riktigt långt bort. Kroppen har inte lika lätt för sig att ljuga som munnen har.

Det är absolut inte lätt att lämna sin partner. Det innebär att du helt plötsligt ska stå på egna ben, betala dina egna räkningar och laga din egen mat. Det låter skrämmande, men det går att klara sig själv.

Till och med om man tar sig ur en relation utan att ha någonstans att ta vägen, så finns det ändå möjligheter. Till en början kan man alltid sova hos en kompis, hos sin förälder eller i värsta fall, ta in på ett hotell eller vandrarhem. 

Om kärleken mellan dig och din partner inte är lika stark som den varit tidigare, eller om den till och med har försvunnit helt, så kanske det kan vara värt att jobba på relationen, beroende på hur länge ni har varit tillsammans.

Men, det är också viktigt att inse när det väl är dags att lämna. När du väl inser det, så kommer det också att kännas mer naturligt.

Detta betyder inte att det kommer att vara enkelt, men du är inte lika beroende av människan som du har älskar (eller till och med älskar fortfarande, men inte på samma sätt)

13 Saker Som Bör Få Dig Att Överväga Din Relation, Redan Idag!