Skip to Content

Följ Dessa 15 Steg För Att Snabbare Komma Över Ditt Ex

Följ Dessa 15 Steg För Att Snabbare Komma Över Ditt Ex

Det är riktigt jobbigt och kan göra riktigt ont när man gör slut med sin kärlek och går skilda vägar. Frågan är vad man kan göra för att underlätta sin sorg.

Att komma över någon som man eventuellt har känslor kvar för, kan vara något utav det jobbigaste som finns. Men ibland kan det vara så att ett avslut kan vara det bästa som finns för er.

Många gånger är vi rädda för smärtan som uppstår när en relation tar slut. Ibland kan känslorna vara så pass starka att det känns som att man håller på att gå under och att man aldrig någonsin kommer att sluta gråta.

I detta fall är det dock viktigt att vara medveten om att smärtan är vägen till ett läkande hjärta, som alla måste gå igenom.

Istället för att försöka dölja smärtan eller hålla tillbaka den, så är det bättre att se det och acceptera det som en period av läkande, som innebär allt från tårar till att man antingen äter mer eller mindre, sover sämre och liknande.

Detta är normala saker som tillhör när man har hjärtesorg. 

Tillslut kommer man till det stadiet där man accepterar och inser att det som har hänt har hänt och att du inte kan ändra på det.

Det kan vara så att det finns saker som man vill förändra framöver eller att man behöver förlåta både sig själv och sitt ex.

Kanske har du lagt allt du har på er relation och inte tagit hand om dina egna behov, där kan du behöva förlåta dig själv.

För att underlätta för sig själv och hjälpa sig själv att komma över sitt ex, så bör man till en början tillåta sig själv att känna smärta. Det betyder inte att du bör låta smärtan ta över hela dig och ditt liv.

Du måste också ha stunder där smärtan inte tar över, utan där du kan göra andra saker, för att glömma bort den en stund.

Det allra bästa som du kan göra när du gjort slut med ditt ex, är att försöka se till att de grundläggande behoven ändå uppfylls. De grundläggande behoven är sömnen, maten och motionen.

Utöver dessa tre saker, så kan det också vara skönt att prata med en nära vän. Vännen behöver bara finnas där för att lyssna så att man får visa sin sårbarhet och veta att man inte håller allt för sig själv. 

Det allra värsta som du kan göra när du gjort slut med någon är att söka upp sin före detta partner. Detta händer tyvärr allt för ofta, och att man börjar stalka honom.

Att sitta vid datorn eller telefonen och kolla hans profil, kommentarer och kontakter i flera timmar, flera dagar i rad, är absolut ingen bra ide. Det leder inte till någonting positivt.

Det kommer bara att göra dig ännu mer ledsen och bunden till det som ni någon gång haft. 

Nedan följer 15 steg som hjälper dig att komma över ditt ex, när det är som allra svårast. Läs dessa, och ta åt dig alla 15 steg. Vi garanterar att du kommer över honom mycket snabbare än du själv tror är möjligt.

1. Träffas inte

Detta kan vara riktigt svårt, men det är extremt viktigt. Du måste bygga upp nya rutiner och en ny vardag som fyller de tomma hålen som ropar efter ditt ex.

2. Sluta följa varandra på sociala medier

Att se allt som ditt ex gör, vilka han umgås med och vilka han börjar följa eller vilka bilder han gillar, kommer bara att göra dig mer ledsen och orolig än du redan är.

Att avfölja varandra och ge varandra lite utrymme är det allra bästa.

3. Skriv och ring honom inte

Du är sårad och du längtar efter honom. Det enda du vill är att höra hans röst. Men att ringa eller skriva till honom, kommer absolut inte att göra någonting bättre för dig själv.

Du kommer bara att påminnas om er tid och bli mer ledsen än du redan varit.

4. Berätta för dina kompisar om du vill få reda på saker om ditt ex eller inte

Om ni har varit tillsammans en längre tid så har ni förmodligen gemensamma vänner eller så hänger ni i samma kretsar.

Kom överens med dina vänner om du vill att de ska berätta vad ditt ex har gjort eller vilka han har varit med. Glöm inte att, det du inte vet, mår du inte dåligt över.

5. Ha planer, ligg inte hemma bara

Att bara ligga hemma och inte göra någonting, leder till att tankarna sätts igång. Det allra bästa du kan göra för att fylla tomrummet efter ditt ex, är genom att göra saker.

Gå ut och ta en promenad, häng med kompisar eller lyssna på en podd. Allt som får dig på andra tankar är bra, oavsett vad det är. 

6. Gå inte ut på samma uteställen

Vet du att ni ofta hänger på samma uteställen? Ställ dig själv frågan om du verkligen orkar träffa honom ute i vimlet. Om inte, undvik det och låt inte dig själv utsätta dig för den smärtan.

Hitta nya och härliga ställen att utforska istället för att låta dig själv utsättas för den smärtan genom att träffa honom.

7. Gå absolut inte hem med ditt ex

Att sakna ditt ex efter ett uppbrott är vanligt, men absolut inte konstigt. Det viktiga är att du absolut inte får gå hem med honom efter en utekväll, för det kommer att såra dig krossa ditt hjärta ännu mer.

Det kommer bara att ta mer tid för dig att läka än vad det annars hade tagit.

8. Hitta en singelförbundsvant

Försök att hitta en singelförbundsvant. Det är en kompis som du kan skratta, gråta, älta, dansa och vara bakis med.

Helt enkelt en person som du kan fylla ditt tomrum med och som du kan kontakta varje gång du inte vill sitta ensam hemma.

9. Glöm inte vem du var innan ni blev tillsammans

Det kan vara lätt att tappa bort sig själv i ett förhållande, när man är riktigt förälskad. Men när du väl står där, helt själv, efter uppbrottet, så är det viktigt att du kommer ihåg vem du var, innan det blev ni två.

Vad gjorde du? Vad tyckte du om? Vilka hängde du med? Försök att bli ditt gamla, lyckliga jag. 

10. Träffa någon ny

Genom att hitta kärleken och gnistan i någon annan, så hjälper det dig att inte tänka på ditt ex längre. En ny kärlek ger dig annat att tänka på och du kommer förmodligen att bli mer glad.

11. Låt det ta tid

Det tar tid att läka alla sår, och låt det göra det. Man måste låta sig själv vara ledsen och gråta ut ordentligt för att det ska läka och kunna bli bra igen. Det tar tid för alla, du är inte ensam om det.

12. Gör saker du inte gjorde när du var i förhållandet

Vad gjorde du innan du och ditt ex blev tillsammans? Var det något du slutade göra när ni blev ett par? Eller så kanske du alltid har velat lära dig ett nytt språk? Gör det!

Låt dig prova allt som du velat göra en längre tid. Kanske fastnar du för något som kan få dig på andra tankar.

13. Träffa folk du kanske inte träffade tidigare när du var i ett förhållande

Försök att gå till ställen där du inte brukade hänga med din parter. Det gör att du ökar chanserna till att träffa nytt folk och skapa nya relationer.

Det behöver självklart inte betyda relationer i form av förhållande, det kan också vara kompisrelationer.

14. Skuldbelägg inte dig själv

Ältandet kan vara en av de allra största bovarna som kommer fram efter ett uppbrott. Det är viktigt att inte skuldbelägga sig själv, utan istället försöka fokusera på att ta hand om dig själv.

15. Se till att få ett avslut

Nätt flicka med långt hår som går bort på en bro

Ni var ett par som själva valde att vara tillsammans med varandra. Försök att få ett riktigt avslut med varandra genom att försöka att respektera varandra och säga hejdå.

Det är viktigt för att ni lättare ska kunna gå vidare i livet, utan att hela tiden se tillbaka på er tid tillsammans.

Oavsett om det var du som gjorde slut med ditt ex, eller om det var han som gjorde slut med dig, så kan det vara riktigt jobbigt att acceptera det och gå vidare. Det är extremt viktigt att veta att du inte är ensam.

Det kan låta lite utnött, men det är verkligen viktigt. Det som händer dig just nu, händer flera miljoner flickor och pojkar, kvinnor och män, tanter och gubbar samtidigt som dig, runt om i världen.

Varje dag, året runt så krossas någons hjärta. Och varje dag, året runt så reser sig någon igen och klarar sig igenom sorgen som känts som helt omöjlig att ta sig igenom.

Det som du går igenom just nu är inte unikt, och precis som alla andra som har gått igenom det tidigare, så kommer du också att överleva.

Det är också viktigt att du är medveten om att det är helt okej att prata om ditt ex. Du behöver inte låtsas att du hatar honom, och du behöver inte låtsas att du älskar honom.

Samla dina vänner eller din bästa vän och prata om honom. Säg allt du känner att du behöver säga och få ut. Det kan vara allt från positiva saker om honom till de negativa sakerna.

Det är bättre att du pratar om honom med dina vänner, än att du ligger själv i sängen, gråter över honom och tvekar på att eventuellt kontakta honom. Det är absolut ingen bra ide.

Gör allt annat du behöver göra, skrik, gråt, skratta. Men, kontakta honom aldrig!

Följ Dessa 15 Steg För Att Snabbare Komma Över Ditt Ex