Skip to Content

Kommunicera Med En Narcissist – 5 Saker Du Inte Får Säga

Kommunicera Med En Narcissist – 5 Saker Du Inte Får Säga

Det är inte alltid det enklaste, att föra en normal konversation med en narcissist. Om du inte lägger fram orden rätt, så kan det lätt sluta med irritation, ilska och raseriutbrott.

En narcissist tror oftast extremt mycket på sig själv och har svårt för att känna empati mot andra, han sätter alltid sig själv först.

Personer med narcissistiska drag tror aldrig att de har fel. Felet ligger istället på någon annan, och de ber riktig sällan om ursäkt. De är dåliga på att styra sina känslor och sin frustration. 

Man kan säga att narcissister är som treåringar fast i en vuxen människas kropp. Precis som treåringar kan få plötsliga känsloutbrott utan någon riktig anledning, kan även narcissister få det.

De kontrollerar personer i dess omgivning genom deras utbrott, eftersom människor som drabbas kan tycka det är riktigt obehagligt.

En narcissist anser sig alltid vara mycket viktigare och mer betydelsefull än alla andra i sin omgivning, vilket gör att dessa människor ständigt utsätts på olika sätt.

Rikedom, framgång, makt och kärlek är det som driver narcissister framåt. Dock är den största delen av dem alla endast fantasier och lögner om deras framgångshistorier. Det är också vanligt att narcissister lever högt över sina tillgångar.

Ungt par som älskar varandra

En narcissist har ett överdrivet behov av att stå centrum, så om du vill mata hans redan stora ego, kan du inte ge honom nog med bekräftelse. Var dock medveten om att du inte kommer att få någonting tillbaka.

Narcissister har också väldigt orealistiska uppfattningar om sina rättigheter.

Eftersom han anser att allt i hela världen kretsar just kring honom, kommer han att ha egna regler som han förväntar sig att alla andra ska följa, utan att ifrågasätta honom.

Han saknar empati helt och hållet, och har därför ingen som helst förmåga att kunna sätta sig in i andras känslor och förstå dem.

Detta är en av de starkaste personlighetsdragen en narcissist har, vilket också är anledningen till att alla deras relationer förstörs.

De tror också att alla andra är avundsjuka på honom, fast det egentligen är han som är avundsjuk på alla andra.

Detta leder till konflikter med andra människor, där narcissistens enda mål är att förstöra för dem som han är avundsjuk på. 

Narcissister utnyttjar andra människor på ett skamlöst sätt, för att uppnå sina egna mål.

Om din relation med narcissisten är ett jobb-relation, så kan du och dina kollegor vara beredda på att er arbetssituation på något sätt kommer att påverkas negativt. Han kommer gärna att ta åt sig av äran för andras framgångar.

Hur bör du gå tillväga för att genomföra ett samtal med en narcissist?

två grälar medan man förbereder mat

Så länge du håller med en narcissist och så länge han får som han vill kommer ni att ha en bra relation. Det är när du tycker annorlunda eller vill annat än han, som ni kommer att hamna i konflikt.

Det tar endast en sekund för en narcissist att gå från bästa vän till fiende med någon. Egentligen ser narcissisten alla som fiender innerst inne då han inte litar på någon.

De har svårt för att hantera att människor tycker eller vill annorlunda än han själv. Han har en liten, nästintill ingen förståelse och respekt för andra människor. 

Så, frågan är vad du bör göra när du väl måste stå på dig och hävda din åsikt eller stå fast besluten till ett nekande svar mot narcissisten? Till att börja med bör du i lugn och ro bli klar över var du själv står i gällande fråga.

Detta kan vara väldigt svårt, men du bör tänka bort all hänsyn du har till narcissisten. Om du tänker bort din rädsla för hur han kommer att reagera på det du har att säga, vart skulle din gräns gå då?

Narcissisten kommer förmodligen vilja stressa fram ett förslag, men var tydlig med att du behöver betänketid. Det är dock viktigt att du är tydlig med när och hur du kommer att återkoppla till honom.

Det viktigaste är att du hinner landa i var du själv står och att du inte stressar fram ett svar under hans press. 

relationer svårigheter

När du väl vet var du står så är det dags för dig att förbereda dig mentalt. Börja med att gå igenom samtalet du kommer att ha med honom för dig. Försök att hitta svar på de argument du tror att han kommer att komma med.

Försök att själv hitta på argument som gynnar narcissisten, eftersom allt i hans värld handlar om honom. Annars kommer du kunna förklara dig hur mycket som helst om varför du tycker eller tänker på ett visst sätt, han kommer inte att bry sig alls.

Men, om han eventuellt får ut någonting av det du säger, finns det chans att han ändrar uppfattning och tillslut går med på ditt förslag. Du måste själv veta vad ditt syfte är med det kommande samtalet med narcissisten.

Sedan kommer det allra svåraste, att prata med honom. Återkoppla på det sätt du lovet att du skulle göra, och förbered dina nerver. Säg sedan din åsikt.

Säg det du har att säga väldigt kort, du behöver inte anstränga dig och komma med långa förklaringar då han egentligen inte bryr sig om dina åsikter och tankar då han tycker att du har fel.

Lägg samtidigt fram dina argument som gynnar honom. Det är viktigt att du håller fast vid dina åsikter och är tydlig med att berätta om eventuella konsekvenser eller vad du kommer att göra efter samtalet.

Du MÅSTE vara konsekvent och genomföra det du sagt. 

Nätt kvinnaanseende som stirrar ut ur ett fönster

Var också beredd på att narcissisten kommer att försöka leda dig från ämnet och in på något annat. Följ inte med på det spåret, utan försök istället att leda tillbaka samtalet till det ämne du pratar om och är inne i, men glöm inte behålla lugnet.

Fall inte för hans känslomässiga saker han kommer att slänga ur sig. Var rak på sak, ta inte hänsyn till några känslor.

Vid detta fall är det viktigt att du påminner dig själv om din mentala förberedelse – vad var det du ville komma fram till med det här samtalet. 

Efter samtalet bör du ta dig tid att utvärdera hur det gick. Reflektera över vad du gjorde bra och vad du kunde ha gjort bättre, så att du vet det till nästa gång.

Men, glöm inte att vara stolt över dig själv och gratulera dig själv till ditt försök och tålamod. Var snäll mot dig själv, nu vet du hur mycket energi ett sådant samtal kräver.

5 saker som du absolut aldrig bör säga till en narcissist

Det finns vissa saker du bör undvika att säga till en narcissist om du vill undvika dålig stämning och deras raseriutbrott. Nedan följer 5 fraser du absolut inte bör säga till honom:

1. ”Du skulle inte ha gjort på det här sättet”

ungt par i sportkläder som sitter på sidan av en väg

Det spelar absolut ingen roll om du säger det som konstruktiv kritik, en person med narcissistiska drag kommer bara att höra att de har gjort något fel och att du tror du kan göra det bättre.

Det hotar deras självkänsla extremt mycket. Allt som har med kritik att göra och att lyfta någon annan, tolererar inte en narcissist.

Du kan istället säga något som är lite mildare, till exempel ”låt oss tillsammans lista ut det här”.

2. ”Du har fel”

vänner sitter tillsammans på stranden

Narcissister reagerar extremt dåligt på raka konfrontationer. Eftersom de har svårt för att känna empati kan de reagera genom att säga sådana saker som du själv ALDRIG skulle kunna säga till någon. 

Detta betyder dock inte att du ska undvika att säga vad du tycker, tänker och känner.

Om du vill undvika dålig stämning och en ful ton, bör du försöka lägga fram din åsikt på ett lite mjukare sätt, till exempel ”Jag hör absolut vad du säger, men jag ser det på ett annat sätt”.

3. ”Vad är det med dig?”

Olycklig deprimerad uttråkad man

Även fast du ibland får lust att säga detta i en viss situation – försök att bita dig själv i tungan. Även fast det verkar vara helt tvärtom, så har narcissister ett riktigt lågt självförtroende.

De hatar att känna sig påhoppade och nedvärderade, trots att det är så de får andra att känna sig.

Försök istället att ta reda på vad som egentligen försiggår i narcissistens huvud och försök att uttrycka dig på ett sätt som visar att du förstår dem och bara vill hjälpa dem, till exempel ”Vill du prata om det?”

4. ”Men du har ju aldrig..”

ung man är olycklig

”Du har aldrig sett den filmen”, ”Du har aldrig varit i det landet” eller ”Du har aldrig ätit på den restaurangen” och liknande meningar.

Ibland kan det vara svårt att inte kontrollera narcissistens bluffar och alternativa sanningar som de kan säga, bara för att få en historia de berättar om att låta bra.

Att säga att narcissisten förskönar eller överdriver sanningen är ingen bra ide, speciellt om andra människor är i närheten. En narcissist kan bli extremt triggad om han känner sig påhoppad offentligt.

Ett tips är att istället låta dessa människor få reda på sanningen när du är ensam med dem, utan att narcissisten är i närheten.

5. ”Det är inte sant”

Par som har ett seriöst samtal

Eftersom narcissister är för upptagna med att tillgodose sitt stora ego, är de alltid på sin vakt, mot allt som kan förstöra deras extremt stora självbild.

Narcissister bryr sig inte ofta om att hålla sig till hela sanningen, det viktiga för dem är att de lägger fram det till sin egen fördel.

Trots att du vet att det narcissisten säger inte är sant, och du försöker framföra det på ett lugnt och snällt sätt, så kommer han ändå att se det som en attack på honom från ditt håll. Då brukar det oftast eskalera.

Oavsett hur du uttrycker dig, även om du försöker göra det försiktigt och snällt, så ska du alltid ha i åtanke att narcissister förändras väldigt sällan.

Narcissism är ett livslångt personlighetsdrag. Det tenderar dessutom att bli allt värre med åren.

För att göra dig själv en tjänst, bör du distansera dig själv från honom och anpassa dina egna förväntningar efter den specifika personen och situationen.

Du måste acceptera att du inte kan förvänta dig att få empati och respekt. Du ska också veta att du inte kan kompromissa med en narcissist. Det kommer förmodligen alltid att vara på hans villkor.

Kommunicera Med En Narcissist - 5 Saker Du Inte Får Säga