Skip to Content

Vad Är Vänskap? Gör Ditt Liv Rikare Och Förbättrar Din Hälsa

Vad Är Vänskap? Gör Ditt Liv Rikare Och Förbättrar Din Hälsa

Vänskap kan ha en stor inverkan på din hälsa och ditt välbefinnande men det är inte alltid lätt att bygga upp eller upprätthålla vänskap.

Du bör se till att förstå vikten av vänskap i ditt liv och vad du kan göra för att utveckla och vårda dina vänskapliga relationer med andra människor.

Vilka är fördelarna med vänskap?

två kvinnor som sitter och dricker kaffe

Bra vänner är alltid bra för din hälsa. Vänner är där när du firar din bra stunder i livet samt för att ge dig stöd under de dåliga stunderna.

Vänner förhindrar att du känner dig ensam och ger dig också det nödvändiga sällskapet som alla vi behöver i livet. Människor är sociala varelser och vänner är viktigt att ha. Vänner kan också:

– Öka din känsla av tillhörighet och syfte

– Öka din lycka och minska din stress

– Förbättra ditt självförtroende och känsla av självvärde

– Hjälpa dig hantera dåliga saker såsom skilsmässa, allvarlig sjukdom eller död av en familjemedlem

– Uppmuntra dig att ändra eller undvika ohälsosamma vanor som överdrivet drickande eller brist på motion

Vänner spelar också en stor och viktig roll när det kommer till att främja din hälsa. Vuxna med starkt socialt stöd har minskad risk av många hälsoproblem inklusive depression, högt blodtryck och fetma.

Studier har till och med visat att äldre vuxna med ett rikt socialt liv sannolikt kommer att leva längre än deras kamrater med sämre socialt liv.

Varför är det ibland svårt att få nya vänner eller behålla gamla?

två unga kvinnor som sitter utomhus

Många vuxna har svårt att utveckla nya vänskaper eller behålla befintliga. Vänskap kan lätt hamna bakom andra prioriteringar till exempel arbete eller vård av barn.

Du och dina vänner kan ha vuxit ifrån varandra på grund av förändringar i era liv eller intressen.

Du kanske har flyttat till ett nytt område och har ännu inte hittat ett sätt att träffa nya människor.

Att utveckla och upprätthålla goda vänskaper kräver ansträngning. Njutningen och komforten som vänskap kan ge gör dock investeringen värd det.

Hur många vänner bör man ha?

tre kvinnor som sitter på soffan

Kvalitet räknas mer än kvantitet när det kommer till antalet vänner som man bör ha.

Även om det är bra att ha ett stort nätverk av vänner och bekanta så vill du också vårda några riktigt nära vänner som kommer att vara där för dig genom vått och torrt.

Det kan vara svårt att ha för många riktigt bra vänner i sitt liv då alla de relationer kräver någon form av investering av tid.

Hur träffar man nya människor?

två kvinnor kramar

Det är möjligt att du har förbisett potentiella vänner som redan finns i ditt sociala nätverk.

Tänk igenom människor som du har interagerat med, till och med väldigt avslappnat, och som lämnade ett positivt intryck på dig.

Du kan hitta potentiella vänner bland människor som:

– Du har jobbat med eller gått i skolan tillsammans

– Ni var vänner tidigare men har sedan dess tappat kontakten

– Ni delar familjeband

Om någon sticker ut i ditt minne och är någon som du vill lära känna bättre, nå ut. Be gemensamma vänner eller bekanta att ge dig den personens kontaktinformation.

Skicka sedan iväg en inbjudan till kaffe eller lunch.

två kvinnor som sitter på sängen och dricker kaffe

För att träffa nya människor som kan bli dina vänner så måste du gå till platser där andra människor samlas. Begränsa dig inte till en strategi för att träffa människor.

Ju mer du anstränger dig desto större är sannolikheten för framgång.

Uthållighet spelar också roll. Ta initiativet snarare än att vänta på att du blir inbjuden någonstans.

Du kan behöva föreslå saker några gånger innan du vet om ditt intresse för en ny vän är ömsesidigt.

Prova till exempel något av dessa förslag:

Delta i evenemang. Leta efter grupper eller klubbar som samlas kring ett intresse eller en hobby som du också har. Dessa grupper är ofta listade i tidningar eller på anslagstavlor.

Det finns också många webbplatser som hjälper dig att ansluta till nya vänner i ditt område eller stad.

Volontär. Erbjud din tid eller dina talanger på ett sjukhus, kyrka, museum, samhällscenter, välgörenhetsgrupp eller annan organisation.

kvinnor som sitter utomhus

Du kan skapa starka kontakter när du arbetar med människor som har ömsesidiga intressen.

Förläng och acceptera inbjudningar. Bjud in en vän att följa med dig på kaffe eller lunch. När du är inbjuden någonstans, tacka ja.

Kontakta någon som nyligen bjöd in dig till en aktivitet och återlämna tjänsten.

Ta upp nya intressen. Gå på en högskole- eller samhällsutbildning för att träffa människor som har liknande intressen. Gå och träna på det lokala gymmet, finns alltid vänliga människor att träffa där.

Ta en promenad. Ta dina barn eller husdjur och gå ut. Chatta med grannar som också är ute och går eller gå till populär park och inled samtal där.

Men framför allt, var positiv.

Du kanske inte blir vän med alla du träffar men att upprätthålla en vänlig attityd och uppföra dig väl kan hjälpa dig att förbättra relationerna i ditt liv och så frön av vänskap med nya bekanta.

Hur påverkar sociala medier vänskap?

två kvinnor som kramar i naturen

Att gå med i en chattgrupp eller online-community kan hjälpa dig att skapa eller upprätthålla kontakter och lindra ensamheten.

Forskning tyder dock på att användning av sociala medier för att hitta vänner inte nödvändigtvis resulterar i nya vänner i det verkliga livet.

Kom också ihåg att vara försiktig när du delar personlig information eller arrangerar en aktivitet med någon som du bara träffat online.

Hur kan jag vårda mina vänskaper?

tre unga kvinnan ler

Att utveckla och upprätthålla hälsosamma vänskaper innebär att man ger och man tar. Ibland är det du som ger stöd och andra gånger är du i mottagande änden.

Att låta vänner veta att du bryr dig om dem och uppskattar dem kan hjälpa till att stärka banden mellan er. Det är lika viktigt för dig att vara en god vän som det är att omge dig själv med goda vänner.

För att vårda dina vänskaper:

Var snäll. Det här är det mest grundläggande beteende. Betonat under barndomen. Förblir kärnan i framgångsrika, vuxna relationer. Tänk på vänskap som ett känslomässigt bankkonto.

Varje vänlighet och varje tacksamhet är insättningar på detta konto medan kritik och negativitet tar bort från kontot.

Lyssna. Fråga vad som händer i dina kompisars liv. Låt den andra personen veta att du ägnar stor uppmärksamhet genom ögonkontakt, kroppsspråk och tillfälliga korta kommentarer som “Det låter kul.”

tre kvinnor skrattar

När vänner delar information med dig om svåra tider eller svåra upplevelser, var empatisk men ge inte råd om dina vänner inte ber om det.

Öppna upp. Bygga intimitet med dina vänner genom att öppna upp dig själv.

Att vara villig att avslöja personliga erfarenheter och bekymmer visar att din vän har en speciell plats i ditt liv och er vänskap kommer att bli mycket starkare.

Visa att du kan bli litad på. Att vara ansvarig och pålitlig är nyckeln till att skapa starka vänskaper.

Håll din löften och kom alltid i tid. När dina vänner delar konfidentiell information, håll det mellan er.

Var tillgänglig. Att bygga upp en nära vänskap tar tid, tid ni båda måste ge. Gör ett försök att träffa nya vännerna regelbundet och kolla upp hur det står till med de när ni inte ses på ett tag.

tre kvinnor skrattar åt stranden

Du kan känner dig obekväm de första gångerna ni pratar i telefon eller träffas men denna känsla kommer sannolikt att försvinna när ni blir mer bekväma med varandra.

Hantera dina nerver. Du kan komma att föreställa dig de värsta sociala situationerna och känna dig frestad att stanna hemma. Du måste omforma ditt tänkande.

Varje gång du föreställer dig det värsta, var uppmärksam på hur ofta de pinsamma situationerna du är rädd för faktiskt inträffar. DU kanske märker att de scenarier du fruktar inte händer så ofta.

När pinsamma situationer uppstår påminn dig själv om att dina känslor kommer att passera och att du kan hantera dem tills de gör det.

Kom ihåg att det aldrig är för sent att bygga upp nya vänskaper eller återansluta med gamla vänner. Att investera tid i att få vänner och stärka dina vänskaper kan löna sig med bättre hälsa och en bättre syn på livet och åren som kommer.

Vad Är Vänskap? Gör Ditt Liv Rikare Och Förbättrar Din Hälsa