Skip to Content

Fantastiska Och Roliga Lekar Som Passar Både Vuxna Och Barn

Fantastiska Och Roliga Lekar Som Passar Både Vuxna Och Barn

Roliga lekar är verkligen något som får humöret på topp, det är något som kommer få barnen att känna sig som barn och vuxna också för den delen.

Roliga lekar kan skräddarsys beroende på vilka som spelar dem och dessa är några som garanterat kommer att bidra till att alla har kul.

Det är ok om lekar inte ingick i din planering av festen (ibland är bra samtal och att komma ikapp med vänner som man inte sett på länge något som behövs).

Men om du hellre vill fylla din fest med skratt och aktiviteter, eller om du behöver hålla barnen underhållna, så har dessa lekar allt du behöver.

Efter dessa lekar har flexibla regler och lite eller inga saker som du behöver köpa så kan du hålla dem casual och få dem att fungera i alla sammanhang, oavsett om det är en födelsedagsfest det handlar om eller någon annan form av samling.

De flesta kan fungera för både vuxna och barn beroende på vilka regler ni spelar efter. De är också bra för familjer.

Välj några roliga lekar som fungerar för dig och ha dem i åtanke vid nästa fest eller familjeträff.

De är så lätta att förklara och spela att du kan piska ut dem väldigt snabbt om festens energi börjar gå neråt, det kommer säkerligen att hjälpa dig få fart på stämningen igen.

Ballongleken

ett foto av en ballong

Man delar upp deltagarna i två lag och lagen får en färg var, till exempel blir det ena laget det blåa laget och det andra laget blir gula.

Ballongerna ska också vara blåa och gula. Det gula laget ska trampa sönder de blåa ballongerna och det blåa laget ska trampa sönder de gula ballongerna. Det lag som fortast trampat sönder det andra lagets ballonger har vinner!

Hela havet stormar

en grupp tonåringar som spelar en musikstol

Placera ut två rader av stolar med ryggarna mot varandra, det ska vara en stol mindre än antalet deltagare.

Lekledaren bestämmer ett “lösenord” och börjar berätta en historia eller saga medan deltagarna börjar gå runt stolarna.

När lekledaren säger lösenordet så ska alla snabbt sätta sig på var sin stol. Den som blir utan stol är ute och får fortsätta berätta historien. Varje gång någon åker ut så tas en stol bort. Den som blir sist har vunnit.

Hälsa och byta namn

en grupp leende människor skakar hand

Gruppen spatserar runt i rummet hur som helst. När man möter en person hälsar man på varandra genom att skaka hand.

När man hälsat och sagt sitt namn så händer något magiskt – personerna som just hälsat byter namn med varandra.

Nu har båda således ett nytt namn. Man spatserar vidare, möter en ny person, skakar hand och byter namn återigen.

Om man hälsar på en person som vid det tillfället har ens riktiga namn så har kedjan “lyckats” och man får gå och sätta sig och titta på.

Mot slutet av leken så sitter de flesta och tittar på och till slut är det bara två personer kvar. Om de har varandras riktiga namn så är alla vinnare!

Den här leken kan ibland vara rätt svår att få att fungera men den är jätterolig och leder alltid till skratt.

Blinkleken

trästolar ordnade i en cirkel

Hälften av deltagarna sätter sig på stolar i en ring. Bakom varje stol står en annan deltagare. En stol ska vara tom.

Den som står bakom den tomma stolen blinkar åt någon som sitter i en annan stol. Denne ska då så snabbt som möjligt försöka ta sig till den tomma stolen.

Då gäller det för den som står bakom personen som man blinkade till att hålla fast honom/henne. De som står bakom stolarna måste ha händerna bakom ryggen från början.

Vem är det som knackar?

en grupp vänner har kul hemma

Deltagarna sätter sig i en halvring. En deltagare får vara troll och sitta framför de andra och blunda. På signal från lekledaren går en annan deltagare fram och knackar trollet på ryggen.

Trollet frågar då: Vem knackar på min dörr? Och får till svar: det är en vän som knackar på din dörr. Nu ska trollet försöka känna igen rösten av den som knackat.

Om trollet gissar rätt så får han byta plats med den som knackat. Den som knackar förvränger rösten för att göra det svårare för trollet. Trollet för tre försök att gissa rätt.

Mata spindeln

tre leende kvinnor som har kul i huset

Rita upp ett spindelnät med en spindel på ett stort papper, till exempel på baksidan av en plansch och häng upp det på väggen.

Klipp ut små former av papper i olika färger som ska föreställa insekter, en insekt för varje deltagare. Skriva ner varje deltagares namn och sätt häftmassa på baksidan av insekten.

Deltagarna ställer sig i ett led framför bilden. Man får sedan en ögonbindel, snurras tre varv och sedan ska man försöka mata spindeln med sin insekt. Den som sätter sin insekt närmast spindeln vinner.

Katt och råtta

barnen står i en cirkel i en omfamning

Deltagarna ställer sig i en ring och håller varandra i händerna. Två stycken väljs ut som katten och råttan. Råttan stannar inne i ringen och katten utanför.

Katten ska försöka komma in i ringen och fånga råtta men hindras av de andra deltagarna som sänker händerna.

Klarar katten att komma in ändå så hjälper de andra råttan genom att lyfta på händerna men sänker dem sedan om katten vill komma ut. När katten fångat råttan så väljer man en ny katt och råtta.

Snurra flaskan

vänner spelar ett spel för att snurra en flaska

Deltagarna sitter i en ring på golvet. En av deltagarna snurrar flaskan och bestämmer vad den som flaskan pekar på när den stannat ska göra.

Det kan vara att till exempel hoppa på ett ben, slå en kullerbytta, sjunga en sång, jama som en katt och så vidare. Den deltagaren som utfört uppdraget får snurra flaskan nästa gång.

Pang-dans

en grupp vänner som dansar ute

Varje deltagare får en ballong i ett snöre, knyter fast ballongen runt ena fotleden med ca 30 cm långt snöre kvar till ballongen.

Sen startar man leken först genom att börja spela musik. När musiken startar skall deltagarna danas och samtidigt försöka trampa sönder varandras ballonger.

Den som fått sin ballong söndertrampad är ute ur leken och måste lämna dansgolvet. Den som står still och ej aktivt försöker smälla andras ballonger åker ut. Sist kvar vinner.

Förtrollad

en grupp vänner som har kul i skogen

En deltagare utses till trollkarl och förses med en trollstav (en kort pinne). När leken börjar ska trollkarlen försöka peta till de andra med trollstaven och förtrolla dem till statyer genom att säga “förstenad”.

Den som blivit förtrollad till staty måste stå alldeles stilla tills han eller hon blir löst från förtrollningen av någon annan som säger “förtrollning borta”. Den som sist blir kvar utan att vara förtrollad får vara trollkarl nästa gång.

Studsa boll

pojkar i naturen spelar boll

Om deltagarna inte känner varandra speciellt bra så hjälper denna lek dem att lära och minnas varandras namn.

Leken kräver en stor yta och ett plant golv, utomhus är bäst. Alla deltagarna ställer sig i en stor ring och säger sitt namn.

En startar leken genom att ropa ett av de andras namn samtidigt som han eller hon studsar bollen in mot mitten av ringen.

Den vars namn ropades ska nu fånga bollen och sedan säga ett namn och studsa in bollen i mitten. Han eller hon sätter sig sedan ner.

Så fortsätter leken tills endast en person är kvar. Man kan göra leken mer avancerad genom att två samtidigt ropar namn och studsar en boll. Har man inte så stor plats man rulla bollen istället för att studsa den.

Finn flest ord

porträtt av två leende flickor

Dela upp deltagarna i två lag och dela ut papper och penna. Bestäm ett tema, till exempel geografiska platser. Välj en bokstav, vilken som helst.

Sätt en tidsgräns, till exempel fem minuter. Under denna tid ska lagen, var för sig, skriva ner så många geografiska platser som börjar på den givna bokstaven.

Det lag som har flest ord vinner. Andra teman kan vara huvudstäder, kändisar, kläder, musikinstrument.

Vattenlimbo

vattnet rinner från vattenslangen på gräset

Lekledaren håller en vattenslang med fullt vattentryck och riktar strålen horisontellt.

Sätt på musik och låt deltagarna (en i taget) försöka ta sig under vattenstrålen utan att nudda genom, genom att gå bakåtlutad.

De andra deltagarna hejar på genom att klappa i takt med musiken. Hög svårighetsgraden genom att sänka vattenslangen.

Den som nuddar vid vattenstrålen åker ut och kan nu vara en av de som håller i vattenslangen.

Fruktsallad

ett foto av en fruktsallad

Deltagarna sätter sig på stolar i en ring. En deltagare är ledare och ställer sig i mitten. De andra är frukter, några är äpplen, några är päron och några är bananer osv.

Leken börjar och ledaren ropar ut “alla äpplen byter plats”. Då ska alla äpplen resa sig upp och byta plats samtidigt som ledaren försöker sätta sig på en stol.

Om ledaren ropar “fruktsallad” ska alla resa sig upp och byta plats. Om ledaren lyckas sätta sig på en stol får den som blev utan vara nästa ledare.

Gömma nyckeln

öppen dörr med nyckel i lås

Alla deltagarna samlas i ett rum. En deltagare får lämna rummet. Under tiden gömmer de andra en nyckel någonstans i rummet.

Den som ska leta efter nyckeln kommer in och frågar “fågel, fisk eller mittemellan?”, dvs är nyckeln gömd högt upp, lågt, eller i midjenivå.

När den som letar efter nyckeln kommer nära den så ropar de andra “det bränns”. Om man har temafest så kan man istället för en nyckel gömma något som är förknippat med det temat.

Ja eller nej

leende vänner sitter ute på gräset och pratar

Förbered leken genom att skriva ner några ja- och nej-frågor. Dela upp deltagarna i två led och ställ en stol några meter framför varje led.

På den ena stolen sätter man en lapp där det står “ja” och på den andra ska det stå “nej”. Ställ sedan en ja- eller nej-fråga.

De första i varje lag ska då springa fram och sätta sig på det svar som de tror är rätt. Det lag som fått flest poäng vinner.

Inbrottstjuvar

en grupp vänner umgås och njuta av huset

Alla deltagarna samlas i ett rum. En deltagare väljs ut och får lämna rummet. Under tiden tar de andra bort ett föremål från rummet som nu är stulet.

Den bestulne sopas in och skriker “Inbrott! Inbrott!”, de andra frågar vad som är stulet och nu ska den bestulne säga vad som är bort. Ju yngre deltagarna är desto större ska föremålet vara som tas bort från rummet.

Kakmonstret

två vänner förbereder en tårta i köket

Fäst ett rep i huvudhöjd tvärs över rummet. Häng fast kakor med hjälp av tråd på repet, en kaka per deltagare, och gör upp en startlinje som deltagarna ställer sig bakom.

På startsignalen ska deltagarna springa fram och med händerna på ryggen äta upp sin kaka. Den som först ätit upp sin kaka har vunnit. Passar bäst me ett mindre antal deltagare.

Fantastiska Och Roliga Lekar Som Passar Både Vuxna Och Barn