Skip to Content

9 Sätt På Hur En Patologisk Lögnare Bryter Ner Dig Med Sitt Spel

9 Sätt På Hur En Patologisk Lögnare Bryter Ner Dig Med Sitt Spel

Medan några av oss ljuger för att inte såra någon annans känslor eller för att undvika konflikt så finns det vissa människor som helt enkelt inte kan hålla sig till sanningen.

Patologiska lögnare har ingen moral. De använder sig av lögner för att manipulera, kontrollera och utöva makt, bara för att de kan.

Vad mäktig du måste känna dig när du kan övertyga någon om någonting de vet inte är sant. Men de är så otroligt skickliga på att ljuga att de inte vill sluta.

Kanske börjar de ljuga som ett nödvändigt ont, men med tiden började det bli till en vana. Nu kan de inte ens säga sanningen, även om de skulle vilja.

Att dejta en lögnhals kan såra dig på många olika sätt, från att förvrida ditt sinne och ifrågasätta ditt förnuft tills dess att du känner dig förrådd och nedbruten av att älska någon som aldrig är ärlig mot dig.

Och det finns många självklara tecken på att du dejtar en mytoman som du kan vara uppmärksam på för att rädda dig själv från att bryta ihop.

1. Han döljer saker och ting för dig

ledsen kvinna sitter medan man skriver

Han vill inte bli haffad i en lögn så han gör allt han kan för att hålla lögnen vid liv. Han gömmer sin mobil, har koder och lösenord på allt och försöker så mycket som möjligt att hålla sitt privatliv hemligt.

Och även när du känner att någonting är fel är han så otroligt bra på att manipulera dig att du ber om ursäkt till honom, även om han är den som borde be om ursäkt till dig.

2. Han ljuger om de mest triviala saker

man argumenterar med en kvinna hemma

De ljuger i grund och botten om allting. Alltifrån vad de åt till frukost, vad de gjorde på morgonen till tiden då de gick och la sig för att sova.

Med dem vet du inte vad som är sanning och även om de ser att du genomskådat deras lögner, ljuger de ändå. Det är ingenting de har kontroll över, det är någonting de inte vill kunna kontrollera.

Även om lojalitet är en av de bästa egenskaperna i ett förhållande, är det praktiskt taget omöjligt att ha tillsammans med dem.

3. Han kommer alltid med en ursäkt

man ber om ursäkt till sin flickvän efter gräl

Oavsett vad som händer är han kapabel att dikta upp en hel historia inom loppet av sekunder. Medan vi alla andra stammar och hakar upp oss, i försök att hitta ord som kan ta oss ur det, så hoppar deras hjärta inte över ett enda slag.

Han har en ursäkt i samma sekund du konfronterar honom om någonting, och får dig att klia dig i huvudet och undra var och hur det kunde bli fel.

4. Det finns i princip inga gränser för vad han skulle ljuga om

Man talar med upprörda kvinnor

Medan vissa av oss endast skulle ljuga för att inte såra någon annans känslor eller för att rädda våra egna arslen (som att undvika att besvara frågan, “Åt du min glass?”) är ingenting heligt för en mytoman – inte ens att ljuga om han älskar dig eller inte, om han bedragit dig eller om han tagit någonting från dig.

Han ångrar inte att han manipulerat dig och han gör allt som krävs för att hålla charaden vid liv.

5. Du börjar ifrågasätta ditt förnuft

Bild av ung arg kvinna som argumenterar med sin man

Han har förmågan att övertyga dig om att himlen är gul och att solen är blå. Snart nog börjar du ifrågasätta ditt förnuft eftersom han lyckas övertyga dig om att saker du upplevt tillsammans med honom inte hände på det sätt de verkligen gjorde.

Han är så otroligt skicklig. Och varje gång du är arg på honom för att han ljuger, ger han dig skulden och får dig att tro att han är offret så att det är du i slutändan som ber honom om ursäkt.

Saken med mytomaner är att de får oss att ifrågasätta oss själva och vårt förnuft.

6. Du känner dig som en skurk för att du ifrågasatt honom

Kärleksfull kvinna som kramar sin ledsna pojkvän och tröstar honom efter argumentet i sovrummet.

Manipulation är hans grej och han har slipat det till perfektion. Det är inte undra på att du känner dig som den värsta skurken som någonsin levt, bara för att du vågade ifrågasätta hans historier och hans lojalitet.

Han kommer att vända upp och ner på din värld utan att ens tänka sig för, så länge som han får det han vill ha.

7. Han tar aldrig ansvar – istället skyller han på dig

man i vit skjorta som skriker på kvinnan

När du fångar honom i en lögn och konfronterar honom kommer han antingen att vända hela historien och försöka övertyga dig om att se hans version av sanningen eller så kommer han att hitta ett sätt att skylla allt på dig.

Han ljög bara för att skydda dig, han var rädd för att du inte skulle kunna hantera sanningen, han var säker på att du inte var intresserad av att veta sanningen m. m.

Han kommer aldrig, och jag menar aldrig, att ta ansvar för sina lögner och spel.

8. Han har ingen ånger

tankeväckande man som sitter framför kvinnan

Utan någon som helst moral och ånger är han en satans psykopatisk lögnare som aldrig kommer att känna sig skyldig till att ha fått dig att känna dig som en idiot.

Han kommer aldrig att känna den minsta ånger för att ha brutit ner dig eftersom han inte är kapabel till det.

Detta kommer att få dig att känna att du inte är värd någons kärlek, lojalitet och ärlighet medan sanningen är den att han aldrig hade förmågan att skänka dig någon. Det enda han kunde ge dig var lögner och manipulation.

9. Han tar ifrån dig din säkerhet

upprörda par som sitter vid soffan hemma

Hans spel tar ifrån dig allt du trodde att du vetat och trott på. Hans spel tar ifrån dig din säkerhet, styrka och förmåga att lita på någon eller dig själv igen.

Förhållanden handlar om att känna trygghet, respekt och kärlek och när du dejtar en patologisk lögnare, har du ingenting av detta.

Det tar bort din tro på kärleken och det verkar inte finnas något sätt att ta dig samman och komma på fötter efter att du blivit så förkrossad att det förstört allt du någonsin varit.

Och när du äntligen tror att du lyckats förändra honom, bryter han ner dig ännu en gång. Att älska en lögnare är värre än att gå igenom helvetet, så det är bättre att komma därifrån medan du fortfarande kan.

9 Sätt På Hur En Patologisk Lögnare Bryter Ner Dig Med Sitt Spel