Skip to Content

Karaktärsdrag För Kontrollerande Män, Som Du Bör Lämna!

Karaktärsdrag För Kontrollerande Män, Som Du Bör Lämna!

Det finns en hel del gemensamma karaktärsdrag och attityder som kännetecknar kontrollerande män. Det är dock viktigt att veta att dessa män kan vara väldigt olika som individer.

De kan skilja sig på flera olika sätt, när det gäller socialt status, ekonomisk ställning, ålder, utbildning, religion och hur de växte upp som barn.

Det kan även finnas andra saker som de har gemensamt, förutom de egenskaper som vi tar upp i den här artikeln. Nästan alla av dem går in i, och upprätthåller relationer på ett väldigt dominerande och auktoritativt sätt.

Vissa av dem kan komma att gömma sitt beteende med mer subtila och vänliga gester, medan andra beter sig taktlöst och utan någon vidare eftertanke.

Det som de har gemensamt är att de, lite i taget, bygger ett fängelse för sina partners, där de håller dem som fångar, på ett eller annat sätt.

De allra första varningssignalerna är de negativa kommentarerna och avslagen mot partnern (i detta fall dig) som är förklädda som falsk blyghet.

De kontrollerande männen frågar också ut sina partners om varenda detalj i deras vardagliga liv. Problemet är att offren, sakta men säkert, förlorar sin identitet, mer och mer med tiden.

Tillslut slutar offren att göra alla beteenden som orsakar lidande och smärta för sin kontrollerande partner, och börjar väga varje ord de säger. Anledningen till detta är för att behaga sin partner så mycket som möjligt.

I början av förhållandet skulle det kunna anses vara normalt och gulligt för en partner, att fråga den andra om vad den gör under dagen.

Det kan mycket väl hända att man kan skicka meddelanden eller ringa sin partner flera gånger om dagen. Men frågan är, var går egentligen gränsen?

Det finns en fara med när den andra partnerns önskan att veta allt blir till en besatthet och intresset blir till kontroll. Det allra största problemet är att dessa män oftast inte visar sina kontrollerande tendenser i början av ett förhållande.

Men ju mer tiden går, så kommer dessa tendenser och deras kontrollerande beteende att synas mer och mer.

Även om både män och kvinnor kan ha dessa tendenser, så kommer vi i denna artikel att fokusera oss på de särdrag och karaktärsdrag som kännetecknar kontrollerande män. 

Kontrollerande män har ofta en tvångsmässig personlighet. De vill veta allt och verkar alltid vara på defensiven. De har väldigt lätt för att bli arga och de försöker ibland att behärska sin aggressivitet. 

Besattheten av att vilja kontrollera vad du gör, är vid varje ögonblick, med vilka du pratar, eller vilka vänner du har, förvandlas tillslut till huvudtemat för er relation.

Trots att han har fått veta vad du gör, vart du är och vem du är med, så kommer han att fortsätta försöka få det bekräftat. Han kommer alltid vilja få bekräftat, att det du sagt, är sant på riktigt.

Vid detta tillfälle är det viktigt att veta att vi alla är fria individer, och att ingen har rätt till att bestämma vem vi får gå ut med eller hur vi ska klä oss. Om du begränsar dig själv på det sättet, så är det riktigt respektlöst mot dig själv.

Oftast är kontrollerande män svartsjuka. Svartsjuka innebär djupa känslor av osäkerhet i sig själv som riktas mot sin partner.

Svartsjukan dyker oftast upp när en person känner sig hotad av ett inte vara älskad av sin partner längre. Han blir rädd för att inte längre vara i centrum av ditt liv, trots att det inte är sant.

Med andra ord så är han rädd för att bli övergiven. Oftast är de förutom svartsjuka, också beroende och riktigt osäkra.

De flesta människor som är svartsjuka är också kapabla till att hantera dessa känslor på rätt sätt och sätta dem i ett korrekt sammanhang.

Kontrollerande män upplever dock många svårigheter med att hantera dessa känslor. Därför uttrycker de sin svartsjuka på ett kritiskt, kontrollerande och till och med aggressivt sätt.

Förutom att dessa män ringer och skickar flera meddelanden om dagen, så blir de också riktigt arga när deras partner inte svarar dem direkt.

Om du börjar uppleva detta med din partner i början av ert förhållande, så kan det vara värt att prata med honom om detta.

Om han fortfarande inte kan förstå vad du menar och vägrar att acceptera det och ändra på sitt beteende, så rekommenderar vi att du avslutar den relationen i tid.

Om det skulle hända i ett stabilt förhållande, en tid in i det hela, så är vår rekommendation att ta en diskussion med honom eller gå i samtalsterapi hos en legitimerad psykolog.

Du måste veta att din mobiltelefon är en personlig ägodel och ingen har rätt till att kontrollera dina samtal och dina meddelanden. Alla har rätt till sin egen personliga integritet. Det är viktigt att vara i kontakt med varandra.

Men när han ständigt ringer dig, så kan det handla om telefontrakasseri. Han ringer inte hela tiden för att han bryr sig om dig, utan snarare för att han vill veta vem du är med och vad du gör vid varje ögonblick.

Att leva tillsammans med en kontrollerande man är praktiskt taget omöjligt. De förtrycker och kuvar den andra personen.

De ser sin partner som sin egendom och ger sig själv rätten att bestämma både åt dem och över dem, utan att ta hänsyn till vad de själva vill. Vissa situationer av detta kan leda till psykisk misshandel. 

Nedan följer 14 tecken på att du lever i en ohälsosam relation:

1. Han är kontrollerande

Han vill veta vem du pratar med, vem du umgås med, vilka du är vän med på sociala medier, var du är och vad du gör. Han blandar sig in i dina studier och/eller ditt arbete.

Det är också vanligt att han försöker hindra dig från att ha bra kontakt med din familj och dina vänner.

2. Han agerar oförutsägbart

Han får plötsliga utbrott, utan att ha någon konkret anledning till detta. Han reagerar också helt olika åt samma situation, beroende på hans humör.

Vad han sa igår, gäller absolut inte idag och hans humörsvängningar gör att du aldrig kan veta vad som kommer att hända härnäst.

3. Han ofredar dig sexuellt

Han tvingar dig att ha sex, när du egentligen inte vill det eller så tvingar han dig att gå med på sexuella handlingar som du inte tycker om eller tycker är obehagliga.

4. Han får dig att verka galen

Han förnekar konstant till saker som ni båda vet har hänt, till exempel att han har krängt dig och påstår att du ljuger eller inbillar dig det.

Han får dig att tvivla på det du själv både har hört och sett. Han får dig till och med att tvivla på ditt förstånd.

5. Han hotar om att skada dig fysiskt

Han slår sönder saker i ert hem eller hotar om att skada dig eller någon som du tycker om. Det kan också vara att han kör bil, alldeles för fort och vårdslöst när han är arg, så pass att du fruktar ditt liv.

6. Han förväntar sig och kräver omöjliga saker av dig

Han kräver orimliga saker av dig, det kan till exempel vara att du ska vara sexuellt tillgänglig hela tiden.

Det innebär att du ska släppa allt du har att göra eller allt du planerat, för att snart så kommer han vilja ha någonting av dig, och han kommer aldrig att vara nöjd, hur mycket du än anstränger dig.

7. Han kallar dig för kränkande namn

Han kallar dig för nedsättande och kränkande ord. Det kan vara allt från tjockis till äckel och olika förnedrande smeknamn.

8. Han undanhåller sina känslor

Han undanhåller sina känslor för dig och han kan tiga i flera dagar i rad, utan att säga vad som är fel. Han tycker att många av sakerna i hans i liv inte angår dig och han vägrar att visa ömhet eller planera sin framtid tillsammans med dig.

Om du försöker få till ett samtal, så kommer han förmodligen svara någonting i stil med ”Det finns inget att prata om” eller ”du är ändå inte intresserad av vad jag säger”

9. Han anklagar dig och behandlar dig som om du vore hans fiende

Han anklagar dig för allt negativt som händer, och han behandlar dig som om du vore hans största fiende. Allt dåligt som händer honom i livet är ditt fel, och han beter sig alltid som om du gör allt för att förstöra för honom.

10. Han verkar blockerande och avledande

När du försöker prata med honom om någonting som du tycker är viktigt, så försöker han blockera dig, eller avleda dig från ämnet.

Han bryr sig i princip inte om de saker som är viktiga för dig, eftersom allt ska handla om honom enligt han själv.

11. Han trivialiserar dina känslor

De saker som du tycker är viktiga är bara strunt. De saker som du lyckats med betyder ingenting och han trycker ner dina tankar, känslor och det som du har lyckats med.

12. Han anser alltid att du har fel

Han säger alltid emot eller hävdar att du har fel, när du uttrycker dina åsikter eller berättar om hur du känner eller upplever någonting.

13. Han gör sig rolig på din bekostnad

Han säger saker för att kränka dig eller såra dig och när du säger till om det, så får du höra att du aldrig tål skämt.

14. Han ger dig order

Han pratar med dig som om du vore hans tjänare. Det kan vara saker som ”städa upp här”, ”Du tar inte på dig de där skorna!”, ”Vi går härifrån nu” osv.

Karaktärsdrag för kontrollerande män, som du bör lämna!