Skip to Content

Svårt Att Visa Dina Känslor? 10 Steg Som Underlättar För Dig

Svårt Att Visa Dina Känslor? 10 Steg Som Underlättar För Dig

Många människor har svårt för att uttrycka känslor på rätt sätt, oavsett vilka känslor det gäller. Att veta hur du bör uttrycka dina känslor på rätt sätt, kommer att vara till stor hjälp i ditt personliga liv, ditt sociala liv och ditt arbetsliv. 

Är du en av dem som har svårt för att uttrycka dina känslor? Försöker du ständigt hålla dem tillbaka? Det finns många teorier och tekniker som lär dig hur du antingen kan kontrollera eller undertrycka dina känslor.

Detta har dock visat sig, inte vara så värst effektivt eftersom känslor är någonting som är spontant hos varje människa.

Att undvika och undertrycka känslor kan leda till negativa fysiska konsekvenser vilket är vetenskapligt bevisat.

Istället rekommenderas tekniker som bland annat mindfulness, som kan hjälpa dig att acceptera dina känslor och lära dig hur du kan och ska kontrollera dem på rätt sätt.

Om du till exempel har väldigt mycket emotionell ångest, och du försöker att undertrycka detta eftersom du inte vet hur du bör uttrycka den, så kommer detta tillslut att leda till hjärtproblem, svettning och andningsproblem.

När du inte uttrycker dina känslor på rätt sätt, så kan du få spänningar i nacken, ryggraden och i olika muskler.

Dina känslor påverkar din hälsa och om du undertrycker dem kan du till slut få problem med både huvudet och magen.

Genom att veta hur du bör uttrycka våra känslor, kommer det hjälpa oss att undvika emotionell smärta och eventuella fysiska problem. 

Genom lite träning och genom att följa några enkla steg, så kan du identifiera dina känslor på ett bättre sätt, för att du lättare ska kunna uttrycka dem. Nedan följer 10 steg som du bör träna på för att underlätta för dig själv.

1. Identifiera dina känslor – När någonting händer i kroppen, på grund av en yttre påverkan så bör du tänka på vad du egentligen känner? Vilka fysiska symptom du upplever? Vad är orsaken till det? Varför händer detta nu?

2. Lär dig att känna igen dina känslor – När du väl har identifierat dina känslor så är det dags att analysera dem, för att du ska kunna förstå vilken påverkan de har på dig.

Försök att göra en lista på alla känslor du haft och vad du upplevt fysiskt i relation till dessa.

3. Lägg märke till hur din kropp reagerar – Känslor som uppkommer på grund av en reaktion i nervsystemet kan vara svåra att hantera när de väl uppkommer.

Ge dig själv lite tid att vänta på att känslan ska ”lugna ner sig”. Förstå du kan du analysera den på ordentligt.

4. Tänk mer på ditt svar än på själva situationen – Det är vanligt att tro att huvudproblemet ligger i själva situationen. Detta är dock fel, det verkliga problemet ligger i din emotionella reaktion och ditt emotionella svar.

Tänk på dig själv, på så sätt kommer du att märka att själva reaktionen är det egentliga problemet. Det enda du kan förändra är din reaktion.

5. Uttryck dina känslor ordentligt – När du har förstått och börjat hantera föregående steg, så kan du börja med att uttrycka dina känslor på ett mer kontrollerat sätt.

6. Försök utföra en ”upplevelse” med kroppen – När du har en del känslor, så kommer delar av din kropp att uttrycka dessa. Det kommer att leda till att du får smärtor i ett visst område.

7. Försök att vara ärlig med det du känner och gör – Om du inte tycker att en person är viktig och du inte bryr dig om en person, varför anstränger du dig så för att göra ett bra intryck på honom/henne?

Detsamma gäller om du är irriterad på en person, varför försöka undvika en konversation med denne, om det kan göra att ni förstår varandra bättre?

8. Välj den bästa situationen för att uttrycka dig – Om du väljer ett dåligt tillfälle, så kan du inte uppnå en konstruktiv dialog med personen.

Därför bär du försöka undersöka situationen ni befinner er i, personerna runt omkring dig och dig själv, för att försöka komma fram till när det bästa tillfället är. 

9. Kommunicera på ett bra sätt – Du bör lyssna aktivt och försöka ha en vänlig ton. Försök att föra en konversation och undvika direkta konfrontationer.

10. Försök att lokalisera och visualisera dina känslor – Du är den som kontrollerar dina egna känslor, utan att undertrycka dem och utan att undvika dem.

Du vet att du måste uttrycka dem på något sätt, för att du ska få dem ur dig och för att andra ska kunna förstå dig. 

I vissa fall kan det hända att vårt obehag inte har någonting att göra med en konkret situation. Vi kan känna oss ledsna på grund av minnen, en sorgsen tanke eller för att vi känner att vi har en dålig hälsa.

Då bör du försöka att acceptera det som en del av dig själv, undvik att känna obehag och acceptera att du är den personen som bör kontrollera dina egna känslor. 

Våra känslor är någonting som definierar oss som individer. Känslor är helt naturliga och därför bör du inte ständigt försöka kämpa emot dem.

Lägg dem åt sidan och låt dem vara medan du gör någonting annat som kan komma att få dig på bättre humör och göra dig mer avslappnad.

Om du är en person som känner att du alltför ofta omfamnas av intensiva känslor, såsom ilska, så kan någon typ av sport vara en rekommendation.

Sporten kommer att hjälpa dig släppa ut all ilska och stress som har samlats inom dig. 

Det är vanligt att anledningen till att försöka undvika sina känslor är för att inte visa dem till personerna i ens omgivning.

Självklart bör du kanske inte visa alla känslor du har för en person du nyligen lärt känna, men en del känslor bör alltid uppvisas. Nedan följer 7 anledningar till att du bör visa mer känslor:

1. Du kommer växa mer som individ

Genom att börja berätta och sätta ord på dina känslor, så kommer du att växa extremt mycket som individ. Börja med att ställa dig själv frågan, hur du mår, för att sedan kunna berätta det för andra i din omgivning.

Detta kommer att hjälpa dig att på ett lättare sätt, ta reda på vad du vill, fatta beslut och skilja på vad som gör dig glad, ledsen eller arg. Du måste acceptera att du har känslor, för det har vi alla.

När du har accepterat det, så är det dags att identifiera dem och förstå varför de finns just där.

2. Du kommer att hela dig själv

Tårar är ett tecken på att du har problem med att behärska dig och att du har bristande självkontroll. Detta är anledningen till att många personer undviker att visa att de är ledsna och sårbara.

Om fler av oss hade modet att släppa detta och gråta ut, ända tills tårarna tar slut, så skulle vi tillslut må så mycket bättre. Endast några minuters gråt kan leda till ett väldigt djupt helande.

3. Du kan få den personen som du vill ha

Om du har undvikit att berätta för en person att du är hemligt kär i honom, så är det dags att öppna upp sig och berätta det nu!

Det enda sättet du har, att få det du vill ha i livet, är genom att vara öppen om dina känslor våga ta de chanser du får.

Om du aldrig är ärlig och berättar det du känner, så kommer personen aldrig få veta det. Det är inte svårare än så.

4. Du kommer att få bättre relationer

För att kunna ha bra och älta relationer med andra människor i ditt liv, krävs det att du är öppen, ärlig och vad du känner på riktigt.

Oavsett om det handlar om att gråta till serien Extreme Home Makeover eller att ta en diskussion med en nära vän. De känslor du har, gör dig vacker och levande.

Jag kan garantera att alla dina känslor kommer att stärka alla relationer i ditt liv.

När du ser att en person du pratar med, får tårar i ögonen, så vet du att ni har en djupare relation än den mest ytliga som oftast handlar om att prata om vädret eller annat onödigt snack.

5. Du gör något hälsosamt för din kropp

Tårar är hälsosamma. Tårar behövs för att döda farliga bakterier i din kropp och dina ögon. De återställer också fuktbalansen i ögonen och är nödvändiga för vår syn, samt minskar stress.

Forskare har i sina studier kommit fram till att nivåerna av stressämnen ökar i kroppen, om man håller tillbaka tårarna.

Med andra ord så är det ett hälsosamt beslut, att tillåta sig själv att gråta ut när det behövs, och inte se detta som ett tecken på svaghet. Det är snarare en enorm styrka!

6. Du kommer inte att bli ledsen över fel saker

Nu för tiden så har många ett väldigt starkt krav och en väldigt stark integritet, det gäller att behålla sina känslor för sig själv. Men, någon gång och någonstans så måste känslorna komma ut!

Om du trycker ner och håller tillbaka dina känslor och tårar alldeles för länge, så kommer de tillslut att komma ut, men på fel sätt, fel plats och över helt fel saker.

Därför är det viktigt att få ut sina känslor i tid, innan de går överstyr!

7. Du kommer våga börja ta konflikter

Det är helt okej att våga stå upp för sig själv och ta konflikter. Du bör ta den där konflikten som du har tänkt på så himla länge. Du kommer att må så bra efteråt.

Glöm inte att du måste göra det i det verkliga livet, alltså ansikte mot ansikte. Det räknas inte om du tar en konflikt över sms eller facebook. Att våga ta en konflikt i det verkliga livet, leder till en underbar känsla efteråt!

När du själv märker att du som person börjar må bättre av att visa och vara öppen om dina känslor, så kommer du att göra det mer och mer.

Självklart kan det ibland vara jobbigt att visa en del känslor, men detta kommer sedan att leda till att du mår bättre, vilket kommer att löna sig.

Svårt Att Visa Dina Känslor? 10 Steg Som Underlättar För Dig