Skip to Content

Har Åldersskillnaden Verkligen Någon Betydelse?

Har Åldersskillnaden Verkligen Någon Betydelse?

Är åldern verkligen bara en siffra? Stämmer verkligen det påståendet om det är stor åldersskillnad mellan parterna i en relation?

Självklart så finns det olika åsikter om både det ena och det andra. Man kan säga att jämngamla par troligtvis befinner sig på samma plats i livet och har liknande erfarenheter och mer gemensamt.

Å andra sidan kan stor åldersskillnad vara oerhört nyttigt då det finns mycket som man kan lära av varandra.

Att vi tänker på åldern när vi letar efter en partner är någonting som anses vara normalt, men det är definitivt ingenting som avgör hur väl två personer passar ihop.

Många förnekar att stor ålderskillnad har någon betydelse men är ändå väldigt strikta vad gäller ålder när de letar efter en partner.

Detta kan bero på att vi har många fördomar om hur saker och ting är. Det ska inte finnas någon anledning att vara rädd för att inleda en relation bara på grund av samhällets syn på åldersskillnad i relationer.

Det bästa är att låta ditt hjärta guida dig om vad som är rätt och fel.

Eftersom vårt samhälle idag är fullt av åsikter om vad som är en sund åldersskillnad i en relation kan just stor åldersskillnad vara problematisk.

den äldre mannen smeker flickans ansikte

Det är självklart att alla själva ska få välja vem de vill inleda ett förhållande med, och det borde vara den bästa utgångspunkten för ett långvarigt förhållande.

Stora åldersskillnader mellan romantiska partners utsätts ofta för kritik. Åldersskillnaden mellan två personer som älskar varandra drar fortfarande till sig uppmärksamhet och ganska många gånger elaka kommentarer.

Många människor som kritiserar tvivlar ofta på att det rör sig om äkta kärlek. De misstänker att det finns andra motiv i relationen.

Det vanligaste är att människor anser att den äldre personen (mestadels män) vill uppnå en viss status och bli beundrad av andra och att ha en yngre partner kan vara ett sätt att stärka självkänslan.

Den yngre personen i relationen tros ofta att de bara vill känna sig skyddade och söker en ersättning för en frånvarande förälder eller att den yngre partnern är ute efter ekonomisk vinning.

Det har blivit alltmer accepterat med en relation mellan en äldre man och en yngre kvinna medan det däremot höjs både ett och annat ögonbryn när det gäller äldre kvinnor som är tillsammans med yngre män.

en äldre kvinna och svarta kysser

Några exempel på relationer som hållit sig starka där åldersskillnaden varit stor:

• Ellen DeGeneres och Portia de Rossi – 15 års

• George och Amal Clooney – 17 år

• Jay-Z och Beyonce – 12 år

• Camilla Läckberg och Simon Sköld – 13 år

• Mikael Persbrandt och Sanna Lundell – 15 år

• Emmanuel Macron och Brigitte Trogneux – 25 år

• Catherine Zeta-Jones och Michael Douglas – 25 år

• Zlatan Ibrahimovic och Helena Seger – 11 år

Ibland beror det inte på åldersskillnad att relationen tar slut utan för att parterna inte trodde att det skulle fungera.

den svarta kvinnan ligger på sängen och tänker

Orsaken till det är att själva samhället i sig och att era vänner och närmaste omgivning påverkat er.

I början tror man att allt kommer att fungera. Allt är enkelt den första tiden, man lever i en drömvärld och förväntar sig det bästa.

Det är en period där allt är möjligt. Men när verkligheten kommer ikapp börjar man oroa sig om vad andra kommer att säga.

Även om många inte vill erkänna det så finns det många saker man kanske oroar sig över när åldersskillnaden är stor:

• När din partner blir äldre kommer du att behöva ta hand om dem. Problemet kan ses på ett annat sätt: Du kan lika gärna vara tillsammans med någon i din egen ålder och en olycka gör att hen blir beroende av dig för resten av livet. Det är samma sak, bara en annan situation.

• Hen är mer mogen än dig. Din ålder bestämmer inte din mognad. En 50-åring kan vara otroligt barnslig medan en 20-åring kan vara väldigt mogen. Åldern är bara en siffra, den avgör inte en persons mognad.

en skallig äldre man och en kvinna med en kort frisyrblick på varandra

• Hen kommer inte att vara attraherad av dig. Utseendet spelar en roll och fysisk attraktion är viktigt, men äkta kärlek är inte grundat på utseende. Alla kommer vi att bli gamla och förlora vårt snygga yttre, men äkta kärlek grundas inte bara på utseende. När någon älskar dig för den du är spelar utseendet ingen roll. Hen älskar din personlighet.

• Hen kommer inte att vilja skaffa familj. Det kan handla om att den yngre personen i relationen ännu inte känner sig redo att bilda familj eller så är den äldre partnern färdig och lagt tanken på familj bakom sig. De kan vara så att det finns olika prioriteringar i livet för parterna, någon vill kanske satsa på en karriär medan den andre vill slå sig till ro.

Kärleken har bara en ålder om man tror att den har det och det som är viktigt i ett förhållande tänker man inte på: att älska fullt ut.

Det spelar ingen roll om det är 5, 10 eller 25 års skillnad i ålder mellan parterna, om du är den äldre kvinnan och han den yngre mannen eller tvärtom, det som är viktigt är om man känner sig lycklig och älskar varandra.

Vem vet vad som kommer att hända i morgon, nästa vecka eller nästa år? Ingen av oss vet säkert, det enda säkra är att allt kommer att ta slut en dag och att vi alla någon gång kommer att dö.

torkade döda blommor

Åldersskillnader inom relationer spelar ingen roll om det rör sig om äkta kärlek; det handlar om passion, attraktion och att dela samma värderingar.

En stor åldersskillnad mellan parterna betyder inte att förhållandet inte kommer att fungera.

Om det skulle vara sant så skulle jämnåriga eller partner i samma ålder ha en större chans att vara ett par livet ut (stämmer inte).

Kärleken förändras, den är oväntad, den överraskar oss och får oss att växa. Sätt inga gränser och hindra den inte om den dyker upp och inte ser ut som du trott att den skulle göra.

Kärleken har inget slutdatum och därför skapar inte stor åldersskillnad några problem.

Åldersskillnaden ska absolut inte ses som något problem. Kärleken som parterna har till varandra skapar ett sunt och stabilt förhållande och kärleken är blind för ålder, hudfärg, etnicitet och kön.

Oavsett hur, var eller när man finner kärleken så är den alltid positiv och det är din lycka som står på spel. Vi är faktiskt bara så gamla som vi känner oss.

Det allra viktigaste är att inte låta sig styras av andra människors åsikter och fördomar gällande åldersskillnad i relationer.

ett kärleksfullt par i en omfamning insvept i en filt som sitter utanför

Låt ingen utomstående påverka ditt val, lita på din magkänsla och ditt hjärta.

Låt ingen annan avgöra vem du ska älska, bara du vet vad som är rätt för dig.

Kärleken är en upplevelse som kan hålla hela livet ut, och den har ingenting med åldern att göra.

Nedan följer några personers erfarenheter av åldersskillnad:

Evigt ung, 65

Jag har en partner som är 25 år yngre än mig. Vi träffades på nätet och först kändes det nästan omöjligt för mig.

Men han envisades med att han på allvar var intresserad och ville träffa mig. Jag hade inte några förväntningar.

När är vi träffades stämde allt och vi blev ett par. Jag tänker inte alls på åldersskillnaden, vi passar ihop på alla sätt.

Mina vuxna barn vet inte ännu någonting, men jag struntar i vad de tycker. Tror att de är glada för min skull.

en äldre man kysser en kvinna

Laura, 27

Min partner är 20 år äldre än mej men för oss skulle det inte betyda något om han var 5 eller 40 år äldre. Vårt förhållande är baserat på gemensam intelligens, personlighet och karaktär.

Jag skulle inte kunna tänka mej att vara med någon som är yngre än mej.

Det har mest att göra med att jag var tvungen att bli vuxen redan vid 9 års ålder då min pappa dog. Som äldsta syskonet tog jag snabbt över den tomma föräldrarollen i familjen.

Jag har aldrig känt mej hemma med personer i min egen ålder eller yngre. Min partners sinne är också lekfullt men kreativt och intelligent.

Vi tänker aldrig på åldersskillnaden och därför syns det inte heller inom familjen, vänkretsen eller bland bekanta.

Ofattbart, 56

Ett intressant tema! Ålder borde i och för sig inte spela någon roll i en relation. Tyvärr brukar den oskrivna rådande samhällsnormen komma fram, även i den här frågan.

Jag kunde nog inte heller låta bli att höja på ögonbrynen då barnens 65-årige farfar gifte om sig med en 30-årig brutta utan nämnvärd utbildning. Har inte sett mycket av dem efter den händelsen.

en äldre affärsman sitter vid ett bord

Bamse, 63

Min hustru och jag har tretton års åldersskillnad, hon är äldre. Vi har nu varit par nästan 46 år. I början fick vi nog höra att hon tog mig från sandlådan och att det aldrig skulle hålla.

Men bortsett från min mor som aldrig kunde acceptera vår åldersskillnad, så tystnade “kritiken”.

Vi har haft ett underbart liv tillsammans, men nu börjar åldersskillnaden märkas. Men det är priset för lyckan.

Jenny, 29

Mellan mej och min sambo är det 24 år. Det fungerar utmärkt!

I början pratade nog omgivningen ganska mycket, men efter ett tag då folk märkte att vi faktiskt älskar varandra slutade pratet.

Visst kan man se att folk som inte känner oss kan reagera negativt, framförallt äldre kvinnor.

Men vi bryr oss inte, vi gör det till en rolig grej och skämtar om det i stället. Då brukar folk bli mera avslappnade.
Nackdelarna är väl vad som händer efter 25-30 år med den äldre.

Har Åldersskillnaden Verkligen Någon Betydelse?