Skip to Content

7 Varningssignaler På Tyst Våld I Hemmet

7 Varningssignaler På Tyst Våld I Hemmet

Hur mycket vi än skulle vilja ignorera det så sker våld i hemmet varje dag.

Vi skulle kunna vara offer för det utan att ens veta om det, eller så kanske vi ignorerar det. Alla är inte starka nog för att lämna sin misshandlare.

Det är personen vi blivit kära i, det är personen vi tillägnat vårt liv och vår tid, och det är helt enkelt omöjligt att hantera det faktum att han nu misshandlar oss.

Hur kan han? Vi var kära. Vi är fortfarande kära.

Det finns olika typer av misshandel, men vissa varningssignaler är alltid desamma.

Och om du undrar ifall du råkar ut för det, så är chanserna stora att du gör det.

Den enda personen som kan svara på den frågan är du själv, men för att hjälpa dig har vi samlat de vanligaste varningssignalerna av tyst våld.

1. Det gör dig inte ledsen att bråka med din partner – det gör dig rädd

ledsen ung kvinna som sitter på soffan

Att vara ledsen över ett bråk är okej. Du är ledsen över att människan du älskar är arg på dig.

Du är ledsen över att du är sårad. Men om du har en anledning till att vara rädd så är det inte ett hälsosamt förhållande.

Om du är rädd för att han ska få frispel och kanske till och med slå dig, varför är du kvar?

Ställ dig själv frågan: ”Förtjänar du verkligen att vara med någon som skrämmer dig?”.

2. Du är mer rädd för din partner än för situationen du befinner dig i

orolig kvinna

Oavsett om det handlar om att vara sen till en middag på grund av trafiken, råka få en repa på bilen eller någonting liknande, så är du mer rädd för hur din partner ska reagera än någon annan konsekvens.

Du ska känna dig säker i ett förhållande, inte vara orolig för vad som väntar när du kommer hem. Du ska oroa dig för livet, inte hans reaktioner och känslor.

Du tänker mer på hur du kan undvika att göra honom arg än vad som är bäst för dig. Och det skulle vara att lämna honom.

3. Det finns ingen tillit

olycklig ensam kvinna

Många förhållanden misslyckas på grund av bristen på tillit.

Men om han ständigt får dig att känna dig skyldig för att du inte litar på honom och kräver tillit utan att ha givit dig en anledning att lita på honom, och istället bryter ned din tillit gång på gång, så är det också en form av våld.

Man måste förtjäna tillit, inte bara be om den. Har detta förhållande utan tillit en framtid, eller skjuter du bara fram det oundvikliga?

4. Du känner att du ständigt behöver ett godkännande

deprimerad ung kvinna som sitter på soffan

Att fråga efter sin partners åsikt är viktigt i ett förhållande, men bara av anledningen att du bryr dig och respekterar deras åsikt.

Du ser er som likvärdiga, men i slutet av dagen gör du det som är bäst för dig själv.

Men, om du ständigt känner att du måste få hans godkännande i allt du gör och om du går miste om bra möjligheter för att han blir arg – Sluta.

Du har kommit till den här punkten i livet på egen hand, utan att behöva hans godkännande. Du behöver inte det nu heller.

Du är en fantastisk, stark och smart kvinna som klarar sig själv. Det finns ingen anledning att pausa ditt liv för någon som inte gör detsamma för dig.

5. Du känner dig galen

kvinna ser utsikt över naturen

”Gaslighting” är en form av psykisk misshandel där en person försöker manipulera den andra genom att förvränga sanningen så att den stödjer ens egen synvinkel.

Det kan manifesteras genom att ljuga någon rakt upp i ansiktet eller övertyga den till att tro att den har fel fastän den har rätt.

Om du börjar känna dig galen för att du inte längre vet vad du har sagt och vem du kan lita på, försök att se hur det kom till den punkten.

Vad är anledningen till att du helt plötsligt känner dig osäker och galen? Du kanske upptäcker att allt pekar mot din partner.

6. Du känner dig isolerad från vänner och familj

ung flicka som håller gammal hand av sin mamma på hennes kind

När vi precis förälskar oss i någon så är det normalt att vi vill spendera varje sekund tillsammans, men med tiden förändras det.

Om han MÅSTE se dig och vara med dig, och om han får dig att känna skuld när du är ute med dina vänner, så är det ett ohälsosamt beteende.

”Jag valde detta själv, han bad mig inte göra det.” Men varför gjorde du det då?

Om du såg fram emot att få träffa dina vänner eller din familj men avbokade i sista sekund, fråga dig själv varför du gjorde det.

Vad var anledningen till att du stannade hemma med honom – igen? Att få någon att känna skuld är också en form av misshandel, och denna håller i sig under en lång tid.

7. När ni bråkar så tittar du efter närmaste utgång

deprimerad kvinna hemma

Du kanske borstar av detta i stil med: ”Jag är irrationell och fånig. Han skulle aldrig skada mig.”

Men om du alltid planerar en flyktväg under era bråk så kan det vara magkänslan som talar om för dig att du inte är säker.

Det kan vara magkänslan som säger det du inte vill höra, det du vägrar att erkänna.

Om du känner detta under nästa bråk så kanske det är dags att titta efter en slutgiltig utväg.

7 Varningssignaler På Tyst Våld I Hemmet