Skip to Content

Vad Betyder En Puss På Kinden Istället För Handskakning?

Vad Betyder En Puss På Kinden Istället För Handskakning?

Att pussa på kinden innebär att du trycker dina läppar mot någon annans kind, på ett mjukt sätt. Munnen ska vara stängd när man pussar och ofta så hörs ett litet smackljud.

Anledningen till att kindpussandet har ökat extremt mycket på senare år, är för att folk reser till medelhavsländerna allt mer, där kindpussandet är en del av kulturen.

I Sverige försöker vi då anamma det, men ofta så misslyckas vi. Anledningen till att vi misslyckas är för att de flesta av oss är vana vid att sträcka fram en hand och bara säga hej.

Att pussa någon på kinden är en gammal religiös ritual som egentligen inte har med kärleken, romantiken eller erotiken att göra. Man brukar bland annat kyssa påvens ring eller helgonens fötter.

Dilemmat med kindpussar är någonting som du väldigt ofta kan stöta på i livet, eller så har du kanske redan stött på det om du har rest och spenderat en del tid utomlands?

Det kan vara riktigt svårt att veta om man ska skaka hand, kramas eller ge varandra en puss på kinden istället. Vid just kindpussar så finns det ytterligare frågetecken.

Vilken sida ska man börja på? Hur många pussar ska man ge? Kommer våra huvuden att krocka om någon av oss skulle råka börja på ”fel” sida?

Ja, sanningen är att det är riktigt svårt, (nästintill omöjligt) att veta vad den andra personen kommer att göra, men förhoppningsvis så har ni båda koll. Åtminstone efter att ha läst den här guiden!

1. Var förberedd

Om du befinner dig i en grupp där alla känner varandra så är det lättare att luta sig tillbaka för att undersöka vad de andra gör och sedan försöka härma det.

Om du istället träffar någon själv, så kan det vara lite svårare. Vad förberedd. Om det är ett professionellt möte så kan en handskakning räcka gott och väl, men vid många tillfällen är en kindpuss helt okej.

2. Bestäm dig

När du väl har bestämt dig för att ge någon en kindpuss, se till att du gör det på rätt sätt. När du möter personen, lägg din hand lätt, på den andra personens överarm och vänd din kind mot den andra personens kind. 

På de flesta ställen så börjar man med att kindpussa varandra på höger sida, och därefter den vänstra sidan. Något som kan vara bra och nyttigt att veta är att man i Italien kindpussas tvärtom.

Alltså börjar de med den vänstra sidan för att sedan övergå till den högra. Det kanske låter lite komplicerat just nu, men det är det inte!

3. Antalet kindpussar

Det här kan vara lite svårt. I Spanien, Italien och Frankrike är det vanligast att kindpussas två gånger. Det finns dock även de som ger en, två tre eller till och med fyra kindpussar ibland.

Detta skiljer mellan personernas religion och/eller kultur.

Det är viktigt att du tänker på att inte pussa den andra personen på kinden. Med detta menas att dina läppar absolut inte ska nudda den andra personens kind.

Istället bör ni luta era kinder emot varandra och föreställa er att ni pussar luften.

4. Repetera

När du väl har sagt hej och gett den andra personen en kindpuss, så kommer det att vara mycket lättare att säga hejdå.

Du behöver endast repetera det ni gjorde när ni träffade varandra, och därefter är du ett proffs! Hemligheten bakom kindpussar är att vara lugn, göra det snabbt och inte övertänka.

Du bör bara göra det som kommer och känns naturligt, och samtidigt ha den kulturella aspekten i åtanke. Efter det så kommer din självsäkerhet angående kindpussar att komma naturligt, på nolltid!

Lite tips!

I Mellanöstern, Sydamerika och på flera håll i Europa så kindpussas det! Det görs även hos vissa grupper i USA också. I Frankrike så gäller allt mellan en och fyra kindpussar.

Detta beror bland annat på i vilken del av landet du befinner dig.

I Belgien, Holland och Schweiz kindpussas man allra oftast tre gånger. Ett av våra tips är att hålla till vänster, vilket innebär att du ska lägga höger kind mot den andra personens högra kind.

Grekland, Portugal och Spanien brukar ge varandra två kindpussar, medan Argentina och Chile brukar ge varandra tre kindpussar. Italienarna börjar oftast från motsatt håll på flera orter.

Detta leder då till att risken för krock blir väldigt stor. Ibland kan det kännas extra rörigt, eftersom man, i vissa länder, börjar med att ta i hand med varandra, och först efter det så kommer kindpussarna.

I vissa länder kindpussas inte män med varandra. Om du är osäker och förvirrad så rekommenderar vi att du tittar på hur andra gör eller, om du känner dig tillräckligt modig, frågar någon hur du bör göra.

Handslag håller

Tidigare har svenskarna varit obenägna att röra vid varandra. På senare år har närheten blivit en stor del av ungdomskulturen. Allt oftare ser man yngre tjejer pussas och hålla varandra i händerna.

Man anser att ta i hand med någon är mer gammaldags och håller mer i längden.

Kramar är också helt okej

Höger sen vänster eller vänster sen höger? Ska läpparna röra vid kinden? En, två eller tre pussar? Risken för missförstånd och stela situationer är väldigt stor. En kram är då ett perfekt alternativ.

En kram är som någonting mellan en kindpuss och ett handslag, eftersom handslaget kan kännas för formellt medan kindpussen kan kännas för närgående.

Oftast är det situationen som avgör hur man väljer att hälsa på personen man stöter på, men också hur väl man känner personen.

Viktiga saker att tänka på!

Pussa bara en annan person på kinden om du känner och tycker om personen. Gör det väldigt lätt och med en enkel beröring. Undvik blöta kyssar som lämnar spår på kinden. Börja med höger sida, sedan vänster sida.

Pussa inte alla främlingar som du träffat någon enstaka gång bara. Låt dina pussar bli värda någonting istället.

Just antalet pussar har egentligen ingen betydelse. En, två, tre eller fyra.. Det gäller att tänka på personen och lägga märka till om personen ryggar tillbaka, då är det oftast dags att avsluta pussandet.

Om någon kommer fram med trutande läppar så är det okej att säga ifrån och tala om att du föredrar att ta i hand. Ha ett leende på läpparna när du talar om det, så att personen inte ska bli förnärmad.

Avslutningsvis

Till slut skulle vi rekommendera att du bör gå på din självkänsla. Känner du dig tillräckligt självsäker för att pussa någon på kinden som en hälsning, så är det helt okej att du gör det.

Självklart ska även den andra personen vara med på det. Om du känner dig obekväm och inte är så pass nära med personen, så kan det räcka med antingen en kram eller ett handslag.

Det allra viktigaste är att du och personen du hälsar på, ska känna er bekväma och respekterade med det val ni gör. 

Om du känner att någon du hälsar med är för intim så är det aldrig fel att säga ifrån.

Det är ingenting som är dumt med att säga ifrån, så länge du gör det med ett leende på läpparna och med en förklaring som inte behöver vara mer än ”jag föredrar att skaka hand istället för att kramas” eller liknande.

Det räcker för att visa att det inte är något personligt.

Vad Betyder En Puss På Kinden Istället För Handskakning?