Skip to Content

Saker Som Du Kan Hitta På När Du Känner Dig Ensam

Saker Som Du Kan Hitta På När Du Känner Dig Ensam

Att känna sig ensam händer inte bara när du är ensam. Faktum är att det finns många människor som tycker om att ha tid för sig själva.

Bara för att du är runt andra människor så betyder det inte att du inte kan känna dig ensam. Du kan till och med känna dig ensam när du är i ett rum fullt av människor.

När du inte känner dig ansluten till någon eller om du känner att ingen förstår dig så kan du känna att du är helt ensam, även om du befinner dig nära familj och vänner.

Ensamhet är en helt normal och mänsklig upplevelse. Men man bör absolut inte låta det gå för långt eftersom det kan vara dåligt för din emotionella och fysiska hälsa.

Vissa studier har visat att ensamhet är lika dåligt för din hälsa som att röka 15 cigaretter om dagen.

Oavsett om du ibland känner dig lite ensam när du är hemma själv eller om du upplever en djup känsla av ensamhet som aldrig försvinner så är det viktigt att ta itu med ensamhet på ett hälsosamt sätt.

Här är några saker som du kan göra så fort du känner dig ensam.

Bekräfta för dig själv att du känner dig ensam

upprörd ensam tjej med tappade ögon

Slösa inte bort din energi på att kämpa mot dina känslor eller försöka att undertrycka dina känslor. Alla känner sig ensamma ibland.

Bara för att du känner dig ensam så betyder det inte att du är en förlorare och det betyder inte heller att du är en svag person.

Det betyder bara att du är mänsklig.

Utveckla en plan

kvinna som sitter nära fönster

Ibland måste du lösa ett problem. Andra gånger så måste du lösa hur du känner angående problemet.

Överväg om det bästa sättet att ta itu med dina känslor av ensamhet är att ta lösa problemet (genom att komma i kontakt med någon) eller lösa hur du känner angående det problemet (ta hand om dina känslor).

Om du känner dig ensam på en fredagkväll och har vänner eller familjemedlemmar som du kan ringa så kan du bestämma dig för att det bästa sättet att ta itu med problemet är att nå ut till någon.

Du kanske tycker att prata i telefon med någon hjälper. Eller så kan du bjuda hem någon så att ni kan umgås.

Om du når ut till människor och ingen svarar så kan du känna dig ensam. Men då vet du att du kan hantera problemet ur en annan vinkel.

Ta reda på hur du känner för att du är ensam just nu snarare än att försöka få kontakt med någon.

Du kan välja att engagera dig i en hälsosam hanteringsstrategi som gör att du mår bättre.

Rita, sticka eller trädgårdsarbete är bara några exempel på ensamma aktiviteter som kan hjälpa dig att hantera din ensamhet på ett hälsosamt sätt.

Kontakta människor från ditt förflutna

två ung kvinna som sitter i naturen och pratar

Ibland är det lättare att få kontakt med gamla vänner än att skaffa nya. Du kanske tappade kontakten med din gamla rumskompis.

Eller så har du kanske en kusin som du inte pratar ofta med nuförtiden. Du kan bara nå ut till dem och se hur läget är.

Prata om saker som ni har missat med varandra och säg att du vill umgås igen.

Du kanske tycker att det är lättare att få kontakt med tidigare klasskamrater, människor från ditt gamla fotbollslag eller tidigare medarbetare eftersom ni redan har saker gemensamt.

Att komma ihåg gamla tider kan hjälpa er att ansluta med varandra igen och du kanske upptäcker att ni kan vara vänner igen.

Nå också ut till människor via sociala medier eller sms. Det kommer garanterat att få dig i kontakt med några människor som du inte har sett eller hört från på länge.

Gå med i någon grupp eller klubb

människor på bokklubben pratar

Förutom att du eventuellt kan ansluta till människor från ditt förflutna så kan du också bestämma dig för att ansluta till nya människor.

Leta efter aktiviteter som passar dig.

Från bokklubbar och trädgårdsklubbar till vandringsgrupper så kommer du sannolikt att upptäcka att det finns många sätt att få kontakt med människor i ditt område.

Du kan kolla i din lokala tidning eller leta upp på nätet om det finns något som verkar intressant i din närhet. Delta i ett evenemang och prioritera det så att du kan prata med människor.

Läs en bok

vacker flicka, läser en bok

Att läsa en bok hjälper dig att komma in i huvudet av karaktären eller berättaren. Det hjälper dig att förstå hur andra tänker och det i sin tur kan hjälpa dig att känna dig mindre ensam.

Du kanske vill läsa en bok som du vanligtvis inte skulle.

Oavsett om det innebär att du checkar ut en självhjälpsbok från biblioteket eller om det betyder att du lyssnar på en science-fiction ljudbok så kan böcker utvidga din värld och hjälpa dig att känna dig lite mindre ensam.

Lär dig något nytt

attractive karate woman in white kimono

Att bli upphetsad över något som du lär dig, oavsett om det är ett nytt språk eller en ny färdighet, kan hjälpa dig att må bättre. Det kan också öppna dörrar för att träffa nya människor.

Anmäl dig till en matlagningskurs eller börja gå på karate. Du kan också leta efter online-kurser där du kan lära dig nya saker. Möjligheterna är oändliga här.

Gör en bra sak

kvinna i hundskydd

Att göra något trevligt för andra människor kan hjälpa dig att må bättre. Det kan också hjälpa dig att känna dig mer kopplad till samhället som du bor i.

Oavsett om du engagerar dig i en officiell sak eller om du bestämmer dig för att göra en god gärning för din granne så finns det många saker som du kan göra för att utföra vänliga handlingar.

Om du kämpar för att hitta något som du kan göra så kan du alltid kontakta lokala välgörenhetsorganisationer, sjukhus, vårdhem eller djurhem för att se hur du kan volontärarbeta eller erbjuda hjälp på annat vis. 

Saker Som Du Kan Hitta På När Du Känner Dig Ensam