Skip to Content

Dold Narcissism: Hur Du Känner Igen Det Och Tar Itu Med Det

Dold Narcissism: Hur Du Känner Igen Det Och Tar Itu Med Det

Vi alla vet hur man känner igen en narcissist.

Det är personen som pratar högljutt hela tiden, personen som avbryter alla samtal med sina egna orelaterade ämnen och personen som alltid sätter sig själv på första plats.

Men hur är det med hans lillebror, den dolda narcissisten, som är lika arrogant men snäppet mer reserverad?

Dold narcissism kan gömma sig i vem som helst. När du väl har lärt dig känna igen de narcissistiska egenskaperna så kan du inse att den mest introverta, blyga och osäkra personen du känner är en narcissist.

I själva verket så kan du också vara en av dem. Är du en dold narcissist?

Om ditt nya kärleksintresse verkar lite mer arrogant och lite mindre empatisk än andra så kanske du har att göra med en dold narcissist.

Innan du blir för knuten till den personen så bör du försöka lära dig lite mer om dennes historia.

En överdriven självkänsla är en röd flagga som kanske tyder på att du har att göra med en narcissist men det finns många fler symtom på narcissist och de är inte alltid lätta att upptäcka.

Vad är en narcissist?

stilig attraktiv skäggig man

För att förstå egenskaperna hos en dold narcissist så måste du först känna till egenskaperna hos en vanlig narcissist.

De välkända egenskaperna hos en narcissist är: överdriven känsla av självbetydelse, brist på empati, ett konstant behov av uppmärksamhet och beröm, fantasier om makt, en känsla av rättighet och en historia av att utnyttja andra för personlig vinst.

De måste alltid känna sig överlägsna och det är extremt svårt eller omöjligt för dem att erkänna när de har fel.

Det måste finnas en historia av extrem, patologiskt narcissistiskt beteende för att någon ska kunna klassificeras som en narcissist.

Om en person endast visar vissa egenskaper så kan de bara betecknas som att ha egenskaper av en narcissist snarare än att diagnostiseras med narcissistisk personlighetsstörning.

Vad är en dold narcissist?

Stilig skäggig man som spenderar vilotid

Dold narcissism kallas också för överkänslig narcissism eller sårbar narcissism.

Dessa namn påpekar att någon med denna version av egenskaper är mer blyg i allmänhet men också mer känslig och osäker.

Dessa känslor av osäkerhet och svaghet förvandlas i sin tur till ilska och ett behov av att konstant försvara sig.

Så, även fast en dold narcissist har samma kärnegenskaper som en öppen narcissist så presenteras de på mycket olika sätt.

Vi har en lista med egenskaper som bör hjälpa dig att känna igen en dold narcissist snabbt och smidigt!

1. Överlägsenhet

Stilfullt klädd skäggig man

Dolda narcissist älskar att himla med ögonen.

De kanske inte är typen av personer som öppet säger att du inte är värd lika mycket som dem men de kommer säkerligen att kompensera för det med hjälp av icke-verbala signaler som visar dig att de inte bryr sig.

Dessa kan vara överdrivna suckar, bläddra igenom telefonen och alla andra saker som säger tydligt att de inte är intresserade av någon som du har att säga.

2. Sätter sig själv på första plats

skäggig man på stranden

Dolda narcissist kommer att fatta ett beslut omedelbart om konversationen eller ett ämne intresserar dem och om de bestämmer att de inte är värt deras tid så kommer de att ignorera dig tills de kan ta över ordet.

När du når en paus i konversationen där en vän vanligtvis ställer en fråga eller ger en kommentar så kommer de plötsligt att ändra ämnet till något som de vill prata om.

Vanligtvis har det något att göra med deras liv, inte ditt. I deras sinne kan även triviala frågor, till exempel vad de åt för frukost, vara viktigare än absolut allt som du har att säga.

3. Brist på empati

Kille i sportkläder

Dold eller inte dold, narcissister ger inte mycket, om någon, tanke på andra människors känslor och välbefinnande.

De bryr sig inte när du har det tufft i livet och de tänker aldrig på hur deras handlingar kan påverka andra människor.

4. Passivt-aggressiva

Fundersam mandrink tar bort kaffe

Eftersom dolda narcissister föredrar att hålla deras uppsvällda egon för de själva så kommer de inte att bråka med dig speciellt mycket.

Om du kommer på en idé eller bjuder med dem någonstans så kommer de helt enkelt att gå med på det och säga “ja perfekt!” för att sedan gå vidare som om ingenting har hänt.

När du sedan frågar varför de inte har följt upp eller dykt upp så kommer de att borsta bort det och du kommer aldrig att få någon riktig anledning.

5. Väldigt känsliga

Skäggig ung man som bär svart tomt lock

Kan vara svårt att inte förväxla detta med människor som annars bara är väldigt känsliga. Många människor som har dolda narcissistiska tendenser är också mycket känsliga och blir lätt upprörda av kritik.

Skillnaden är den att dolda narcissister är mer känsliga för kritik eftersom de bokstavligen talat inte kan tro att någon inte kan se deras värde.

De är upprörda av tanken att någon kan se de som något mindre än den perfekta varelsen som de är.

Det är väldigt viktigt att notera skillnaden mellan en mycket känslig person och en dold narcissist eftersom de delar några egenskaper.

Denna insikt ledde till ny forskning som ska hjälpa oss ytterligare med att förklara skillnaden mellan öppna och dolda narcissister och hur överkänsliga människor passar in där.

6. Missförstådda

Manresande med ryggsäck

Genom att konstruera den ytliga tron att de är “exceptionella” så skapar den dolda narcissisten en lugnande roll och sänker ner hans fruktar och sårbara sanna jag.

De tror ofta att den enda möjliga anledningen till att någon kan förbise deras talang och storhet är för att de är missförstådda.

7. Opersonliga och svåra relationer

ung skägg man bär solglasögon

Dolda narcissister har problem med att skapa äkta kontakter med människor av flera anledningar. En anledning är att de inte tror att andra förtjänar deras uppmärksamhet eller förstår dem.

Samtidigt har de så allvarliga osäkerheter att de använder deras självbelägna och arroganta personlighet för att hålla människor på avstånd.

Detta gör det nästan omöjligt för dem att ha meningsfulla relationer med någon i deras liv, allt från familjemedlemmar till kollegor på jobbet.

Denna svårighet att umgås med människor kan i sin tur leda till osociala hobbyer eller att de helt enkelt undviker mänsklig interaktion så mycket som möjligt.

Är du en dold narcissist?

kille i skjorta och byxor med hängslen som går runt i staden

Vi har alla någon gång varit överdrivet självfixerade i våra liv och övergången till vuxna livet kan göra oss speciellt osäkra. Du får inte längre konstant beröm av dina föräldrar och lärare.

Istället har du medarbetare och chefer som förväntar sig av dig att du gör ett bra jobb.

Detta kan då få dig att känna dig ouppskattad eller att ditt hårda jobb förbises. På grund av din redan sänkta självkänsla så kan du börja känna dig extra känslig för kritik.

Men att bara ha några av dessa symtom under en tidsperiod betyder inte att du är en dold narcissist.

Men om du känner dig upprörd hela tiden för att du tror att människor beter sig dåligt mot dig, att du inte får tillräckligt med uppmärksamhet så kan du vara en dold narcississt.

Dold Narcissism: Hur Du Känner Igen Det Och Tar Itu Med Det