Skip to Content

Hur Man Ber Om Förlåtelse – Tips Och Råd På Hur Du Gör Det Proffsigt

Hur Man Ber Om Förlåtelse – Tips Och Råd På Hur Du Gör Det Proffsigt

Att be om ursäkt för någonting är enkelt, men att be om förlåtelse är däremot mycket svårare och någonting man inte gör lättvindigt.

För att be om förlåtelse på ett bra sätt krävs det att du visar dig sårbar och erkänner att du gjort fel vilket kan vara både svårt och läskigt. 

Att be om ursäkt handlar inte bara om att säga “förlåt” och i grund och botten få det överstökat.

Det är ett sätt att ta ansvar för dina handlingar och visa att du förstår konsekvenserna av ditt handlande.

Oavsett hur ledsen du än är så är det ibland svårt att förmedla i ord och i vissa fall kan det göra situationen ännu värre. 

Vi människor har en tendens att rättfärdiga våra handlingar och det vi ber om ursäkt för vilket gör att själva ursäkten går om intet. 

De bästa “förlåt mig” är de som tydligen visar din ånger, och samtidigt få den du sårat att börja läka.

Många människor väljar att ursäkta sina handlingar istället för att be om förlåtelse.

Ett annat misstag är att de ber om ursäkt för själva reaktionen deras handling skapat hos den andra personen, istället för att be om ursäkt för sitt beteende.

Hur du bör be om ursäkt kan skilja sig åt – från person och situation. 

Försök att ta fullt ansvar för det du har gjort eller sagt, samtidigt som du föreslår hur det i framtiden skulle kunna bli bättre. Ge konkreta förslag på hur du tänker göra för att inget liknande ska kunna hända igen.

Den du sårar kanske fortfarande skäller ut dig, men en ursäkt där du tar ditt ansvar och känner smärtan du orsakat den andre är en bra grund att bygga upp ett nytt förtroende på.

Om det är någonting stort som hänt, så kanske det inte räcker med EN ursäkt.

Den du sårat kommer troligtvis inte att förlåta dig med en gång och sveket kommer att kännas länge, t.ex otrohet Om du märker att personen du sårat tänker på det eller verkar ledsen för den orsaken kan det hjälpa att säga förlåt flera gånger.

Men det viktigaste är ändå ditt beteende och handlingar kring ursäkten. Har du hållit det du lovat när du sade förlåt första gången?

Du måste vara medveten om att den andres smärta kommer att finnas under lång tid och vara beredd på att den sårande handlingen tas upp!

När du bett om förlåtelse och gjort allt du kan för den sårade personen, då är det dags att titta på dig själv och ditt beteende. Finns det något problem som legat till grund för det du gjorde? 

Det underliggande problemet behöver du kanske få hjälp av den andra personen för att lösa och det är okej.

Efter en tidborde du kunna prata om problemet, utan att gå in på själva händelsen. Detta kan hjälpa den andra personen också.

Tips och råd på hur du ber om förlåtelse…

Till din partner

attraktivt ungt par som talar i vardagsrummet

Att säga förlåt är en av stöttestenarna i ett förhållande. Det stärker ert band och minskar förbittringen som växer i hemlighet.

Om du ber om förlåtelse till en partner är det bäst om kan göra det sås nart som möjligt.

Ta ett personligt ansvar och berätta hur du planerar att göra allting bra igen och undviker att göra om samma sak i framtiden. 

Håll dig till ert nuvarande problem och ta inte upp gammalt groll som inte har med er nuvarande situation att göra. 

Till en förälder

Dam som pratar med sin äldre förälder

Att be om förlåtelse till en förälder kan vara mycket svårt och krångligt.

Er historia sträcker sig sedan barnsben och tidiga minnen och en välmenande ursäkt kan förvandlas till rena kaoset där anklagelser hamnar på bordet.

Fokusera på nuet och ta ansvar. Genom att göra på det viset visar du respekt för föräldrarna, värdesätter er relation och att du är villig att gå vidare och jobba på det ni har med er från det förflutna. 

Till ett syskon

två kvinnor talar på allvar

Här finns det två aspekter på hur man bäst ska säga förlåt. 

Har du och ditt syskon en välfungerande relation och det felaktiga beteendet är ett mindre snedtramp, då räcker det vanligtvis med ett “förlåt.

Har ni däremot haft en komplicerad relation med en lång rad övertramp är det dags att använda din ursäkt som ett mål att bryta den trenden.

Erkänn ditt fel, lova att göra rätt för dig och berätta hur du ska undvika liknande problem i framtiden.

Skyll inte ifrån dig och dra inte upp gammalt groll – även om du tycker att det vore passande.

Till ditt barn

mamma och son leker i parken på våren

Att be om förlåtelse till ditt barn är viktigt för att kunna visa att vem som helst kan begå misstag och att ingen är perfekt, inte ens du som förälder.

Anpassa din ursäkt till hur gammalt barnet är och var noga med att berätta hur du ska undvika att det händer igen.

När du sagt ditt förlåt ska du låta barnet säga hur de ser på hela situationen. Hur kände de sig över hela situationen? Hur känner de nu?

Att hjälpa ditt barn att känna igen känslor och prata om dem på ett sunt sätt är en förmåga som är viktig och som de kan ha med sig in i vuxenlivet. 

Till en svärförälder

Bekymrad moder som talar till dottern på soffan

Det är inte många som anser att de har en bra och okomplicerad relation till sina svärföräldrar. Det förflutna gör sig ofta påmint i en situation där man ska be om ursäkt.

Ett tips är att öva på din usäkt i förväg för att kunna vara fokuserad när det sedan är dags att framföra den. Håll ursäkten kort och håll dig till ämnet.

Visa att du förstår att de är ledsna och upprörda då detta kan ligga till grund för vänligare och bättre umgänge i framtiden.

Till en vän

två kvinnavänner som sitter vid bordet och pratar

Be om ursäkt direkt om och när din vän är villig att prata – helt beroende på situation och vad ursäkten handlar om.

Ta på dig fullt ansvar, betona betydelsen av er vänskap och var tydlig med att berätta att du tänker göra allt som krävs för att gottgöra det du gjort eller sagt.

Bra vänner är ingenting som man hittar lättvindigt och det är lätt att man tar dem för givet – se till att vara uppriktig.  

Till en chef eller arbetskamrat

två kvinnliga kollegor som pratar

Alla gör vi misstag, även på jobbet. Det är viktigt att visa att det är en engångsföreteelse och inte någonting du kommer att fortsätta med.

Ursäkten bör vara ärlig, rakt på sak och koncis. Acceptera ditt ansvar och var tydlig med hur du tänker undvika problemet i framtiden.

Oavsett vem eller vad du ber om förlåtelse för ska du tänka på följande: Nästa gång du ber om förlåtelse för någonting, gör det direkt och utan att ursäkta dig själv.

Föreslå någonting du kan göra för att rätta till händelsen. Erkänn den sårades smärta, även på lång sikt.

Lös problemen som ligger till grund för det som hänt så att ingenting liknande ska kunna hända igen. Lyssna på den andra personens reaktion på ditt förlåt.

Det är receptet för att be om förlåtelse.

Hur Man Ber Om Förlåtelse - Tips Och Råd På Hur Du Gör Det Proffsigt