Skip to Content

Olika Sorgens Faser Och Hur Du Går Igenom De Så Smärtfritt Som Möjligt

Olika Sorgens Faser Och Hur Du Går Igenom De Så Smärtfritt Som Möjligt

Det finns inget rätt eller fel sätt att känna sorg på men det finns hälsosamma sätt att hantera sorgeprocessen på.

Vad är sorg?

sorglig vacker brunettkvinna som tänker på problem i köket

Sorg är ett naturligt svar på förlust. Det är det känslomässiga lidandet som du känner när något eller någon som du älskar tas bort från dig.

Ofta kan känslan av smärta vid förlust kännas överväldigande. Du kan uppleva alla typer av svåra och oväntade känslor, till exempel chock, ilska, misstro, skuld eller djup sorg.

Smärtan av sorg kan också störa din fysiska hälsa vilket gör det svårt att sova, äta eller till och med tänka normalt.

Dessa är normala reaktioner på förlust och ju större förlusten är desto intensivare är sorgen.

Att hantera förlusten av någon eller något som du älskar är en av livets största utmaningar.

Du kan associera sorg med att förlora någon som är dig kär, det är också oftast orsaken till den mest intensiva typen av sorg. Men även mer subtila förluster i livet kan utlösa en känsla av sorg.

Du kan till exempel sörja efter att ha flyttat hemifrån eller bytt jobb.

Oavsett vad du har förlorat så är det något personligt för dig så du bör inte skämmas för hur du mår. Allt kan vara lämpligt nog att sörja över.

Om personen, husdjuret, förhållandet eller situationen var betydelsefullt för dig så är det normalt att sörja förlusten som du upplever.

Oavsett orsaken till din sorg så finns det hälsosamma sätt att hantera smärtan som med tiden kan lindra sorgen och hjälpa dig att acceptera din förlust, hitta ny mening med allt och så småningom gå vidare med ditt liv.

Sorgeprocessen

Kärleksfull tröst upprörd förolämpad fru

Sorg är en väldigt individuell upplevelse, det finns inget rätt eller fel sätt att sörja på.

Hur du sörjer beror på många faktorer, inklusive din personlighet, din livserfarenhet, din tro och hur stor förlusten var för dig.

Själva sorgeprocessen tar tid. Läkningen sker gradvis, du kan inte tvinga på det eller skynda på det, det finns inget “normal” tidsplan för sorg.

Vissa människor börjar må bättre efter några veckor eller månader. För andra varar sorgeprocessen i flera år.

Oavsett din erfarenhet när det kommer till sorg så är det viktigt att ha tålamod med dig själv och låta processen utvecklas naturligt.

Hur man hanterar sorgeprocessen

kvinnan sitter och funderar på något

Även om det är en oundviklig del av livet att sörja en förlust så finns det saker som hjälper till att hantera smärtan, acceptera din förlust och så småningom hitta ett sätt att plocka upp alla trasiga bitarna och gå vidare med ditt liv:

1. Förstå din smärta

2. Acceptera att sorg kan utlösa många olika och oväntade känslor.

3. Sök stöd från människor som bryr sig om dig.

4. Hjälp dig själv känslomässigt genom att ta hand om dig fysiskt.

5. Vet skillnaden mellan sorg och depression.

Sorgens stadier

Sorgligt deprimerat mansammanträdehuvud i händer på golvet

Året 1969 introducerade psykiatern Elisabeth Kübler-Ross det som blev känt som “sorgens fem stadier”.

Dessa stadier av sorg baserades på hennes studier av känslorna hos patienter som har en terminal sjukdom.

Många har dock generaliserat dem till andra typer av negativa livsförändringar och förluster, till exempel att en älskad person dör eller att ditt förhållande är slut.

Fem stadier av sorg

Förnekelse: Det här kan inte hända mig

Ilska: Varför händer detta? Vem kan jag skylla på?

Förhandling: Låt inte detta hända och i gengäld kommer jag att ___

Depression: Jag är för ledsen för att göra någonting

Acceptera: Jag är ok med vad som hände

Ung flicka som går på gräsfält

Om du känner någon av dessa känslor efter en förlust så kan det hjälpa dig att veta att din reaktion är naturlig och att du kommer att läka efter en viss tid.

Men inte alla som sörjer något går igenom alla dessa steg, och det är helt okej. I motsats till vad många tror så behöver du inte gå igenom varje steg för att läka.

Faktum är att vissa människor löser sin sorg utan att gå igenom något av dessa steg.

Om du går igenom dessa stadier av sorg så kommer du förmodligen inte att uppleva dem i en sekventiell ordning så oroa dig inte för vad du “borde” känna eller i vilket stadium du bör befinna dig.

Istället för att se detta som en serie etapper så kan vi också tänka på sorgeprocessen som en berg- och dalbana som är full av upp- och nedgångar.

De svåra perioderna bör bli mindre intensiva och kortare med tiden men det tar tid att komma itu med en förlust. Även flera år efter så kan vi fortfarande känna en stark känsla av sorg.

Symtom på sorg

Ledsen kvinna

Även fast förlust påverkar människor på olika sätt så upplever många av oss följande symtom när vi sörjer.

Kom bara ihåg att nästan allt som du upplever i de tidiga stadierna av sorg är normalt – inklusive att känna att du kommer att bli galen, känslor av att du är i en dålig dröm eller att du börjar ifrågasätta din religiösa tro.

Känslomässiga symtom på sorg

Chock och misstro. Direkt efter en förlust kan det vara svårt att acceptera vad som hände.

Du kan känna dig helt bedövad, ha problem med att tro att förlusten verkligen hände eller till och med förneka sanningen.

Om någon du älskar har dött så kan du förvänta dig att de dyker upp igen, även om du vet att de är borta.

Ledsen. Känslan av att du är ledsen är det mest allmänna symtomen på sorg. Du kan ha känslor av tomhet, förtvivlan, längtan eller djup ensamhet.

Du kan också gråta mycket eller känna dig känslomässigt instabil.

orolig asiatisk kvinna stängde ansiktet med händerna när hon satt i mörkt rum

Skuldkänslor. Du kan vara ångerfull eller känna dig skyldig över saker du gjorde eller inte gjorde.

Du kan också känna dig skyldig över vissa känslor (till exempel en känsla av lättnad när personen dog efter en lång och svår sjukdom).

Efter någons död kan du till och med känna dig skyldig för att du inte gjorde något för att förhindra det, även om det inte fanns något mer du kunde ha gjort.

Ilska. Även om förlusten inte var någons fel så kan du känna dig arg och bitter.

Om du förlorat en älskad person så kan du vara arg på dig själv, läkarna, Gud eller till och med på personen som dog för att de övergav dig. Du kanske helt enkelt känner ett behov av att skylla på någon för orättvisan som du känner.

Rädsla. Förlusten av någon som betyder för dig kan utlösa en mängd bekymmer och farhågor. Du kan känna dig orolig, hjälplös eller osäker.

Du kan till och med få panikattacker. En älskad persons död kan utlösa rädsla för din egen dödlighet.

Sök stöd för sorgen och förlusten

Psykolog sitter och berör hand ung deprimerad kvinna

Smärtan av sorg kan ofta få dig att vilja dra dig tillbaka från andra människor och vara ensam. Men att ha stöd från andra människor är viktigt för läkning.

Även om du inte är bekväm med att prata om dina känslor under normala omständigheter så är det viktigt att uttrycka dem när du sörjer.

Komfort kan också komma från att bara vara runt andra människor som bryr sig om dig. Nyckeln är att inte isolera dig själv.

Vänd dig till vänner och familjen. Nu är det dags att få stöd av människor som bryr sig om dig, även om du är stolt över att du är stark och självständig.

Ofta vill folk hjälpa men vet inte hur så berätta för dem vad du behöver. Acceptera att många människor känner sig besvärliga när de försöker trösta någon som sörjer.

Sorg kan vara en förvirrande, ibland skrämmande känsla för många människor, speciellt om de inte själva har upplevt en liknande förlust.

De kan känna sig osäkra på hur de kan trösta dig och kanske råkar säga eller göra fel saker. Men glöm inte, om en vän eller älskad person når ut till dig så beror det på att de bryr sig om dig.

Det kan också hjälpa dig enormt att prata med en terapeut eller rådgivare. Om din sorg känns som för mycket att ta hand om, hitta någon med erfarenhet av sorgrådgivning.

En erfaren terapeut kan hjälpa dig att arbeta igenom intensiva känslor och övervinna hinder för din sorg.

Ta hand om dig själv när du sörjer

Den härliga unga kvinnan tar en droppe av klart vatten från ett blad i naturen

När du sörjer är det viktigare än någonsin att ta hand om dig själv. Stressen av en stor förlust kan snabbt tömma dig på all energi.

Att ta hand om dina fysiska och känslomässiga behov hjälper dig att komma igenom denna svåra tid.

Bemöt dina känslor. Du kan försöka undertrycka din sorg men du kan inte undvika det för alltid. För att läka så måste du först erkänna smärtan.

Att försöka undvika känslor av sorg och förlust förlänger bara sorgeprocessen. Olöst sorg kan också leda till komplikationer som depression, ångest, missbruk och hälsoproblem.

Uttryck dina känslor på ett konkret eller kreativt sätt. Skriv om din förlust i en dagbok.

Om du har förlorat en kär person, skriv ett brev där du säger saker till dem som du aldrig fick säga. Engagera dig i något som var viktigt för den personen.

Försök att behålla dina hobbyer och intressen. Det finns tröst i rutiner och att komma tillbaka till de aktiviteter som ger dig glädje och drar dig till andra människor som kan hjälpa dig att komma över din förlust och med din sorgeprocess.

Kvinnamålaresammanträde på golvet framför kanfas och teckning

Låt inte någon berätta för dig hur du ska känna dig. Din sorg är din egen och ingen annan kan berätta när det är dags att “gå vidare” eller “komma över det” Låt dig själv känna vad du känner utan pinsamhet eller bedömning.

Det är okej att vara arg, skrika mot himlen, gråta eller inte gråta. Det är också okej att skratta, hitta stunder av glädje och att släppa taget när du är redo.

Planera i god tid för sorg “triggers”. Jubileer och milstolpar kan väcka minnen och känslor igen. Var beredd på en känslomässig tumult och vet bara att det är helt normalt.

Ta hand om din fysiska hälsa. Sinnet och kroppen är kopplade. När du känner dig fysiskt frisk så kan du hantera känslomässiga saker bättre.

Bekämpa stress och trötthet genom att få tillräckligt med sömn, ät rätt och träna. Använd inte alkohol eller droger för att bedöva smärtan av sorg eller för att höja ditt humör artificiellt.

Olika Sorgens Faser Och Hur Du Går Igenom De Så Smärtfritt Som Möjligt