Skip to Content

Träffa Nya Vänner, Enkla Saker Du Kan Göra För Att Vidga Din Vänskapskrets

Träffa Nya Vänner, Enkla Saker Du Kan Göra För Att Vidga Din Vänskapskrets

Ena minuten är du ett litet barn på lekplatsen omringad av andra barn som du kan kalla för vänner, ni leker och skrattar och har en underbar tid, du ser helt enkelt alla andra som potentiella vänner.

Innan du vet ordet av det, att umgås med vänner eller bara träffa nya är längst ner på din att göra lista.

När du sedan har ett heltidsjobb, barn och många andra saker som pågår i ditt liv så blir det väldigt svårt att socialisera med andra människor och speciellt att träffa nya personer som du kan kalla för vänner.

Det är lätt att säga att du inte har tid för vänner eller kanske till och med hävda att det inte är viktigt för dig att träffa nya människor och umgås med dem.

Det här kan vara ett stort problem då det är viktigt, människor är sociala varelser och vänskaper, speciellt bra vänskaper, är väldigt bra för vår mentala hälsa.

Enligt forskare så är både uppbyggnaden och upprätthållandet av vänskaper en viktig pelare i vår hälsa. Visst, vatten, mat och skydd är viktigare men relationer och kamratskap kommer direkt efter.

Vänskap erbjuder många imponerande hälsofördelar, till exempel lågt blodtryck, mindre stress, mindre risk för diabetes, bra mot depression och kan till och med förlänga din livslängd.

Den främsta förutsägaren för lycka är nära relationer med familj och vänner.

Många tror att ett fint hus, ett bra jobb eller en ny bil är något som betyder lycka men i slutändan så är det faktiskt människor och relationer med dem.

Tips för att skaffa nya vänner

Flickor som har kul hemma

Det var viktigt att skaffa nya vänner när du var liten och det är också viktigt att göra det när du är vuxen.

Det finns forskning som visar vikten av att träffa nya vänner senare i livet och hur det påverkar dig mentalt men också fysiskt när du blir äldre.

Men var och hur får du faktiskt nya vänner som vuxen?

Du kommer att hitta olika sociala komfortsnivåer mellan människor. Vissa människor möter andra lätt och är väldigt öppna i deras kommunikation medan andra är socialt oroliga och väldigt blyga.

Att skaffa nya vänner kräver risktagande från båda typerna. Hur du har återhämtat dig från avslag tidigare kan diktera hur lätt du får vänner och nya kontakter nuförtiden.

Är du villig att vara lite mer sårbar så att någon kan lära känna dig?

Delade intressen

Lyckliga ljusa positiva ögonblick av två snygga flickor som kramar på gatan i staden

Väldigt viktig sak. Gemensamma intressen är en stor sak när det kommer till vänskap. Du knyter kontakt med människor som gillar samma saker som du gör eller som går igenom liknande saker i livet.

Om du gillar att cykla, hitta en grupp som också gillar att cykla. Om du gillar att springa, hitta någon som kommer att springa med dig.

Du kan också gå med i en bokklubb, börja spela i något band, engagera dig i kyrkan eller börja gå på karaokekvällar på lokala baren.

Om du känner dig passiv vid dessa händelser, sätt ett mål för dig själv att ha tre samtal med tre olika personer innan du lämnar. Och snälla, gå inte bara en gång och ge upp sedan.

Det är svårt att vänta på att nya vänner bara ska dyka upp utan någon ansträngning från din sida. Vänskap bör ses som en aktivitet. Det kräver både träning och ansträngning.

Var inte för aggressiv

Ungt härligt kvinnasammanträde på säng hemma

När du är sex år gammal så är alla människor du möter en potentiell vän. Sedan växer du upp och börjar inse att inte alla kommer att ha ditt bästa intresse i åtanke.

Människor kan bli misstänksamma om du är för på när ni träffas för första gången. Försök istället glida lugnt in i vänskapsområdet och se till att ni båda är bekväma med varandra.

Efter några vänliga samtal så kan du föreslå att ni ses och tar en kopp kaffe, äter lunch eller bara tar en promenad.

Vissa experter säger att det tar mellan 10 till 15 samtal innan vänskap kan bildas mellan två personer.

Grym lyssnare och visa intresse

Unga vänner som har en fantastisk tid i restaurangen

De flesta känner sig besvärliga när de träffar någon för första gången men om du är en bra lyssnare och ställer rätt frågor så kommer den andra personen absolut inte att känna sig obekväm.

Ställ öppna frågor och var villig att nå ut till andra. Använd fraser som “berätta mer om” och “hjälp mig att förstå”. Det kommer garanterat att hjälpa dig på traven.

Fira

Grupp av lyckliga unga vänner i cabriolet med upphöjda händer som kör på solnedgången

När du först träffar någon, fråga om något bra som hände dem i deras liv.

Att fira och berömma det är ett utmärkt sätt att skapa nya kontakter eftersom det får dig att sticka ut från andra människor och får den andra personen att må bra.

Nämnde din nya vän att de gick ner i vikt? Eller så fick de kanske nyligen en befordran på jobbet eller sprang ett maraton? Fira det med dem och de kommer att börja associera en feelgood känsla med dig.

Tänk på mötesplatsen

Två härliga unga kvinnor som sitter i ett kafé

Vänskap kan ta tid att utvecklas men ju oftare du ser någon eller umgås med någon desto snabbare tenderar er relation att bildas till något fint.

Det är en anledning till att studenter eller arbetskollegor tenderar att bilda relationer snabbare, för att de tillbringar en stor del av tiden tillsammans.

Tänk på ditt grannskap eller ditt gym när du letar efter nya möjligheter att träffa nya människor. Försök att utnyttja de områden som du besöker ofta och som du känner till bra.

Använda sociala medier klokt

Ung kvinna på kaféet som dricker kaffe och använder mobiltelefonen

Varje vänskap är annorlunda men de flesta kräver någon form av fysisk närvaro. Sociala medier och appar kan ge dig en illusion av att ha vänner utan att du någonsin lämnar ditt hem.

Det är inget fel med att använda dessa verktyg för att få bollen att rulla men kom ihåg att det inte finns några verkliga skyldigheter mot varandra online.

Ibland tar människor större risker med virtuella vänskaper eftersom de känner sig anonyma på nätet. Händer dock väldigt sällan att dessa online relationer ersätter de människor som du möter i verkligheten.

Tänk över din sociala cirkel

Stående av kvinnaanseende på balkongen

Du kommer att ha olika nivåer av närhet när det kommer till din sociala cirkel. Att aktivt kolla upp vad någon gör varierar väldigt mycket beroende på personens natur och vänskapen som ni har.

Det finns några vänner som bara pratar några gånger per år och båda är glada och nöjda med den varianten.

Sen så finns det andra vänskaper som kräver mer frekvent uppcheckning av vad den andra gör och att ni spenderar mer tid tillsammans.

Kom ihåg att vänskapen kan variera beroende på tid och engagemangsnivå.

Utforska gamla vänskaper

vänner njuter av kaffe tillsammans i ett kafé

Om du är vid den punkten i ditt liv där du aktivt letar efter nya vänskaper så är faktiskt ett av de bästa sätten att få kontakt med någon gammal vän.

Det kan inkludera vänner från barndomen, gymnasiet, högskolan eller till och med gamla jobbarkompisar.

Eftersom du har en historia med dessa människor så är det stor chans att ni kan knyta till varandra lättare, även efter alla dessa år.

Hur du kan skaffa nya vänner om du har dåliga sociala färdigheter

Gamla vänner som möts efter lång tid för drycker och äta

Några människor har dåliga sociala färdigheter och hatar småprat men småprat är faktiskt en nödvändig del av att träffa någon för första gången och lära känna dem.

Det är som att doppa tån i vattnet, du vill ju inte hoppa in i vattnet innan du har testat det först.

För dem som är blyga rekommenderas att de börjar med små steg. Ju fler saker du är villig att prova och ju mer du är villig att vara obekväm desto snabbare kommer du att hitta något som fungerar.

Utveckla en strategi för att utmana ditt oroliga beteende. Det kanske känns lite riskabelt i början men kom ihåg att vänskaper och andra relationer kräver träning och ansträngning.

Det finns väldigt liten risk i att prata med vem som helst. Något som du kan försöka är att prata med främlingar lite oftare.

Om någon går förbi dig och du märker något om dem som står ut, ge en komplimang. Eller så kan du sätta ett dagligt mål att hälsa på minst fem personer som du normalt inte skulle ha hälsat på.

Ha experiment och börja formulera egna sätt att prata på med människor och på så vis få nya kontakter. Prata med kassörskan i mataffären och använd deras namn.

Komplimentera någons nya tatuering och fråga om historien bakom den. Le och säg hej till någon som bor i huset bredvid. Folk gillar att få komplimanger och de gillar också att bli uppmärksammade.

Så personen på gymmet som har en t-shirt med ditt favoritband, nämn att du också gillar dem. Sedan när du ser de igen, le och säg hej igen.

Med tiden så kommer du att börja bygga upp ditt självförtroende genom att interagera med andra människor varje dag.

När du blir bekvämare med att använda dessa tips, börja använd dem i områden där du spenderar mer tid. Lycka till!

Träffa Nya Vänner, Enkla Saker Du Kan Göra För Att Vidga Din Vänskapskrets