Skip to Content

Narcissistiska Psykopater: Karaktärsdrag Och Egenskaper

Narcissistiska Psykopater: Karaktärsdrag Och Egenskaper

Termen narcissism härstamma från den grekiska mytologin, Narcissus var en varelse inom den grekiska mytologin som blev kär i sin egen spegelbild.

Tecken på att någon är narcissist är att de uppfattar sig själva som storartade och framgångsrika.

Den här överdrivna självbilden gör att personer som lider av narcissism har svårt för att hantera kritik samt har svårt för att leva in sig i olika vardagliga saker.

De lider också väldigt ofta av depression då de oftast lever sina liv i ensamhet eftersom personer i deras omgivning och närhet inte kan bekräfta de höga tankarna som de har om sig själva, det gör att de hellre väljer att dra sig undan från folk och spendera sin tid ensamma.

Just depression är en av de vanligaste orsakerna till att narcissister söker hjälp inom vården.

deprimerad man sitter huvudet i händerna på sängen i det mörka sovrummet

Några av de vanligaste karaktärsdragen hos en narcissist är oftast:

1. De hävdar alltid att de vet allt om i stort sett allting.

2. De tror att alla ser upp till dem och avgudar dem.

3. De ger nästan alltid ett grymt första intryck som över tiden förändras.

4. De sätter alltid sina känslor och behov framför andras.

5. De är ivriga på att sätta stärka sitt egna ego genom att sänka andras.

6. De jobbar hårt med att framstå som överlägsna.

Vetenskapen och forskarna säger att narcissister någon gång under deras barndom har helt enkelt stannat i deras känslomässiga utveckling.

De människors hela liv styrs av känslor och är det absolut viktigaste de har, de tror att deras känslor är lika med fakta och beter sig på så vis också.

Forskare hävdar också att narcissister egentligen har problem för att de bär på skamkänslor vilket de inte klarar av att göra egentligen och för att de själva ska lyckas stå ut med det samt kritiken som gnager dem från insidan så använder de ett falskt jag som en form av försvarsmekanism.

Olycklig deprimerad kaukasisk man som sitter och ligger i vardagsrum

Den här försvarsmekanismen är rena motsatsen till vad den personen är egentligen.

Själva anledningen till att de alltid lägger skulden på andra och trycker ner personer i deras omgivning samt är ute efter att provocera utbrott från andra är för att lätta trycket på sig själv och sina egna problem.

På så vis får de sig själva att framstå som mycket bättre än andra.

Människor som lider av narcissism är också väldigt duktiga på att övertyga andra människor om saker och ting samtidigt som de snabbt hittar på nya saker att ljuga om ifall att någon ifrågasätter dem.

De kommer också att lägga på minnet enbart det som de själva vill komma ihåg och neka starkt till att de har sagt något.

Det är heller inte ovanligt att de hotar människor när de känner sig kränkta och hotade själva.

Det är inte heller ovanligt för dem att gå med på vad som helst för att sedan göra precis tvärtom, helt avsiktligt såklart.

Om ni kommer överens om något eller så handlar det om någon form av avtal, så har det absolut ingen betydelse för dem.

Cheerless stilig man som känner sig deprimerad

De kommer att älska att ta hjälp av rätten enbart för att kunna tycka synd om sig själva och framstå som ett offer för att kunna plocka upp ännu fler sympatier, spelar ingen roll om det handlar om barn, något lån som ni kanske har tagit tillsammans eller dylikt.

Narcissister är också väldigt bra på att manipulera och hjärntvätta människor i deras omgivning som står dem nära, det kan handla om både familj och vänner.

De manipulerar människor ofta för att de själva ska ha kontroll över situationen, uppmärksamhet, högre status i omgivningen och samhället eller helt enkelt pengar.

Oftast kommer de att gå efter personer som är mentalt svaga, outbildade, lättlurade eller känsliga. Det betyder dock inte att du kan falla offer för en narcissist även om du inte identifierar dig i någon av dessa exempel.

Om du nu misstänker att någon i din omgivning eller någon nära dig lider av narcissistisk personlighetsstörning bör du ta ett steg tillbaka och noggrant granska eran relation.

Du bör också ta och lära dig de olika sätten som finns där ute och som används för att hjärntvätta och manipulera någon.

Säker affärskvinna som knackar på den manliga kollegan på axeln vid kaffepausen

Om du märker att dessa stämmer så är det absolut bästa du kan göra att bryta kontakten med personen och undvika några framtida diskussioner och drama.

Vad narcissister vill mest av allt är att bli bäst i världen, det gör att de på letar efter beröm på alla möjliga sätt och de bryr sig inte och tar inte hänsyn till andras känslor och behov.

En stor del av sin tid ägnar de åt att planera det perfekta kärleksförhållandet som de någon gång i livet kommer att uppleva.

När det så småningom visar sig att deras partner i förhållandet enbart är en vanlig människa och inte någon gudalik varelse så blir narcissisten enormt besviken.

Just den besvikelsen visar sig klart och tydligt i deras beteende och det bidrar till att deras partners självkänsla dras ner till botten.

När någon kritiserar sin partner så försöker partnern ändra på sig och sitt beteende för att försöka fixa förhållandet.

Då börjar de ifrågasätta sig själva mer och mer tills självförtroendet är borta helt och hållet.

Positiv självpåstående affärsman som rymmer en tidning

Personer som lider av narcissistisk personlighetsstörning lider av överdriven självkänsla, usel självbild och platt självkännedom.

De har också ett väldigt stort behov av att befinna sig i centrum av uppmärksamheten vart de än befinner sig.

Nedan delar vi med oss av några tecken som kan innebära att du har stött på en narcissist:

Har en överdriven självbild och är övertygade om att de är viktigare än de är.

Glad tjej som har kul

Personer som lider av narcissistisk personlighetsstörning är helt övertygade om att de är viktigare än de är och de överskattar också ofta deras egna förmågor, det i sin tur leder till att de underskattar alla andra människor runt omkring dem.

Om de inte lyckas göra någonting så börjar de omedelbart skylla på andra och säga att det är deras fel, finns inte en chans att de erkänner att de har fel.

Väldigt vanligt för narcissister att jämför sig med andra, oftast med de allra mest framgångsrika personer i deras omgivning.

Säker ung man i full dräkt som justerar hans ärm och ser bort

Genom att göra det så utgår de från att personerna som är mindre framgångsrika blir avundsjuka på dem i sin tur. Då de jämför sig med framgångsrika personer så försöker de framstå som lika bra eller till och med bättre än dem vilket höjer deras självkänsla ännu mer.

Att känna rätt känsla vid rätt tillfälle är väldigt svårt för en narcissist.

fashionabla mannen i stadsmiljö

Ett av de vanligaste kännetecknen för narcissism är att personen i fråga saknar empati.

Forskare inom psykologi säger att människor som har narcissistiska drag kan gå och klaga över deras jobbiga föräldrar till någon som just förlorat sina föräldrar.

De har absolut ingen känsla för andra känslor, speciellt om det handlar om sorg.

Det är bra att ha bra självförtroende och anse sig själv vara unik men det är inte bra när det går för långt.

allvarlig mogen affärsman klädd i kostym

Personer med narcissism tar det till en extrem nivå. De tror helt enkelt att de är väldigt speciella och för värdefulla för att spendera sin tid med någon som inte har liknande värderingar och attityder som de själva har.

De letar efter den perfekta partnern.

Unga par i kärlek har kul

Eftersom de kräver perfektion och framgång i alla delar i sina liv så gäller det även valet av deras livspartner.

De förväntar sig helt enkelt en partner som är felfri, de lägger stor vikt på utseende och status istället för fokusera sig på personliga egenskaper hos partnern.

Utseende och status är vad andra människor runt omkring dem kan se och därför anser de just det vara det viktigaste att leta efter hos en potentiell partner.

Om narcissisten äntligen förstår att han/hon har ett problem som försvårar deras egna liv och söker professionell vård och hjälp i tid så kan det resultera i väldigt bra resultat.

Genom att söka hjälp så har den personen insett att det inte går att vara helt perfekt och att det tankesättet har lett dem till ett stort och allvarligt problem.

När de kommer fram till det så förstår de vad de behöver ändra på och hur de ska tackla sin depression som bara blir starkare med tiden.

Det finns dock alltid en risk att narcissisten inte tar itu med vården fullt ut utan att de istället ser hjälpen som ett hot så fort depressionen blir mildare.

De kan helt plötsligt börja tänka som tidigare, att de är smartast och vet allt och börjar tycka att vårdpersonalen inte vet vad de gör och att deras råd suger.

Stilig säker mogen man med skäggställningar på träbrun bakgrund

Då kan de ändra riktningen helt och hållet och återgå till sitt gamla destruktiva beteede. Om de istället är kvar och tar emot hjälpen från vården fullt ut så sket det oftast en enormt stor förändring.

Förändringen är viktig för både narcissisten men också för alla andra människor i deras omgivning som också är lidande av dennes beteende.

Om du nu märker att någon i din omgivning eller kanske till och med din partner har några av ovanstående karaktärsdrag bör du dra dig undan så snart som möjligt om de vägrar söka hjälp.

Se till att inte avslöja för många personliga saker om dig själv, narcissisten kan komma att använda det mot dig vid ett senare tillfälle om de känner sig hotade. Tro heller inte på något som de säger.

Att ställa frågor och försöka övertyga personen om någonting kommer bara att förvärra saken då du faktiskt ger den personen ännu en chans till att hitta på fler lögner och fortsätta med manipulationen.

Det är väldigt viktigt att du skyddar sig själv, både känslomässigt och materiellt, hur svårt det än är och hur mycket du än gillar eller älskar den personen.

Tro inte att du kan ändra en narcissist själv, genom att tro det kommer ni båda att hamna i en väldigt ond cirkel som är väldigt svår att lämna. Du är enbart ansvarig för dina känslor och handlingar, det här är inte ditt fel.

Ung skäggig man som pekar på bröstet och delar känslor

Den enda som kan hjälpa en narcissist är någon som är välutbildad inom detta ämne och som jobbar inom vården.

Om narcissisten väljer att erkänna för sig själv att han eller hon har problem och vill söka hjälp så var där och stötta beslutet att söka efter hjälp.

Det kan även vara så att du också behöver någon form av terapi eller samtal för att veta hur du kan hjälpa den personen och vara stöttande, samt för att veta vilka faser de går igenom under den här processen.

Det är inte ovanligt att människor blandar ihop psykopater och narcissister. Båda har liknande drag, de saknar empati, har väldigt överdriven självuppfattning och en enorm manipulativ förmåga.

Skillnaden ligger i att psykopater är antisociala även fast de har narcissistiska drag, de är också väldigt impulsiva, ansvarslösa och har riktigt dålig självkontroll.

Alla de här sakerna leder i slutändan till brottsliga handlingar, en narcissist har inte de problemen. Om du misstänker att någon i din omgivning lider av något av dessa två så finns det ingen mening i att berätta det för dem.

Försök att dra dig undan tills personen ifråga själv inte inser att de har problem och själva väljer att söka vård.

Narcissistiska psykopater: karaktärsdrag och egenskaper