Skip to Content

Oxytocin – Detta Är Anledningen Till Att Du Saknar Ditt Ex

Oxytocin – Detta Är Anledningen Till Att Du Saknar Ditt Ex

Oavsett om du lämnade ditt ex eller om han lämnade dig så är saknaden lika stor. Det är jobbigt att veta att du inte är med personen du är van vid att somna vid varje kväll, som känner dig precis som du är och som du planerade att dela hela din framtid med.

Det är ofta svårt att hantera den känslan och det gör riktigt ont i hjärtat. Anledningen till att du saknar ditt ex, trots att ni gjort slut är på grund av hormonet oxytocin, även kallat kärlekshormonet.

Hormonet utsöndras när vi har sex, får massage eller är intima med någon som vi tycker om. Oxytocin är även ett krishormon som utsöndras när vi tror att vi är mer involverade i relationen än vår partner.

Hormonet utsöndras mer när vi tänker på vår partner, oavsett hur mycket eller lite han är involverad i relationen.

Hormonet är anledningen till att personer som märker att deras partner börjar glida ifrån dem tar större tag och gör allt för att relationen ska hålla.

Man menar även se det som att uppmärksamheten och motivationen till att försöka ta hand om relationen och reparera den blir allt större.

Därför är det fullt normalt att du gör allt du kan för att för att få förhållandet att fungera om du märker att din partner börjat distansera sig från dig och er relation.

Detta är också anledningen till att en person som blir lämnad helt plötsligt, har svårt för att gå vidare. Anledningen till det är för att kroppen fortfarande utsöndrar oxytocin och automatiskt försöker att reparera förhållandet.

Eftersom personen redan försvunnit, vilket gör det omöjligt att reparera förhållandet, vilket i sin tur leder till att smärtan är så pass stor.

Istället för att försöka skuldbelägga dig själv och bara se de positiva sakerna hos ditt ex, sätt dig ner i lugn och ro, ta fram papper och penna och skriv ner 10 bra egenskaper du har och 10 dåliga egenskaper ditt ex har.

Detta är ingenting någon i din omgivning behöver veta, det kommer att betyda mycket för dig och ditt ego, att veta att du också har bra egenskaper och inte bara han.

Det allra bästa sättet att få ett avslut på är att gå skilda vägar som vänner. Om ni går ifrån varandra och är osams så kommer det förr eller senare att komma ifatt er båda, och det kommer hela tiden att kännas som att en del av dig fattas.

Trots att det gör ont i hjärtat och i princip allt känns omöjligt så finns det saker att göra för att få tankarna på annat håll och underlätta situationen.

Nedan följer 15 tips på saker du kan göra för att undvika att tänka på ditt ex:

1. Undvik att träffa honom

en kvinna i en svart kappa går nerför trappan till en fyrkant

Det är svårt, och du måste skapa nya rutiner i livet för att fylla ut tiden där du saknar honom. Undvik att besöka platser där du kan träffa honom.

Om han brukar hänga med sina vänner efter jobbet på cafet i stan, försök att inte gå dit just då. Det kommer bara att bli jobbigare om du ser honom, då du kommer att tänka på allt ni gått igenom tillsammans.

2. Sluta följa honom på sociala medier

en kvinna med glasögon ligger på sängen och använder en mobiltelefon

Avfölj honom och ge dig själv utrymme att titta igenom sociala medier att riskera att du kommer att stötta på honom.

Att inte veta vem han umgås med, vart han befinner sig och vilka bilder han giller kommer att underlätta din vardag.

Om du fortsätter att följa honom och ser vad han gör finns risken att du blir svartsjuk vilket leder till att du blir allt mer ledsen och sårad.

3. Avbryt kontakten

en kvinna i en lila klänning sitter på ett kafé och använder en mobiltelefon

Att ringa honom eller skriva till honom är ingenting som kommer att göra att du mår bättre. Det är normalt att sakna honom och vilja höra hans röst, eftersom du är sårad och ledsen.

Antingen kommer han att svara och göra klart för dig att han gått vidare och inte är intresserad av dig längre, vilket kommer göra att du känner dig ledsen, eller så kommer han att ignorera dina samtal och sms, vilket också kommer att göra dig både arg och ledsen. Därför bör du undvika det.

4. Berätta för era gemensamma vänner att du inte vill veta saker om honom

en grupp människor sitter och pratar på allvar om jobbet

Om ni har gemensamma vänner, klargör för dem att du inte vill höra historier om vad han gjort eller vem han varit med.

Det du inte vet kommer du heller inte må dåligt utav. Detta är extra viktigt precis när förhållandet är över och du mår som allra sämst.

Efter ett tag kommer du själv att känna att du kan prata om honom, utan att må dåligt, då har du definitivt kommit över honom.

5. Hitta på saker

le flickor i sportkläder

Att endast ligga hemma helt själv kommer göra att du har mer tid till att tänka på honom. Det bästa du kan göra är att hitta på saker du tycker om att göra, för att hålla tankarna på annat håll.

Lyssna på en podd, träna med dina vänner eller prova på en ny sport. Allt du gör som får dig på andra tankar är mer än bra.

6. Gå inte ut på samma klubbar

ett foto av en klubb med gäster i den

Om ni brukar hänga på samma klubbar, försök att undvika dessa ställen. Detta betyder inte att du ska sitta hemma, sluta gå ut och umgås med vänner för att ha kul.

Berätta för dina vänner hur du känner samt varför du inte vill gå till just den klubben. Hitta nya uteställen i stan där ni kommer trivas minst lika bra och träffa på nya människor.

7. Gå inte hem med honom

ett kärleksfullt par går på kvällen

Om ni skulle råka träffa varandra på klubben och ni båda fått i er lite alkohol är det lätt att ni hittar på dumma saker.

Om han skulle erbjuda dig att följa med honom hem, gör inte det! Det kommer bara att riva upp dina sår på nytt, och det kommer ta längre tid att läka.

På morgonen kommer du ångra dig. Tro mig, han kommer inte vilja gå tillbaka till förhållandet bara för att ni berusade har tillbringat en natt ihop.

8. Umgås med din bästa vän

två kvinnor i skogen vid lägerelden dricker te

Umgås med din bästa vän som du kan vara dig själv framför. Du ska kunna skratta, gråta, prata med honom/henne.

Vänd dig till henne varje gång du mår dåligt. Be henne komma över, ni kan se en film tillsammans, dricka tillsammans eller bara prata med varandra.

Du kommer att må bättre och hon/han kommer förmodligen att få dig på andra tankar.

9. Var den du var innan ni blev tillsammans

en leende rödhårig kvinna gör en presentation framför tavlan

Det är vanligt att man tappar bort sig själv när man är i ett förhållande och man är så kär man bara kan bli.

Det är också vanligt att man minskar umgänget med sina tjejkompisar, att man slutar göra saker man tycker om, bara för att få mer tid över till sin partner.

När förhållandet tagit slut är det viktigt att komma ihåg vem du var innan ni blev tillsammans. Vad tyckte du om, vilka umgicks du med?

Tyckte du om att gå till gymmet med din träningskompis, kontakta henne och be henne återuppta det.

10. Träffa en ny partner

ett leende älskande par på bron som pratar

Om du låter dig själv att träffa en ny partner kommer du att få dina tankar på någon annan. Din nya partner kommer även att fylla de tomrum som uppstått efter ert uppbrott.

Du kommer ha någon att skriva med under dagen, prata med på kvällarna och mysa med på helgerna. Du kommer helt enkelt att distrahera dig själv så pass mycket att du inte kommer att tänka på ditt ex.

11. Det tar tid

ledsen brunett i en vit t-shirt

Det är fullt normalt att det tar tid att komma över sitt ex, speciellt om du blivit lämnad helt plötsligt, utan förvarning.

Jämför dig inte med andra, alla ältar problem på sitt sätt och det tar olika mycket tid för olika personer. Låt dig själv vara ledsen och gråta så mycket som du känner att du behöver det.

Det behövs för att du ska kunna läka dina sår och kunna må bra igen.

12. Undvik att göra saker ni gjorde i förhållandet

en leende kvinna i en grön skjorta går nerför gatan

Om ni tyckte om att bowla tillsammans, undvik att göra det. Undvik att göra allt ni gjorde tillsammans, för att slippa väcka gamla minnen.

Vad gjorde du innan ni blev ett par? Slutade du med något när ni blev ett par? Eller kanske ville du alltid prova på handboll?

Gör det. Gör allt du någonsin velat göra. Det kommer att göra dig både glad och få dina tankar på annat håll.

13. Träffa nya människor

två kvinnor och två män rostar på gården

Genom att undvika ställen du och ditt ex ofta hängde på så kan du träffa nya människor.

Försök att besöka nya ställen, då öppnar du även upp dörrarna för att träffa nya människor som kanske kommer att bli en del av dig och ditt liv.

Stäng inte in dig själv och tyck inte synd om dig. Det finns många goda människor där ute, som du ännu inte träffat på.

14. Lägg inte skulden på dig själv

en sorglig kinesisk kvinna i en vit skjorta tittar på sig själv i spegeln

Lägg inte skulden på dig själv för att förhållandet tagit slut. Det är vanligt att man sitter och tänker på vad man kunde gjort annorlunda och hittar flera fel hos sig själv och sitt beteende.

Det ska du absolut inte göra. Både du och ditt ex har säkert gjort många fel, och det är aldrig bara den ena partnerns fel till att ett förhållande tagit slut.

Istället för att fokusera på vad du kunde gjort annorlunda, försök att fokusera på dig själv och ditt välmående.

15. Försök få ett avslut

en leende rödhårig tjej står utanför

Ni har varit ett par, tyckt om varandra och själva valt att vara tillsammans med varandra. För att underlätta för er båda, försök att få ett ordentligt avslut.

Respektera varandra och säg hejdå. Även fast det är riktigt svårt så är det viktigt för att ni båda ska kunna gå vidare på ett lättare sätt utan att hata varandra.

Kom ihåg att du aldrig är ensam, trots att du känner så just nu. Ta vara på din familj och dina vänner för att få dig på andra tankar.

Tänk på dig själv, du är värd så mycket mer och det finns alltid någon där ute som väntar på dig och är perfekt för dig.

Oxytocin - Detta Är Anledningen Till Att Du Saknar Ditt Ex