Skip to Content

Narcissistisk Mamma – Karaktärsdrag Och Konsekvenser Hos Barn

Narcissistisk Mamma – Karaktärsdrag Och Konsekvenser Hos Barn

Narcissistiska personer älskar sig själva allra mest, vilket gör att de behöver mycket uppmärksamhet av personer i deras närhet.

Att ha vuxit upp med en sådan person kan leda till psykiska skador, och ha en stor, negativ inverkan på ditt framtida liv.

Om du känner igen din relation med din mamma i punkterna nedan, bör du söka hjälp för att kunna hantera allt negativt du fått höra i livet.

Detta är ingenting som du bör skämmas över, då det är mer vanligt än du tror.

Många tror tyvärr att det är så en relation mellan en mamma och ett barn bör vara, vilket är anledningen till att de väljer att leva ett sådant liv. Detta är dock inte sant, sök hjälp i god tid, för att få ett fortsatt lyckligare liv.

9 karaktärsdrag en narcissistisk mamma har.

1. Allt hon förmedlar går att tillbakavisa

Allvarlig mogen kvinna som ser kameran

Allt som mamman uttrycker, vare sig genom sina ord, sitt kroppsspråk, sin attityd eller vad som helst, så går det att omtolka eller bestrida.

Hon har alltid en dålig ursäkt eller dålig förklaring till sitt handlande. Hon kommer aldrig att säga rakt ut att du är dålig eller inte duger.

Istället kommer hon, när du kommer hem, stolt, och berättar någonting bra du har gjort, eller något som du har lyckats med, kommer hon alltid att antingen kontra med något som ditt syskon eller någon i er närhet gjort mycket bättre eller helt enkelt ignorera dig.

Hon kommer alltid att förstöra din glädje, det kan till exempel vara genom att gratulera dig med en arg eller irriterad ton, vilket räcker för att förstöra en glad människas humör.

2. Hon kränker dina gränser

dotter och äldre mamma sitter åt sidan rygg mot rygg undviker att prata efter slagsmål

Detta kan handla om att hon ger bort dina ägodelar till andra utan att fråga dig. Detta görs inte bara utan din medvetenhet, utan även framför ögonen på dig.

Presenter som du fått utav henne, kan hon helt plötsligt ta tillbaka, och den enda förklaringen du då får är att de aldrig tillhört dig.

Hon kan även prata istället för dig, även fast du är där, ”Hon tycker inte om ananas” eller ”Hon vill inte ha läsk”.

Ett tydligt tecken är även att hon regelbundet går igenom dina saker i ditt rum, och du får aldrig ha en privat stund, vare sig i ditt rum eller i badrummet.

Hon kollar även din mail, din telefon och dator, för att sedan ställa frågor om det hon sett eller läst.

Om du till exempel vill börja sminka dig, träffa killar eller liknande kommer hon starkt att visa motstånd.

Detta kommer du endast igenom om du insisterar konstant, men även det kommer att bestraffas genom meningar som ”Om du är gammal nog att träffa killar, så är du gammal nog att betala räkningar hemma”).

3. Hon favoriserar

Moder och dotter som ler mot varandra

En narcissistisk mamma väljer ofta ut ett eller flera barn som kommer att vara favoriter och få allt, medan ett eller flera barn kommer att vara de ”dåliga” och inte räcka till för någonting.

Favoriten kommer att vara det så länge han/hon lyder vad mamman säger. Ingen annan i närheten får heller bete sig dåligt mot honom/henne, då den personen ska tas omhand av hela familjen.

Den dåliga personen har inga egna behov, utan ska istället ta hand om favoriten och hela tiden slava efter allt som behövs. Favoriten kommer alltid att ha rätt om allting, medan det dåliga barnet alltid kommer att ha fel.

Detta kommer även att skapa konflikter mellan barnen i familjen, då favoriten alltid kommer att stötta mamma i allting, medan det dåliga barnet kommer att kritisera och tycka dåligt om mamman.

4. Hon saboterar

Ledsen mogen kvinna

Mamman kommer att försöka sabotera alla framgångar du uppnår, om hon själv inte kan ta åt sig äran av dem.

Hon saboterar det hela genom att vara så pass elak att ni börjar bråka, eller så kommer hon bete sig dumt, precis innan hon vet att du måste vara koncentrerad inför en tävling för att kunna prestera bra.

Om du ska vara i centrum vid ett tillfälle där hon inte har plats att synas, så kommer hon försöka förhindra att det händer.

Om hon inte lyckas förhindra situationen så kommer hon att undvika vara där, allt för att du ska må så dåligt som möjligt, och inte ha chansen att visa det du kan på bästa sätt.

5. Hon förnedrar och kritiserar dig

Rasande ung mamma i en diskussion med sin tonårsdotter

Hon kommer visa dig, på alla möjliga sätt, att hon tycker mindre om dig än dina syskon, eller någon annan i er närhet.

Om du till exempel kommer hem ledsen och säger att du blivit dåligt behandlad av någon i skolan, kommer hon istället att ta denne personens parti, även om hon inte vet vem han eller hon är, bara för att klargöra för dig att du har fel.

Hon kommer också att säga all kritik indirekt, eller genom att göra sig själv till offer, för att du ska känna skuld.

Kommentarer som ”Ingen älskar mig” eller ”ingen bryr sig om mig” kan vara exempel på detta. Mamman kommer även alltid att ignorera all information du kommer med, även fast du är expert på ämnet ni pratar om.

6. Hon får dig att framstå som galen

Rolig uttråkad elegant kvinna som väntar i hotelllobbyn

Hon kommer försöka att framstå dig som galen, om du till exempel konfronterar henne om något hon har gjort eller sagt.

En mening som ofta används av psykiska misshandlare är ”du har en väldigt livlig fantasi”, för att du ska verka som att du inte vet vad du pratar om.

Hon kommer alltid att neka att saker hänt, genom att inte komma ihåg dessa. Detta är en väldigt tydlig teknik som ofta används, och som är väldigt aggressiv.

Det kan till och med gå så pass långt att du börjar tvivla på dig själv och ditt minne, vilket i sin tur gör dig till ett lättare offer att hantera för den narcissistiska mamman.

En del av den taktiken är även att mamman påstår att du är överkänslig, överreagerar, hysterisk eller liknande, och säga att du är psykotisk eller neurotisk.

När hon har hittat på saker som att du har en psykisk sjukdom och sagt det till dig, kommer hon även att berätta det för familjen eller släkten.

Hon kommer att säga det med mycket oro, så att även familjen eller släkten kommer börja tro på det, bli orolig, och börja behandla dig på ett konstigt sätt.

7. Hon är avundsjuk

Latinsk kvinna som håller ögonen på genom hennes hemfönster

Hon kommer alltid att vara avundsjuk när du får någonting av någon. Avundsjukan kommer även att synas riktigt tydligt. Hon kommer att försöka få eller köpa, samma sak, fast mycket bättre.

Om hon inte har den möjligheten kommer hon istället att försöka ta din present ifrån dig, eller förstöra den.

Det kan handla om att du fått en telefon i julklapp av din pappa och hans nya fru, om hon inte har möjlighet att köpa en likadan telefon, fast en modell nyare, så kommer hon att försöka ta din ifrån dig, eller förstöra den.

Narcissistiska mammor är riktigt kända för att förstöra sina barns äktenskap genom att lägga sig.

8. Hon ljuger på så många olika sätt att man inte kan komma ihåg dem alla

En asiatisk mor argumenterar med sin tonåringdotter

Genom att ljuga kommer hon skapa konflikter i olika relationer eller bland människor runt omkring henne.

Hon kommer att ljuga om vad andra människor har sagt eller gjort, allt för att verka så trovärdig som möjligt, och för att sänka din trovärdighet hos andra.

Narcissister ljuger även på olika sätt för olika personer. För personer som är utomstående ljuger hon medvetet och på ett sätt som kan nekas, ifall hon skulle bli påkommen.

För dig kommer hon istället att ljuga mer uppenbart. Hon kommer att påstå att hon inte kommer ihåg taskiga saker hon sagt eller gjort, även fast det hände för mindre än en kvart sedan.

Om du då försöker förklara och påminna henne om detta kommer du få höra den klassiska kommentaren ”Du har så livlig fantasi”, eller om det är så självklart att hon inte kan neka det kommer hon istället att säga ” Det var ju så länge sedan. Varför ska du alltid ta upp så gamla saker.”

9. Hon manipulerar dina känslor för att livnära sig på din smärta

mamma skällande vuxen dotter har allvarlig konversation

”Känslomässiga vampyrer” är ett vanligt smeknamn som barnen ger till sina narcissistiska mammor. Hon kommer att säga och göra saker, bara för att göra dig ledsen.

Hon kan även reta eller plåga dig om saker som hon vet är extremt känsliga för dig, samtidigt som hon kommer ha ett stort leende över läpparna.

Hon kommer hela tiden att försöka säga och göra saker som gör att du blir sårad och ledsen, för att sedan kunna prata om det.

Hon kommer att prata om det på ett sätt som gör att du känner dig fånig eller töntig för att du grät eller var ledsen, samtidigt som du kommer kunna höra henne skratta eller se henne le.

Barn som vuxit upp med en narcissistisk mamma kan få flera olika konsekvenser i livet.

Nedan följer 7 konsekvenser som barn får av att ha en narcissistisk mamma

1. Barn till narcissistiska mammor glömmer ofta bort sina egna behov och önskningar.

Ledset sammanträde för ung kvinna på fönstret

I dessa barns liv handlar allt om att tillfredsställa henne. När barnet lyckats tillfredsställa mamman får de olika typer av belöningar, vilket gör att de konstant kommer att sträva efter detta.

2. Dålig självkänsla

Ledsen kvinna

Dessa barn har oftast en dålig självkänsla eftersom mamman alltid kommer att visa att barnet aldrig gjort någonting tillräckligt bra.

Barnen kommer endast att få mammans känslomässiga uppmärksamhet när hon vill ha någonting av dem.

Hennes krav kan vara så pass krävande att de nästintill är omöjliga att uppfyllas, vilket gör att barnen inte litar på sig själva.

3. Kämpar för att älska sig själva som de är

ledsen tonårsflicka ser eftertänksam ut

Detta är följden av punkt nummer 2. Att barnet känner att det inte duger eller är tillräckligt bra är följden att de har svårt för att älska och acceptera sig själva.

Alla personer har någonting som de inte tycker om med sig själva, men personer som mår psykiskt bra kommer trots det att hitta positiva sidor hos sig själva, medan personer som vuxit upp med narcissistiska föräldrar kommer ha svårt för att göra det.

4. De har en partners liknande relation snarare än en mor och son/dotter relation

Härligt ungt kvinnligt sammanträde på skeppsdockan

Detta är konsekvensen av mammans beteende, då allting i barnets liv handlar om henne, hennes problem, lycka och behov.

Barnet kommer att bli hennes stöd, och vara medveten om situationer som denne inte borde veta om.

Barnet kommer att ta så pass mycket ansvar i hela situationen, att de istället kommer att bli som en stöttande partner i jobbiga situationer, istället för att bara vara barn och njuta av livet.

5. Barnet pratar alltid negativt

siluett kvinna sitter på berg på morgonen och vintage filter

Barnets inre tankar och konversationer består alltid av kritik och nedvärderande ord. Detta eftersom han/hon fått växa upp med att endast höra kritik och negativa uttalanden under hela dennes uppväxt.

Barnet kommer att tro att det är så man ska leva, och de kommer att leva samma liv som deras mamma, fullt av negativa tankar.

6. Gömmer sitt riktiga ”jag”

porträtt av en vacker flicka i parken

Barnen kan försöka gömma sitt riktiga ”jag”, bara för att försöka vara den deras mamma vill och önskar.

Det kan handla om små saker som att de egentligen tycker om att leka med dockor, men om mamman vill att de ska tycka om bilar, så kommer de istället att visa att de gör det.

Under uppväxten kommer det att bli en vardaglig sak, vilket gör att de som vuxna kommer ha svårt med att identifiera vem de egentligen är.

7. Saboterar för sig själva

Deprimerad spansktalande flicka hemma och tittade bort med sorgligt uttryck

När barnen blir äldre kommer de undvika att öppna upp sig emotionellt för någon, bara för att hålla sig så säkra som möjligt.

Detta eftersom de alltid har fått höra av mamman att de inte är bra nog, vilket gör att de alltid förväntar sig det värsta av varje situation. De kan undvika att bli kära i en person, bara för att inte, någon gång bli sårade.

Narcissistisk mamma - Karaktärsdrag och konsekvenser hos barn