Skip to Content

Tror Du Att Du Blir Manipulerad? Se Upp För Dessa Tecken

Tror Du Att Du Blir Manipulerad? Se Upp För Dessa Tecken

Alla vi är lite manipulerande till viss del men riktiga manipulatörer är fast i sådant beteende varje dag, livet ut.

Manipulatörer använder sig av vilseledande och andra taktiker genom att utnyttja en annan person för mak, kontroll och privilegier på den andras bekostnad.

De leker med dina goda avsikter, sårbarhet och svagheter för att få vad de vill ha. Bli inte förvånad om en manipulatör är någon som du litar på eller till och med någon som du älskar.

När någon uppenbarligen gör något fel mot dig eller sårar dig och det är du som mår dåligt och ber om ursäkt för deras felaktiga handlingar, är du manipulerad.

Manipulerande beteende är något som man kan lära sig, oftast i barndomen. Således är det tyvärr något som kan tränas bort snabbt.

Så se upp för några vanliga tecken för att upptäcka manipulation och när du gör det, försvinn ur deras liv omedelbart.

De är experter på att spela tankespel

kille som går ensam utomhus

Vissa manipulatörer är mycket skickliga och deras taktik är så subtil att de kan kontrollera dig länge innan du ens räknar ut vad som händer.

Kompetenta manipulatörer har ett sätt att vrida en tidigare konversation för att passa deras egna behov.

De kommer att göra något för att skada dig och när du uttrycker hur du känner för det så kommer de att vända situationen, få dig att känna skuld och slutligen få deras egna handlingar att se bra ut.

Säger eller gör din partner saker som får dig att känna att du är galen och sedan berätta att du gör hittar på massa?

Uppenbarligen vrider din partner sanningen eller utelämnar viss information för att få dig att tvivla på din egen uppfattning och förnuft.

De ser efter sitt eget bästa, inte ditt

man som bär hatt och jacka

De vrider dina tankar och handlingar lite i taget tills du ber de om vägledning för allt. De formar dig till någon som tjänar deras egna syften.

Tyvärr litar du mer på dem än på dig själv. Deras motiv är nästan alltid bra och de har nästan inget intresse för hur du känner hur deras beteende påverkar ditt liv.

De påpekar hela tiden dina brister och visar sedan att du kan bli bättre med hjälp av deras hjälp.

På det sättet blir du övertygad om att de ser efter dina bästa intressen men sanningen är att de inte gör det. De ser bara efter sig själva.

De har inga känslor och är kontrollfreaks

stilig man som står ensam utomhus

Någon som manipulerar andra måste ha kontroll och all den önskan om kontroll maskerar ofta underliggande känslor av deras egna osäkerhet.

De måste känna sig överlägsna och kraftfulla. De har en djup narcissistisk önskan att på något sätt flytta fokus till sig själva och vill också att du ska validera dem.

Manipulatörer hävdar att de vet hur världen bör vara, hur du bör agera efter deras egna regler. De är både dygdiga och rättfärdiga.

De är helgon i deras egna sinne så det är bäst att du håller med om det. De vet vad som är bäst för dig. Fråga dem bara så kommer de att ge dig råd och göra ditt liv eländigt om du inte gör vad de säger.

Dessutom älskar de att debattera så den kampen vinner du aldrig.

De är oansvariga och oseriösa

allvarlig stilig ung man

Manipulatörer har svårt att ta ansvar för sitt beteende och det handlar alltid om vad alla andra har gjort mot dem.

Om du säger något om deras beteende så hittar de ett sätt att vända på det så att du känner dig dålig eller skyldig.

Manipulatörer kan säga ja till någon begäran eller göra dig någon tjänst och sedan när det är dags att följa igenom med det så glömmer de det eller förnekar det faktum att det har hänt.

De skyller sitt beteende på dig

man sitter ensam med hörlurar i öronen

De klandrar dig för vad de har sagt, gjort, inte sagt eller inte gjort. Om du påpekar hur de beter sig så kommer de troligen att få dig att se självisk ut.

Således kan du inte riktigt bevisa någonting så det är ditt dåliga minne mot deras ljugande ord. Du börjar ifrågasätta dig själv och till och med mår dåligt att du sa emot.

Manipulatörer kommer aldrig att erkänna sina felaktiga handlingar när det sätter dem på dålig plats. Istället är de alltid på jakt efter att någon de kan skylla på, i det här fallet dig.

Manipulatörer är bra på att hålla kolla på allt som har hänt så en dag kommer bara att skylla på dig om saker och ting inte fungerar i deras liv.

De är villiga att hjälpa men det har alltid sitt pris.

De påminner dig om att de hjälpte dig en gång och använder det sedan som ett sätt att manipulera dig till att känna dig som om du är skyldig dem något.

Du vet aldrig var du har dem

allvarlig stilig skäggig man

De försöker skapa en intimitet genom att dela med sig av djup och personlig information så att de får dig att tro att de litar på dig och får dig att lita på dem.

Du kan i början uppfatta dem som mycket känsliga och lite sårbara. Du kommer inte misstänka att de leker med dig.

Eftersom de kan spegla dina behov och önskemål perfekt så kan de skapa en persona eller mask som du tror är dem, men allt det är en illusion.

Manipulatörer vill lyssna på vad du har att säga för att ta reda på dina styrkor och svagheter.

Även om det kan kännas som ett genuint intresse och att de är bra lyssnare, kom ihåg att de kan finnas en dold agenda bakom deras intresse.

De kommer inte att tveka en sekund att använda allt detta mot dig.

De har ingen önskan om att ha äkta kommunikation

ung kille som bär solglasögon

Återigen, när du uppmanar dem att bete sig normalt så kommer du säkerligen att få en defensiv och arg reaktion.

Vanligtvis bryr de sig inte om ärlig kommunikation och använder passivt aggressiva metoder istället.

De försöker skrämma dig med hjälp av aggressivt språk, subtila hot eller direkt ilska, speciellt när de ser att du är obekväm med konfrontation.

Om du försöker ha ett öppet och ärligt samt om att du känner dig sårad så kommer du bara bli tillsagd att du är för känslig, osäker eller att du överreagerar.

De kan låtsas vara söta och allt och även om de kanske inte skadar dig direkt så kommer de att hitta subtila sätt att göra det på.

De är rädda för sårbarhet

man som bär solglasögon som står ensam utomhus

Manipulatörer uttrycker sällan sina behov, önskningar eller sanna känslor. De söker upp sårbarheter hos andra för att dra nytta av dem för sina egna fördelar.

De har ingen förmåga att älska, känna empati, skuld, ånger eller samvete. För dem är livet bara ett spel att skaffa makt och kontroll och få vad de vill ha.

De ser sårbarhet som en svaghet och att vara osårbar är ett utmärkt sätt att dölja vem de verkligen är.

Så om du inte uppfyller deras så kallade standarder och de är tittar på dig med förakt så är det lätt för det att helt gå vidare.

Tror Du Att Du Blir Manipulerad? Se Upp För Dessa Tecken