Skip to Content

Jag Har Inga Vänner: Hur Man Fixar Sitt Sociala Liv På Nolltid

Jag Har Inga Vänner: Hur Man Fixar Sitt Sociala Liv På Nolltid

Ibland kan det kännas som om du inte har några vänner längre. Det kan få dig att känna dig isolerad och ledsen.

Först måste du veta varför du inte har några vänner och vad du ska göra för att få nya vänner och bygga upp ditt sociala liv igen.

Brist på vänner kan kännas extremt dåligt, speciellt om det varar under en längre tid men oroa dig inte, det finns alltid något du kan göra åt det.

I den här artikeln ska vi utforska varför du hamnade i det tillståndet att du inte hade några vänner kvar och vi ska också utforska några strategier för att få dig ur det här problemet.

Nyckeln här är att veta att ditt sinne och dina vanor förmodligen inte hjälper och kanske till och med har bidragit till det faktum att du inte har några vänner längre. Låt oss börja.

Varför du inte har några vänner – när du väl förstår det så kan du börja göra något åt det

Det finns många hinder som kan leda till att vi inte har några vänner. Vissa av dem är logistiska (till exempel var du bor) och andra är känslomässiga och intellektuella.

1. Brist på emotionell eller social intelligens

Två unga kvinnliga vänner som sitter på en soffa i vardagsrummet i huset

Känslor är som lim mellan människor. I vänskap, om du inte har någon känsla för andra människor känslomässiga tillstånd så kommer det se illa ut.

De otrevliga ögonblicken får folk att tvivla på om du förstår var de kommer ifrån och hur de känner. Visst, du kanske förstår själva logiken i vad de säger och gör men ibland så räcker det bara inte.

Känslomässig analfabetism blir en utmaning för dig om du har utvecklat en vana att inte uppmärksamma andras ansiktsuttryck, röstton och kroppsspråk.

Det första du måste göra är att uppmärksamma. Var uppmärksam på andras rörelser, ansiktsuttryck, val av ord osv.

När människor pratar med dig så bör du försöka se bortom logiken, försök att räkna ut “varför” de gör och säger det de gör.

Du behöver inte behärska detta på en gång, det viktigaste är att du börjar lägga märke till hur andra människor beter sig så snart som möjligt, ju förr du börjar desto snabbare kommer du att behärska detta.

Det viktigaste här är att du är medveten om vikten av kunna sätta dig själv i andra människors position. Människor vill tillbringa tid med andra som kan förstå och förhålla sig till dem.

Om du kan förstå logiken men inte känslorna och motiven så missar du det.

Om du inte är bra på känslomässig intelligens så kommer det sannolikt att bidra till din brist på vänner och sättet som du kan lösa det på.

2. Din omgivning kan skada eller hjälpa dina chanser att hitta rätt vänner

Grupp av tre kvinnliga vänner som talar om något allvarligt

En annan sak som kan hindra dig från att ha det sociala liv som du vill ha är miljön som du bor i och spenderar största delen av ditt liv i.

Så mycket som vi vill tro att vi har kontroll över våra liv så påverkar människor och omständigheterna runt omkring oss fortfarande väldigt mycket.

Här är några faktorer som kan påverka dig på ett dåligt sätt och leder till dåligt socialt liv:

1. Du bor i en liten stad där människor har begränsat eller inga alls sociala aktiviteter.

2. Du bor med människor som är för lata för att upprätthålla ett socialt liv.

3. Dina familjemedlemmar brukar vara ensamma vilket gör att du känner dig onaturligt när du umgås och träffar nya människor.

4. Du är i en relation med någon som inte är intresserad av att bygga upp ett socialt liv och nätverk.

5. Alla människor runt dig är fast i sociala medier och är mer intresserade av att bygga en online-profil än att fixa sitt riktiga sociala liv.

6. Dina gamla kompisar vill aldrig göra något intressant som du föreslår.

7. Du arbetar på en plats där människor bara fokuserar på arbete och de mest respekterade människorna på jobbet har inga sociala liv.

Ung kvinna som arbetar på bärbara datorn på kontoret

Detta händer oftast med advokater, läkare och personer som jobbar på stora företag.

Om du bor i en miljö som avskräcker dig från att bygga upp ditt sociala liv bör du se till att göra något åt det så snart som möjligt. Det är väldigt svårt att övervinna denna “miljöutmaningen”.

Det är inte lätt att bara flytta till en mer intressant stad eller sluta på jobbet bara så där. Jag nämner det här så att du vet vad du har att göra med. Medvetenheten är det första steget.

När du vet att utmaningen är större än du trodde så kan du åtminstone göra något åt det. Om du inte vet det så skulle du helt enkelt vara som en fisk som simmar i havet utan att veta att havet existerar.

Vad du kan göra åt det är att ändra ditt tankesätt. Bestäm att du ska “göra uppror” mot miljön och hitta de vänner du vill ha.

Prata inte för mycket om framstegen i ditt sociala liv förrän det blir uppenbart för alla i din omgivning. Förbered dig tyst och tillämpa det som vi har delat med oss av här, nyckelfärdigheter här är flexibilitet och beslutsamhet.

Du kan absolut inte vara för specifik när det gäller vilken typ av människor du vill träffa om du bor i en mindre stad.

Men om det räcker för att du ska ge upp är det riktigt trist. Du bör sträva efter att vara mer beslutsam än så, ge inte upp!

ung stilig kaukasisk rödhårig rakt hår kvinna

Om din omgivning saboterar dig så måste du använda många av dessa tekniker, många gånger i många situationer.

På så vis kommer du se vad som funkar just för dig. Du måste hitta vad som fungerar trots oddsen.

Du måste vara beredd att gå ut ur ditt sätt att få vänner och bygga ett socialt liv. Ju mer din omgivning går emot ditt sociala liv, desto mer kreativitet och förberedelse behöver du använda.

Var samtidigt försiktig så att du inte avslöjar för mycket om dina planer för att bygga upp ett socialt liv. Vissa människor i din omgivning är för bekväma med dig precis som du är nu.

De vill inte att du ska ändra på dig och kanske till och med tvivlar och/eller saboterar dina framsteg.

De är inte onda eller något, de blir bara oroliga för att du ska bli för självgående och lämna dem bakom.

Jag har sett folks flickvänner, pojkvänner eller familjemedlemmar sabotera deras ansträngningar så var försiktig.

Låt inte människor runt omkring dig tänka att du kommer att förändras helt och hållet och överge dem.

3. Brist på sociala vanor

Ledsen ung kvinna med exponeringsglas som hemma sitter på soffan

Låt oss prata om en annan utmaning inom dig själv, dina vanor.

Om du tittar på ditt liv just nu så kanske du ser att du har utvecklat några ensamvanor. Det är inte dags att bli negativ angående dina vanor, resultatet här är bara att lägga märke till och acceptera så att du kan ändra på det. Några grundläggande exempel är:

1. Stanna hemma på helgerna.

2. Firar inte födelsedagar.

3. Slutar ringa människor och tappar kontakten.

4. Att säga “nej” när folk föreslår några planer.

5. Föreslår aldrig planer för någon för att undvika avslag helt och hållet.

Det här är “okej” saker att ha i ditt liv, många människor har dem.

Men när du lär dig att bygga ett socialt liv så måste du lägga märke till att du har gjort saker så mycket att du kommer att känna dig obekväm när du beter dig på ett nytt sätt.

Det är väldigt naturligt, din “komfortzon” är inte ond, det är bara din komfortzon! Nu är det dags att utforska säkert utanför den.

Ung kvinna som spenderar fritid hem

Du undrar hur ett socialt liv kan “passa” i ditt liv, du undrar var du ska börja, om du har tid och om du gör en miljon misstag och skämmer ut dig själv, om alla kommer att lägga märke till din brist på sociala färdigheter.

Dessutom börjar du undra var du kan åka? Hur ofta? Med vem? Du börjar till och med undra om andra kommer att märka att du börjar från grunden och att du inte redan har en social krets.

Jag föreslår att du inte tar dessa bekymmer för allvarligt och inte låter dem överväldiga dig. Så länge du kan fortsätta lära dig så kommer du att övervinna var och en.

Varje gång du har ångest finns det en färdighet som du behöver lära dig. Det är en viktig lektion, när du har ett mål som är mycket större än dina färdigheter så behöver du bara en ny skicklighet.

4. Fällan som kan få dig att sluta försöka få vänner: modfälldhet

vacker ung kvinna med deprimerat ansiktsuttryck sitter på grå textil soffa

En annan sak som kan förvirra eller demotivera dig är oförmågan att veta om du gör framsteg i ditt sociala liv.

Jag menar, du kan motivera dig själv att gå ut, träffa några nya människor och sedan komma hem. Efter några veckor kan det bli svårt att berätta om ditt sociala liv och dina sociala färdigheter blir bättre.

Jag menar föreställ dig att människorna du träffade nyligen är upptagna och inte kan träffa dig igen, betyder att du misslyckades?

Du måste lära dig vad som är möjligt för dig, bestämma hur ditt perfekta sociala liv ser ut och vad du behöver göra för att komma dit.

Efter det, se till att kolla hur du står till regelbundet, kanske en gång i månaden, för att se dina framsteg. Du gör det genom att jämföra var du är med ditt sociala liv där du började och där du vill hamna.

5. Inga tydliga mål = inget fokus

deprimerad upprörd ung kvinna ligga koppla av på vit kudde

Du kan förhindra dig själv från att ha det sociala liv du vill genom att inte utnyttja styrkan när det kommer till specifika mål.

Jag föreslår att du blir lite mer specifik om hur du vill att ditt sociala liv.

Du kommer så småningom att lära dig att göra saker som du inte trodde var möjliga. Det är bra att förbereda dig genom att skriva ner vad du vill ha.

Vilken typ av vänner vill du ha?

Vilken typ av aktiviteter vill du engagera dig i med dina vänner?

Hur ofta vill du umgås med andra människor?

Hur många (mycket) bra vänner vill du ha?

Glöm att vara realistisk en sekund och tänk på vilka slags vänner du vill ha i ditt liv, vilka upplevelser du vill ha med dem, hur dina födelsedagar och semestrar skulle se ut och hur du skulle känna dig som ett resultat av allt det.

Jag har inga vänner: hur man fixar sitt sociala liv på nolltid