Skip to Content

Att Leva Med En Narcissistisk Man Och Hur Det Påverkar Dig

Att Leva Med En Narcissistisk Man Och Hur Det Påverkar Dig

Vad är en narcissist?

Narcissist är ett ord som används för att beskriva någon som har narcissistisk personlighetsstörning vilket är ett psykiskt tillstånd.

De flesta använder det ordet för att beskriva någon som verkar alltför självsäker och arrogant eller någon som beter sig som om de alltid har rätt.

Narcissistisk personlighetsstörning är allvarligare än så och någon som lider av det kan verka som om de älskar sig själva men i själva verker baserar de vanligtvis deras tendenser på osäkerhet.

Man kan förklara störningen som ett mentalt tillstånd där människor har en uppblåst känsla av deras egna betydelse, ett djupt behov av överdriven beundran, oroliga förhållanden och brist på empati för andra människor.

Men bakom denna mask av extremt förtroende ligger egentligen dålig självkänsla som är sårbar för minsta kritik.

Du kanske inte har insett att din man var narcissist när du först träffade honom och ni började dejta. Det finns faktiskt en god chans att han bara dök upp och du blev förälskad.

Narcissister tenderar att vara mycket romantiska och lockande vilket gör det ännu svårare att identifiera personlighetsstörningen. De vet hur de ska få dig att må bra så i slutändan kommer du att göra samma sak för dem.

Man- och kvinnaturister i bergen vid solnedgången-1

Även om de är otroligt manipulerande så kommer du att bli så upptagen av själva förhållandet och alla roligare saker i förhållandet att du inte kommer att märka.

Påverkan av att leva med en narcissist

Du förlorar andra betydelsefulla relationer

En narcissistisk man vill inte att du ska ha relationer med andra människor såsom familj och vänner. Han kommer att jobba med att långsamt dra dig bort från dina vänner och familj, han gör det så bra att det kommer att ta en stund för dig att märka det.

Det kan börja med små anmärkningar om hur han inte gillar dina vänner.

Han kan alltid komma att behöva spendera tid med dig just när du ska gå ut med dina vänner och du stannar hos honom istället för att gå ut med dem.

Det kan vara så att han helt plötsligt inte mår bra just när du ska åka iväg till dina föräldrar så han ber dig att stanna hos honom.

Hans känsla av rättighet över din tid kommer bara att växa. Du börjar spendera mer tid med honom och förlitar dig på att han uppfyller alla dina behov.

man sitter på en lädersoffa

Ju mer detta pågår desto mindre tid spenderar du med andra människor och så småningom känns det som om du har tappat all kontakt med dem.

Medan du känner dig helt omfamnad av din partner kan det vara svårt att förstå allvaret med ett känslomässigt kränkande förhållande. Utan hjälp från externa relation så blir det svårare.

Oavsett hur älskad du känner dig av din partner så är det viktigt att inse att detta inte är ett bra exempel på hälsosamma gränser i ett förhållande.

Dåligt självförtroende

En narcissistisk man kommer att göra så att du tappar bort all din självkänsla. Narcissister kan inte hantera när någon annan gör något bättre än dem själva.

De klarar inte av att erkänna att de har fel. Det betyder att du aldrig kommer att bli den som har rätt i ert förhållande. Du kommer att kritiseras och förnedras.

Så småningom kommer denna ständiga kritik att göra så att din självkänsla rasar dramatiskt.

Du kommer att känna att du inte räcker för honom. Eftersom han i hemlighet är osäker själv så är hans mål att bygga upp sig själv och må bättre genom att få det att se ut som om han är bättre än dig.

Skäggig man ser långt borta medan härlig brunett slår hans ansikte

Ingen kan någonsin mäta sig med hans förväntningar eller honom själv. Deras känsla av rättighet i förhållandet får dig att känna dig dum om du skulle lämna honom.

De kan till och med hota att själva lämna förhållandet som ett knep för att få dig att be honom att stanna.

Allt detta är genomsyrat av den dåliga självkänslan som de har och som de försöker påtvinga dig.

Känns som om du håller på att bli galen

Vissa narcissister använder sig av något som kallas för gasbelysning. Det är en form av emotionellt missbruk som de använder vilket kommer att få dig att känna dig galen.

Gasbelysning beskrivs som en form av ihållande manipulation och hjärntvätt som gör att offret börjar tvivla på sig själv och i slutändan förlorar känslan av sin egen identitet och självvärde.

Om din man gör detta så ljuger han hela tiden för dig och kritiserar dig. Om du försöker prata med honom om det eller påpeka hans lögner så kommer han att förneka det och bete sig defensivt.

Istället för att acceptera ansvaret kommer han bara att få det att verka som om du är problemet, inte han.

Stående av en stilig man i en vit t-shirt bakifrån

Han upprepar detta beteende så mycket att även om du visste att han var problemet i början så kommer du så småningom börja tro på vad han säger.

När detta fortsätter börjar du tänka att du är galen för att du inte kommer ihåg saker som han svär att han sa till dig.

Att bli så känslomässigt manipulerad under en längre tid kan ta ett tag att återhämta sig från. Men det går.

Det är viktigt att lära sig att lita på sig själv och din instinkter innan du kan inse hur ett kränkande förhållande ser ut. Du är inte galen alls.

Du försöker alltid att hålla honom glad

När din man är en narcissist kommer ditt liv att handla om att göra honom lycklig. Du kommer att lära dig att säga saker och göra saker för att öka hans ego eftersom du inte tål hur han beter sig när du gör det.

Det kan vara så att han blir deprimerad, arg, irriterad eller till och med verbalt kränkande. Efter att ha sett detta beteende, gång på gång, lär du dig att ge honom vad han vill ha.

Även om detta kanske inte passar som våld i hemmet så är det fortfarande en kränkande tendens för människor med narcissistisk personlighetsstörning.

man i svart kostym

Du förlorar dig själv

När du är i ett förhållande med en narcissist handlar ditt liv om dem. Med tiden börjar du förlora dig själv och din identitet.

Drömmarna och målet för ditt eget liv kommer långsamt att försvinna eftersom din man kontrollerar mycket av ditt liv.

Du kommer att upptäcka att dina vänner är borta, du tillbringar lite eller ingen tid alls med din familj och allt i ditt liv kretsar enbart kring din man.

Bråk slutar alltid med att du ber om ursäkt

Som vi redan har nämnt, en narcissist kan inte hanter att erkänna att de har fel. Det betyder att även om du vet att de hade fel, och de vet att de har fel, så kommer de fortfarande inte att be om ursäkt.

Deras känsla av självbetydelse kommer att överväldiga alla andra saker. Varje bråk som ni två har kommer att sluta med att du tar skulden för det.

Allt är ditt fel, även saker som ligger utanför din kontroll.

klädda par hipsters som poserar i naturberg

När en narcissist behandlar dig så här, speciellt när det är någon du är i ett förhållande med, kan det tvinga fram många känslor hos dig. Ibland kan du börja tänka att allt är ditt fel.

Detta får dig att känna dig som en hemsk person vilket förstör din självkänsla ännu mer. Ibland kan du komma att känna dig arg om du alltid får skulden för allt.

Du vet att det inte är ditt fel men du kan inte övertyga din man om det och det gör dig arg och bitter.

Men om jag är gift med en narcissist?

Om du ser att din man har narcissistiska tendenser, oavsett om han har fått diagnosen eller inte, så har du några alternativ.

Det första är att låta ditt äktenskap fortsätta som det är. Om du inte vill avsluta ditt äktenskap och är rädd för att konfrontera din man om problemen så kan du fortsätta att leva som du gör.

Om detta är alternativet som du väljer kan det hjälpa dig att träffa någon för rådgivning.

Din make kommer förmodligen inte att vilja följa med och kanske inte vill att du ska gå heller. Men hjälp finns att få.

Trevligt trevligt par som pratar med varandra

Nästa alternativ du har är att försöka prata med din man om ert förhållande och hur hans beteende påverkar dig. Tänk på att den här situationen kanske inte går precis som du vill att den ska.

Kom ihåg att din man inte vill erkänna att han har fel. När du försöker prata med honom kommer han antagligen att jobba på att vända situationen så att det verkar som att det är ditt fel.

Men om han överhuvudtaget är öppen för att lyssna på dig så kanske du kan övertyga honom om att gå på äktenskapsrådgivning med dig.

Detta kan vara en väldigt positiv vändpunkt för ditt förhållande.

Det sista alternativet är att lämna din man. Det här är aldrig ett lätt beslut att ta men om han vägrar lyssna på dig och vägrar ändra sitt beteende så kan det vara vad som är bäst för dig.

Det känslomässiga övergreppet och det verbala övergreppet som du upplever i ditt förhållande är något som du inte behöver stå ut med.

Se upp dock, han kan försöka få dig att må dåligt eller skylla på dig tills du ändrar ditt beslut.

moderna unga par som pratar med varandra uppriktigt

Är det möjligt för en narcissist att älska?

Narcissister kan älska andra men det kanske inte ser ut som du föreställer kärlek. Sättet som narcissister uttrycker sin kärlek för någon är att försöka kontrollera dem.

De vill manipulera resultatet som det passar de bäst. Vissa kan hävda att de inte vet hur man älskar men de älskar människor så som de tror att kärlek ser ut.

En narcissist kanske kan presentera sig som en “trevlig kille”, de kan tyckas vara trevliga på utsidan men i själva verket så lider de av en störning och de behöver hjälp.

Någon med narcissistisk personlighetsstörning kan kanske agera som om de bryr sig vid vissa tillfällen där de i själva verker inte bryr sig alls.

Det är viktigt att läsa om narcissism och hur störningen kan påverka individens mentala hälsa så att du kan ta itu med detta och bygga upp hälsosamma relationer i ditt liv återigen.

manlig modell avslappnad sittande på stranden

Kan narcissister ändra på sig?

En person som lider av narcissistisk personlighetsstörning har en rad av beteende som de har svårt med att hantera. De är kontrollerande, uppmärksamhetssökande och väldigt manipulerande.

De kan jobba på allt det i terapi och göra ändringar i sitt beteende men de måste vilja det själva. Många narcissister tror att det inte är något fel med dem.

Grunden till narcissist är att personen tycker att de är bättre än andra och överlägsna.

Ja, en narcissist kan förändras till det bättre men det är extremt utmanande och de måste se en terapeut som kan hjälpa dem att göra dessa livsval.

Att leva med en narcissistisk man och hur det påverkar dig