Skip to Content

Ensamhetskänsla – 8 Tips På Saker Att Göra För Att Må Bättre

Ensamhetskänsla – 8 Tips På Saker Att Göra För Att Må Bättre

Ensamhetskänsla är en känsla av missnöje på grund av att något saknas. Den uppstår när man inte har tillräckligt mycket med social kontakt med människor som man själv skulle vilja ha.

Alla människor känner sig ensamma någon gång ibland, men det finns även många människor som känner ensamhet nästan konstant, vilket tillslut leder till problem i livet.

Att ibland känna sig ensam är helt normalt, men när den känslan finns där konstant kan det bli riktigt jobbigt, främst psykiskt.

Ännu jobbigare blir det när man vet att man har hur många personer som helst omkring en, som älskar en, och vill allt annat än att man ska må dåligt.

Fundersam flickasammanträde på tröskeln

4 Saker som kan vara anledningen till ensamhetskänslan

1. Brister i relationer

Detta kan uppstå när man inte har några relationer med andra människor, utan istället känner sig utanför. Det kan också vara att man blivit utfryst i skolan, på jobbet eller hemma hos familjen.

2. Förändringar inom relationer

Det kan vara förändringar i olika relationer, allt ifrån att man separerar från en partner som man länge levt med och som alltid funnits där, att någon nära person har gått bort, eller att man helt enkelt har vuxit ifrån sin barndomsvän som man vuxit upp med.

ensam ledsen kvinna som sitter på soffan

3. Man ser sig själv som en ensam person

Hur du tänker om dig själv är viktigt. Om du tänker på dig själv som en ensam person, och att det är någonting som du inte kan förändra, så kommer du förmodligen att fastna i negativ ensamhet.

Det kan handla om allt ifrån vänner till livspartner. Till exempel, om du ser dig själv som ”den eviga singeln”, så kommer ditt psyke inte att låta dig träffa en partner, då dina tankar menar att du alltid bör vara singel.

4. Bristande social kompetens

Bristande social kompetens innebär att du har svårt för att skapa relationer med andra, vilket kan leda till ensamhet.

Det kan vara allt från att man är otroligt blyg som person, har social fobi, negativ attityd, eller helt enkelt inte vet hur man bör starta eller fortsätta en konversation.

Om du känner igen dig själv i det här, bör du öva upp dessa saker, då detta är någonting som kan förändras.

Deprimerad ung kvinna nära fönster hemma

Det finns många artiklar som du kan läsa för att få lite tips om hur man startar upp konversationer samt vilka ämnen man kan prata om, om du och personen inte känner varandra så väl.

Att känna sig ensam en helg om alla kompisar har annat för sig, och man själv sitter hemma, är helt normalt.

Men om ensamhetskänslan finns där dag in och dag ut, och du inte kan sova, äta eller fokusera på grund av dessa tankar, så är det någonting du bör ta tag i.

Om ensamhetskänslan finns där en längre tid och du känner att det bara blir värre och värre, så bör du definitivt söka hjälp hos en psykolog eller terapeut.

Ensamhetskänsla kan ibland vara tecken på depression – men självklart inte alltid. Därför är det bra att söka hjälp i tid, för att låta någon professionell reda ut, varför du känner som du gör.

Det är helt mänskligt att ibland känna sig ensam, och alla gör vi olika saker när vi känner oss ensamma.

Ibland är det inte alltid bra saker vi gör när vi känner oss ensamma, ibland kan dessa leda till att vi ger oss själva skuld för att vi känner oss ensamma.

ung kvinna som tittar bort på fönstersammanträde på soffan hemma

Nästa gång du känner dig ensam kan du göra något av dessa 8 saker för att må bättre.

1. Gör någon en tjänst

affärskvinna som talar till kollegan

Att hjälpa någon annan, oavsett hur, är en av de allra bästa sakerna vi kan göra när vi känner oss ensamma.

Vårt humör förbättras av att göra någonting bra, så om du någon gång mår dåligt över din ensamhet, kan du hjälpa någon annan, vilket i sin tur kan få dig att må bra.

2. Lägg undan sociala medier

Härlig flicka i ett vetefält

Sociala medier kan många gånger vara anledningen till att du känner dig ensam, så strunta i sociala medier en hel dag.

Ja, de kan även vara bra, då du kan kontakta andra personer direkt, och på så sätt känna dig mindre ensam, men att konstant kolla på bilder, och se vad andra hittar på samt vart de befinner sig, kan vara en anledning till att du mår dåligt över att du sitter ensam hemma.

3. Tacka någon

Kvinna som ler med perfekt leende

Att känna sig tacksam för något kan få dig att må bättre, därför bör du ta tillvara på den känslan.

Om du inte har möjlighet att träffa den personen du känner att du vill tacka, kan du ringa upp honom eller henne för att säga det.

Att skriva ett brev är också ett riktigt bra alternativ, då du samtidigt får tiden att flyta på, när du skriver brevet och pysslar om det, så att det blir riktigt personligt.

Dessutom blir många glada av att få brev nu för tiden, då det inte är så vanligt.

4. Gå ut i solen

Tappningfoto av den avslappnande unga kvinnan i natur

Att vara ute i naturen kan få dig på bättre tankar, vilket kommer göra att ensamhetskänslan minskar.

Att vara i frisk luft och allra helst i solen är någonting som är bra för kroppen, speciellt här i Sverige, där solen inte tittar fram så ofta.

Om kroppen mår bra, kommer även du att bli på bättre humör och bättre tankar.

5. Ring någon

Ung charmig kvinna som ringer med mobiltelefonen

Om du har någon i din närhet eller en vän som du alltid har roligt med och som får dig att må bra, kan du ringa honom eller henne. Ring någon som gör dig glad, bara av att höra dennes röst.

Det är också viktigt att du väljer att ringa någon som kan lyssna på dig, förstå dig, och uppmuntra dig via telefon.

Varför vi nämner detta är, för när vi mår dåligt och känner oss ensamma, orkar vi inte alltid gå ut för att träffa någon, om du då ringer någon som kommer försöka tvinga ut dig, kan det leda till att du mår ännu sämre, då du behövt säga nej, och känner att du inte duger.

6. Klappa ett djur

glad hipsterkvinna som leker med bulldoggen

Bara av att vara i närheten av djur kan göra oss människor lugnare. Att vara i närheten av dem eller klappa på dem kan få oss att känna oss älskade.

Om du själv inte har ett djur hemma, kan du istället ringa någon anhörig eller någon i din närhet för att be om att få komma över för att umgås med djuret en stund.

Om du inte orkar träffa någon du känner, kan du istället gå till närmaste hundrastplats, och be om att få leka lite med någons hund, dessutom uppskattas det ofta, då ägarna har en chans att vila lite själva.

7. Skaffa en hobby

Kvinnamålaresammanträde på golvet

Att ha något intresse kan ibland vara alldeles tillräckligt för att du ska känna dig mindre ensam. Du kanske älskar att sjunga, cykla eller göra måla av naturen?

Om du inte har en hobby kan du istället försöka hitta en, det finns garanterat något där ute som du kommer fastna lite extra för, kanske är det att sjunga i kör, eller spela något instrument?

8. Var snäll mot dig själv

kvinna sitter läsning bok

Att vara snäll mot dig själv bidrar även till att du tillslut kommer tycka om dig själv. Om någon annan satt hemma, medan du var ute på landet med familjen, så skulle du inte tycka synd om den personen, eller hur?

Därför måste du veta att det är okej att sitta hemma någon gång ibland när alla andra är ute och gör något.

Behandla dig själv som du skulle behandla andra, tyck om dig själv och njut av lite ledighet, gör något du tycker om, se en film, läs en bok eller städa ditt rum.

Ensamhet behöver inte alltid vara dåligt. Det är det första du bör övertyga dig själv om när du börjar må dåligt över att du känner dig ensam.

Att vara ensam kan vara en underbar möjlighet till att koppla bort allt onödigt i livet; ta en promenad, resa, läsa, prova på yoga, ja.. vad som helst i princip, som du velat göra, men inte riktigt haft tid.

Det kan vara ett underbart sätt att upptäcka nya saker på, hitta nya intressen och börja älska sig själv.

Att sitta alldeles ensam i tystnad kan leda till rädsla, men det kan också rena och lugna kroppen.

Den typen av ensamhet som leder till att du blir lycklig, är den som leder till att du hittar dig själv, och tillslut kan bli din egen, allra bästa vän.

Du kommer aldrig att känna dig ensam om du själv inte låter dig vara det. Det allra bästa sättet att acceptera ensamhet på, är att ta hand om den, för att stärka de band som knyter oss an till oss själva och vår själ.

Idag lever vi i ett samhälle som fungerar alltmer genom teknologi. Detta är anledningen till att många av våra kära behöver spendera mer tid på jobbet eller i skolan, och har mindre tid för oss.

Men det betyder inte att de inte älskar oss och att de inte finns där för oss.

Det är viktigt att du accepterar att människor i din allra närmsta närhet har annat de måste göra ibland, och inte kan finnas vid din sida varje sekund, men då kan du istället passa på att göra något för dig själv, eller bara ta en vila, för att kunna vara den allra bästa dottern, flickvännen eller mamman, när de kommer hem istället.

Ensamhetskänsla - 8 tips på saker att göra för att må bättre