Skip to Content

Gasljusning – Hur Du Känner Igen Det Och Bekämpar Det På Bästa Sätt

Gasljusning – Hur Du Känner Igen Det Och Bekämpar Det På Bästa Sätt

Gasljusning är en form av emotionellt missbruk. Någon som gasljuser en annan person kommer att försöka få den personen att tvivla på sin egna uppfattning om verkligheten.

Kan också övertyga sitt offer att deras minnen är felaktiga eller att de överreagerar på någon händelse. De kan då presentera sina egna tankar och känslor som “den verkliga sanningen”.

Termen har sitt ursprung från en pjäs som heter “Gas Light”. I pjäsen försöker en kvinnas man övertyga henne om att hon är mentalt instabil.

Han gör små förändringar i deras hem, som att till exempel dimma gasljusen i deras hus. Han övertygar sedan sin fru att hon helt enkelt föreställer sig dessa förändringar.

Hans yttersta mål är att få henne att hamna i mentalsjukhus så att han kan stjäla hennes arvode som hon ärvde.

Vad är gasljusning?

fundersam vacker ung kvinna som sitter vid bordet

Gasljusning är en kränkande taktik som gör att en person börjar tvivla på sina egna tankar och känslor. Det är ofta subtilt först och eskalerar så småningom.

Till exempel, om en person berättar en historia så kan gasljusaren utmana en liten detalj. Personen kan då erkänna att de hade fel när det kom till den detaljen och gå vidare.

Nästa gång kan gasljusaren använda den tidigare “segern” för att misskreditera personen ytterligare, till exempel genom att ifrågasätta personens minne.

Personen kan argumentera tillbaka i början. De kan kanske känna att något är fel i förhållandet eller äktenskapet.

Men eftersom varje händelse kopplade till gasbelysning är så liten så kan de inte hitta någon specifik orsak till deras oro. Med tiden kan personen komma att ifrågasätta sina egna känslor och tankar.

De kan börja behöva gasbelysaren att berätta för dem om deras minne är korrekt eller om deras känslor är rimliga. Gasbelysaren använder just detta förtroende för att få kontroll över sitt offer.

I dagens samhälle så är ofta gasbelysaren en man som misshandlar sin fru men det kan hända båda könen. Gasbelysning kan också förekomma i platoniska sammanhang såsom på en arbetsplats. Vem som helst kan bli ett offer.

Saker att se upp för

ledsen kvinna som tittar genom fönstret

Gasbelysning kan komma i många former. Ibland kan det handla om att manipulera en persons miljö bakom ryggen. Andra gånger är det helt verbalt och emotionellt.

Vanliga saker att se upp för inkluderar:

Vägra. Lyssnar inte på några bekymmer eller låtsas att inte förstå dem. Ifrågasätter offrets minne. En gasbelysare kan förneka händelser på ett sätt som offret kommer ihåg de på.

De kan också komma på detaljer om händelsen som inte inträffade.

Glömma eller förneka. Låtsas att glömma händelser som har hänt för att ytterligare misskreditera offrets minne. En gasbelysare kan förneka att de lovat något för att undvika ansvar.

fundersam vacker ung kvinna som sitter på soffan

Blockera eller byta samtalsämne. Ändrar samtalsämne för att avleda offrets uppmärksamhet från ett ämne. Kan vrida en konversation till ett argument om personens trovärdighet.

Trivialisering. Att hävda att en person överreagerar på skadligt beteende. Detta kan göra det möjligt för en person att tro att deras känslor är ogiltiga eller överdrivna.

En gasbelysare använder ofta offrets “misstag” och “överreaktioner” för att framstå som offer själv. De kan till exempel skrika anklagelser mot en person tills den andra parten måste höja sin röst för att bli hörd.

De kommer då att avsluta konversationen och hävda att den andra personen är “utom all kontroll” och “för aggressiv”. I vissa fall kan gasbelysaren anklaga den andra personen för att vara den sanna gasbelysaren.

Hur man bekämpar gasbelysning

kvinna som sitter på stenbänk

Det första steget om du vill skydda dig är att känna igen vad som går på. När du väl vet att du manipuleras så kan du lättare bestämma din egna verklighet.

Det mest ideala du kan göra om du är utsatt är att få hjälp och eventuellt lämna förhållandet.

Men ibland är det inte helt möjligt att bara lämna. Personen kan vara ekonomiskt beroende av sin gasbelysare eller så kan det vara barn inblandade.

Om du är ett offer för gasbelysning, här är några tips du kan använda för att försvara dig själv:

Ta inte ansvar för andras handlingar. Den andra personen kan hävda att du provocerat övergreppet.

Om du undviker de handlingar som förolämpade dem tidigare så kommer gasbelysaren sannolikt att komma med nya ursäkter för deras beteendet.

Offra inte dig själv för att skona deras känslor. Även om du ägnar hela ditt liv åt att göra dem lyckliga så kommer du aldrig att fylla deras önskan om kontroll. De försöker ofta fylla ett tomrum i sig själva.

Men de kommer inte att fixa sitt hjärta genom att bryta ditt.

Kom ihåg vad som är sant. Bara för att den andra personen låter säker på vad han säger så betyder det inte att de har rätt.

ledsen tjej sitter på soffan

Gasbelysare kanske inte ser din sida av historien. Ändå definierar inte deras åsikt verkligheten. Det definierar inte heller vem du är som person.

Bråka inte på deras villkor. Om den andra personen kommer på fakta så är det osannolikt att ni kommer att ha en produktiv diskussion.

Du kan spendera all din energi på att diskutera vad som är sant istället för att säga vad du vill få sagt.

Den andra personen kan använda gasbelysning för att förklara att de vann ett argument men du behöver inte acceptera slutsatser baserat på en felaktig förutsättning.

Prioritera din säkerhet. Gasbelysning får ofta offren att tvivla på sin egen intuition. Men om du känner att du är i fara så kan du alltid lämna situationen.

Du behöver inte bevisa att de är ett riktigt hot när du ringer polisen. Det är ofta säkrast att behandla alla hot som trovärdiga.

Kom ihåg att du inte är ensam. Det kan vara bra att prata om dina erfarenheter med andra. Vänner och familj kan erbjuda emotionellt stöd och validering.

Terapi är en säker plats där du kan prata igenom dina känslor och minnen utan att någon dömer dig. En terapeut kan hjälpa dig att känna igen hälsosamma och ohälsosamma beteenden.

De kan också lära dig hur man kan motstå psykologisk manipulation. I vissa fall kan en terapeut hjälpa dig att utveckla en säkerhetsplan för att lämna förhållandet.

Varför gör de detta?

affärsman i kostym som står vid fönstret

En av de vanligaste anledningarna till att människor använder sig av gasbelysning är att få makt över andra.

Detta behov av dominans kan härstamma från narcissism och antisocial personlighet bland annat. Handlar om kontroll helt enkelt.

När gasljusningen blir mer intensivt så tvivlar offret ofta sina egna minnen och tankar. Deras självtvivel kan sätta dem i en defensiv position och hindra dem från att kritisera den andra personens beteende.

Offret kan komma att förlita sig på gasbelysaren för att verifiera sina egna minnen. Detta förtroende kan i sin tur ge de större möjlighet att manipulera sitt offer.

Med tiden kan gasbelysarne övertyga målet att de orsakar aggressionen i förhållandet. Offrets ansträngningar att be om ursäkt och reparera förhållandet matar bara deras ego.

Någon med narcissistisk personlighet kan bli “beroende” av gasbelysning och behöver mer kontroll för att behålla sin egna självkänsla.

Många använder också offrets skam och förvirring för att isolera dem. Personen kan dra sig tillbaka från sina nära och kära av rädsla för att de kommer att vara på samma sida som gasbelysaren.

Deras mål är trots allt att göra offret helt beroende av de och bara de.

Effekter av gasbelysning

ledsen vacker kvinna som ligger i sängen

Gasbelysning kan ha katastrofala effekter för en personens psykiska hälsa. Processen går ofta gradvis och förstör personens självförtroende och självkänsla helt och hållet.

De kan komma att tro att de förtjänar allt som händer dem.

Det kan också påverka offrets sociala liv. De kan bli manipulerade till att bryta all kontakt med vänner och familj. Personen kan då komma att isolera sig själv och tro att de är instabila eller att ingen älskar dem.

Även efter att personen har kommit iväg från det här förhållandet så kan effekterna av gasbelysning kvarstå. Personen kan fortfarande tvivla på deras egna uppfattningar och har problem med att fatta beslut själva.

De är också mindre benägna att uttrycka sina känslor eftersom de vet att de troligen inte blir tagna på allvar.

Gasbelysning kan också få en person att utveckla allvarliga psykiska problem. Den ständiga förvirringen kan bidra till ångest. En människas hopplöshet och låg självkänsla kan leda till depression.

Posttraumatisk stress och medberoende av någon är också vanligt.

Vissa som går igenom detta kan börja kämpa med att lita på andra. De kan vara på ständig vakt för ytterligare manipulation. Personen kan skylla på sig själv för att de inte har plockat upp vad som händer tidigare.

Deras vägran att visa sårbarhet kan orsaka tung belastning i framtida relationer.

Andra kan bli desperata efter validering. De kan försöka hålla andra människor nära dem som har tilltalande egenskaper och beteendemönster. Deras underkastelse kan utsätta dem för att bli ett offer för någon annan.

Hur återhämtar man sig på bästa sätt

ganska ung kvinna som sitter ensam vid sjön

Gasbelysning är en skev form av manipulation som bidrar till osäkerhet. En person kan komma att inte tro på något som de hör, känner eller kommer ihåg.

En av de viktigaste sakerna för någon som har gått igenom detta är validering.

De kan dra nytta av att reformera alla relationer med andra människor som de har förlorat under tiden. Andra människor kan verifiera sina minnen som de var osäkra på.

Sympati från andra kan minska känslan av skam. När en person bygger upp sin sociala krets igen så kan de lära sig igen hur de kan lita på andra och sig själva.

De som har upplevt gasbelysning söker också ibland behandling. En terapeut är en neutral part som kan hjälpa till med att stärka känslan av verklighet.

I terapi kan en person bygga upp sin självkänsla och återfå kontroll över sitt liv. En terapeut kan också hjälpa med eventuella mentala hälsoproblem. Med tid och stöd så kan man återhämta sig från gasbelysning.

Gasljusning - hur du känner igen det och bekämpar det på bästa sätt