Skip to Content

Vad Är Ångest? Tecken Och Symtom Som Visar Att Du Behöver Hjälp

Vad Är Ångest? Tecken Och Symtom Som Visar Att Du Behöver Hjälp

Vad är ångest?

allvarlig opensiv ung kvinna

Vi har alla haft känslor av ångest, oro och rädsla någon gång i våra liv. Dessa kan vara helt normala svar på vissa situationer som kan komma att uppstå.

Du kan till exempel oroa dig över en jobbintervju som du har imorgon eller för att betala räkningarna i god tid även fast pengarna är slut.

Dessa känslor kan ge dig en medvetenhet när det gäller riskerna och vad du behöver göra i en svår eller farlig situation som kan uppstå. Denna reaktion är också känd som “fight or flight”.

Din hjärna reagerar på ett hot eller fara genom att frigöra stresshormoner som adrenalin och kortisol. Även om du har föreställt dig faran så orsakar dessa hormoner de fysiska symtomen av ångest.

ensam ung kvinna som sitter på sängen

När den hotfulla situationen har upphört så återgår din kropp vanligtvis till det normala tillståndet.

Om du har en ångeststörning så kan dessa känslor av rädsla och fara pågå och avbryta din dagliga rutin långt efter att hotat har försvunnit.

De kan få dig att känna att saker är värre än de faktiskt är. Allas upplevelse av ångeststörningar är annorlunda. Alla upplever inte samma symtom. Ångest kan också väldigt ofta leda till depression.

Psykiska symtom på ångest kan inkludera:

Okontrollerbart övertänkande
Koncentrationssvårigheter
Känslor av rädsla, panik eller oundviklig undergång
Känner sig irriterad
Sömnproblem
Aptitförändringar
Dissociation (Om du dissocierar kan du känna att du inte är ansluten till din egen kropp eller som om du tittat på saker som händer runt dig utan att känna dem.)

kvinna som håller handen på huvudet

Fysiska symtom på ångest kan inkludera:

Svettning
Tung och snabb andning
Rodnad
Torr mun
Skakande
Håravfall
Snabbt hjärtslag
Extremt trötthet eller brist på energi
Yrsel och svimning

Vad är en ångestattack?

Nervös orolig ung kvinna som tittar genom fönstret

En ångestattack är en känsla av överväldigande oro, nöd eller rädsla. För många människor byggs en ångestattack upp långsamt. Det kan förvärras när en stressande händelse närmar sig.

Ångestattacker kan variera kraftigt och symtomen kan skilja sig mellan individer. Det beror på att de många symtomen på ångest inte händer för alla och de kan också förändras med tiden.

En panikattack och en ångestattack delar faktiskt några vanliga symtom men de är inte samma sak.

Så vad orsakar ångest egentligen?

ledsen gravid kvinna som lutar sig på soffan hemma

Vi förstår inte riktigt vad det är som orsakar ångest. Det här är några saker som kan möjligtvis orsaka ångest:

– Genetik. Vissa människor verkar födas med oroliga än andra. Du kan få ångest tack vare dina gener.

– Livserfarenhet. Detta kan vara dåliga upplevelser som att bli mobbad eller förlora en nära person. Det kan också vara stora förändringar i livet som att flytta, förlora ditt jobb eller graviditet.

– Läkemedel. Koffein i kaffe och alkohol kan få dig att känna dig orolig. Olagliga droger, gatudroger, kan också ha sån effekt.

– Omständigheter. Ibland vet du vad som orsakar din ångest. När problemet försvinner så försvinner din ångest också.

Finns det tester som kan diagnostisera ångest?

ledsen kvinna som sitter och håller kudden

Ett enda test kan faktiskt inte diagnostisera ångest. Istället kräver en ångestdiagnos en långvarig process av fysiska undersökningar, psykiska utvärderingar och psykologiska frågeformulärer.

Vissa läkare kan genomföra en fysisk undersökning, inklusive blod- eller urinprov för att utesluta underliggande medicinska tillstånd som kan bidra till symtomen som du upplever.

Flera ångestprov och skalor används också för att hjälpa din läkare med att bedöma nivån av ångest som du upplever i ditt liv.

Olika typer av ångeststörningar

fundersam orolig kvinnasammanträde

Ångest är en viktig del av flera olika störningar, dessa inkluderar:

– Panikstörning. Upplever återkommande panikattacker vid oväntade tidpunkter. En person med panikstörning kan leva i rädsla för nästa panikattack.

– Fobi. Överdriven rädsla för ett specifikt objekt, situation eller aktivitet.

– Social ångestsyndrom. Extrem rädsla för att bedömas av andra i sociala situationer.

– Tvångssyndrom. Återkommande irrationella tankar som får dig att utföra specifika, upprepade beteenden.

– Separationsångest. Rädsla för att vara borta från dina nära och kära.

Sjukdomsångest. Ångest för din hälsa (tidigare kallat hypokondri).

– PTSD. Ångest efter en traumatisk händelse

Tips för att hantera ångest

kvinna som pratar med sin terapeut

Om du upplever ångest och det påverkar ditt dagliga liv och välbefinnande så är det viktigt att du får hjälp.

Ångesten kan bli värre om stressfaktorerna fortsätter att byggas upp så det är viktigt att få rätt stöd, både för att hantera din ångest och för att förstå potentiella utlösare.

Prata med någon

Prata med vänner och familj, om du inte kan eller bara vill ha ytterligare stöd så bör du se till att prata med en professionell också.

Rådgivning för ångest är en vanlig behandlingsform och kan hjälpa på många sätt, inklusive att ge dig ett säkert utrymme att prata om dina bekymmer och lära dig att hantera olika tekniker.

Medan samtalsterapi vanligtvis rekommenderas för ångest så blir hypnoterapi också vanligare. Hypnoterapi för ångest kan hjälpa en öka känslor av självförtroende och självtro samtidigt som känslor av stress och oro minskar.

kvinna som mediterar med slutna ögon

Fokusera på andningen

Andning kan vara det första vi glömmer när vi känner oss oroliga. Det är något vi gör så naturligt men när vi är oroliga kan andningen bli snabb och obehaglig.

När du börjar känna ångest, försök att ta en stund och fokusera enbart på din andning. Andas djupt genom näsan, andas långsamt. Upprepa det tills du känner dig mer avslappnad.

Hitta sätt att varva ner på

Terapier såsom yoga, meditation, massage och aromaterapi uppmuntrar avkoppling väldigt mycket. Förbättrad avkoppling kan hjälpa dig att hantera symtom och kan också förbättra sömnen.

På samma vis kan du hitta sätt att koppla av på fritiden för att förbättra det allmänna välbefinnandet. Försök med att föra journal och skriva ner dina tankar och känslor och reflektera över dem senare.

Ångest och depression

orolig kvinna som tittar på avstånd

Om du har ångest så kan också mycket möjligt vara deprimerad. Även om ångest och depression kan uppstå separat så är det inte ovanligt att dessa psykiska störningar påverkar dig samtidigt.

Ångest kan vara ett symtom på klinisk eller allvarlig depression. På samma sätt kan försämrade symtom av depressionen utlösas av en ångeststörning.

Symtom på båda tillstånden kan hanteras med många av de samma behandlingarna: psykoterapi (rådgivning), mediciner och livsstilsförändringar.

Ångest och stress

ledsen orolig kvinna som sitter på soffan hemma

Ångest och stress är två sidor av samma mynt. Stress är resultatet av krav på din hjärna eller kropp. Det kan orsakas av en händelse eller aktivitet som gör dig nervös eller orolig. Ångest är samma oro eller rädsla.

Ångest kan komma som en reaktion på din stress men det kan också förekomma hos personer som inte har några uppenbara stressfaktorer i sitt liv. Både ångest och stress orsakar fysiska och mentala symtom. Dessa inkluderar:

Huvudvärk
Magont
Snabba hjärtslag
Svettning
Yrsel
Nervositet
Muskelspänning
Snabb andning
Panik
Nervositet
Koncentrationssvårigheter
Irrationell ilska
Rastlöshet
Sömnlöshet

Varken stress eller ångest är alltid dåligt. Båda kan faktiskt ge dig eller boost och motivation för att utföra uppgiften eller utmaningen framför dig.

Men om de blir ihållande så kan de börja störa ditt dagliga liv. I så fall är det viktigt att söka hjälp. De långsiktiga utsikterna för obehandlad depression och ångest inkluderar kroniska hälsoproblem såsom hjärtsjukdomar.

Hur hjälpa barn som lider av ångest

Ledsen flickasammanträde på trappan

Ångest hos barn är naturligt och väldigt vanligt. Faktum är att ett av åtta barn kommer att uppleva ångest.

När barn växer upp och lär sig av sina föräldrar, vänner och vårdnadshavare så utvecklar de vanligtvis färdigheterna för att lugna ner sig själva och hantera känslor av ångest.

Men ångest hos barn kan också bli kronisk och ihållande och utvecklas till en ångestsyndrom. Okontrollerad ångest kan börja störa dagliga aktiviteter och barn kan undvika att interagera med sina vänner eller familjemedlemmar.

Symtom på en ångeststörning hos barn kan inkludera:

Nervositet
Irritabilitet
Sömnlöshet
Känslor av rädsla
Skam
Känslor av isolering

Ångestbehandling för barn inkluderar kognitiv beteendeterapi (samtalsterapi) och mediciner.

Hur hjälpa tonåringar med ångest

vacker sorglig tonårsflicka

Tonåringar kan ha många anledningar till att vara oroliga. Prov i skolan och första dejter dyker alla upp under dessa viktiga år.

Men tonåringar som känner sig oroliga eller ofta upplever symtom på ångest kan också ha en ångeststörning.

Symtom på ångest hos tonåringar kan inkludera nervositet, blyghet, isolerat beteende och aktivt undvikande av människor. På samma sätt kan ångest hos tonåringar leda till ovanligt beteende.

De kan agera vårdslöst, prestera dåligt i skolan, hoppa över sociala evenemang och till och med fastna i substans- eller alkoholmissbruk.

För vissa tonåringar kan depression åtföljas av ångest. Det är viktigt att diagnostisera båda tillstånden så att behandlingen kan hantera de bakomliggande problemen och hjälpa till att lindra symtomen.

De vanligaste behandlingarna för ångest hos tonåringar är samtalsterapi och medicinering. Dessa behandlingar hjälper också till att hantera symtomen av depression.

Ångest och alkohol

kvinna med glas alkohol

Om du ofta är orolig så kan du bestämma dig för att ta en drink för att lugna nerverna. När allt kommer omkring är alkohol ett lugnande medel.

Det kan försämra aktiviteten i ditt centrala nervsystem vilket kan hjälpa dig att känna dig mer avslappnad.

I en social miljö kan det kännas som svaret som du behöver för att slappna loss. I slutändan kan det inte är den bästa lösningen.

Vissa människor med ångestsyndrom missbrukar alkohol eller andra droger i ett försök att må bättre regelbundet. Detta kan skapa ett beroende.

Det kan vara nödvändigt att behandla ett alkohol- eller drogproblem innan ångesten kan åtgärdas. Kronisk eller långvarig användning kan i slutändan också förvärra tillståndet.

Kan mat hjälpa vid behandling av ångest?

blond kvinna som sitter och dricker te

Medicin och samtalsterapi används oftast för att behandla ångest. Livsstilsförändringar, som till exempel att få tillräckligt med sömn och regelbunden motion, kan också hjälp väldigt mycket.

Dessutom visar vissa undersökningar att maten som du äter faktiskt kan ha en positiv inverkan på din hjärna om du ofta upplever ångest i ditt liv. Dessa livsmedel inkluderar:

Lax
Kamomill
Gurkmeja
Mörk choklad
Yoghurt
Grönt te

Slutsatsen

Upprörd fundersam ung kvinna som ser i avståndstänkande

Ångeststörningar kan behandlas med hjälp av medicinering, psykoterapi eller en kombination av de två.

Vissa människor som har milda ångestsymtom eller rädsla för något som de lätt kan undvika, bestämmer sig för att leva med tillståndet och inte söka någon behandling eller hjälp alls.

Det är viktigt att förstå att ångestsyndrom kan behandlas, även i väldigt svåra fall. Även om ångest vanligtvis inte försvinner så kan du lära dig att hantera det och leva ett lyckligt och hälsosamt liv.

Vad är ångest? Tecken och symtom som visar att du behöver hjälp