Skip to Content

Komma Över Känslan Av Retroaktiv Svartsjuka När Den Uppstår

Komma Över Känslan Av Retroaktiv Svartsjuka När Den Uppstår

Svartsjuka kan uppstå inte bara när det handlar om nutiden men också när det handlar om det förflutna, till och med det som hände i det förflutna innan du ens träffade din nuvarande partner.

Medans du lär känna din partner så lär du dig om deras tidigare älskare, äventyr med människor som du inte ens känner och då börjar du tänka på dem och undra vad allt detta betyder för ditt nuvarande förhållande.

Till exempel, när du hör om en tidigare älskare så blir du orolig, det får dig att tvivla på din partners känslor om dig eller får dig att tro att du bara är ännu ett streck.

Detta är vad som kallas för retroaktiv svartsjuka och det kan plåga ditt förhållande och förstöra allt förtroende som finns mellan er.

Titta på följande uttalanden och se om någon av dessa passar dig:

– Jag tänker ofta på att min nuvarande partner har haft tidigare älskare.

– När jag tänker på detta så blir jag orolig och arg.

– Jag undrar om min nuvarande partner hade ett bättre förhållande med sin tidigare älskare än med mig.

– Jag vill vara den enda personen som min partner har njutit med och brunnit för.

Vad betyder då deras förflutna för dig?

stressad ledsen ung kvinna med kaffekopp sitter på ett trendigt kafé

Eftersom alla har ett förflutna, några mer äventyrliga än andra, så kan din svartsjuka intensifieras om du tänker på följande sätt:

– Jag borde vara den enda personen min partner någonsin önskat ha.

– Om min partner tyckte om sex med någon annan så kan de gå tillbaka till den personen.

– Om de har haft sex med någon annan så kommer de att lämna mig för en annan person.

– Det är farligt för mitt nuvarande förhållande om min partner har goda minnen om en tidigare partner.

Låter några av dessa bekant? Hur påverkar det ditt nuvarande förhållande? Gör det dig mindre säker och känner du dig dålig på grund av det?

Lider du av känslomässig perfektionism?

Flickasammanträde vid sjön

Detta är en form av perfektionism som många av oss har ibland när vi tycker att våra känslor ska vara rena, bra, bekväma eller till och med underbara.

Vi blir till exempel intoleranta mot obehagliga känslor som svartsjuka, tristess, ambivalens eller ensamhet. Vi tycker att vi ska må bra hela tiden.

Hur är detta relaterat till retroaktiv svartsjuka?

I retroaktiv svartsjuka så tror vi på “romantisk perfektionism”, att allt om vårt förhållande och känslor som vi båda har ska vara underbart, idealiserat och romantiskt.

En del av detta är vad vi också kallar för “önskad perfektionism”, där vi tycker att vår partner aldrig skulle ha fått kärlek och tillfredsställelse med någon annan.

Vad är nackdelen med denna typ av perfektionism? Vi kan inte tolerera att vår partner hade känslor, sex och romantisk tidigare.

Vi vill eliminera tidigare minnen och tidigare upplevelser som de hade, men det är omöjligt. Vi kan inte radera deras förflutna.

Så vi betraktar deras förflutna, speciellt de goda minnen som de har, som ett aktuellt hot.

Ta dig samman

uppmärksam attraktiv ung kvinna

Låt oss titta på din egna upplevelse. Var det människor som du vill ha och hade sexuell tillfredsställelse innan du träffade din nuvarande partner?

Ska du känna dig skyldig för det? Eller betyder det att du har haft en hälsosam och normal tidigare erfarenhet med andra människor?

Ska din nuvarande partner inte lita på dig längre på grund av det? När allt kommer omkring, tänk på ditt förflutna och erfarenheterna som du har haft.

Var de inte kul? Betyder detta att du inte kan älska din nuvarande partner bara för att du hade kul tidigare i ditt liv?

Om du hade kul med tidigare partners, betyder det att du inte kan kontrollera dig själv nu?

Går du ständigt tillbaka till dina tidigare partners och har sex med dem? Varför inte? Har du lämnat ditt förflutna?

Om något av detta är sant för dig så är det kanske också sant för din partner.

Så, vad är ett realistiskt sätt att se på det förflutna?

kvinnlig konstnär som vilar på pir nära floden

Eftersom alla har ett förflutet så kommer det att vara väldigt viktigt att ha ett realistiskt sätt att hantera det på också.

Vi kan se att din romantiska perfektionism kommer att komma i vägen och din önskan om “renhet” är orealistiskt under 2000-talet.

Förställ dig om du var 30 år gammal och du träffade någon i din ålder som sa: Du är den enda personen jag någonsin har känt mig lockad till, den enda personen som har väckt någon passion inom mig och den enda personen jag verkligen har haft kul med..

Kan du tänka dig det? Skulle du tro den personen? Jag tvivlar på det faktiskt.

Försök därför att få en mer realistisk bild av tidigare relationer. Här är några förslag som kanske kan hjälpa dig:

– Jag borde inte vara den enda personen som min partner någonsin har önskat.

– Om min partner tyckte om sex med någon annan betyder det inte att de vill gå tillbaka till den personen.

– Om de har haft sex med någon annan så kan de ändå njuta av att ha sex med mig.

– Det är inte farligt för mitt nuvarande förhållande om min partner har goda minnen av en tidigare partner. Det är naturligt för oss alla att reflektera över tidigare positiva upplevelser. Det är vad minnen är för.

ung affärskvinnasammanträde på baksätet i en bil

Glöm inte att anledningen till att förhållandet är en del av det förflutna är för att det helt enkelt inte fungerade.

Det betyder inte att din partner inte hade några bra upplevelser, precis som du har haft tidigare förhållanden och haft kul med någon annan.

Nyckeln till det nuvarande förhållandet, det som du vill göra så bra som möjligt eftersom du verkligen bryr dig om din partner, är att acceptera att det fanns ett förflutet innan detta förhållande men att du måste fokusera på nuet.

På det viset kommer ni att ha en bra framtid tillsammans, men för att ha det så måste du först ta itu med dina dåliga tankar fyllda av tvivel.

Komma Över Känslan Av Retroaktiv Svartsjuka När Den Uppstår