Skip to Content

Tiden Läker Alla Sår – 14 Enkla Tips Att Komma Över Ditt Ex

Tiden Läker Alla Sår – 14 Enkla Tips Att Komma Över Ditt Ex

När ett förhållande tar slut, oavsett hur länge det varat känns allting jobbigt, och det känns som att hela livet rasat. Även fast du inte tror det just nu, så kommer du en dag vakna, och må bra.

Detta tar självklart tid, och du måste låta dig själv vara ledsen, gråta och komma över honom. Men, du måste också låta dig själv vara glad och njuta av livet.

Nedan har vi tagit upp 14 tips på hur du kommer över ditt ex, och förhoppningsvis kan leva ditt liv utan honom så fort som möjligt.

1. Ta bort honom från alla sociala medier

Missnöjd flicka som använder smarttelefonen inomhus

Avfölj honom från alla sociala medier. Du kan inte komma över ditt ex om du varje dag ser honom lägga upp bilder på sociala medier, eller vart han checkar in på för platser på facebook.

När ni gör slut bör du först och främst ta bort honom från alla sociala medier. Detsamma gäller även hans nummer från mobilen (även fast att du förmodligen kan det utantill).

Det kommer vara mycket lättare för dig att sluta tänka på honom och glömma honom så mycket som möjligt om du slipper se hans bilder där han är ute med sina vänner, varje gång du tar mobilen i handen och loggar in på sociala medier.

2. Det är okej att gråta

Närbild av den unga kvinnan med gråtproblem

Låt dig själv vara ledsen, låt dig själv gråt. Oavsett om du eller din partner gjort slut, eller om ni tillsammans valt att gå skilda vägar så kommer det att kännas jobbigt.

Det är viktigt att du gråter och låter dig själv vara ledsen, alla är människor och måste släppa sina känslor fritt. Det är också viktigt att veta att alla inte gråter, just du kanske mår dåligt på ett annat sätt, och det är okej.

Du kanske är jätteledsen och bara vill vara för dig själv några dagar, det är okej. Men du ska inte känna dig som en dålig person, bara för att du inte släpper fram några tårar.

3. Umgås med vänner

Grupp unga vänner som har kul tillsammans utomhus

Försök att inte vara ensam så mycket. Umgås med dina vänner och prata med dem, prata om hur du mår samt varför du är ledsen.

Tidigare har det förmodligen varit din partner som tröstat dig när du varit ledsen, men nu finns han inte där längre, då är det viktigt att du pratar med dina vänner eller din familj för att få hjälp.

Försök inte dölja dina känslor, berätta för dem att du är ledsen, prata om din partner, säg allt du känner, tycker och tänker just i den stunden. För de flesta är det allra jobbigast på kvällen, be då någon att sova över hos dig. Att inte vara ensam, hjälper väldigt mycket i början, då det är som allra jobbigast.

4. Kolla på serier

ung kvinna med pop majs i händer tittar på intressanta serier har tröst sitter på hennes säng

Kolla på filmer eller serier. Det hjälper dig att låta tankarna flyga iväg någon annan stans. Genom att låta dig dras in i en annan värld, eller koncentrera dig på någon annans problem (i filmer) är bra, det får dig att glömma dina egna problem för en stund.

Se på en serie som du länge velat se, eller börja se andra serier som du tidigare sett och tycker om. Få dig själv att tänka på annat än att du mår dåligt.

5. Låt dig tänka på det dåliga

Deprimerad ung kvinna som hemma sitter på golvet

Det kommer att komma tider där du inte vill något annat än att återigen bli tillsammans med ditt ex. Då bör du tänka på allt dåligt som har med honom att göra, alla bråk, allt han sagt till dig, och anledningen till att ni egentligen gjort slut.

Om du i denna stund inte kan komma på några dåliga saker, kan du alltid fråga dina vänner, de minns säkert saker du själv inte kan komma ihåg. När du tänker på de dåliga sakerna kommer du säkert inte att vilja återuppta förhållandet lika mycket.

6. Ta hand om dig själv

foto av ung vacker dam som kramar sig utomhus

Det är viktigt att ta hand om dig själv. När man precis gått ut ur en relation är det mesta jobbigt, och varje liten vardaglig sak som matlagning och kräver en hel del ansträngning.

Oavsett hur jobbigt det är så är det viktigt att du tar hand om dig själv. Ta tag i de saker som känns jobbiga, så är de över, dessutom kommer det kännas skönt att få det gjort, samtidigt som du kommer tänka på annat en liten stund.

7. Hitta på något roligt

Leende porträtt av leende kvinna

Som vi tidigare nämnt, försök vara ensam så lite som möjligt. Umgås med dina vänner, häng med på allt de gör, säg inte nej.

Var ledsen när du är ensam hemma, men låt dig även ha roligt och vara glad, det är minst lika viktigt.

Skriv en lista på saker du vill göra, och gör dem med dina vänner. Åk på utflykter, gå ut på middagar, gå ut dansa och ha kul!

8. Gör det mysigt hemma

Ung vacker lycklig brunettkvinna som dricker en kopp kaffe som bär en stickad nordisk tryckponcho som sitter hemma vid fönstret

Att vara i en ren och mysig miljö gör det själen lite lugnare. Börja med att slänga alla foton med ditt ex, ingenting ska påminna dig om honom. Sedan bör du städa ditt hem ordentligt.

Dammsug, tvätta golven, damma, tvätta sängkläder och rensa garderoben. Det kan vara jobbigt att ta tag i städandet, men det kommer att vara riktigt skönt när det väl är över, det hjälper även hjärnan att tänka på annat under tiden.

När du har städat klart, tänd ljus, köp blommor, ta fram kuddar och filtar och sätt på någon film du tycker om, eller lite musik.

9. Skaffa dig en hobby

kvinna gör keramik

Har du någonting du varit intresserad utav men aldrig gjort tidigare? Nu är det perfekt tillfälle att göra det.

Vill du rida? Sjunga? En hobby får dig att koncentrera dig på något annat, men även någonting som din kan förgylla din fritid med.

10. Res

kvinna som reser till Grekland

Om du har ekonomisk och tidsmässig möjlighet, så är resor ett underbart tips. Dessa resor ska helst vara till ett annat land, men även en annan stad kan vara betydande.

Miljöombyte är perfekt när man är ledsen och deprimerad, oavsett hur länge man är borta. Gör resan med någon du tycker om, det ger dig både nya upplevelser, men även nya perspektiv på saker i livet.

När du bytt miljö kommer du även att tänka på ditt ex mindre, då dessa miljöer är ställen ni inte varit på tillsammans.

11. Tänk på framtiden

Kvinna som kopplar av och tycker om solen i en värmepark vid solnedgången

Det kanske låter konstigt och svårt eftersom du mår dåligt just nu. Men tänk dig om ett år, hur bra kommer du inte att må, och vad kommer du att göra?

Du kanske har utvecklat din hobby så pass mycket att du startat eget företag. Som de flesta brukar säga, tiden läker alla sår. Detta är sant, det kommer att bli bra, men det tar tid.

Du kommer inte att må dåligt hela livet, och du kommer att träffa någon som kommer att älska dig, precis lika mycket som du älskar honom.

12. Skaffa dig en partner

unga par som har en romantisk middag med ljus på tropisk balkong

När du har kommit över den värsta perioden är det en jättebra ide att skaffa en partner. Det spelar ingen roll om det är en partner för bara en natt, eller om det håller längre, det är helt upp till dig.

Det betyder dock mycket, att ha någon att mysa med, och vara nära, samt dela saker med. Även fast det inte är ett seriöst förhållande, så är det skönt att ha en man i livet.

13. Njut av friheten

ung vacker kvinna i höstlandskap

Att vara singel kan också vara positivt, du har endast dig själv att tänka på. Du behöver inte ta hänsyn till någon mer, eller vad han tycker eller tänker om saker och ting, inga mer kompromisser – endast du själv är viktig.

Om du känner för att ta en sista-minuten resa med dina vänner, behöver du bara packa resväskan och ta dig till flygplatsen. Känner du för att inte laga middag ikväll, utan köpa en pizza, gör det. Allt är helt och hållet upp till dig.

14. Skratta och var snäll mot dig själv

Stående av den härliga glada rödhårig manflickan med flygande lockigt hår som skrattar och ser kameran över vit bakgrund

Det är det allra viktigaste. Klandra inte dig själv för något, var snäll mot dig själv. Skratta mycket, upplev allt du har möjlighet att uppleva och lev livet som du vill.

Lev upp till dina drömmar och njut av livet. Du har all tid i världen till att njuta och tänka på dig själv.

När du mår som allra bäst själv, kommer detta att utstrålas, du kommer att skina och när du minst anar det, kommer även dröm-man att dyka upp, helt oväntat.

Var ärlig mot dig själv. Försök inte idealisera ert förhållande.

Förr eller senare kommer de negativa sakerna att ta över och förhållandet kommer att ta slut. Om du är ärlig från första början och är medveten om det negativa i er relation, kommer du inte att vara lika olycklig och deprimerad när det väl tar slut.

Du vill egentligen inte vara tillsammans med en person som är med dig bara för att göra dig glad. Den personen du är tillsammans med vill du ska tycka om dig och visa dig äkta kärlek.

Ett brustet hjärta tar tid att läka, det gör det för alla, och du är inte ensam. Låt dig ta den tid du behöver, men inte allt för länge.

Tänk vad mycket du missar om du bara sitter hemma och tycker synd om dig själv. Ta med dina vänner på en utekväll, gör dig iordning, sminka dig, klä dig fint och gå ut på en drink.

En dag kommer du att vakna och känna att du mår bra. Du kommer att ta dig vidare i livet, och leva lycklig, då höjer du även dina egna chanser till att hitta din nya kärlek.

Du ska också veta att varje misslyckande är en möjlighet till en ny början. Alla svåra perioder i livet, gör dig bara starkare som person. Ta ett steg tillbaka, men två steg framåt, och du kommer att komma långt.