Skip to Content

Är Jag Kär? Vi Hjälper Dig Ta Reda På Det På Nolltid!

Är Jag Kär? Vi Hjälper Dig Ta Reda På Det På Nolltid!

Så du har träffat en ny speciell person och ni har påbörjat en romantisk relation. Du tycker att du tänker på dem lite oftare än tidigare och nu får du också fjärilar i magen strax innan ni ska ses.

Betyder det att du är kär? Eller kan det bara vara en smekmånadsfas som varje förhållande går igenom? Ibland kan det vara svårt att se om du verkligen är kär eller inte.

Vad betyder det att vara kär egentligen?

lyckliga par promenader i skogen

Att vara förälskad innebär att du önskar lycka till din partner, beundrar dem för den individ de är och känner dig motiverad till att bli en bättre person. När du är kär så blir ert förhållande mycket mer än bara en enkel fysisk attraktion.

Det är att uppleva lycka på själva tanken att två enskilda och oberoende människor väljer att spendera tid tillsammans. Om du är kär så drivs du av att vara medkännande, generös och omtänksam mot din partner.

Tecken på att du är kär

tjej som kramar sig isolerat över rosa pastellbakgrund

Så du tänker förmodligen “allt det låter fint men hur vet jag om jag verkligen är kär eller inte?” Bra fråga. Se om något av följande passar in i ditt beteende:

– Du har slutat tänka på ditt ex. Faktum är att du inte ens kommer ihåg förra gången du tänkte på honom.

– Du är gladare när ni gör vardagliga sysslor tillsammans. Diska brukade vara fruktansvärt eller hur? Men inte när din partner är bredvid dig och hjälper.

– Ni två börjar planera en framtid tillsammans. Tidigare var tidsplanering enbart om vad du ska göra i helgen.

– Ni vill göra saker tillsammans. Ja, du har varit i djurparken 20 gånger tidigare men inte med din partner och du vet ju att det blir bättre när ni är tillsammans.

– Du vill automatiskt dela dina goda och dåliga nyheter med honom. Har du blivit befordrad på jobbet? Du tänker inte ens på din bästa vän nu, istället skickar du ett sms till din partner.

– Du påminns om honom varje gång du är ute. “Fina skor, Johan skulle älska dem.” “Grymt spel, Karl skulle gärna spela det.” Det kommer bara naturligt för att du alltid tänker på honom.

– Du har börjat se fram emot helgen bara för att äta frukost i sängen och titta på serier. Dansa? Klubba? Gillade du någonsin dessa saker? Jo, kanske när du var singel och inte kär.

“Kärlek” är inte samma sak som att vara kär

Bästa sikt av det lyckliga unga paret som ser varandra och ler, medan ligga på trägolvet som omges av pappershjärtor

Människor blir kära, det är naturligt och en del av livets stora resa. Du har antagligen inte planerat det. Du kanske inte förstår varför du är just nu, men du var inte det tidigare.

Det är lätt att svara på det. Det beror på att du kan älska någon och aldrig bli kär i dem. Låter förvirrande? Oroa dig inte.

Att älska någon är det medvetna beslutat du tar för att vara tillsammans, att lita på dem och ta hand om dem. Du kan älska dina vänner, du kan älska din familj, du kanske till och med älskade ditt ex.

Men du kan inte bli kär i dessa människor. Det är en helt annan känsla. Det finns en anledning till att du inte är i en romantisk relation med en av dina bästa vänner.

Att vara förälskad i någon handlar om att vilja dela dina tankar och känslor med dem, känna sig trygg i deras armar och hoppas på att göra dem lyckliga och tänka på dem var du än går.

Vem bryr sig om jag är kär eller inte?

Le ung flicka i gul tröja som visar hjärta med två händer

Vad är det för fråga? Vem bryr sig om du är kär eller inte? Du borde bry dig såklart! Varje gång ditt hjärta rusar när telefonen ringer eller varje gång du fångar dig själv dagdrömma om en framtid tillsammans – det är skäl nog till varför du bör bry dig om du är kär eller inte.

Iställte för att undra hela tiden eller vänta på att de ska bekänna sina känslor bör du försöka ta reda på svaret på den här frågan.

Om du inte göra det så kan du riskera att förlora själva personen du bör vara med. Förneka inte dig själv möjligheten att bli kär.

Hur kan du veta om känslorna är ömsesidiga?

par som äter romantisk middag i restaurangen

När du har kommit fram till om du är kär i din partner eller inte så vill du förmodligen veta om de känner på samma sätt.

Kanske är du vid punkten där du försöker ta reda på om det är rätt tid att säga de magiska orden “ jag älskar dig “. Det finns några tecken du kan kolla efter för att avgöra om känslorna är ömsesidiga eller inte.

– Var uppmärksam till vad de säger.

Om din partner börjar prata om en framtid tillsammans är det ett säkert sätt att veta att han förmodligen också är kär i dig. Om han ser dig i hans framtid beror det på att han vill ha dig där.

Sättet som han pratar med dig då? Nämner din partner mycket specifika saker om din personlighet som han älskar?

Saker som “jag älskar hur jag känner mig när vi är tillsammans” och “ du vet alltid hur du får mig att må bra” är ganska stora indikatorer på att han förmodligen är kär.

– Var uppmärksam till deras handlingar

Du känner till ordspråket “handlingar säger mer än ord”. Det är sant. Så vad säger hans handlingar dig?

Är din partner alltid där för dig när du behöver stöd? Lyssnar han alltid på vad du har att säga även om du bara klagar på din chef för tusende gången?

Om han tar hand om dig när du mår dåligt så är chansen stor att han också är kär i dig. Människor som är förälskade i varandra försöker spendera tid tillsammans och stödja varandra.

– Lägg märke till hur han beter sig när du är nära

Detta handlar om mer än att uppmärksamma hans handlingar. Detta handlar om att vara uppmärksam på hur han håller sig själv runt omkring dig. Känner du att det är naturligt eller falskt?

Någon som är kär är glad över att se sin partner, ler mot dem, gör ögonkontakt och räcker ut efter en eftertraktad kram. Om du ser att han inte verkar speciellt energisk eller upphetsad så är han kanske inte kär.

Det beror på att när vi nära de människor vi är kära i så ändrar vi vårt beteende. Vi är plötsligt lyckligare och oss bättre helt enkelt. Den känslan borde lysa igenom.

Beväpnad med all den här information bör du kunna svar på den frågan som finns i ditt huvud i flera dagar. Är du verkligen kär? Är din partner verkligen kär i dig?

Kärlek bör aldrig handla om manipulation. Det är inte ett märke av ägande över en annan person utan den exakta motsatsen, en äkta uppskattning av en person som en separat individ.

När vi ser en person på detta sätt så tillåter vi oss att helt värdera dem för vem de är och för den lycka som de tillbringar i våra liva.

Vi drivs av att vara generösa mot personen, att visa medkänsla och vänlighet på ett sätt som både han och omvärlden skulle betrakta som kärleksfulla.

Naturligtvis så finns det många hinder som vi sätter på plats som inte bara hindrar oss från att hitta den här typen av relation utan också från att uppnå det med personen som vi älskar.

En anledning till att vi hamnar i mindre kärleksfulla förhållanden har att göra med sättet som vi behandlades i vårt förflutna.

Vi kan ha blivit bekanta med familjedynamiken där vi blev avvisade till exempel. Att bli mer kärleksfull innebär alltså att känna igen sättet som vi saboterar oss själva på.

När vi reflekterar över dessa beteenden så lär vi oss mycket, inte bara om hur vi stör våra naturligt kärleksfulla känslor för andra utan om de negativa känslorna som vi känner för oss själva. Det är svårt att uttrycka kärlek utåt när vi inte känner vår egen känsla av självvärde.

En av de största orsakerna till att vi stänger ut kärleken är att vi känner oss ovärda. För att ha en kärleksfull relation med någon så måste vi därför utmana vårt negativa självbegrepp eller kritiska inre röst.

När vi göra detta och vidtar de kärleksfulla handlingarna som strider mot vår kritiska självbild så förbättrar vi också vår egen känsla av värde och kan komma närmare människorna vi älskar.