Skip to Content

6 Tecken Som Visar Att Du Är I Relation Med en Psykopat

6 Tecken Som Visar Att Du Är I Relation Med en Psykopat

En psykopat är:

” En person med psykopatiska drag saknar helt, eller har brist, på empati. Den kan dock ha intakt kognitiv empati, det vill säga att de här personerna är skickliga på att läsa av andra människor. Däremot saknar de affektiv empati, alltså känslomässig empati. De upplever inte känslor men är bra på att manipulera och spela på andras känslor” – Katarina Howner, Specialist i rättspsykiatri vid Rättsmedicinalverket

6 tecken som visar att du har hamnat i konflikt med en psykopat

1. Du måste förklara hur människors känslor fungerar

Olyckliga par som har ett argument på soffan hemma i vardagsrummet

Du måste om och om igen förklara hur empati och vänlighet fungerar bland människor. Du gör detta eftersom du tror att han förhoppningsvis kommer att förstå varför du är sårad.

Men, detta kommer inte att hjälpa någonting alls, eftersom han beter sig på det sättet just för att han vill göra dig illa.

Att sluta bråka med en psykopat är svårt, och det finns bara ett sätt som kan lösa det. Släpp honom och ta dig ifrån honom. Bryt all möjlig kontakt mellan er.

2. Han drar alltid på sig offerkoftan

Parstridighet och ung kvinna på väg att gråta

Psykopater kommer aldrig att erkänna att de gjort fel, de kommer istället att skylla sitt beteende på någon annan. De kommer alltid att vända deras dåliga beteende till någonting sorgligt. Oftast är det att någon behandlat de på samma sätt någon gång tidigare, och därför bör du tycka synd om dem.

Om du accepterar hans argument och förklaringar så kommer han alltid att bete sig lika dåligt om och om igen.

3. Han har flera personligheter

Barnpar som kranglar på ett kafé

Att bråka med en psykopat kan vara precis likadant som att bråka med flera olika personer samtidigt. Om du tillslut väljer att ge upp och ignorera samtalet, samt ta dig därifrån, kommer han alltid att försöka ta dig tillbaka genom att använda sig av flera olika strategier.

Han kommer att försöka ge dig komplimanger eller börja bete sig ifrågasättande, vilket kommer att göra att du börjar undra vem du egentligen bråkar med.

4. Han uppfattas som en ögontjänare

Galen känslomässiga afroamerikanska make skyller sadh fru

Hans argument hänger oftast inte ihop. Vid en diskussion kommer han att nämna alla hans dåliga egenskaper eller ta upp någonting dåligt han har gjort, och få det att framstå som att det är du som har dessa egenskaper eller som att det är du som har gjort något dåligt.

Han kommer hela tiden att försöka provocera fram en negativ reaktion från dig, som han sedan kommer kunna använda sig av för att få dig att framstå som den dåliga personen inför alla andra.

5. Han har en nedlåtande ton

Angry young couple looking at each other and keeping arms crossed while sitting close to each other on the couch

Han kommer till en början att framstå som en lugn och samlad person, för att sedan försöka ta kommandot. Han kommer börja bete sig väldigt arrogant och se ned på dig, samt börja uppträda hånfullt.

Hans taktik är att pressa dig för att se hur långt han kan gå, när du tillslut visar tecken på aggressivitet, i form av att endast höja rösten, så kommer han förmodligen att skratta dig rakt upp i ansiktet, och be dig att lugna ner dig. Allt detta för att få honom att framstå som bättre än vad du är.

6. Han ljuger och hittar på ursäkter

Attraktiva par som har ett argument på soffan hemma i vardagsrummet

Psykopater kan komma med flera ursäkter efter varandra, och håller nästan aldrig det han har lovat. Hans lögner kan bli så pass vanliga, att du till slut kommer att vara lycklig och glad när han någon gång ibland håller det han lovar, eller visar att han känner med dig.

Personer med antisocial personlighetsstörning, med andra ord psykopater kan ha flera olika symptom som du lätt kan märka av. Det är oftast personer som lätt brusar upp och tar till våld.

Dessa personer kan även utnyttja andra människor, utan att känna skuld eller ånger. Dessa personer dras även till olika typer av äventyrligheter som kan vara farliga för både andra personer i dennes omgivning, men även för honom själv.

Detta gör han eftersom han har en uppfattning om sig själv som starkast i världen och överlägsen. Han tycker sig själv ha rätten att utnyttja andra, för att inte riskera att själv bli utnyttjad, eller helt enkelt, för att de andra människorna är svaga och därför kommer att göra som de blivit tillsagda.

Psykopater har oftast ett extremt behov av att kontrollera och manipulera andra. Den personen som kommer i dennes väg, utan att känna till deras knep, kan komma att ta stor skada.

Nedan hittar du sju knep som de manipulativa personerna använder sig av för att få dig dit han vill.

7 knep som psykopater använder mot dig

1. Påhopp genom skämt

Ungt par som sitter på ett kafé, pratar och tycker om på det första datumet

Psykopater tycker om att skämta på andras bekostnad på ett elakt sätt. De kan i princip säga vad som helst, för att sedan påstå att det endast var ett skämt.

Om du inte accepterar det så kallade skämtet, utan blir arg eller ledsen, så blir du istället anklagad av den personen för att inte ha något sinne för humor. Detta kan även kallas för verbal misshandel.

Han använder sig utav detta för sätt för att kunna flytta över hans elaka kommentarer till dig som istället anses vara överkänslig.

Om detta händer är det viktigt att du står för din åsikt och är tydlig med att du inte accepterar den typ av ”skämt”. En typisk reaktion av dessa människor kommer då att vara att de kommer fortsätta övertyga dig om att du överdriver och är överkänslig.

Om du känner att diskussionen börjar gå överstyr, bör du istället avsluta det hela och gå därifrån, istället för att fortsätta diskutera om vem som har rätt och vem som har fel, då psykopaten aldrig kommer att ge med sig.

2. Byter ämne för att slippa ansvar

närbild porträtt av afroamerikanska vänner på caféet som har allvarliga konversationer

Om en psykopat ställs inför någon typ av fråga är den vanligaste reaktionen att han kommer att försöka byta ämne, eller att anklaga dig för något.

Ett exempel kan vara om en pojkvän får kritik för hur han betedde sig på festen igår, kommer han att svara ”men kommer du ihåg när du var på xxx fest och gjorde…”.

Han kan komma att nämna något som hände för flera år sedan, men också något som egentligen inte har med ditt dåliga beteende att göra, bara för att så fort som möjligt flytta allt fokus från honom till dig istället.

Om detta händer dig, försök att inte svara tillbaka på hans kommentarer, utan istället hålla dig till det ämne du startade med. Det räcker med att säga ”det var inte vad vi pratade om, fokusera istället på problemet vi har just nu”.

Om du återigen märker att han byter ämne, är det lika bra att avsluta samtalet, då du annars kommer att tappa för mycket energi på något som du inte kommer få någonting utav.

3. Flytta över all skuld på dig

Unga par grälar hemma och kvinna gråter

Psykopaten har oftast väldigt svårt med att se sitt beteende från någon annans perspektiv. Han vill därför inte ta ansvar för sitt beteende utan flyttar över ansvaret på någon annan.

Ett exempel kan vara, att om han är medlem på olika dejtingsidor, så kommer han istället att anklaga sin partner till att hon är medlem på dessa sidor.

Detta görs dock på ett sätt som ofta gör att den som blir anklagad börjar känna sig osäker eller till och med skäms för något som denne egentligen inte har gjort.

I detta fall bör du absolut inte tycka synd om personen som försöker göra sig själv till offer istället för att erkänna sitt fel. Om du mår dåligt, kommer psykopaten att märka av det, och känna att han tagit över makten.

4. Ändra sanningen

ledsen kvinna som sitter framför mannen vid ett bord utomhus

Detta är en av de vanligaste taktikerna psykopaterna använder sig utav. Det går ut på att han försöker ändra sanningen för att få dig att tvivla på dig, dina åsikter och känslor. I detta fall kommer du ofta att få höra meningar som ”Du har missuppfattat det här”, eller ”Det här har aldrig hänt”.

Detta kan vara riktigt farligt, om du som person inte är stark nog kan det leda till att du börjar tveka på din verklighetsuppfattning, och samtidigt börjar tveka på dig själv, och om du börjar bli galen.

Ett tips för att kunna komma över det här är att skriva ner vad som har hänt, för att sedan kunna komma tillbaka och läsa för att styrka din uppfattning, när du väl börjar tvivla på dig själv.

5. Testar gränserna

Orolig kvinna som uttrycker förtvivlan

Misshandel i olika relationer blir oftast allt värre med tiden, detta för att psykopaten i detta fall kommer att testa gränserna, vilket de är riktigt bra på. Ju fler gränser de kommer förbi, utan att få några konsekvenser, så kommer själva handlandet att bli allt värre för varje gång.

När detta händer är det vanligt att han sedan kommer med falska ursäkter, kärleksförklaringar eller löften om att detta inte kommer att upprepas.

Det viktigaste du måste göra i denna situation är att visa konsekvenser redan första gången det händer. Om du inte har några konsekvenser eller sätter tydliga gränser, kommer det att bli allt värre för varje gång, och allt svårare att komma ut ur detta. Om du tycker det är svårt att göra det själv, sök hjälp hos professionella personer eller hos dina nära och kära.

6. Kärlek eller nedvärdering?

kvinna och man sitter på brun träbänk

Oavsett vilken typ av relation ni har, så kommer psykopaten att börja med att visa att han bryr sig om dig, vara romantisk, ge dig fina presenter och överösa dig med kärlek. Detta kommer dock att pågå fram till att du börjar lägga ner all din tid och själ för att vara fast i förhållandet.

Då ändras allt, och det som fram till nu varit helt perfekt med dig som person kommer nu att bli irriterande och jobbigt. En av de första varningarna i detta fall är om han börjar prata aggressivt om dina ex, detta betyder att du är nästa person han kommer att prata om på samma sätt.

Om du känner att din nya partner eller person du precis påbörjat en relation med börjar överösa dig med kärlek, så är det viktigt att du är jordnära och inte går för fort fram, samt är snabb med att reagera om detta skulle komma att vända.

7. Kontrollbehov

Det vackra paret sitter rygg mot rygg i soffan och ser kränkta mot varandra

Om du är i förhållande med en psykopat är det vanligt att han kommer att göra allt för att kunna kontrollera dig. Det kan vara allt från att han förbjuder dig för att gå på fika med dina vänner till att han alltid vill veta vart exakt du befinner dig.

Han kan även vilja veta exakt hur mycket du får i lön, samt vart du spenderat varenda krona. Det som dock brukar vara allra viktigast för honom är att han ska kunna ha kontroll över dig och dina känslor.

Detta brukar göras genom att personen startar olika konflikter utan någon anledning, eller anklagar dig konstant så att du hela tiden måste försvara dig, och bevisa det motsatta. Han kommer hela tiden skifta mellan sina påhitt och sanningen.

Detta kommer göras för att hela tiden hålla dig ur balans och kunna dra i trådarna för att ha kontrollen. Ju mer makt psykopaten har över dig och dina känslor, desto mer kommer du börja tvivla på dig själv.

I detta fall är det viktigt att du litar på dig själv och din magkänsla. Ta hjälp från dina vänner, familj eller någon expert. Det kan vara väldigt svårt att ta till sig, men den allra bästa lösningen i detta fall är att lämna personen.

Om det skulle vara så att du inte lägger märke till det, men någon utomstående börjar ge dig kommentarer som visar att personen du har en relation med har allt för stort kontrollbehov, bör du tänka till och vara tacksam.

Dessa personer vill dig oftast allt väl och är oroliga, vilket är anledningen till att de vill hjälpa dig. Märker du att du har en relation med en person med psykopatiska drag.

Visa konsekvenser, sätt dina egna gränser, och försök ta dig ifrån den personen så fort som möjligt. Har du svårt för att ta dig igenom detta själv, sök hjälp ifrån experter, familj eller vänner. Stå på dig!