Skip to Content

Vad Är Platonisk Kärlek Och Varför Är Du I Behov Av Det?

Vad Är Platonisk Kärlek Och Varför Är Du I Behov Av Det?

Vad är platonisk kärlek?

mannen i skjortan kysser kvinnan på pannan

Termen “platonisk kärlek” är en idé som härstammar från antik grekisk filosofi. Den stora filosofen och författaren Platon var den som först berörde idén om platonisk kärlek i sin berömda dialog Symposium.

Skrivet som en serie tal som utforskar olika kärleksbegrepp så kan läsaren få en förståelse att kärlek kan gå långt utöver fysisk attraktion. Kärlek finns i själva verket också i intellektuella och andliga former.

Idag har vi förenklat Platons syn på det hela. Kärlek baserad på sexuell attraktion och fysisk intimitet kallas för romantisk kärlek.

Medan kärlek som inte har någon romantisk avsikt eller sexuell attraktion kallas för platonisk kärlek.

Platonisk kärlek kan du finna på många ställen men vanligtvis används uttrycket för att beskriva stark vänskap.

När det kommer till platonisk kärlek så är det inget sex inblandat, ingen attraktion och inget romantisk engagemang.

Förhållanden förekommer oftast mellan samma kön men heterosexuell platonisk kärlek är också vanligt. Denna typ av kärlek överskrider kön, ålder, ras och sexuell läggning för att förena två personer.

I platonisk kärlek så känner båda parter överväldigande tacksamhet, kärlek och intresse för varandra. Dessa relation som ofta växer från typiska vänskaper förvandlas till djupare och starkare band mellan två personer.

Individer som säger att de är i en platonisk relation talar ofta om deras intensiva längtan efter att vara med varandra och deras unika förmåga att vara känslomässigt och mentalt kopplade till varandra trots att de bor i motsatta delar av världen eller genomgår tillfällig separation.

Varför behöver du platonisk kärlek?

en leende kvinna har kul med en man

Du bör tänka på platonisk kärlek som att ha en bästa vän som du är lika nära dig som en make eller älskad familjemedlem.

Ibland är erat band ännu starkare. Det finns många fördelar med att ha en relation som denna. Här är några fördelar:

Det är bekvämt

ett älskande par på taket som sitter och pratar

Platoniska vänskaper tenderar att flyta på naturligt till skillnad från romantiska relation som ofta behöver mycket arbete från båda parter.

De är öppna och ärliga och båda parter känner sig bekväma med att dela på varandra.

I platoniska vänskaper så kan du tala ut om allt som du tänker på, vara dig själv och ha ett säkert utrymme när du behöver det.

Du kan trösta dig med att veta att personen som du delar dig själv med aldrig kommer att försöka göra något fysiskt med dig och att de respekterar dina gränser oavsett vad som händer.

Det är lätt

en man i en röd T-shirt står vid fönstret med en kvinna och visar henne något utanför

Platonisk kärlek är ganska enkelt. Precis som två nära vänner kan spendera timmar på att prata med varandra eller gå ut på äventyr, så kan platoniska vänskaper göra detsamma.

Sådana interaktioner tenderar bara att hända oftare i denna typ av relation.

En riktig platonisk vän accepterar dig oavsett vem du är vilket innebär att du aldrig kommer att tvingas låtsas vara något du inte är när du är med dem.

Det är en kraftfull känsla

en man och en leende kvinna i en lägenhet som packar saker

Inte många ord kan exakt beskriva hur intensiv platonisk kärlek är. Tänk på det som att ha en själsfrände men på ett icke-romantiskt sätt.

Individer i platoniska förhållanden är ofta mycket högljudda om hur det är att tillbringa tid tillsammans och hur mycket de behöver den andra personen nära sig.

Den här typen av beteende är inte detsamma som när en älskare är för på. Förbindelsen i platonisk vänskap är en andlig kärlek där närvaron av varandra är centralt för båda personers välbefinnande.

Ingen stress

en flicka med en ryggsäck i ett hopp

Eftersom romantisk intresse inte finns i platoniska relationer så slipper man vara med om många utmanande situationer.

Det kommer aldrig att finnas något press på att gifta sig, få barn, vara fysiskt intim eller delta i något annat som händer i typiska förhållanden.

Inga obligationer

manliga och kvinnliga händer hålls

Sexulle relationer har många unika osäkerheter. Att gå vidare med förhållandet i rätt takt, pressen av att vara intim och misstankar om otrohet är bara några, men i platoniska vänskaper kommer inte att ovanstående att hända.

Eftersom det inte finns något slutmål för denna typ av relationer så kan bindningen mellan två personer hända naturligt och fritt. Att vara där för varandra är det enda som är viktigt.

Djup konnektion

ett lyckligt älskande par i en omfamning som sitter på gräset

Har du någonsin tänkt på någon och sedan får du omedelbart ett samtal från den personen? Vissa hävdar att det händer på grund av att ni har en djup konnektion mellan er.

Platonisk kärlek, även om den inte alltid är lika övernaturlig, har en stor del av personliga stunder på grund av den djupa konnektionen mellan två personer.

Med förmågan att öppet tala om varje tanke, känsla eller idé med varandra bildas en stark grund av förtroende. Ju mer förtroende två personer har för varandra, desto närmare är de.

Mer kärlek

utanför kysser en man handen på en leende glad kvinna

Det är bevisat att ju mer stöd du har desto lyckligare blir du.

Även om du troligen har en romantisk partner eller familjemedlemmar som bryr sig djupt om dig så finns det ingen skada i att öppna upp dina armar för andra som kommer att uppskatta dig.

Även en make kan inte tillgodose alla dina behov hela tiden. I dessa fall är en platoniska vän något du behöver.

Någon som ser ditt riktiga jag

en man och en kvinna står utanför och kysser

Platoniska vänskaper behöver en stark intellektuell och andlig koppling mellan varandra för att kunna existera.

Detta innebär att du öppnar dig upp på många sätt som många andra skulle kunna bedöma. Om någon accepterar allt om dig och älskar dig precis på samma sätt så blir deras vänskap en säker plats där du bara kan vara du.

Att ha en plats med noll bedömning är svårt att hitta i dagens samhälle. Att kunna det det med någon är verkligen unikt i vårt samhälle.

Att ha i åtanke..

en blondin sitter på en sten på stranden

Oavsett hur kraftfull och säker platonisk kärlek kan vara så är det också viktigt att förstå vad den inte är. Att bryta någons förtroende som bara letar efter en platonisk relation kan ha förödande effekt på dem.

Innan du bestämmer dig för att denna typ av kärlek är rätt för dig, se till att du inte letar efter den av följande skäl:

En dörr in

benen på tonåringar som sitter på taket

Du kanske tror att en platonisk relation är ett bra sätt att lära känna någon bättre, speciellt om du är fysiskt lockad av dem men inte har tillräckligt med förtroende för att låta dem veta det.

En del av överklagandet till en platonisk relation är att det inte finns något tryck för romantik och allt vad det innebär.

Om du tror att du kanske kan ändra tanken i framtiden så bryter du redan din potentiella partners förtroende.

Platoniska relationer är inte ett sätt att testa situationen och de bör heller inte användas som en möjlighet att visa någon vad du kan erbjuda dem.

Om någon går med på att ha en platonisk relation med dig så har de inget intresse av att ta saker vidare på ett fysiskt sätt. Respektera deras gränser och lura dem inte.

För att “hjälpa dem”

mannen ligger med huvudet vilande på en kvinnas knä

Kanske är personen som du vill ansluta dig till i en dålig romantisk relation. De kanske fattar dåliga ekonomiska eller karriärbeslut.

Oavsett vad din åsikt om hur de lever sina liv är, försök inte att bli vän med dem för att hjälpa dem att navigera i sina utmaningar.

Vänner ska vara där för varandra och i platonisk kärlek så är det ännu mer sant. Men även i den sämsta vänskapen så tar det tid att bygga upp den typen av förtroende.

Försök inte komma in för att rädda dagen. Uttryck din äkta oro över deras val när tiden är inne.

Du behöver någon att prata med

en leende kvinna som pratar med en man i ett omfamning

En platonisk relation kan inte lyckas utan engagemang. Detta engagemang måste komma från en plats med uppriktigt kärlek till den andra personen.

Försök inte ansluta till någon helt enkelt för att du är uttråkad eller behöver någon att prata med. En vän är inte den personliga form av underhållning.

Om du inte riktigt investerar i att växa en djup relation med någon, håll dig långt borta från platonisk kärlek.

Platonisk kärlek är komplex och svår att förstå. Detta beror på att vi är så vana vid att förstå kärlek när den är fysisk.

Om du öppnar upp ditt sinne för vad kärlek kan vara så kan du njuta av alla fördelarna med en relation som talar till dig och dina behov intellektuellt och andligt.

Kom ihåg att en platonisk relation är speciell och kräver omsorg. Förtroende är grunden.

Om din partners platoniska vänskap stör dig, dela dina tankar med dem och arbeta för att förstå en bredare definition av ordet kärlek.

Vad Är Platonisk Kärlek Och Varför Är Du I Behov Av Det?