Skip to Content

När Är Du Redo Att Säga Till Någon “Jag Älskar Dig”?

När Är Du Redo Att Säga Till Någon “Jag Älskar Dig”?

Att höra en partner säga “jag älskar dig” för första gången kan klassas som en av de största höjdpunkterna när det kommer till romantiska relationer.

Det är också en nervkittlande sak att säga då man inte kan vara säker på hur ens partner kommer att reagera. Vad händer om det blir pinsamt?

Vad gör jag om han eller hon inte känner likadant? Att älska och att vara älskad är något som är en riktigt viktig känsla för i stort sätt varje människa.

Vissa människor är ofta osäkra på när de ska förklara sin kärlek för sin partner och om de ska göra det först eller vänta tills deras partner indikerar att de känner på samma sätt.

Så, finns det en bra tid för att säga det? Gör timingen någon skillnad alls eller spelar det ingen roll? Låt oss utforska det hela lite mer.

När bör jag säga det?

ett älskande par i en omfamning som sitter på en brygga vid sjön

Romantisk kärlek hjälper oss uttrycka våra riktiga personligheter.

Att avslöja för sin partner att du älskar honom eller henne är oerhört värdefullt för eran kommunikation i framtiden samt din personliga växt.

Det gör dig också mer sårbar, speciellt om partners attityd skiljer sig avsevärt från din.

Det finns några saker som man bör ta i övervägande, ta till exempel de här vanliga råden om när du bör säga till din partner “jag älskar dig”:

– Gå på åtminstone fem dejter

– Säg det efter bara två månader

– Vänta inte för länge

– Vänta tills du spricker

ett omfattande par som står i gräset vid solnedgången

– Gör det ABSOLUT inte före, efter eller under sexakten

– Säg det inte när du är väldigt känslomässigt laddad och inte kan tänka rationellt

– Säg det aldrig först och upprepa det inte tills ni har spenderat längre tid tillsammans

– Säg det inte bara för att du vill belöna din partner för något

Som du kanske märker så är timingen mycket viktig med dessa exemplen. Men kan timing vara viktigare än både själva exponeringen och ärligheten?

Det mer sannolika rådet du bör ta till hjärtat är då att det inte finns någon rätt stund att säga “jag älskar dig” till någon.

Du bör säga det när du känner dig så, utan att göra några speciella beräkningar när det kommer till timingen.

Det som är viktigare när det kommer till långsiktiga förhållanden och kärlek är inte timing då timing i det här fallet hänvisar till en specifik men temporär tidpunkt.

en man och en kvinna ligger i parken och håller händerna

Det som är viktigt är tiden. Tiden har en bredare frekvens än timing, det inkluderar frekvensen och varaktigheten.

Eftersom djup kärlek mellan två individer behöver tid för att utvecklas så är det inte rimligt att säga “jag älskar dig” till någon efter att ha varit tillsammans bara en kort stund.

Det kan i sin tur indikera att du inte ser vad som är seriöst med det här väldigt seriösa uttalandet.

Det finns såklart fall av kärlek vid första ögonkastet och i just sådana situationer så kan du komma att säga “jag älskar dig” efter en kort tid tillsammans med din partner, i det fallet så uttrycker du bara vad du känner i det ögonblicket.

När det handlar om djup kärlek så räknas inte ord speciellt mycket, det är handlingarna som spelar större roll.

Det kan handla om en mängd olika grejer varför du inte vill säga “jag älskar dig” till någon, behöver nödvändigtvis handla om brist på kärlek.

Olika tempo

en sorglig kvinna sitter på väggen medan en man går bort från henne

När man är ärlig så är det oftast väldigt lätt att uttrycka sin kärlek till någon. Problem kan uppstå när man har förväntningar av att få ett ömsesidigt svar.

Det här problemet härstammar från det faktum att människor har olika tempo där känslor utvecklas, kärlek inkluderat.

De har också olika tempo när det kommer till att avslöja sina känslor. Det är helt normalt att alla inte kan utveckla känslor eller uttrycka dem i samma takt.

Det finns indikationer att skillnaden när det kommer till köner spelar roll. Män tenderar vanligtvis att berätta om sin kärlek för någon tidigare än kvinnor.

Män är också gladare än kvinnor när de får kärleksbekräftelse från sin partner. Enligt en undersökning så tar det i genomsnitt 88 dagar för män att säga till sin partner “jag älskar dig”, för kvinnor är det 134 dagar.

Med tanke på dessa skillnader så kan vi ge ett vanligt råd, älskare ska avslöja sin kärlek till den andra endast när den andra känner samma sak som de och de också är redo att uttrycka den kärleken.

Om det nu skulle hända att din partner uttrycker sin kärlek för dig och du inte känner likadant ännu, svara inte med att du älskar honom/henne tillbaka.

Det är då bäst att säga något i stil med att du inte är säker på om du älskar honom/henne ännu, men du gillar de väldigt mycket och vill lära känna den personen mer samt ge förhållandet en ärlig chans att utvecklas vidare.

en man och en kvinna som pratar i parken

Det kan inte alltid handla om kärlek vid första ögonkastet.

Även om det stämmer att djup romantisk relation involverar ömsesidiga kärleksfulla attityder så betyder det inte att du ska dölja din kärlek bara för att din älskade inte är lika kär i dig som du är i honom eller henne.

Du bör vara öppen och ärlig om din attityd så att din partner kan få den tiden som han eller hon behöver så att känslorna mot dig ska kunna utvecklas på en djupare nivå.

Just den utvecklingen kan komma gradvis, det kan till exempel avslöjas genom några mer indirekta kärleksuttryck, genom att kalla dig för “min kärlek” eller kanske “jag älskar det jag ser i dig”.

Det blir då som en slags förberedelse tills direkta deklarationen “jag älskar dig” är redo att uttalas.

Att man tar det lugnt och fint betyder inte att man inte går framåt eller att man på något vis är mindre engagerad i förhållandet, i själva verket är det motsatta sant.

Man måste lära sig att respektera olika personligheter som människor har och inte förvänta oss att vår partner känner och uttrycker exakt samma saker som vi gör vid samma tidpunkt.

När vi pratar om djup kärlek så är det något som är långsiktigt och det är möjligt att båda parterna någon gång i framtiden kommer att känna just den sortens kärlek samt vara redo att uttrycka det med hjälp av ord.

Att försöka rusa fram det hela är ofta skadligt för relationen. Tålamod är något att tänka på.

Mitt livs kärlek

det lyckliga paret står på bron och pratar

Så när bör vi säga till någon “du är mitt livs kärlek?” Mycket av det som vi nämnt tidigare i artikeln kan också appliceras till andra uttryck som är romantiska, till exempel “du är mitt livs kärlek” eller “du är min största kärlek”.

Just sådana uttryck kan komma att skapa en rangordning mellan tidigare och nuvarande partners och det kan göra själva förklaringen ännu mer komplex då det inte enbart handlar om just er två utan också om någon eller några från det förflutna.

Om du nu skulle säga till din partner “du är mitt livs kärlek” så kan du inte bli förolämpad om han eller hon inte säger detsamma till dig.

Med tanke på det som vi skrev om olika tempon och hur fort någon kan komma att känna kärlek för en annan person så finns det också problem med att varje kärlek i ditt liv är annorlunda.

Det gör det hela nästintill omöjligt att jämföra och kan vara väldigt destruktivt.

En kärleksaffär i ditt förflutna kan ha varit mycket passionerad medan en annan var djupare, det gör det hela omöjligt att jämföra.

Sen så finns det såklart olika omständigheterna när det kommer till dessa förhållanden och de olika partners som du har haft.

en kvinna smeker en mans ansikte

Hur som helst så är just ditt förhållande unikt och en verklig jämförelse har lite värde, även om det skulle vara möjligt på något sätt.

När det kommer till den jämförande oron som finns där när man säger till någon “du är mitt livs kärlek” så kan det ta längre tid att få ett ömsesidigt svar än om man säger “jag älskar dig”.

För att sammanfatta det hela. I slutet av dagen så spelar det faktiskt ingen roll vem det var som sa “jag älskar dig” först eller vem som säger det oftare.

Spelar heller ingen roll om du är den första eller den andra eller på tionde plats på din partners romantiska och sexuella lista.

Det som är viktigt är själva djupet av eran relation och hur den utvecklas över tiden.

Själva tiden och rangordningen (om den finns) spelar inte så stor roll, det som spelar någon roll är själva utvecklingen.

Om man tar i övervägande allt annat så kan ett perfekt svar på en kärleksförklaring vara “Jag tror att jag älskar dig men jag kan inte vara säker på om det är riktig kärlek förrän vi har varit tillsammans längre”.

När Är Du Redo Att Säga Till Någon “Jag Älskar Dig”?