Skip to Content

Hur Vet Man Om Man Är Kär? Är Det Kärlek Eller Åtrå?

Hur Vet Man Om Man Är Kär? Är Det Kärlek Eller Åtrå?

Vad består kärlek av?

ett lyckligt älskande par som sitter i en omfamning i ett vetefält

Det finns såklart extremt många åsikter när det kommer till hur kärlek fungerar.

En av de mest populära är att kärlek måste ha tre saker för att det ska fungera: engagemang, passion och intimitet.

Det här kallas för den triangulära kärleksteorin och det är en intressant läsning. För att sammanfatta det hela:

Engagemang. Det finns en önskan att spendera så mycket tid med denna person som möjligt. Du tänker på en framtid för er två och att ni lever i en värld där ni alltid är tillsammans.

Passion. Ni delar på en romantisk attraktion. Handlar oftast om sex eller andra sätt att uttrycka romantiken på. Med tiden så är det normalt att passionen går ner men kärlek hjälper gnista upp det igen.

Intimitet. Du har en känslomässig koppling till personen. Ni kanske delar åsikter som liknar varandra eller så känner ni bara att ni har ett band som binder er. Intimitet kan också uppstå mellan vänner, familj samt älskare.

Sen så kommer många att blanda ihop kärlek och åtrå.

När du känner åtrå från någon så lockas du mer av det fysiska och sexuella hos den personen, men själva kärleken saknas. 

mannen i ryggen kramar sin leende flickvän när de sitter på trappan

Ni må ha något gemensamt med dem men det känslomässiga är inte där.

Det kan vara svårt att veta om du var med någon enbart på grund av åtrån när ni väl är i förhållandet, oftast så är det lättare att se i efterhand. Här är några sätt att veta:

– Du uttrycker inte dina djupaste känslor för den personen

– Du är inkapabel att vara dig själv runt dem.

– Ni kan ha sex och känna passion för varandra men intimiteten är inte där.

– Ni två vore inte nära vänner om det inte fanns någon sexuell attraktion.

– Du kan inte tänka dig spendera framtiden med honom eller henne.

Åtrån varar vanligtvis inte speciellt länge, när den väl försvinner så har ni ingen anledning att spendera mer tid tillsammans.

Hur vet vi om det är kärlek?

en man med ett skägg i en krigsjacka kramar sin fru på baksidan av gatan

Alla reagerar olika när det handlar om kärlek. Låt oss ta en titt på de vanligaste upplevelserna som du kan ha när du blir förälskad:

– Kan inte sluta tänka på dem

en kvinna i en färgglad klänning sitter böjd på sängen och tänker med ett leende

Detta är uppenbart så klart. Om ditt sinne är extremt fixerat på personen så är chansen stor att du är kär i honom eller henne.

Hade du bara tänkt på personen som en vän så hade de förmodligen inte varit i ditt huvud för ofta. Om du tänker på dom och vad de gör hela tiden så är du förmodligen kär.

– Du är dig själv runt dem

en le kvinna i en blå prickklänning sitter i knäet på hennes man i naturen

Alla människor anpassar sin personlighet beroende på situationen.

Du beter dig mycket annorlunda beroende på om du är i skolan eller i kyrkan eller om du är i baren eller hemma hos dina föräldrar.

Även när du är bland dina vänner så kan du komma att bete dig lite annorlunda. Men när du är kär, åh när du är kär så tror du att du kan vara dig själv och du beter dig på så vis också.

Sann kärlek innebär faktiskt att du kan vara dig själv när din partner är närvarande.

Du kan berätta absolut allt för dem, dina djupaste hemligheter och känslor, utan att känna dig som att du blir granskad och bedömd.

– Du ser dig själv i dem

lyckliga älskande par i underjordiska stående händer och tittar på varandra

Du är helt enkelt fixerad på den du älskar. Om du verkligen älskar någon så kommer du att titta i deras ögon och känna känslor som du aldrig känt förut.

Det här är ett tydligt tecken på kärlek och det går inte att ignorera (och bör inte ignoreras!). Du bör såklart inte stirra för mycket på någon då det lätt kan uppfattas som konstigt.

– Den där konstiga känslan i magen

en man med ett skägg kysser sin fru på huvudet i ett gräsfält

Vi alla vet hur fjärilar i magen känns. Magen känns sladdrig och nervkittlande. Om du upplever det när du är med din kärlek så är du kär.

Adrenalinet pumpar genom din kropp och du kan komma att börja svettas. Ibland är du orolig för att du verkligen älskar den här personen och vill inte sabba allt på något sätt.

Andra gånger så är det för att du är rädd för hela situationen vilket också är fullkomligt normalt.

Så, när du känner fjärilar i magen så måste du hitta betydelsen bakom det genom att titta på de andra tecknen som du kanske upplever.

– Du tänker på en framtid med dem

ett snyggt ordnat kärleksfullt par som sitter på gräset bredvid varandra

Alla älskar att fantisera om framtiden. Du kan tänka på dig själv när du uppnår ett livsmål, när du blir gammal och många andra grejer.

Om du nu verkligen föreställer dig en framtid med den du tror att du älskar så är det ett tecken på kärlek. Engagemang är som tidigare nämnt en stor del av att vara kär.

Du vill ju tillbringa framtiden tillsammans med någon som du verkligen älskar. Om du tänker på ett liv med den här personen, att ni gifter er och får barn så kan du vara kär.

– Du svettas

ett fotografi av en svart kvinna i en hatt som ömt kysser hennes man

Det här är återigen ett tecken där själva betydelsen kan förändras beroende på sammanhanget. Du kan till exempel svettas ibland om du ogillar någon person och de gör dig orolig.

Å andra sidan så kan du också svettas om du älskar den här personen och det får dig att bli uppvärmd. Att svettas för att du är nervös över dejten är också helt normalt.

Ta en titt på alla signaler som du får för att få reda på vad de egentligen betyder. Med det sagt, om du läser den här artikeln så är det stor chans att du svettas för att du är kär.

– Du vill prova nya saker med dem

ett fotografi av ett vattenfall under vilket en man och kvinna står i ett omfamning

Många människor gillar inte speciellt mycket att lämna sin komfortzon. Om du nu till exempel inte gillar att resa så kommer du inte att resa med bara en vän.

Men om du nu ska resa med någon som du älskar så kommer du säkerligen att göra det, du kanske till och med upptäcker att du gillar det.

Kärlek handlar om att prova nya saker och det kan vara väldigt positivt för dig. Ibland kan det hända att något som du verkligen inte gillade att göra blir din favorit sak.

Kärleken kan öppna ditt sinne på olika sätt och när det just handlar om att prova på nya aktiviteter så är kärlek en bra motivation!

– Du måste fråga dig själv om du är kär

en kvinna som sitter i en park på en bänk med en bok i händerna och tänker

Det här må vara det enklaste sättet att svara på frågan. Om det nu har kommit till det att du ställer dig själv frågan om du är så är det mycket möjligt att du är det.

Det finns säkerligen några enstaka fall där allt detta inte betyder något kärleksfullt men om du nu upplever alla dessa saker och frågar dig själv om du är kär så är svaret förmodligen ja.

Hur hanterar jag kärlek?

en leende kvinna håller händerna mot sin mans bröst på gatan

Om du nu är kär i någon och du är osäker på om personen är kär i dig så kanske du inte vet vad nästa steg är och hur du ska gå vidare med eran relation.

Det finns några olika sätt att ta sig igenom detta, dessa inkluderar:

– Kolla efter tecken. Om de är flörtiga och visar liknande beteende som du gör, eller om du tror att det finns några andra bevis på deras känslor för dig så är det möjligt att han eller hon är kär i dig.

– Bara säg som det är. Du kommer att lida om du inte säger något och håller det inom dig själv.

Det värsta som kan hända är att du får ett “nej” men det gör mindre ont än att fråga sig själv vad som skulle kunna hända om du bara vågade säga något.

Kom ihåg att bli nekad inte gör ont för alltid, det kan hända vem som helst. Även fast det gör ont att få ett “nej” så kan man inte tvinga någon att älska dig.

en olycklig kvinna i en vit T-shirt står lutad mot ett trästaket

Ge dem utrymme och om de kommer tillbaka, grymt, om inte så var det ändå inget meningsfullt som du missar. Ta hand om dig själv först och främst.

Kärlek kan vara svårt att hantera så man kan ibland behöva ett utlopp för sina romantiska känslor eller råd om hur man får en romantisk relation att fungera.

Det som kan komma att hjälpa dig om du behöver det är en terapeut. Att behöva hjälp av någon när det handlar om känslomässiga saker är absolut normalt och inget att skämmas över.

Terapeuten kan också hjälpa dig genom att berätta om du verkligen är kär eller inte och vad nästa steget är beroende på om du är det.

Om du nu har några problem med att hantera obesvarad kärlek så kan du få hjälp med att lära dig hur kommer över den personen.

Kärlek är en väldigt komplex känsla som vi människor inte förstår helt ännu.

Genom att känna igen några av dessa tecken och lära dig hur du ska agera när det kommer till dessa känslor så kan du komma att ha mer kontroll över ditt känslomässiga del av livet än någonsin förr. 

Hur Vet Man Om Man Är Kär? Är Det Kärlek Eller Åtrå?