Skip to Content

Svartsjuka: Är Det Endast Tankar Eller Finns Det Anledning?

Svartsjuka: Är Det Endast Tankar Eller Finns Det Anledning?

Svartsjuka uppstår när man är osäker på sin partner, saknar tillit och har en känsla av att ens partner är intresserad av andra personer.

Det finns olika sätt att vara svartsjuk på, för vissa personer kommer dessa tankar upp då och då, men de kan handskas med dem på ett bra sätt som inte förstör relationer.

För andra tar dessa tankar upp stor plats i deras hjärnan och liv, vilket kan leda till att en perfekt relation förstörs, och man går skilda vägar.

Svartsjuka kan uppkomma om du saknar tillit för din partner, upplever att någon i din partners närhet är din konkurrent, du känner att du blir bortvald, eller om din partner någon gång gjort något som gör att du har anledning till att vara svartsjuk.

Oftast beror det på att du någon gång tidigare i livet upplevt något som gör att du känner dig osäker, vilket gör att du är rädd för att uppleva det igen, och på så sätt vill ha kontroll över din partner.

Det kan vara svårt att komma över svartsjuka, oavsett om det finns anledning till den eller om det endast är tankar.

Svartsjuka innebär att man försöker ta kontroll över sin partner och dominera över honom.

en svartsjuk kvinna tittar på sin man

För att kunna minska svartsjukan är det viktigt att skapa ett tryggt förhållande med respekt och förtroende mellan dig och din partner.

Svartsjuka kan även drabba både personen som är svartsjuk, dennes partner men även personerna i er omgivning.

Det är normalt att ibland känna sig osäker, det gör alla människor, men det är viktigt att lära sig hantera det på ett bra sätt.

Svartsjuka uppstår även i de allra bästa förhållanden, förhållanden där partnerna nästan aldrig hamnar i konflikt.

Detta för att de har löst problemet med svartsjuka på ett bra sätt någon gång i förhållandet.

Tipsen nedanför kan hjälpa dig att bli av med din svartsjuka, och jobba på tilliten för din partner.

1. Erkänn att du är svartsjuk

en kvinna i jeansshorts står på gården och dricker kaffe

Det första och viktigaste steget för att komma över sin svartsjuka är precis likadan som med alla andra problem, erkänn att du är svartsjuk.

Om du är medveten om ditt problem kommer det hjälpa dig att komma över problemet eftersom du då är medveten om att det är fel.

Hur ert förhållande kommer att fortsätta beroe på hur du hanterar problemet.

Även om förhållandet till slut eller om ni väljer att fortsätta tillsammans kommer ditt erkännande att hjälpa dig kontrollera dina känslor.

2. Lita på din partner

en kvinna full av kärlek i omfamningen av sin partner

Även personer som befinner sig i bra förhållanden kan vara svartsjuka. Börja med att tänka för dig själv; litar jag på min partner?

Har min partner någonsin varit otrogen tidigare? Om din partner inte har gett dig skäl till att tro att han varit otrogen tidigare så är befinner sig problemet i ditt huvud.

Lita på din partner tills motsatsen bevisas. Om du ändå tror att du har anledning till att vara orolig, ta en diskussion med din partner, förklara vad du tycker och tänker, men du måste ha en anledning och förklaring till det!

3. Hitta på saker

en leende flicka sitter på en matta bredvid hantlarna

Ett av de bästa sätten att distrahera sig själv från olika känslor och tvivel är genom att sysselsätta sig själv så mycket som möjligt, för att inte ha någon ledig tid över till att tänka.

Det är viktigt att kontrollera sina tankar om man är medveten om att man har lätt till att hitta på olika saker eller tvivla på sin partner.

Genom att träffa sina vänner och hitta på saker man tycker om kan hjälpa dig med att hålla svartsjukan borta.

4. Jobba på ditt självförtroende

en leende blondin i en svart ärmlös skjorta

För att kunna komma över sin svartsjuka är det bäst att börja med att granska sig själv och tänka igenom varför man egentligen är svartsjuk.

Många gånger är anledningen att man är osäker på sig själv, vilket innebär brist på självförtroende.

Dåligt självförtroende kan innebära att du blivit dåligt behandlad i dina tidigare förhållanden och har en känsla av att du inte duger, vilket leder till att du nu tvivlar på din nuvarande partner istället.

Detta är fel! Ditt dåliga självförtroende som gör att du tvivlar på din partner kan göra att han inte orkar med det och lämnar dig, och du går över gränsen. Lita på dig själv för att kunna lita på din partner.

5. Kommunicera med varandra

en man med skägg och en kvinna som sitter i gräset och pratar

Svartsjuka uppkommer ofta om du och din partner har dålig kommunikation eller om missförståelse har uppstått.

Sätt dig ner för att prata med din partner om alla missförstånd som varit, var rak på sak istället för att gå runt temat och ställa massa onödiga frågor.

Det är bättre att ta en diskussion och lösa problemet när det fortfarande är färskt, istället för att låta din hjärna hitta på olika scenarion och skapa oro och osäkerhet.

6. Jämför inte

en kvinna frossa på en träbänk med vin

För att kunna bli av med svartsjukan är det viktigt att du slutar jämföra dig med andra.

Om du hela tiden hittar saker som är fel på dig, men endast ser de bra sakerna med din partners vänner eller kollegor är det lätt att bli svartsjuk.

Du måste även vara medveten om att det alltid kommer att finnas människor i världen som ser bättre ut, som är mer intelligenta eller som är mer charmiga, men du måste även kunna hitta dina egenskaper som ingen annan har.

Anledningen till att din partner valt just dig är förmodligen för att du har något som ingen annan tidigare har haft.

7. Spela inte spelet

en kvinna som tittar på en annan man när hon går med sin man

Många svartsjuka personer tror att lösningen är att försöka få sin partner att känna som en själv gör.

Lösningen är aldrig att din partner ska känna som du, oavsett vilken anledning du har till att du är svartsjuk.

Att spela spelet och få din partner att känna likadant kommer bara att förstöra tilliten mellan er ännu mer och ni kommer till slut att gå skilda vägar.

Behandla din partner med respekt och du kommer att få respekt tillbaka.

8. Låt inte din fantasi ta över

en kvinna i ett vetefält tänker tyvärr

Svartsjuka finns oftast endast i din hjärna och är beror på irrationella tankar. Tankar om att din partner är intresserad av någon annan är oftast en myt, och i verkligheten är det inte så.

Det är viktigt att skilja på tankar och verklighet, om du lär dig att kontrollera dina tankar kommer du att vara mycket lyckligare i livet.

9. Glöm sociala medier

ett foto av en bärbar dator där facebook är öppet

I dagens samhälle används teknologin allt mer och mer, och mycket händer online på nätet.

Det händer ofta att man drar för snabba slutsatser och misstolkar bilder, meddelanden och kommentarer som ens partner lagt upp eller skrivit.

Är du medveten om att du behöver bli av med din svartsjuka och att den oftast uppstår på grund av något du sett på sociala medier?

Det bästa tipset är att försöka minska sociala medier och internet. Prata med din partner om att göra detta tillsammans.

Din svartsjuka och osäkerhet om din partner kan bidra till ett överdrivet kontrollbehov som kan göra att din partner tröttnar på att ständigt behöva förklara sig, och ser den enda lösningen till problemet att gå skilda vägar.

Då kommer du ännu en gång att bli sårad, och ännu mer osäker på dig själv, vilket kommer att göra ditt kontrollbehov och din svartsjuka ännu värre i ditt nästa förhållande.

Se på problemet allvarligt, och försök lösa det innan det är för sent. Både du och din partner kommer att bli mycket lyckligare i ett förhållande där ni visar respekt, tillit och kärlek för varandra.

Tycker du att ovanstående punkter stämmer in på din partner? Då är han svartsjuk.

en gräl mellan en kvinna och en man när de sitter vid ett bord

Han kanske inte är riktigt medveten om det ännu, eller så är han fullt medveten om sitt problem, men har ännu inte tagit upp det med dig.

Om du känner att din partner är svartsjuk är det viktigt att du sätter stopp för det direkt.

Du måste sluta försvara dig, var istället tydlig med att du endast älskar honom, och inte kommer att lämna honom för någon annan, gör något romantiskt, visa att han är den enda för dig.

Du måste tänka på att du inte ska anpassa dig efter vad din partner vill.

Har du bestämt dig för att gå ut med dina vänner, ska på julfest eller bara ta en fika med din killkompis så ska du göra det, du ska inte följa de regler din partner sätter om när du ska vara hemma, vem du ska umgås med, vad du ska ha på dig eller hur ofta du och dina vänner ska ses.

Glöm inte kommunicera med varandra. Kom fram till vad problemet egentligen är. Vad är det som gör att din partner blir osäker?

Kom på en gemensam plan på hur ni ska lösa detta. Kommer ni fram till att det endast är ett psykiskt problem din partner har som ni inte kan lösa själva, kan ni söka hjälp.

Det finns många psykologer som har stött på detta tidigare och som förhoppningsvis kan hjälpa er hitta en lösning för att fortsätta ert förhållande på ett bra sätt.

Svartsjuka: Är Det Endast Tankar Eller Finns Det Anledning?