Skip to Content

10 Tips Om Hur Ni Hittar Tillbaka Till Varandra I Relationen

10 Tips Om Hur Ni Hittar Tillbaka Till Varandra I Relationen

Relationer måste växa, frodas och underhållas. Om man struntar i att vårda det man har så vissnar relationen. Det är inte så konstigt. Alla relationer har sina upp- och nedgångar. ALLA!

Ingen är immun och det finns ingen mirakelmedicin.

Skillnaden mellan relationer som håller och de relationer som inte håller är att i de relationer som spricker är båda parterna lata, bekväma och de struntar i att underhålla det som är bra i relationen.

Här följer några tips om hur ni kan återfå kärleken och komma närmare varandra i relationen.

1. Börja om

par matar varandra och ler medan de lagar mat i köket

I början är allt en dans på rosor, allt är nytt och spännande och man svävar i det blå. Man idealiserar sin partner och man irriterar sig inte över småsaker som partnern gör, men efter ett tag bleknar de rosafärgade glasögonen.

Du brukar få höra “Vad snygg du är”, men nu kommer det istället “Har du ingenting annat att ta på dig, du går ju jämnt i de byxorna?

Låter det så här mellan dig och din partner så borde ni sätta er ner och prata öppet med varandra. Ni måste våga prata om det som har förändrats i ert förhållande och mellan er.

Ta reda på vad ni gjorde tillsammans i början av er relation och som gjorde att ni blev kära i varandra. När ni har gjort det ska ni börja om och jobba på det, båda två.

Ingenting sker med en gång och per automatik så det kan kännas tungt och otroligt hopplöst ibland och jag kan nästan garantera att ni är beredda att slänga in handduken, men ge inte upp – ni kan hitta tillbaka till varandra igen, det är det värt.

Ett första steg är att förlåta varandra och glömma det som varit och hänt tidigare. Flirta med varandra och använd knepen att fånga din partners intresse, som ni gjorde i början.

Inrikta er på partnerns intressen som du själv tycker om att göra och lär er att lägga det mindre viktiga sakerna åt sidan. Fokusera på nuet och det ni tycker är roligt.

2. Se till att få tid tillsammans

Gladlynt härligt barnpar som hemma dricker kaffe och tittar på TV

Många par slutar gå på dejt när de väl blivit tillsammans. Fortsätt planera in dejter, det är ett utomordentligt bra sätt att hålla kärleken vid liv eller hitta tillbaka till varandra efter en stressig, tråkig eller tung period i ert förhållande.

”Kvalitetstid” låter stelt och tråkigt, men det är otroligt viktigt att se till att få tid över för att göra något tillsammans.

Det kan vara att få tid till att vara tillsammans med vänner, att äta ute, gå på konsert eller att mysa tillsammans medan ni tittar på en favoritfilm.

Vad ni gör är inte lika viktigt som att ni verkligen ser till att tillbringa tid tillsammans och att göra något som ni båda gillar.

Alla människor har fullspäckade scheman idag och att försöka pussla in tid med sin partner mellan jobbet, familjen, ärenden och allt annat som pågår i livet kan vara svårt.

Men precis som när du bokar in ett möte på jobbet i kalendern, så kan du också boka in ”kvalitetstid” med din partner. Det låter kanske lite opersonligt, men du kommer inte att ångra dig.

Tiden går snabbt och vi kan inte vrida tillbaka klockan.

Ibland kan tiden ha flugit iväg och du och din partner inser alldeles för sent att ni plötsligt beter er som främlingar mot varandra bara för att ni tagit varandra för givet och varit alldeles för upptagna av göra annat istället för att vårda den relation som ni haft.

Det jobbiga är då att se tillbaka på åren som gått och kanske ångra att ni inte avlade tid för en ”date” med din partner innan det var försent.

Turas om att planera vad ni ska göra på era dejter, det är ju viktigt att ni båda engagerar er.

3. Rör vid varandra, det betyder oerhört mycket

man och kvinna i vita skjortor som kysser och kramar

När man är liten och blir tröstad och kramad av mamma och pappa så blir vi snabbare friska, det stämmer eller hur? Detsamma gäller i en parrelation för att vi ska må bra.

Ett bra sätt att få tillbaka kärleken och sexlusten i ett till synes dött förhållande är att gosa, men inte nödvändigtvis ha sex.

Att massera din partner, smeka varandra eller ge varandra en kyss i nacken är ett fantastiskt effektivt sätt att skapa närhet.

Kan du minnas när du senast lutade dig fram mot din partner, utan någon som helst orsak, och kysste hen i nacken (ingen som helst sänginvit, utan bara för att ni älskar dem)?

Beröring fyller kroppen med oxytocin, ett hormon som är starkt förknippat med intimitet och välmående. Om ni tar er tid för varandra och gosar är chansen stor att ni även hittar tillbaka till sexlusten.

Nästa gång ni sitter framför TV-n eller står i matkön ge dem en lätt puss på kinden eller ta dem i handen och bli inte förvånad om du får en glatt överraskad blick tillbaka.

4. Överraska

man och kvinna njuter av en romantisk middag

Om du och din partner bestämt er för att äta en trevlig helgmiddag ute på någon fin restaurang, överraska hen med ytterligare något helt annat. Som nykära kom omtanken troligtvis helt naturligt men nu behöver ni anstränga er mer.

Något så simpelt som att hämta kaffe eller te, att ibland ta både din och din partners sysslor om de inte orkar eller har tid så att ni får mer tid över till varandra.

Du vet troligtvis vid det här laget vad din partner tycker om eller har pratat om – en artist eller en film som de gärna vill se – så överraska dem med en biljett till något som visar att du verkligen känner din partner och vill göra dem glada.

Överraska din partner med en liten present ibland, eller en handskriven lapp. Små vardagssaker kan vara romantiska om du vet att din partner behöver det just då.

En termosmugg till pendlingen, badsalt eller varför inte en ny duscholja. De där små sakerna som gör din partners vardag lite, lite bättre. Varför inte en delikatess till lördagsfrukosten kanske?

5. Ge varandra utrymme och egentid

leende kvinna håller telefonen njuter av shopping

Lika viktigt som det är att umgås med varandra, lika viktigt är det att ge varandra tid och utrymme att göra saker på egen hand.

Om din partner tycker om att bowla men du inte gör det – eller om du gillar att shoppa, men din partner avskyr varje minut av det – se till att ge varandra tid och utrymme att göra det ni tycker om, var och en på sitt håll.

Ni får en möjlighet att göra det ni gillar utan att tvinga din partner att göra något hen ogillar, samtidigt som ni får lite tid för er själva utanför relationen där ni laddar batterierna, vilket i sin tur ger energi till relationen.

6. Sluta prata om ingenting

man och kvinna som sitter i parken och pratar

I början av ett förhållande kan man sitta nätterna igenom och prata om allt möjligt – det finns så mycket man vill ha reda på om varandra.

Men när ni känner varandra och har varit tillsammans länge, är gifta eller har barn ihop, kan det tvärtom kännas som om ni inte har någonting att prata om alls.

De flesta familjer gör ingenting annat än sitter runt matbordet och slösar tid på att prata om oviktiga saker som; “Var maten bra?” eller “Undrar hur det blir för väder i morgon” eller “Jag undrar vad det blir på TV:n ikväll?”

Istället för att ställa diffusa frågor, ställ riktiga frågor där du visar intresse, t. ex istället för ”Hade du det bra på jobbet idag?” kan du fråga; ”Vad har du gjort på jobbet idag?”

Även om du inte förstår allt som sägs eller är jätteinsatt i deras yrke, så lyssna med intresse på vad de har att säga. Det är faktiskt mer vanligt än ovanligt att de inte vet vad deras partner gör på jobbet egentligen.

Det är alltid kul att få berätta och att ha någon som lyssnar. Att lyssna innebär helt enkelt att du visar intresse för din partners liv.

Ni kan även planera in tid för bara er två och prata om vad för annat som pågår i era liv just nu.

Prata även om vad ni vill göra tillsammans framöver. Att planera nya, gemensamma aktiviteter är kul och det ökar chanserna att utflykten, aktiviteten, resan eller vad det nu är för något ni planerar faktiskt blir av.

7. Väck liv i gamla traditioner

Ungdomar kopplar av med en kopp kaffe utanför kaféet

Brukar du och din partner göra någonting speciellt, hade ni någon slags tradition när ni först träffades, men som ni nu har glömt bort, så se till att damma av och blåsa liv i den aktiviteten igen.

Ni kanske gick ut och fikade varje torsdag efter jobbet, tog ett bad tillsammans varje lördagskväll eller bowlade varje söndag – ja, ni vet själva vad ni hade för traditioner.

Skapa nytt liv genom att lyfta fram det som ni brukade göra tillsammans och gör det igen.

8. Bryt rutiner

man och kvinna tillsammans njuter av naturen

Frågar man människor ute på stan vad det är som tar död på kärleken, så brukar de flesta svara att rutinen tar kål på kärleken.

När man vill blåsa nytt liv i en relation som står och stampar, så ska man våga ta tjuren vid hornen att släppa det tråkiga och våga utmana vardagen och alla inkörda rutiner en aning.

Om du vanligtvis tycker att din partner är tråkig för att de ägnar lördagarna åt att titta på någon talkshow, så fixa något tilltugg och gör honom/henne sällskap.

Om din partner tillbringar timmar i trädgården med blommor och växter för att det ska se perfekt ut, så överraska honom/henne med en ny växt och hjälp till att plantera den.

När ni tar en promenad, så stanna och överraska honom/henne med en kyss och säg ”Jag älskar dig” bara för att du vill och kan göra det. Ta alla chanser att göra något oväntat.

9. Ha roligt

glad man kysser och kramar vacker kvinna medan man tar selfie

Efter en tid i relationen där ni haft en del motgångar kan tillvaron lätt bli ansträngd.

Det finns situationer där ni helt plötsligt blir osäkra på varandra och inte vet hur ni ska uttrycka er utan att riskera att göra er partner arg, ledsen eller sårad.

Oavsett vilket skälet är, så måste ni lära er att skämta till det. Varje kommentar, blick eller rörelse är inte ett problem, så gör det inte värre.

Om du eller din partner begår ett misstag, så behöver ni inte lägga olja på elden på det genom att bli arga, sura eller sarkastiska . Försök istället att skratta åt situationen och var gärna lite självironisk.

Det är ett bra sätt att lätta upp den spänning som förpestar ert förhållande.

10. Kommunicera mera

lyckliga par krama och njuta av varandra företag som sitter på soffan

När ni stöter på motgångar i en relation så är är kommunikationen den som först blir lidande. Det är ofta lättare att bara vara tyst än att bli arg.

När man ska hitta tillbaka till varandra i en skakig relation är det just brist på kommunikation som är det man först och främst ska ta itu med.

Det är helt enkelt ett problem som måste lösas och det kräver att båda parter sänker garden och öppna sig för varandra.

10 Tips Om Hur Ni Hittar Tillbaka Till Varandra I Relationen