Skip to Content

Tjejkompisar – Orsaker Och Fördelar Till Varför De Är Bra Att Ha

Tjejkompisar – Orsaker Och Fördelar Till Varför De Är Bra Att Ha

Tjejkompisar är familjemedlemmarna vi själva väljer. De är människor som vi kan anförtro oss åt, få stöd av när vi har problem, som kan skratta åt och med oss och som är ärliga i allt.

De har funnits där för dig när det har varit jobbigt och ni har skrattat så att magen gjort ont, gråtit så att tårarna skvätt ner ert ansikte och skvallrat över otaliga koppar kaffe.

Ibland har ni bara haft kontakt via telefonen, men när ni träffas är det som att ni aldrig varit åtskilda och ni kan alltid räkna med varandra.

Våra tjejkompisar kan vi ha träffat i förskolan och haft alltsedan dess, men vi kan även ha träffat dem på jobbet, på resan eller kanske på en fest bland många andra människor.

Det finns även sajter där människor valt att gå en annan väg för att få vänner. I olika skeden i livet kan man behöva sina vänner och det finns olika anledningar till att de människor som inte har det söker nya.

Nyinflyttad utan vänner

kvinna som sitter ensam

Att flytta till en ny stad kan vända upp och ned på livet. Allt är nytt. Plötsligt står man, som fallen från skyarna, och ska bygga upp en ny tillvaro och bekantskapskrets.

Träffar man inte nya och trevliga människor på jobbet eller i skolan kan det ta otroligt lång tid innan man skaffar sig nya vänner.

Singlar

ung kvinna som sitter ensam

Det är inte särskilt kul när alla ens vänner sitter hemma och myser med sina partners eller familjer.

Då behöver man verkligen kanske hitta nya tjejkompisar som också är singlar och som vill hitta på roliga saker på helgerna, planera semestrar eller förstå dejtingapparnas för och nackdelar!

Föräldraledighet och småbarnsliv

två kvinnor som sitter på sängen ler och ser baby

En annan period i livet när man behöver nya tjejkompisar är när man får barn.

Det kan vara så att du antingen är först eller sist med att skaffa barn, oavsett vilket är det skönt att umgås med andra mammor i samma situation.

50+ och livet leker

två gamla kvinnor pratar

Barnen är stora och kanske utflugna och helt plötsligt har man mer tid. Tid att umgås, gå på restauranger, bio, weekendresor och annat kul.

Då kan man behöva träffa fler tjejkompisar som också kanske befinner sig i samma situation och har tid över för allt roligt!

Det viktigaste med en bra tjejkompis är att hon är klok, ärlig och att hon är där för att stanna. Oavsett när vi har träffat dem så är det samhörigheten man känner när de är i närheten som gör att det är en vänskap att räkna med.

Det finns olika anledningar till att vissa vänskaper kommer och går. Ibland har man träffat kompisar som man trott att man har klickat med, men sedan har det visat sig att de varit personer som umgåtts med dig av fel anledning.

Du själv kanske inte har varit helt lätt att umgås med heller. Alla är vi olika personer och har olika faser i livet. Vem vet, med åren har det kanske hänt att man kapat banden av en eller annan anledning och gått vidare.

Förr eller senare har man hittat en vän där det finns ömsesidiga förståelser och intressen och som är där för att stanna.

När man blir vuxen och har en relation och kanske till och med har barn så är vänskapen tjejer emellan inte längre så full av krav. Man är upptagen av sina karriärer, familjeliv och man förstår varandra bättre.

Man trippar inte längre på tå utan vågar säga ifrån. Det är alltid raka puckar och ärlighet som varar längst.

två vänner som sitter på bänken

Finns det något underbarare än att sitta över en kopp kaffe eller vin och prata högt om sina mål, skratta högt om någonting roligt, trigga varandra men även sucka över någonting hopplöst som hänt i ens liv.

Nej, tjejkompisen är människan som du kan dela allt med.

En studie som genomförts av forskare på Oxford-universitetet visar att om man umgås med sina tjejkompisar minst två gånger i veckan blir man både lyckligare och sundare.

Bara genom att ta en drink eller skvallra tillsammans, visade tillfällena under studien på positiv effekt. Mer avancerat än så behöver det inte vara.

Men det svåraste var att tjejkompisarna skulle hitta tiden att gå ut och umgås vid två tillfällen i veckan.

Det är tyvärr endast två av fem kvinnor som faktiskt umgicks med sina vänner en gång i veckan, och ännu mindre kvinnor hittade tid att umgås om de dessutom hade familj.

En annan sak som ofta diskuteras är vänskapsrelationen mellan en tjej och en kille. Kan en kille verkligen ha en tjej som bästa kompis, utan att det är någonting mer än bara vänskap?

Kan killar och tjejer vara “bara kompisar”? Detta är ett dilemma som många tjejer har när det gäller deras pojkvän. Man bör nog tänka på det på ett annat sätt om man är tjej, att man är ihop med en person och inte en kille.

Att en kille har en tjej som kompis eller bästa vän kan göra honom till en mjukare person, dvs att han har nära till sina känslor (mer kvinnliga personlighetsdrag), tar ansvar och är medveten m.m.

Tjejkompis

man och kvinna pratar

Användning: Om en person, i synnerhet en man, har en “tjejkompis” så är det vanligen underförstått att relationen är på en rent vänskaplig nivå, vilket innebär att relationen saknar sexuella inslag och att de två inblandade personerna kan ha flera sådana, liknande, vänskapliga relationer samtidigt.

Detta bör jämföras med begreppet “flickvän”, som vanligen inbegriper att det rör sig om en (exklusiv) partnerrelation, ofta med sexuella inslag. – Wikipedia

Vi behöver alla vänner och nedan har vi räknat upp nio goda anledningar att vårda vänskapsrelationer.

Vänskapen varar längre än förhållanden

två kvinnor som sitter på café

En vän kan du ringa när som helst. Det kan ha gått dagar, veckor, månader och till och med år sen ni träffades eller hörde av varandra.

Med en nära vän, som känner dig utan och innan, fortsätter ni bara där ni slutade sist. De lyssnar på dig, de stöttar dig, de råder dig men även skäller på dig om så behövs.

Vänner gör dig friskare

fyra kvinnliga vänner som sitter på väggen utomhus

En studie har visat att umgänge vänner emellan kan förstärka ditt immunförsvar. Du blir friskare, både fysisk och psykiskt när du umgås med dina vänner.

Tänk på det nästa gång du tar en fika med bästa vännen. Hon gör dig frisk!

De är ärliga och rakt på sak

två kvinnor kramar

Dina vänner ser på ditt liv från ett annat perspektiv än vad du själv gör och därför hjälpa dig och ge dig ärliga råd och åsikter. En sann vän är en äkta vän.

De drar dig inte medhårs när du gjort fel eller har fel, de är ärliga och de säger rakt ut vad de tycker och tänker, även om det faktiskt kan göra ont…men bara för en kort stund eftersom du vet att de är ärliga.

De dömer inte

två kvinnor som går på stranden

Dina vänner är aldrig moralpoliser. Gör du fel finns de där för dig för att hjälpa och stötta dig, inte nervärdera och döma dig. Men anser de att du gjort eller agerat fel, så har du nog gjort det.

Med lite terapi och samtal med dem kan du klara ut situationen, vilken den än är.

Du har någon att skvallra med

två vänner som sitter på bänken

En studie har visat att skvaller med vänner faktiskt är bra för oss. De gör oss lyckligare och vi kommer närmare varandra när vi delar med oss av spännande berättelser.

Man kan i ärlighetens namn släppa loss bland vännerna utan att dömas som en skvallertacka.

De ställer alltid upp, i vått och torrt

två kvinnor som ler och går på stranden

Vänner finns till hands när du behöver en kram, stöd och uppmuntran. Vill du gå ut och dansa, ta en fika eller träna med en kompis så ställer vänner dessutom (nästan) alltid upp.

Har man fler vänner så finns det ju större chans att de kan växla mellan varandra. Sist men inte minst så har vi fått fram definitionen av vad en tjejkompis verkligen är…

Tjejkompis –
(informellt) vän som är kvinna, vilken personen har en icke-sexuell (och icke-exklusiv) relation till
Wikipedia

Tjejkompisar - Orsaker och fördelar till varför de är bra att ha