Skip to Content

Tecken Som Visar Att Du Är I Nära Relation Med En Psykopat

Tecken Som Visar Att Du Är I Nära Relation Med En Psykopat

Psykopater är personer som saknar medkänsla och är beredda på att göra allt som behövs för att få makt och kontroll över någon.

Du har säker mött personer med psykopatiska drag, på din arbetsplats, i skolan eller så kan det vara så illa att du lever med en.

Kvinnliga och manliga psykopater beter sig olika. De manliga är oftast våldsamma, de styrs av dominans, aggression och kontroll, medan de kvinnliga inte är lika våldsamma.

De kvinnliga psykopaterna förstör istället, de manipulerar och är väldigt svartsjuka. De är även bra på att provocera personen de är i relation med.

Kvinnliga psykopater hamnar oftare i depression och lider oftare utav ångest, till skillnad från män. Detta gör att de oftare visar ett självskadebeteende.

Det är lätt att förälska sig i personer med psykopatiska drag, då de är riktigt charmiga till en början och bra på att uppvakta oss ofta. Kvinnojourerna runt om i landet är dock fulla av personer som fallit offer för psykopater.

Psykopater är ofta kvinnomisshandlare och om de också har alkoholproblem, så blir deras beteende ännu grövre. Psykopater har ofta någon typ va ledarposition i arbetslivet, då det tycker om att ha kontroll över människor.

arg ungt par som sitter på soffan tillsammans

Personer som befinner sig i destruktiva relationer behöver ofta hjälp för att ta sig ut ur dessa. Offren skäms ofta och tror att det är deras eget fel att deras partner beter sig som denne gör.

Anledningen till att offren ser sig själva som problemet är för att de är medberoende och ofta hjärntvättade, vilket är anledningen till att de behöver hjälp för att ta sig ur detta.

Många frågar sig vart gränsen går, när de bör avsluta en sådan relation och är rädda för att söka hjälp då de inte vill riskera att någon ska tycka att dem överdriver.

Om du utsätts för psykiskt eller fysiskt övervåld, om du förlorar din handlingsförmåga och inte kan avsluta ett förhållande, då har du fallit offer för en psykopat.

Personer med psykopatiska drag är hänsynslösa och manipulativa vilket gör det svårt för deras partner att genomskåda dem.

I början visar de sig som positiva, trevliga och charmiga, när du sedan skapar en relation med dem, så visar de sitt riktiga jag, som är despotiskt och hatiskt.

Psykopater är beroende av att ständigt ha uppmärksamhet, de kan även starta konflikter, bara för att få uppmärksamhet. Detta är även anledningen till att det alltid uppstår konflikter i deras omgivning.

Man med skägg utanför

De saknar samvete och inlevelseförmåga som andra människor har. Psykopater kommer aldrig att erkänna att de har fel, dem kommer hela tiden att skylla ifrån sig och anklaga någon annan.

Psykopater är väl medvetna om att de skadar andra, de har onda avsikter, de är proffs på att lura människor i sin omgivning och de utför onda handlingar med full medvetenhet.

En psykopat är ute efter att själv kunna lida och vara offret medan denne ger andra skuldkänslor, då mår de som allra bäst.

Hur känner man igen en psykopat?

– En psykopat kan inte förstå andras känslor

– En psykopat respekterar och ansvarar inte för regler, förpliktelser eller sociala normer

– En psykopat har svårt för att vara kvar i en djup och känslomässig relation

– En psykopat blir arg och frustrerad väldigt lätt

– En psykopat lär sig aldrig av sina misstag och erfarenheter, denne känner heller ingen skuld

– En psykopat skyller alltid på andra, även när det gäller egna misstag och fel som denne gjort.

Punkterna ovanför är de allra vanligaste kännetecknen på en psykopat. Om du kan känna igen din partner i minst tre ovanstående punkter, är det risken stor att du är i relation med en psykopat.

ung skäggig hipster man

Psykopater blir lätt uttråkade, och det är vanligt att de påbörjar flera projekt samtidigt, utan att avsluta något av dem. Dessa personer har också svårt för att sätta upp mål och framtidsplaner, att inte tala om att fullfölja dessa.

De har också väldigt kort stubin och nästan ingen självkontroll alls, vilket gör att de kan reagera väldigt våldsamt om någon ger dem kritik eller sätter krav på dem.

Psykopaten kommer aldrig att visa den sitan utåt mot andra människor, de visar endast den sidan av sig själv till personer de har nära relation med.

Psykopater har, som tidigare nämnt, oftast väldigt höga och ansvarsfulla positioner på jobbet, där de sköter dem med stort ansvar, medan de beter sig ansvarslöst mot sina partners och personer de har en nära relation med.

Låt dig inte luras av att psykopaten du är i relation med är så underbar på jobbet, bland era vänner och/eller bekanta.

Han kommer alltid att vara lika underbar när andra människor är i närheten, men han kommer alltid vara lika aggressiv, manipulativ och hänsynslös när ni kommer hem.

8 tips som du bör tänka på om du vill bli fri från en psykopat

1. Skäll inte.

Sorgliga olyckliga barnpar som har problem i säng

Använd inte ordet psykopat som skällsord, speciellt inte när ni hamnat i konflikt.

Försök istället undvika personen, dels för att spara på dina känslor, men även för att undvika att du själv ska säga något som kan göra honom ännu mer irriterad.

2. Anklaga inte.

Den stiliga mannen och den härliga unga kvinnan har gräl

Undvik att anklaga honom för saker han gjort. Han kommer alltid att förneka det, och göra allt han kan för att du ska känna skulden och inte han.

Han kommer aldrig att erkänna att han gjort fel, och det kommer bara vara ännu en konflikt som aldrig tar slut, tills det att du ger dig, eller att han lyckas övertala dig om att det är du som gjort fel och bör må dåligt.

3. Samla bevis.

Affärsman och affärskvinna som rider på baksätet i bil

Var tydlig genom att samla bevis. Berätta tydligt vad han har sagt eller gjort, och bevisa det för honom.

Genom att kunna bevisa hans ord och/eller handlingar så är det mindre chans att han kan förneka det och lägga skulden på dig.

4. Förändra dig själv.

Söt flicka som tycker om morgonkaffe på verandan

Du måste börja med att göra en förändring, hos dig själv. För att kunna göra en förändring måste du först acceptera att du lever i en ohälsosam relation.

När du bestämmer dig för att göra en förändring, börja med dig själv, det är det enda du kan styra.

5. Bryt gamla mönster.

Härlig kvinna som påminner om på fönsterkanten

Det allra bästa är att flytta, helst till en annan stad där han inte vet vart du befinner dig.

Att byta jobb kan också vara en lösning, för att komma ur det gamla och påbörja någonting nytt.

Om du inte har barn med personen bör du bryta kontakten helt, om du endast minimerar den, kommer han återigen att ha chans att manipulera dig, vilket kommer leda till att du förmodligen går tillbaka till honom.

Om ni har gemensamma barn bör du minimera er kontakt. Var tydlig med att ni endast ska ha kontakt om saker som gäller barnen, ingenting annat.

6. Var beredd på bråk.

Bild som visar den unga kvinnan och hennes man som har problem i sovrum

Han kommer att försöka skapa konflikter bara för att få någon respons från dig. Försvara dig inte mot alla hans anklagelser, då det inte kommer leda någonstans.

Om han försöker övertyga dig om någonting, är det bästa sättet att undvika konflikt på, genom att säga ”Jag hör vad du säger, men jag tänker/tycker annorlunda.”

Du behöver inte alltid tala om för honom vad dy tänker och tycker, svara bara genom att stå på dig själv, och säga att du har en annan uppfattning om just det.

7. Var stark, stå emot.

Charmig härlig kvinnaställning nära fönster

Han kommer att försöka få kontakt med dig och få dig tillbaka på alla möjliga sätt, både genom att hota dig och vara aggressiv till att vara den underbaraste personen och uppvakta dig. Gå inte på det.

Du ska vara medveten om att så fort ni återgår till er gamla relation kommer han att förändras och bli sitt gamla jag igen.

Psykopater använder sig av dessa strategier medvetet.

8. Skaffa stöd.

Upprörd kvinnasammanträde på soffan och se terapeuten i en privat session

Personer som försöker avbryta en ohälsosam relation med en psykopat behöver alltid stöd, beroende på hur du mår och hur just din situation ser ut.

Stödet kan vara allt från vänner, familj, olika terapeuter eller kvinnojourer.

Alla behandlingar som finns för psykopater bygger på deras egen motivation, därför kan inte en person behandlas som själv inte inser att denne har problem och söker hjälp för dem.

Du kan inte hjälpa honom om han själv inte har insett att han har problem med sitt beteende och själv väljer att söka hjälp för det.

Experter påstår att personer som är medvetna om att de har problem och väljer att söka hjälp, inte kan benämnas som psykopater. Psykopater har ingen empati eller sympati överhuvudtaget.

Psykopater kan ljuga om att de är villiga att förändras och de kan till och med gå med på att gå på behandling, men under masken finns egentligen en ovillighet till att förändra sig.

Dessa behandlingar kommer då inte att ge någon nytta, då de kommer att total ignorera allt som sägs.

Det är väldigt vanligt att psykopater ljuger och lovar saker de aldrig kommer att uppfylla, speciellt om deras partner hotar med att avsluta relationen och gå skilda vägar.

Även fast det kan komma perioder då psykopaten beter sig underbart och du kan tro att han har förändrats, så är inte detta fallet.

Sorgliga par som är arg på varandra i deras vardagsrum

Experter menar att psykopater varken kan eller vill förändras, det är endast en period som varar väldigt kort, innan han till slut återgår till sitt riktiga ”jag”.

Du som har varit eller är i relation med en psykopat måste oftast själv få hjälp under/efter den relationen. Nedan följer 5 punkter med fakta som du bör veta.

1. Anklaga aldrig dig själv för att det är ditt fel för att du har mött eller just nu möter en psykopat. Det handlar bara om ren otur, då du aldrig kunnat märka detta tidigare.

Som tidigare nämnt, psykopater är de mest charmiga och omtänksamma personerna till en början, innan ni hamnar i relation och han visar sitt riktiga jag.

2. Det är inte ditt fel att han beter sig som han gör. Du har inte gjort din partner till psykopat. Detta beteende har sitt sina spår redan från barndomen.

Då var du inte med i hans liv, alltså är inte du anledningen till att han beter sig som han gör.

3. Du måste acceptera att du inte kan förändra honom. Han är som han är, så länge han inte accepterar för sig själv att hans beteende inte är okej, kommer ingen kunna förändra honom.

ledsen kvinna som sitter och pratar med sin terapeut

4. Lyssna inte på vad personer i er närhet säger, som påstår att du bör förlåta honom, förstå honom, eller att ni bör gå i samtalsterapi. Ta råd från experter istället.

Personer som menar att du bör vara kvar, har aldrig varit i den situationen och de vet inte hur en person mår som är i relation med en psykopat.

5. En normal person som ser att denne sårar sin partner kommer försöka att ändra på sig.

Eftersom psykopaten fortfarande inte har ändrat på sitt beteende, trots att han sårar dig dag in och dag ut, så är det ett tecken på att någonting är fel.

Därför bör du inte ge honom flera chanser. Har han inte förändrat sig de första två-tre gångerna, behöver han heller inte en sjätte, sjunde, åttonde chans.

Om du är vän med någon som har förtroende i dig och väljer att berätta att han/hon inte mår bra och hur personens partner behandlar honom/henne, är det viktigt att veta att du aldrig får säga ”men han är ju så underbar, du överdriver bara”.

Meningar i den stilen gör att personen börjar ifrågasätta sig själv och undra om hon egentligen överdriver?

ledsen kvinna som sitter ensam vid bordet

Lyssna på vad han/hon har att berätta, om du inte vet hur du kan hjälpa henne/honom, kan du alltid tipsa om att han/hon ska besöka en terapeut, och att du alltid kommer finnas där för att stötta.

Be inte honom/henne ge psykopaten flera chanser, hjälp henne/honom att ta sig därifrån istället, ring flera gånger om dagen, gå ut på promenader, fikan eller luncher.

Erbjud också att han/hon kan sova över hos dig ibland eller den första tiden, för att personen ska känna sig bekväm. Det är alltid lättare att ha någon vid sin sida, än att vara ensam.

Tecken som visar att du är i nära relation med en psykopat