Skip to Content

8 Viktiga Saker För Att Din Relation Ska Vara Sund Och Lycklig

8 Viktiga Saker För Att Din Relation Ska Vara Sund Och Lycklig

Att ha en sund och lycklig relation som håller i både gott och ont kan vara svårt då problem kan dyka upp som gör det svårt att hålla ihop. På frågan “vad är det viktigaste i ett förhållande” svarar nog de flesta “Kärlek”.

Kärlek är naturligtvis en av de absolut viktigaste sakerna i en kärleksrelation och orsaken till att man går in i ett förhållande men det finns andra saker som är minst lika viktiga som kärlek.

Vad är det egentligen som gör att förhållanden lyckas och håller?

Forskare menar att vänskap, romantik, intimitet och rätt hanterade konflkter är viktigt i relationer, men att ha kvar vänskapen kan vara svårare för par som har stressiga arbeten eftersom de har mindre tid för varandra. 

Forskning har även visat att förtroende och engagemang är avgörande om en relation ska hålla.

Ett förhållande är någonting man måste ta hand om, och om ni (du eller din partner) ignorerar någon av dessa så finns det en chans att förhållandet inte varar. 

Nedan har vi listat några viktiga saker som kan leda till att förhållandet lider och kanske tar slut om dessa ignoreras. 

Prioritera och ta hand om varandra

dam lutar sig mot mans axel medan han kramar henne

Ritualer eller traditioner kan vara viktiga i ett förhållande. Ritualer är något som håller ihop och försäkrar par att de avsätter tid för varandra eller deras familjer.

I längre förhållanden kommer vi närmare varandra och varandras vänner och familjer. Vårt sociala nätverk utökas, men det kan även bli för mycket av den varan.

Glöm inte att det är ni två – mot resten av världen. Det är ni och ingen annan som ska fatta beslut om hur ni vill leva ert liv – ni är ett team.

Tid är viktigt i ett förhållande. Det är lätt hänt att allt börjar gå på rutin när ni väl befinner er i ett förhållande och ni glömmer av varandra, ni har fullt upp med allt runtomkring.

Vad gjorde ni i början av ert förhållande? Gick ni på dejt? Planera in någon sådan aktivitet ni båda tycker om då och då!

Det är otroligt viktigt att ni ser och bekräftar varandra och tar er tid för att umgås, bara ni två. 

Om din partner är sjuk, ring hem för att checka hur de mår och skänk dem en tanke.

Köp hem något på vägen hem från jobbet, eller laga till en varm kycklingsoppa för att visa hen att du finns där för dem, även när det är jobbigt. 

Fördela hushållssysslorna

Ung familj som städar huset

En viktig sak är att dela upp hushållssysslorna mellan varandra så att allt görs så effektivt som möjligt.

Resultatet blir att det blir mer tid över för att umgås, så att de kan spendera tid med varandra. 

Oavsett om man har barn eller inte så brukar helgerna vara fulla av ärenden och sysslor som man inte hunnit med under veckodagarna.

Om du märker att din partner har mycket att göra, hjälp till utan att din partner behöver fråga eller be om hjälp.

Se till att dela uppgifterna som ni har mellan er och basera det på era personliga styrkor – inte på grund av könsroller eller för att vara politiskt korrekta – byt uppgifter då och då.

Finns det någonting din partner absolut avskyr att göra underlätta och ta er an den uppgiften istället.

Det är ni själva som ska underlätta vardagen för varandra, oavsett vad samhället eller omgivningen säger. 

Även om ni båda har fördelat sysslorna hemma så bygger ni ändå upp någonting tillsammans.

Försäkra er åt att ni drar åt samma håll, att ni vill samma sak, och att ni båda vill uppnå samma resultat i livspusslet.

Egentid och egenkärlek

attraktiv kvinna i en stol vid bordet

För en bra och stabil kärleksrelation är det viktigt att inte glömma bort sig själv. Alla har vi egna mål i livet och egna intressen.

Det är inte ovanligt att personer som påbörjar ett förhållande ger upp sina mål och slutar upp med sina intressen. Era egna mål och intressen är viktiga och sånt man älskar att göra.

Det är stor risk att man förlorar sig själv i en relation och hela tiden pratar i “vi”-form. Men att älska sig själv och göra saker för sin egen skull är viktigt för båda parter om relationen ska hålla.

Om ni ständigt är tillsammans och aldrig gör någonting var för sig finns det risk att ni har mindre energi och kärlek åt er partner.

Att ge upp sina mål och intressen i ett förhållande kan resultera i att ni känner er instängda och inte känner er tillfredställda. 

Oavsett om det handlar om att uppnå något mål på jobbet eller privat så är det viktigt att inse att detta är någonting stort i en människas liv och någonting som aldrig ska förnekas i ett förhållande.

Istället för att förneka sig själv eller sin partner detta så bör man uppmuntra och stötta varandra i detta istället.

Självklart m,åste man anpassa sina mål eller intressen för man är faktiskt trots allt två i ett förhållande och man delar sitt liv, energi och tid med sin partner, men man ska aldrig ge upp någotdera.

Man ska kunna vara självständig i ett förhållande, även partnern. Det gäller att kunna göra det man vill, ha tid för sig själv m.m.

Om man inte får egentid i ett förhållande kommer det, förr eller senare, att slå bakut.

Man måste skapa utrymme för varandra i en relation, men även ge varandra utrymme att vara sig själva. 

Kommunikation

moderna unga par som pratar med varandra uppriktigt

Kommunikation är A och O i ett förhållande, men det gäller även i alla områden såsom jobb, familj och vänner m.m. 

Man behöver kommunicera för att tala om hur mycket man älskar varandra, vad som är rätt eller fel, vilka gränser man har, ordna problem, reda ut missförstånd osv.

Dela med er av både positiva och negativa saker. Det är otroligt viktigt att viktiga åsikter och regler gällande om hur ert förhållande ska fungera är tydligt redan från början av ert förhållande.

Vad är okej och vad är inte okej? Barn, äktenskap, fördelning? Sätt gränser där det behövs och red ut missförstånd snarast möjligt.

Det är inte bra att sopa någonting under mattan och tro att det försvinner av sig självt.

Par som har en långvarig relation vet att det inte är någon mening med att ljuga och hålla inne saker. De pratar ut om problemen innan det är försent!

Om din partner har en ful ovana som gör dig irriterad måste du hantera situationen med lite finess.

Det är ingen idé att tjata utan det är smartare att så fort som möjligt berätta vad det är som stör dig och varför det gör dig irriterad – och det bör räcka en gång.

Tjata inte, ge dem tid att ersätta den dåliga vanan med en ny och bättre. Människor är varelser som inte kan förändras över en natt, hur mycket du än vill och tjatar. 

Det är okej, även uppfriskande, att leva i ett förhållande där det förekommer uppfriskande diskussioner om allt mellan himmel och jord, men om någon av er alltid måste ha “sista ordet” kan diskussionerna utvecklas negativt och förpesta er relation.

Om ni vet att ni inte klickar på vissa områden, lär er att jobba på dem eller runt dem.

Att kunna prata om allt utan att alltid ha samma åsikter, stärker ett förhållande, men man måste inte alltid ha en vinnare eller förlorare. 

Förutom att kunna prata och diskutera om allt mellan himmel och jord är det underförstått att man faktiskt lyssnar på vad partnern har att säga och inte slå dövörat till och bara lyssnar på det som är intressant.

Var närvarande i din partners liv och lägg undan en del av din tid varje dag till att prata med och lyssna på din partner, antingen när ni ses eller över telefon, om deras liv och hur det har varit den dagen.

Förtroende och trygghet

par som vilar i café bakom fönstret

Ömsesidigt förtroende och tillit är mycket viktigt i ett förhållande. Det spelar ingen roll hur förälskade ni är i varandra om någon av er inte har förtroende för den andra.

Om ni inte kan lita på varandra är förhållandet dömt att misslyckas. Detta påverkar båda parter i ett förhållande och leder många gånger till konflikter.

Tillit är någonting man kan bygga upp, men för att ett förhållande ska fungera så måste båda parter lita fullt ut på varandra. Var pålitlig, gör inte om misstag och var ärlig. 

Trygghet handlar om mer än tillit och förtroende. Man ska känna sig trygga med varandra.

Finns det ingen trygghet så spelar det egentligen ingen roll hur kära ni är, förhållandet kommer att ha svårt att hålla.

Behandla alltid din partner med respekt och få dem att känna sig så trygga som möjligt. Ert förhållande är en trygg hamn från allt som sker runtomkring.

Det är ni två mot resten av världen och det ni har gemensamt ska få er att känna er trygga och må bra.

Uppskattning och stöttning

Par med kaffesammanträde på golvet och prata

Uppskatta din partners egenskaper, utseende eller deras bedrifter. Har de gjort något på sig själva, klätt sig annorlunda eller gjort någonting speciellt för er, visa det.

Du vet själv hur roligt det är när din partner berömmer dig för någonting du gjort, eller hur? Uppskattning är någonting mycket positivt i ett förhållande och som gör att man växer.

Men, allt måste vara med måtta då och inte leda till överdrift då det då får motsatt effekt.

Om din partner reser mycket i jobbet eller om ni har olika arbetsscheman går det lika bra att prata om det över telefon.

Om det bara är en och samma person som alltid stöttar den andre så uppstår det obalans. Alla har vi bra och dåliga dagar och den som alltid är stark behöver ibland också få stöd och kunna visa sig svag.

Oavsett om det gäller familjen, en jobbig kollega eller någonting din partner vill uppnå så är stöttning någonting oerhört viktigt och ska naturligtvis ske från båda håll.

Moraliskt stöd och styrka måste växla i en relation, vilket handlar om att både kunna ge och ta. Det finns ingen människa som alltid är stark och orkar vara stark hela tiden.

Ingen vill leva i en relation där den ena parten inte försvarar sin partner inför familj och vänner. Om ni inte står upp och stöttar varandra finns det egentligen inte någonting som håller ihop relationen.

Ha roligt tillsammans

le ungt par ha kul utomhus

Ni behöver inte ha samma humor för att en relation ska fungera, men att skratta tillsammans är viktigt. Alla människor mår bra av att skratta.

Att skratta tillsammans är otroligt viktigt och allt blir effektivare om ni skrattar åt gemensamma minnen. En bra relation är en rolig relation.

Även när problem och svårigheter dyker upp så finns det situationer som man kan skratta åt. När ni delar interna skämt, smeknamn eller minnen stärks bandet mellan er.

Att ha en buffert av skämtsamma minnen kan också vara en buffert när ni har det kämpigt.

Par som skrattar ihop fortsätter att hålla ihop – ni kan skratta med varandra och åt varandra, men på ett subtilt sätt.

Fundera även på hur ni kan förnya relationen, göra nya roliga saker tillsammans. Med nya saker kan ni liva upp er relation och förändra rutinen och vardagen som smyger sig på och kan kännas tråkig.

Vad tycker ni är roligt att göra tillsammans? Vad gjorde ni för skoj i början av relationen som ni har lagt åt sidan nu?

Återupplev det roliga och starta om med nya och lika roliga saker, eller damma av någonting från ert gemensamma förflutna som ni gärna vill återuppleva igen.

Sex och närhet

kramade par på sängen i rummet

Sex och fysisk närhet är otroligt viktigt i ett förhållande. Naturligtvis av olika grad för olika människor, men de flesta vill och behöver sex i ett förhållande.

Det handlar inte alltid om att ständigt ha sex, utan att man ser till att man har sex och att man tillfredställer varandra på ett eller annat sätt.

Sex är en viktig grundpelare av ett förhållande som gör att vi inte bara njuter av varandra på ett fysiskt sätt utan att man även kommer varandra närmare känslomässigt.

I början av ett förhållande när känslorna flödar och man befinner sig i ett rosafärgat skimmer, kan man inte få nog av sex, men när man väl befinner sig i ett förhållande så är det många faktorer som påverkar en som person och gör att man inte direkt har någon lust för sex.

Det kan vara att man inte är på humor, är stressad eller har mycket jobb m.m och detta leder till att man sällan har sex. Oavsett om du är på humör eller inte – ha sex.

Se till att skapa tid för sex och att ni får till det i sängen.

Om ni sällan har sex på grund av att den ena eller andra partner inte är på humör kommer det att leda till att just sexet saknas och det i sin tur kommer att tära på förhållandet.

Närhet är i princip lika viktigt, om inte viktigare, än sex i en relation.

Att ge en kram, hålla handen, puss på kinden eller att krypa upp i soffan bredvid varandra är bevis på kärlek. Det kostar inte mycket, men det ger så otroligt mycket tillbaka. 

8 Viktiga Saker För Att Din Relation Ska Vara Sund Och Lycklig