Skip to Content

Vi Kan Inte Prata Med Varandra: Hur Lösa Det På Bäst Sätt?

Vi Kan Inte Prata Med Varandra: Hur Lösa Det På Bäst Sätt?

Du har säkerligen hört det här tidigare: kommunikation är nyckeln till varje förhållande.

Det må låta klisjé men det är faktiskt sant. Det är väldigt lätt att berätta för människor att kommunikation är viktigt i ett hälsosamt förhållande men det är inte alltid lika lätt att förklara hur det är man ska kommunicera.

Självklart, om vi aldrig lär oss att använda den här nyckeln så kommer vi aldrig att kunna öppna dörren till sund konversation.

Det räcker inte att man bara är en bra talare, man måste också vara en lika bra lyssnare för att vara en bra kommunikatör.

Kommunikation handlar om att uttrycka dig själv på ett hälsosamt sätt, lyssna på din partner när de gör detsamma och verkligen höra och ta åt sig vad den andra personen har att säga.

Ställ öppna frågor

en man och en flicka sitter vid ett bord

Kommunikation handlar inte bara om att prata om varandras dagar och dela med sig av vad man åt för lunch.

Det handlar om att kunna gräva djupt och lära känna den personen så bra som du bara kan.

Det är inte alltid lätt att gräva djupt, speciellt inte när man inte är van vid att prata om sina känslor. Det är dock inte alltid nödvändigt att driva varje konversation till känslomässiga ämnen.

Det finns sätt att göra detta på utan att trycka din partner till att spilla sina djupaste hemligheter till dig.

Du kan till exempel istället för att ställa ja eller nej frågor såsom “Hade du en bra dag?” prova att ställa lite mer öppna frågor, som till exempel, “Hur var din dag?”.

Det kan också resultera i ett kort svar men själva sättet som du ställde frågan på ger dem en möjlighet att dela med sig av mer informationer om de nu väljer det.

Tänk på att inte alla människor öppnar sig till andra lika lätt. Var tålmodig med din partner om de inte öppnar upp sig varje gång.

Alla människor sätter gränser kring deras känslor och alla gränser är olika. Så var uppmärksam och respektera deras känslomässiga gränser och de bör vara lika medvetna och respektera dina.

I slutet av dagen, ju desto mer du lär känna din partner på en djupare nivå, desto mer öppna och ärliga kan ni vara med varandra. Ärlighet avlar förtroende och det är två viktiga pelare i varje hälsosamt förhållande.

Var medveten om icke-verbala signaler

en kvinna och en man sitter i gräset och tittar på varandra

Om din partner säger “min dag var helt ok” men du hör i deras röst att de låter irriterad, upprörd eller arg, så kan det finns något annat som de känner men inte är redo att tala om det ännu.

Kommunikation handlar inte bara om de ord vi säger utan också sättet som vi säger det på. Vår ton och vår attityd ger bort mycket mer än bara orden som kommer ut ur munnen.

Det är ärligt talat en skicklighet att kunna plocka upp alla icke-verbala ledtrådarna i någons beteende.

Titta på din partners ansiktsuttryck, deras händer (de kanske skakar), deras kroppsspråk (undviker de ögonkontakt? korsar armarna?) och lyssna på deras ton såklart.

Försök inte läsa deras tankar

en man och en kvinna står på en sten och tittar på varandra

Ibland kan du veta vad någon känner genom att bara titta på dem. Det är inte alltid lätt att göra detta och låt oss vara ärliga, även fast vi vill kunna läsa andras tankar så är det faktiskt omöjligt.

Så om du inte är helt hundra på vad din partner tänker och känner, fråga dem.

Om du är den som håller dina tankar för dig själv och förväntar dig att din partner ska kunna läsa dina tankar, ta en stund och uppskatta din partner för att han anstränger sig genom att fråga dig vad som händer istället för att bara ignorera problemet.

Du bör göra ditt bästa för att låta honom veta hur du mår när du väl är redo för att öppna upp om det.

Det är inte hälsosamt att säga att du är okej när du inte är det och att bli arg på din partner för att du inte har kommit fram till det.

Var ärlig om hur du känner dig efter din bästa förmåga och försök att uttrycka det på ett hälsosamt sätt innan det kommer till den punkt där det blåser upp och någon säger något de ångrar.

Att vara ärlig och rakt på sak är alltid bättre beteende än att vara passivt aggressiv.

Om det är din partner som är skyldig till att vara passivt aggressiv så kan du försöka låta honom veta att det inte är till någon hjälp för någon av er och att han bör vara ärlig om hur han känner sig.

Naturligtvis är det fantastiskt när vi känner varandra så väl att vi mer eller mindre kan läsa varandras tankar och veta exakt vad de ska säga i rätt ögonblick, men vi är bara mänskliga och vi kan göra misstag ibland eller missa ledtrådar som verkar riktigt uppenbara för vår partner eller vice versa.

Det är viktigt att ni båda anstränger er för att bättre förstå varandra och vara tålmodiga med varandra.

Konversationer kräver två

en man och en kvinna står vid poolen

När du pratar med din partner, lägg märke till hur många gånger du säger “jag”, “du” eller “vi”.

Om konversationen mestadels handlar om dig själv är det inte riktigt en konversation.

Kom ihåg att vända tillbaka till din partner och ställa frågor om hur de mår, vad deras tankar är och vad de har gående i livet.

Om du upptäcker att du säger “du” mycket, vad är kontexten egentligen? Pekar du finger på honom och lägger över skulden?

Förhållanden handlar om er båda, och var och en bör ha lika mycket rätt att prata om saker och ting.

Båda två måste känna sig hörda av den andra och kunna dela med sig av de tänker på. Om du känner att din partner är den som tar över konversationerna och du inte kan komma till tal så är det viktigt att låta dem få veta det.

De kanske inte är medvetna om att de dominerar konversationen. Konversationer är som en tennismatch, det borde flyta naturligt fram och tillbaka till varje person.

Ta tid på er och prata

en man och en kvinna sitter i sängen bakom en bärbar dator

Min partner och jag flyttade nyligen in tillsammans och vi blev varnade av rätt många människor att det är en “make or break” situation för många par.

Vi var såklart nervösa men vi båda hade också en ganska arrogant inställning “vi löser det här”.

Vi har alltid varit bra på att kommunicera öppet och ärligt med varandra men vi hade ingen aning om hur det skulle förändra vårt sätt att kommunicera nu när vi bor tillsammans, och det blev förändrat.

De första tre veckorna har vi ständigt små bråk och vi blev så upprörda över alla dessa små bråk att vi börja bråk om bråken istället för att bråka om det som vi började om!

Eftersom vi var inställda på att få det att fungera så satte vi oss ner äntligen och pratade ut om det.

Vi var tvungna att lära oss ett helt nytt sätt att vara med varandra nu när vi delar samma utrymme.

Vi pratade om saker som betydde (som till exempel hur vi spenderar våra pengar) och de saker som i slutändan inte spelar någon roll (vem som tar ut soporna).

Att prata om dessa saker var avgörande eftersom vi aldrig skulle ha vetat vad som faktiskt betydde något för den andra personen om vi inte satte oss ned och diskuterade det.

I slutändan så lärde vi oss att allt bråkade inte handlade om något speciellt, det handlade istället om att någon av oss inte kände sig hörd eller uppskattad.

Den dagen så kom vi överens om att en gång i veckan sitta ner och bara prata om vad vi tycker och tänker utan något dömande från den andra.

Detta gör att vi kan känna oss hörda och respekterade. Det här hjälpt oss att undvika större konflikter, aktivt lyssna på varandra och få oss närmare varandra.

Vi må ha pratat varje dag men med tanke på att vi är så upptagna med jobb och livet i allmänhet så är det trevligt att avsätta tid för något lite djupare.

Berätta om dina behov

en man och en kvinna i sängen

Ibland vill jag bara lufta och känna mig validerad genom att min partner stödjer mig. Andra gånger vill jag ha råd om saker och ting.

Som jag sa tidigare, ingen av oss kan läsa tankar så det är viktigt att försöka hålla din partner informerad så att ni är på samma sida.

Att säga något i förväg som till exempel “Jag måste lufta just nu och jag inte efter några råd, bara ditt stöd” eller” Jag behöver verkligen ditt råd just nu” kommer att låta dem veta exakt vad du behöver i det ögonblicket.

Att vara direkt om vad du behöver kan också lindra viss del av fel kommunikationen eller stressen i en viss situation.

Genom att informera din partner i förväg så kan du kanske förhindra onödiga oenigheter som orsakas av felaktig form av kommunikation.

Kommunikation är en skicklighet

en man och en kvinna som sitter på en soffa och dricker kaffe

I slutet av dagen så är kommunikation en skicklighet. Det innebär att det alltid finns utrymme för förbättringar.

Arbeta tillsammans med din partner för att ta reda på hur ni kan upprätthålla sund kommunikation och vara på samma sida, det i sin tur kommer leda till ett hälsosamt förhållande för er båda.

Var ärlig, direkt, snäll och tankeväckande mot din partner och förvänta dig detsamma tillbaka. Kommunikation är ju faktiskt nyckeln till varje lyckat förhållande!

Vi Kan Inte Prata Med Varandra Hur Lösa Det På Bäst Sätt