Skip to Content

Tips För En Lyckad Dejt: Vad Du Ska Och Inte Ska Göra

Tips För En Lyckad Dejt: Vad Du Ska Och Inte Ska Göra

Du har träffat en person som verkar intressant och du har lyckats med att få personen intresserad av dig.

Ni har kommit överens om att träffas och du har fått på dig uppdraget att ordna det hela. Det krävs lite förberedelser för att en dejt ska bli lyckad och kanske utvecklas till något mer.

Du känner ju inte personen i fråga men vill lära känna dem lite mer ingående för att veta om det är någonting att satsa på.

Under dejtens gång lär ju både du och din dejt om det är någonting att satsa på och föra till nästa nivå, men det lär ju tiden utvisa, eller hur?

Oavsett om det är en person du träffat på en fest, på stan, på jobbet eller på tåget till Avesta så är det några saker du måste tänka på för att dejten ska bli lyckad.

För att en dejt ska bli lyckad krävs det faktiskt inte särskilt mycket. Det behöver inte vara någon sjurättersmiddag på någon flådig restaurang eller att den tar en heldag i anspråk.

en man och en kvinna sitter bakom en släde och dricker pizza

Det kan faktiskt gå lika bra att få till en lyckad dejt över en kaffe på närmaste fiket runt hörnet.

Du behöver dock tänka på några saker och förbereda dig lite innan du bestämmer vad ni ska göra eller var ni ska vara.
Ni har säkerligen bytt nummer eller e-mail och kanske chattat lite, men det är lätt att fastna bakom en skärm och känna sig trygg.

Dra inte på första dejten för länge, det är först vid ett möte på tu man hand som ni vet om det finns en gnista eller inte.

Fastnar ni i chattandet kan ni kanske bygga upp orealistiska förväntningar som ingen av er möter upp till.

Se till att fixa till en dejt på tu man hand och få det överstökat så att ni vet om det är någonting ni kan bygga vidare på.

Vi har förberett lite tips på hur du förbereder dig, vad du ska undvika och tips på vad ni kan hitta på för att få till en lyckad dejt! Vi ger er tips på både första dejten och om ni känt varandra ett tag.

Förberedelser

en man och en kvinna som håller händer och går längs stranden

Antingen det är en första dejt eller ni har träffats några gånger så är det alltid bra att vara mentalt redo för en dejt.

Gör någonting som får dig att slappna av, ta en promenad, en joggingrunda, ett bad eller slappna av i lugn och ro.

Du kan även ha en vän närvarande som peppar dig under tiden du gör dig i ordning för dejten och som du kan bolla ditt scenario med.

Klä dig snyggt, men inte för uppklätt. Att gå i högklackat eller i slitna gympadojjor är nog inte helt rätt. Första intrycket är ju mycket viktigt.

Ta fram kläder i god tid och pröva dig fram, snygga vardagskläder är ju inte helt fel om ni tar en fika på stan. Klä dig efter var ni ska helt enkelt, inte för uppklätt och inte för sjaskigt.

Kom i tid! Det finns vissa saker som är ett big “no-no” när det gäller en dejt och det är att vara försenad.

Visst, man kan inte alltid påverka trafiken eller högre makter, men då finns det någonting som heter att höra av sig om man är försenad så att dejten inte undrar.

Skulle dejten, mot förmodan, inte vara så bra som du hade hoppats på så ska du alltid ha en tid redo som du behöver passa så att du kan få till ett naturligt avslut.

Den första dejten bör hållas relativt kort eftersom man relativt snabbt vet om man vill gå vidare till en andra dejt eller om man vill avsluta den man redan är på ganska kvickt.

Vart ska ni träffas?

en man och en kvinna sitter vid ett bord och dricker pizza

Är det er första dejt så är det bra att vara lite försiktig och planera den på en offentlig plats där ni båda känner er säkrare.

Det är också en bra idé att låta någon veta var ni är. Ett lugnt ställe där ni kan prata i lugn och ro är ett bra alternativ.

Den första dejten behöver inte vara något extravagant ställe för att klassas som succé. Att ta en fika på något mysigt litet café kan vara den perfekta platsen.

Det är viktigt att känna sig bekväm och att ni kan prata i lugn och ro för att få lära känna varandra bättre.

Prata med din dejt och hör dig för om andra alternativ såsom att t.ex bowla, gå på promenad, utforska staden eller ta med en picknickkorg till någon park och sitta och prata i lugn och ro.

Möjligheterna är oändliga och beror helt och hållet på vad du och din dejt är villiga att göra!

Har ni träffats några gånger tidigare så har ni lärt känna varandra lite då ni ändå bestämt att fortsätta träffas och då kan du ju föreslå någonting som du tror skulle passa din dejt lika mycket som dig.

en man och en kvinna sitter på en bänk och pratar

Varför inte göra någonting tillsammans där ni får arbeta som ett team? Ett alternativ är att baka eller laga mat tillsammans hos någon av er, men försök att hålla det enkelt.

Varför inte gå på någon aktivitet tillsammans, typ Escape room, go-cart, klättercenter eller varför inte karaoke eller vin-/ölprovning.

Möjligheterna är många, det är bara att låta fantasin flöda. Ta reda på vad det finns för utbud i närheten och boka.

Undvik att gå på högljudda eller stela och tysta ställen. Har ni stämt träff på en pub så är det både högljutt och extremt mycket folk för en dejt, ni vill ju kunna prata och höra varandra, eller hur?

Att ha er första dejt på bio är heller ingen direkt höjdare. Ni vill ju lära känna varandra och att sitta tyst i mörkret och kolla på en film ger dig ju ingen möjlighet till det.

Undvik även att göra någonting som tar flera timmar att göra, en dygnsutflykt eller sjurättersmiddag på lyxkrog till exempel. Om dejten inte går bra vill du ju ta dig därifrån så snart som möjligt, eller?

Att tänka på under dejten

en man och en kvinna sitter vid ett bord

På den första dejten är det lätt att man är optimistisk och hoppas på det bästa men ha inte för höga förväntningar.

Det ni båda ska göra är att försöka lära känna varandra och därför är det bra att tänka ut vilka frågor du ska ställa och vad ni ska prata om.

Räkna inte med att du ska få reda på allt under den första dejten, men försök att ställa frågor som inte kan besvaras med ett korthugget ja eller nej.

Ställ frågor som du är genuint intresserad av och som du själv skulle vilja svara på. På så sätt får du reda på hur de är som personer och om ni har någonting gemensamt.

Att försöka gå in på djupare livsfrågor, politik eller något annat mer komplicerat är heller inget alternativ.

Håll en lätt ton på samtalet och lite humor skadar heller inte, det lättar alltid upp stämningen så att den inte blir pinsam.

Något som är viktigt dock på alla dejter är att ställa en fråga och lyssna på svaret. Prata inte bara om dig själv, gör inte dejten till en monolog ur Shakespeare.

Du vill verkligen inte framstå som en egocentrisk narcissist genom att prata om hur bra du är, vad du kan eller har åstadkommit, risken är mycket stor att det inte blir någon mer dejt.

Låt det bli ett ömsesidigt och intressant samtal mellan två personer som vill lära känna varandra.

Känns en fråga svår och undvikande, byt till en annan. Ställ gärna följdfrågor och anpassa dem.

en man och en kvinna går med händerna

Kom med egna tankar också så blir det ett mer naturligt och intressant samtal.

Om du tycker att personen verkar intressant så är det absolut inte fel att ge komplimanger, bara de sker på rätt sätt och inte blir obekväma. Komplimanger brukar göra susen!

Var positiv och ärlig. Det är fullt normalt att man vill lämna ett gott första intryck på dejten men du ska inte glömma vem du är.

Svara ärligt, inte vad du tror att någon annan vill höra. Njut av stunden ni har om dejten går bra.

Många saker kan distrahera under första dejten, t.ex vad din dejt tycker och tänker om dig eller om de svarar ärligt.

Om du är nervös- säg det, de kanske är lika nervösa som du och det kan faktiskt lätta upp stämningen lite. Var dig själv, det kommer du längst med!

Det du ska undvika under en dejt är att ställa för många frågor. Det är inte en intervju han/hon ska gå på, det är en dejt.

Avbryt dem heller inte, om du gör det så ska det vara för att avsluta deras mening eller påpeka någonting de sagt. Om du avbryter mitt i en berättelse och det inte är ovanstående, ska du göra det bara genom att visa empati, ingenting annat.

Efter dejten

en man och en kvinna sitter och tittar på varandra

Har dejten varit lyckad eller har den varit en katastrof?

Har den varit en katastrof och personen inte har stämt överens med dina intressen så är det bra att du haft en avtalat tid i beredskap så att du kan ha tagit slunkit därifrån fortast möjligt.

Är det så att du inte har funnit något intressant och inte anser att det kommer att finnas något intresse för vidare bekantskap så säg det på ett vackert sätt. Ärlighet varar längst.

Har du däremot haft mycket trevligt och gärna vill lära känna dem ännu mer så ska du säga det också.

Var öppen med att du haft trevligt och att du gärna vill ses igen. Många människor hakar upp sig på när man ska ta kontakten igen.

Varför inte samma dag? Tacka för en trevlig dejt och ett trevligt samtal. Det finns ingen regel på när man ska ta kontakten igen, bara det inte sker flera veckor senare.

Finns det ett ömsesidigt intresse av att träffas igen så försök att hitta en tid inom en snar framtid.

Är det så att du ordnade första dejten så kan du låta dem planera nästa dejt och se var hur den kommer att bli. Låt det inte gå för lång tid bara, inom en vecka är helt okej.

Tips För En Lyckad Dejt: Vad Du Ska Och Inte Ska Göra