Skip to Content

7 Steg Att Sätta En Narcissist På Plats

7 Steg Att Sätta En Narcissist På Plats

Istället för att försöka hämnas på dem eller försöka göra deras liv till ett helvete, som de gjort ditt, försök med någonting annat.

När man har med en narcissist att göra så fungerar inte något av detta. De lyckas något sätt alltid att vända vilken strategi som helst till deras egen fördel.

De lyckas alltid på något sätt vända historien till sin fördel och manipulera dig till att tro på deras berättelse.

Narcissister har ett falskt egenvärde och de saknar empati. De förstår inte dina känslor och de bryr sig inte heller om dem.

De anser sig själva vara viktigare än alla andra och ingenting kan någonsin ändra på det.

Det finns bara en sak de vill ha av dig. Det är din energi, din förmåga att göra dem lyckliga. Det kallas “narcissistiskt bränsle” och så länge de får näring av dig kommer de att stanna kvar.

Om du inte längre förser dem med bränsle, kommer de att gå vidare till nästa offer och bete sig som att de aldrig träffat dig, vilket är någonting som skulle göra dig otroligt glad.

Efter så mycket mobbning, narcissister är riktiga mobbare, vill du bara en sak och det är att de ska lämna dig ifred.

Varför ger du näring åt en narcissist?

ett kärleksfullt par som står ute i en omfamning

Du gör det inte med vilje. Det är i människans natur (åtminstone i de flesta människors) att vilja hjälpa andra när de ber om hjälp, speciellt om vi pratar om någon som står dig nära, en partner.

Du kommer helt och hållet att glömma dina egna behov och springa för att rädda någon du älskar. Antingen det är ditt barn, eller en familjemedlem, det är vad din instinkt får dig till att göra.

Nu är det så att mannen du sorgligt nog blivit förälskad i råkar vara en narcissist. Naturligtvis hade du inte kunnat se det komma. Han var charmig, en riktig goding. Och det förändrades också, naturligtvis, med tiden.

All den där charmen och något suspekta goda beteendet försvann över en natt och han visade sitt riktiga ansikte. Då var den tyvärr försent. Du hade redan börjat älska honom och du kunde inte bara gå din väg.

Det här är deras lek. Det här är vad de är bäst på. De vilseleder dig tillräckligt länge och sedan börjar de terrorisera dig eftersom de vet att du helt enkelt inte bara skulle lämna dem lättvindigt.

Du älskade honom, du trodde att du skulle kunna hjälpa honom. Detta var ditt största misstag och på det sättet gav du honom näring.

Varje gång han gjorde något fruktansvärt, varje gång han sårade dig, tog du ett steg tillbaka och var omtänksam. Du gav honom tillräckligt med energi för att fortsätta leva tills näringen tog slut. Sedan gjorde han om samma sak igen.

För att kunna oskadliggöra honom och komma därifrån måste du vara smartare än honom. Du måste vara förberedd, och jag menar förberedd på allt.

1. Vilken typ av narcissist han är

utanför står en jägare i en vit skjorta

Det finns några få typer av narcissister och alla beter sig inte på samma sätt.

Tro det eller ej, det finns faktiskt narcissister som verkar blyga till en början med, narcissister som endast är i ett förhållande för pengarnas skull, eller den traditionella, klassiska typen som föreställer sig vara någonting de inte är.

Du måste definiera vilken typ av narcissist du har att göra med för att kunna lära dig allt du behöver veta om deras beteende, för att försöka förstå varför han gör vissa saker och varför han beter sig på ett visst sätt.

Du måste lära dig leka hans lek om du vill slå honom. Du måste ligga steget före honom.

2. Låtsas att allt är bra

ute vid poolen kysser en man en kvinna i pannan

Det här är inte lätt. Du måste svälja din stolthet och stå ut med mycket skit för att fullfölja detta. Det är inte lätt och det är inte alla som klarar och vågar det.

Det du behöver göra är att hålla käft, hålla med om allt de säger och i praktiken få honom till att tro att allt är bra och försöka spela med, men låt honom inte tvivla på ditt stöd till honom.

Låt honom inte börja tvivla på att du gör allt detta bara för att han inte ska slå bort tanken på att du kanske är på väg att lämna honom. Du måste lura honom till att tro att allt är bra, och att det aldrig har varit bättre.

3. Vid rätt tillfälle ska du ge dig iväg

en flicka i en grå kappa står på stationen med en resväska och en väska

När du har planerat allt och bestämt dig för att du kan lämna honom och aldrig träffa honom igen så ska du göra det.

Men först måste du hitta någonstans där du kan bo, se till att du får stöd och att du är omgiven av människor som älskar dig.

4. Sätt gränser

tänker kvinnan på kontoret

Besluta dig för vilka dina gränser är, men det finns ytterligare en sak du behöver göra.

Då narcissister har förmågan att förvränga allt du sagt och övertyga dig om att vissa saker som faktiskt hänt aldrig har gjort det – eller så hände de på ett annat sätt än hur du beskriver det – är det smartast att skriva ner dina gränser så att han inte lurar dig till att tro någoning annat.

På det här sättet har du skrivit ner exakt vad som hände på en bit papper, och ingen kan övertyga dig till att tro någonting annat.

När du lämnar honom kommer han att tjata på att du ska komma tillbaka. Det är då du behöver sätta dessa gränser, och lita på mig, han kommer att försöka bryta var och en av dessa.

Ju starkare du är när det gäller dina gränser, desto snabbare kommer han att lämna dig.

5. Sluta upp med alla “jag är ledsen”

ett kärleksfullt par som argumenterar i huset

Dessa ord borde inte finnas i din ordlista längre, åtminstone inte så länge han finns med i bilden. Du har ingenting att vara ledsen över när det gäller honom.

Du var inte den som utnyttjade honom. Du var inte den som sårade honom. Han gjorde allt det mot dig.

Det han gjorde är inte klokt, och en frisk människa har svårt att förstå det. Det är inte ditt fel att han är sådan. Så ja, du ska absolut inte säga att du är ledsen.

Om du ber om ursäkt för att få honom att sluta besvära dig eller försöka resonera med honom och där en ursäkt är ett medel för att lugna situationen, gör det inte. Det kommer bara att göra saken värre eftersom han inte kommer att sluta med det.

Han kommer att dra fram någonting han kommer ihåg, som hänt flera månader tidigare, bara för att få dig att må dåligt. Du har inte en chans att vinna i den här situationen, förutom att inte ge honom nöjet av att få en ursäkt.

6. Acceptera att det är slut

en kvinna med hatt står i skogen och tänker

Inga fler falska förhoppningar, inga förhoppningar om att han ska förändras. Det finns ingen väg tillbaka när du väl lämnat honom. Du kanske är rädd till en början, och de flesta kvinnor är det.

Det är inget att skämmas över eller bli förbannad för eftersom det är fullt normalt att man längtar efter någon man varit tillsammans med, någon du älskat – speciellt om du trott att han skulle ändra sig och att det bara var en fas han gick igenom.

Avsluta det kapitlet i ditt liv och tillåt dig själv att se på framtiden.

7. Lär dig att gå vidare

en kvinna som ligger på gräset

Förlåt dig själv, och jobba på dig själv. Du måste inse att du först måste läka och sedan gå tillbaka till verkligheten.

Om du precis nyligen avslutat ditt förhållande är det omöjligt för dig att anpassa dig till livet du en gång haft, livet före honom.

Du har förändrats eftersom han förändrade dig och du behöver tid för att komma tillbaka till ditt gamla jag. Du behöver tid att återhämta dig och lära dig att gå vidare.

7 Steg Att Sätta En Narcissist På Plats