Skip to Content

Så Här Hittar Du Styrkan Att Lämna Ett Toxiskt Förhållande

Så Här Hittar Du Styrkan Att Lämna Ett Toxiskt Förhållande

Så här blir du fri från ett toxiskt förhållande och det kommer att vara det bästa du någonsin gjort.

Du visste djupt inom dig att det inte var kärlek. Kärlek ska inte vara sådan. Kärlek skulle inte såra dig och förminska dig.

Kärlek var inte tänkt att få dig att känna sig mindre värd. Men din kärlek gjorde det.

Din kärlek krossade ditt hjärta varje morgon du vaknade. Din kärlek sårade dig med varje textmeddelande du fick. Din kärlek förstörde dig med alla hårda ord den uttalade.

Det var inte alltid så. När du träffade honom ville han ge dig hela världen. Han ville att du skulle känna dig trygg och säker.

Han ville omfamna dig med sin kärlek och hålla dig säker i sina armar långt bort från alla dåliga människor, långt borta från den onda världen.

Är inte det varje flickas dröm? Är inte det allt du någonsin velat ha?

Så gick du med på det. Så du accepterade att följa honom blint eftersom du såg en solstråle i slutet av din mörka och ensamma tunnel.

Vem skulle ha trott att han bara skulle dra dig djupare ner i mörkret istället för att visa dig vägen ut?

Han började förändras och visa sitt dolda “ruttna ansikte” ett litet steg i taget. Det började först med att han tjatade: “Du borde inte ha gjort det här, du borde inte ha gjort det där…”, men gradvis blev det värre.

Foto av kvinnasammanträde med hennes hand på hennes kind

Han började skrika åt dig för varje enskild sak som han ogillade eller förbjöd. Han ville att du skulle dansa till den musik han spelade.

Han ville att du skulle bli någon annan, någon som han skapat – en fullständig främling för dig. Han ville att du skulle vara perfekt, hans lilla konstverk.

Och du blev det. Du kunde inte känna igen dig själv längre. Du var inte den person du brukade vara. Bit för bit, en sak i taget, såg han till att det hände. Han korrigerade dig i allt du gjorde.

Även när du hade dina ögonblick av fullständig klarsynthet, när du inte drogs med av hans ord och gärningar, när du visste att du inte var galen och att du inte bar skulden för de saker som han anklagade dig för, kunde du inte slåss tillbaka. Han kunde avväpna dig precis i början av din kamp.

Han skulle få dig att tro på saker som inte var sanna, han skulle hitta på ord och ge dem liv, som om de hade kommit från din mun.

Det var hopplöst och du var vilse, hade ingen plats att gå, utan kunde bara stanna där och vänta på att han skulle sluta.

Ibland bad du om ursäkt för saker som du aldrig gjort, bara för att det skulle lugna honom, bara så att han skulle lämna dig ifred. Du kunde inte lyssna på honom och hans skrik längre.

Alla hans kalla och hjärtlösa ord drev dig direkt ner i djupet av ditt hjärta, som om de var gamla och rostiga knivar med vass egg.

De skadliga och förnedrande ögonblicken var de som ledde dig till där du är idag, långt bort ifrån honom.

Gråskala fotografi av kvinna som bär långärmad topp

Även om du kände att du inte kunde stå ut längre var du inte medveten om att varje toxiskt drag han gjorde gav dig större styrka att lämna honom. Jag vet att du vet det nu.

Varje gång du ville gå, skulle han dra dig tillbaka. Varje gång du konfronterade honom och berättade för honom att han behandlade dig som skit, skulle han be om ursäkt för att hålla dig kvar, behandla dig vänligt i några dagar och sedan fortsatte cirkeln. Så snart han såg att du hade svalnat, skulle han gå tillbaka till att vara en komplett skit.

Du fortsatte tro att han skulle förändras.

Du visste att du blev kär i honom av en anledning, men du kunde inte komma ihåg varför längre. Så du fortsatte tro att han skulle förändras.

Du ljög för dig själv att det bara var en fas som han skulle vakna upp ur snart.

Du försökte till och med hjälpa honom att se att han inte var en bra person. Allt detta var förgäves. Dessa människor kan inte förändras om de inte vill.

Du kan inte göra något åt det så det skulle vara bättre om du aldrig ens försökt. Du borde ha lämnat för länge sedan.

Men det är okej eftersom du faktiskt lämnade honom till slut. På något sätt hittade du styrkan och ett enkelt farväl gjorde slag i saken. Slut. Han är historia nu.

Du hittade styrkan att acceptera ert förhållande för vad det var – ett paket giftiga lögner.

Kvinna som ser till och med den glass väggen på flygplats

Lögner och falskspel blev mer än du kunde hantera. Du knäcktes bara. Och han kunde inte stanna där.

Inte bara det att han ljög för dig, han misshandlade dig emotionellt genom att få dig att tro på saker som inte var sanna. Han manipulerade dig till att göra det han ville.

Du hittade styrkan för att slutligen sätta stopp för allt.

Du bestämde dig för att du inte skulle lida längre. Du bestämde dig för att du inte skulle slösa ditt liv på den patetiska skitstöveln som dränerade dig på all energi.

Du bestämde dig för att du hade fått nog av att han rev dig inuti.

Du hittade styrkan att äntligen dumpa honom för att du förtjänade bättre.

Du vet att livet inte varar för evigt och du insåg äntligen att du kanske kommer att förlora den rätta genom att lägga tid på fel kille. Du visste att det var dags att ändra på det, till varje pris.

Den typ av kärlek du fick var inte kärleken du förtjänade och mängden kärlek du satte in i ditt förhållande blev inte återgäldad, inte ens lite.

Du hittade styrkan att acceptera att han skulle såra dig.

Självklart kommer det att göra ont. Oavsett vad han gjorde för dig, blev du van vid att vara runt den personen. Han var en del av ditt liv under en lång tid och nu är han borta.

Ung ursnygg kvinna som står bak järnrist

Varje förändring är skrämmande, även en till det bättre. Den svåraste delen är den som kommer strax efter att man har brutit upp.

Det gör ont eftersom du är ensam och, för att inte tala om det, att han såg till att du skulle känna sig avvisad och ovärdig.

Du hittade styrkan att ta kontroll över ditt liv.

Det här är det viktigaste och du måste inse det. Du insåg äntligen att du behövde göra något. Du insåg att du vägrade att fortsätta leva på det här sättet.

Kanske behöver du nu hjälp från dina vänner eller din familj, kanske behöver du professionell hjälp.

Oavsett vad det är, tveka inte att be om hjälp, att göra något. Det är bara det första men viktigaste steget som väntar på dig i livet. Ett liv utan misshandel, ett liv utan honom.

Låt inte någon definiera dig och forma dig som om du är en dum och ansiktslös lera. Låt inte någon göra dig till sitt eget mästerverk eftersom du är den enda som vet vad du behöver, vill och förtjänar.

Förneka dig aldrig för någon annat.

Så Här Hittar Du Styrkan Att Lämna Ett Toxiskt Förhållande