Skip to Content

Narcissist – Hur Känner Man Igen Dem Och Hur Hanterar Man Dem?

Narcissist – Hur Känner Man Igen Dem Och Hur Hanterar Man Dem?

Narcissism är en personlighetstyp som anses bero på narcissistisk personlighetsstörning som präglas av självupptagenhet, självförhärligande och överdriven tro på den egna förmågan.

Termen kommer från namnet på den grekiska mytologiska figuren Narcissus, en vacker yngling som blev förälskad i sin spegelbild när han såg den för första gången i en källa – Wikipedia

Narcissistisk personlighetsstörning, förkortat NDP, är en personlighetsstörning vars kännetecken är överdriven självhävdelse, bristande självkännedom, överdriven självkänsla, överskattad självbild, ett stort behov av att befinna sig i centrum, och brist på empati. – Wikipedia

Malign narcissism/Malignant Narcissism

Extrem form av ondskefull narcissism, blandad med antisociala (psykopatiska) drag, dock ingen officiell psykiatrisk diagnos.

Sund narcissism

Vissa forskare anser att det är en egenskap alla små barn bör ha för att utvecklas på ett bra sätt. Ett litet barn ska känna att den är världens viktigaste person och att de kan göra vad som helst.

Problem uppstår om barnet även fortsättningsvis håller fast vid självbilden när de blir äldre

Vad är narcissism?

en stilig man går till hundarna som sitter på en tvåsits

En person som lider av Narcissism eller Narcissistisk personlighetsstörning är ofta precis som psykopaten charmig och duktig på att föra sig och de har ofta lätt för att lura och manipulera andra människor.

De gör ofta ett starkt första intryck och de skapar lätt ytliga kontakter, men de har väldigt svårt för att behålla dem och de har få eller inga nära vänner.

Då narcissister har ett stort behov av att framställa sig som “störst, bäst och vackrast” är de otroligt energikrävande att vistas i deras närhet vilket gör att människor undviker någon djupare vänskap med dem.

Det kan vara en bidragande orsak till att narcissister inte skapar några djupare relationer till andra människor.

Narcissismen visar sig i beteenden i form av skryt, de framhäver hur bra de är och nedvärderar ibland andra människors förmågor och framgångar.

Orsaker till narcissism

en svart man med en modern frisyr står under ett träd

En klassisk förklaring är att narcissistisk personlighetsstörning beror på en svag eller obetydlig självkänsla och att de upplever sig värdelösa.

För att kunna skydda sig mot dessa smärtsamma känslor utvecklar de istället en grandios självbild.

De framställer sig som självsäkra men de är sårbara. De är extremt lättkränkta och känsliga för att få sitt värde ifrågasatt och de är därmed mycket känsliga för kritik.

Symptom på narcissism

står en man med skägg i en gul jacka och tänker

Då narcissister känner sig tomma inombords är de beroende av människors uppskattning och bekräftelse och kan lätt bli frustrerade om dessa uteblir eller någon annan person står i centrum.

Narcissister har svårt att sätta sig in i andras känslor på ett bra sätt. De kan verka hjälpsamma och osjälviska men deras motiv är i grund och botten att vinna uppskattning och få beröm.

Befinner de sig i ett förhållande används relationen för att de själva ska må bättre, inte för att visa omsorg mot sin partner.

De förväntar sig att ha rätt till vissa förmåner och bli särbehandlade. Det bästa är endast gott nog för narcissister.

Nästan alla kriterier som gäller denna personlighetsstörning kan kopplas till att personen upplever sig själv som överlägsen i relation till andra människor och att denna självbild hela tiden behöver speglas i andra människor.

Deras behov av att synas och höras är mestadels drivet av ångest och dålig självkänsla. Den här psykiska ohälsan kan skilja sig åt mellan män och kvinnor, även om den har vissa liknelser.

Många eller alla av följande symptom uppfyller en person som lider av narcissistisk personlighetsstörning:

• Har överdrivna känslor av att vara viktig och betydande

ett porträtt av en man i en rosa T-shirt

Narcissister anser sig vara viktigare och mer betydande än andra människor i deras omgivning. De överskattar ofta sina egna förmågor och underskattar andra personer i sin omgivning.

Om de misslyckas är det oftas inte deras fel, det är andras och de klandrar nästan aldrig sig själva för sitt misslyckande.

• Fantiserar ofta om till exempel rikedom, framgång, makt eller kärlek

De drivs av rikedom, framgång, makt eller kärlek – ofta allt på en gång – vilket mestadels är rena fantasier och lögner om deras framgång.

Det är ganska vanligt att de lever över sina tillgångar eller på andra människor för den delen också.

• Anser att den bara ska umgås med eller associera sig med viktiga personer eftersom den själv är så viktig

De speglar sig i andra människors framgång för att kunna manipulera omgivningen om sin egen betydelse och därför duger bara andra “framgångsrika, viktiga och betydelsefulla” personer som sällskap.

• Har ett överdrivet behov av beundran

Har ett otroligt stort behov av att stå i centrum. Vill du boosta deras ego kan du inte ge dem nog med beröm, men vänta dig ingenting i gengäld.

• Har orealistiska uppfattningar om sina egna rättigheter

Då en narcissist inbillar sig att allt kretsar kring dem sätter de upp egna spelregler som de vill och förväntar sig att andra ska följa utan att ifrågasätta.

en man med glasögon i en brun kappa ställer in kragen

Vissa regler och lagar gäller inte för dem och de kan vara ytterst otrevliga mot poliser, vakter och andra myndighetspersoner.

Ska de gå till läkaren exempelvis, så duger bara en specialistläkare för att anse sig som kvalificerad för att undersöka en narcissist.

• Utnyttjar andra för att uppnå sina mål

De utnyttjar andra människor utan att tänka. Har du en kollega kan du räkna med att du och dina kollegors arbetssituation kommer att påverkas negativt.

Narcissister tar mer än gärna åt sig äran för andras framgångar.

• Saknar eller har bristande empati

De har absolut ingen som helst förmåga att sätta sig in i andras känslor. Detta är en av de starkaste narcissistiska personlighetsdragen och leder ofta till kraschade relationer och vänskapsförhållanden.

En narcissist kan exempelvis beklaga sig över sin mamma inför en person vars mamma nyligen gått bort.

• Tror att andra är avundsjuka på denne, men kan också själv vara avundsjuk på andra.

Detta leder ofta till sociala konflikter eftersom narcissistens enda mål är att förstöra det de är avundsjuka på. De anser alla andra vara medelmåttor och avundsjuka på dem och deras framgång och egenskaper.

• Beter sig högfärdigt eller arrogant.

De kräver perfektion och framgång på alla plan, även relationer. De förväntar sig en partner utan fel och brister och lägger stor vikt vid utseende och status, mer än personliga egenskaper.

Så hanterar du en narcissist

en elegant klädd man med glasögon går till tågstationen

• Slösa inte energi på att försöka få empati av en narcissist, de har ingen och du kommer inte att hitta den.

• Markera tydligt och klart att du inte godtar att bli verbalt attackerad och lämna rummet.

• Försök att ignorera om de är oförskämda eftersom du inte vill hamna i långa diskussioner som du ändå aldrig kommer att kunna vinna.

• Försök att kommunicera på deras nivå och enligt deras självbild, exempelvis: “Det var generöst av DIG att..”

• Det viktigaste av allt, bli ALDRIG för personlig och involverad med en narcissist.

Dejtar du en narcissist

en stilig man sitter i parken med en kvinna som skyddar hans axel

En narcissist är inte alltid lätt att känna igen, speciellt inte om man är nykär och svävar som på moln. Allt är till en början helt fantastiskt och underbart och de är alltigenom charmiga och självsäkra.

Det är dock inte helt ovanligt att du kanske dejtar en narcissist. Det svåra med att dejta eller ha ett förhållande med en narcissist är att man inte inser det förrän det ofta har gått väldigt långt i förhållandet.

Det kan bli stormigt om du försöker avsluta relationen. Det allra bästa är om det går snabbt och klipper bandet med personen helt och hållet.

Dessa tecken bör du vara uppmärksam på:

• Din dejtingpartner är inte intresserad av dig

Är den här personen för bra för att vara sann? Troligtvis är de det. De avslutar dina meningar och ger dig komplimanger för saker du anser dig osäker på.

Lägg märke till att de aldrig ställer frågor om dig eller vill lära känna dig. De pratar ständigt om sig själva och vad de är bra på.

De allra flesta nyförälskade är genuint intresserade av sin dejtingpartner, men inte narcissisten.

• Beteendet är varmt och kyligt

en man med ett kallt uttryck sitter med en sorglig tjej

Efter en inledningsvis månad full av passion ändrar sig plötsligt beteendet och de blir kalla och distanserade.

Efter ett tag bestämmer de sig att de inte kan leva utan dig och vill ha dig tillbaka. Detta beteende återupprepar sig.

• Personen är manipulativ

Narcissister försöker manipulera dig och du slutar tro på din egen verklighet. Då de har ett otroligt stort självförtroende och oemotståndlig charm är de svåra att motstå.

De utnyttjar andra, både inom karriär och kärleksliv. Inför andra människor kan de vara otroligt charmiga men hemma kan de vara direkt elaka och nedvärderande mot sin partner.

• De kräver beundran och tål inte kritik

Narcissister kräver otroligt mycket beundran och inte bara någon komplimang då och då. De är lättkränkta och får de inte beröm kan de bli arroganta.

De är absolut inte klängiga men de förväntar sig att bli uppassade och uppvaktade men ger ingenting i gengäld.

• De är avundsjuka på dig

en orolig man sitter bredvid en kvinna som ser honom i ögat

De är mycket avundsjuka. I en relation kan det bli otroligt svårt om personen inte gläds över dina framgångar, t.ex om du fått ett bättre och mer avlönat jobb än vad de har.

Narcissisten uppskattar det inte och ser det som ett slag mot deras självkänsla.

• Allting måste ske på deras villkor

Narcissister förväntar sig att du lever efter deras villkor, anpassar och prioriterar dig efter deras behov om inte så blir de arga och irriterade.

De är ständigt beroende av bekräftelse. Om du bråkar med dem slutar det oftast att du måste be om ursäkt även om du inte är skyldig.

• Allt handlar om dem

Personer med narcissism saknar empati för andra människor och deras känslor. Det är svårt att neka och sätta gränser till en narcissist.

Du blir den som får ställa upp och anpassa dig efter deras behov och du kan inte förvänta dig att de tar hänsyn till dig.

Var uppmärksam på om din partner inte tar hänsyn till dig och dina behov, t.ex att träffa din familj och dina vänner.

Narcissist - Hur Känner Man Igen Dem Och Hur Hanterar Man Dem?