Skip to Content

Hur Man Överlever En Narcissist (10 Steg För Att Lyckas)

Hur Man Överlever En Narcissist (10 Steg För Att Lyckas)

Det svåraste är att återgå till att vara personen man är efter ett uppbrott med en narcissist. Det är nästitill omöjligt att på ett snabbt och smidigt sätt byta tankesätt och återfå kontrollen över sina känslor.

Från att ha varit utsatt för psykisk misshandel och levt under ångest till att känna sig fri, är det lång väg att gå.

Det är inget fel med dig om du inte vet hur du ska göra. Du är inte galen för att du håller fast vid personen som nästan krossade dig.

Du är inte den första och inte heller den sista att gå igenom ett helvete.Du är inte dum för att du föll för hans knep, och det viktigaste av allt, det är inte ditt fel.

Det oemotståndliga behovet du har att gå tillbaka till honom varje gång han behandlar dig illa eller anser att du inte är tillräckligt god för någon annan – då anser du att det är bättre att vara tillsammans med honom än att vara ensam – är alla en del av hans manipulation.

Det var meningen att du skulle känna så. Det innebär att han kunde genomföra allt han hade planerat.

närbild av vacker ung kvinna vid solnedgången

Men när du lämnar honom, när han går ett steg för långt – och lita på att narcissister alltid försöker gå längre än de borde för att tömma dig på så mycket energi det bara går, tills dess att du når din bristningsgräns…

Så när du till slut lämnar honom är du helt förvirrad och frågar dig vad som hänt? Du trodde att ditt förhållande betydde någonting; du trodde att han verkligen älskade dig.

Du försöker hitta orsaker till varför han helt plötsligt förändrades. Nå, det hände inte över en natt. Narcissister är människor som har en personlighetsstörning och det innebär att de är sådana, hela tiden.

De förändrar inte sitt beteende för att någonting triggar deras personlighetsstörning. De är födda sådana och de har varit sådana från det ögonblick du träffade dem.

Att du inte ser vem de verkligen är beror på att de döljer sina avsikter och sitt rätta jag tills dess att du är fast i deras nät.

När du väl inser att din partner har problem, slår din omtanke in, du är ledsen för hans skull. Du vill hjälpa honom genom att vara förstående och omtänksam.

Känslig ung kvinna i profil i mörkret

Det fungerar inte länge.

Snart nog inser du att den psykiska misshandeln fortsätter, och värre blir det. Du fortsätter att ge honom chans på chans eftersom du tror att han kan ändra sig.

Du anser inte att det är hans fel. Han behöver bara lära sig att tänka på vad han säger och lära sig att kontrollera sig själv.

Slutligen öppnar du ögonen på vid gavel, och beslutar dig för att det är dags att ta dig bort därifrån. Men det är inte så enkelt som det låter.

Det känns som att du går i cirklar. Vad du än gör så klarar du inte att bryta cirkeln.

Men, läkningen tar tid. Den är fruktansvärd och obehaglig. Men varje god gärning och visad omtanke mot dig själv, tar du dig ett steg närmare ditt välmående.

Detta hände mig. Jag tog små steg framåt. Jag gjorde små obetydliga saker för mig själv, och efter en tid tyckte jag om den här nya känslan.

Jag beslutade mig för att jag ville vara lycklig. Sakta men säkert växlade jag från att må fruktansvärt dåligt till att bli mitt gamla lyckliga jag. På följande sätt kom jag över min narcissistiska ex.

1. Acceptera att han är narcissist

ung vacker attraktiv skäggig modell man i urbana sammanhang

Han lider av Narcissistisk personlighetsstörning vilket i princip betyder att hela ditt liv med honom var en stor fet lögn eftersom han i sig är en lögn. Han har aldrig sagt eller gjort någonting ärligt mot dig.

Allt var noggrant planerat för att fånga dig och utnyttja dig som hans narcissistiska bränsle.

Han är inte den charmiga killen du tror att du känner. Allt det var bara kärleksbombning – den enorma mängden kärlek han överröste dig med innan han börjar manipulera dig och slutligen dumpa dig.

2. Sätt gränser

Ensam ledsen kvinna med blont hår som vandrar runt i parken

Lämna miljön som får dig att må dåligt. Gör dig av med allt som påminner om honom. Men, om det är omöjligt att lämna honom fysisk, försök med någonting som heter “Grey Rock”-metoden.

Själva iden med “Grey Rock”-metoden är att du ska göra dig så trist som möjligt för din narcissist. Du ska bli så tråkig du bara kan – fysiskt och psykiskt oattraktiv.

Om de inte anser dig vara intressant, kommer de inte att livnära sig på dig.

Men, den viktigaste gränsen du måste lära dig är hur du ska säga ‘nej’. Du måste vägra saker du inte gillar.

Du måste lära dig att stå upp för dig själv genom att jaga bort människor och tacka nej till saker som inte är bra för dig.

3. Bli mentalt friskare

vacker ung kvinna eller flicka på äng tittar på solnedgången

Din mentala hälsa försämras efter ett långt förhållande med en narcissist. Deras beteende kan fördärva en människa, speciellt om den personen har starka empatiska egenskaper.

Empater har en förmåga att förstå destruktiva människor och sätta sig in i deras ställe för att se hur de mår.

Detta gör att en empat försöker förstå en narcissist, vilket slutar med att personen som försöker hjälpa blir förstörd.

Försök att få bort de här giftiga känslorna. Försök att slappna av för att sluta tänka på honom och det destruktiva beteendet du fått uppleva.

Människans psyke är fantastiskt. Vårda det, var snäll mot det och det kommer sakta men säkert att komma tillbaka till hur det var innan de giftiga tankarna och känslorna kom in i bilden.

4. Tillåt dig att vara arg och besviken, så länge som det behövs

Flickasammanträde på vagga berget

Du vill förstöra hans liv. Du vill få honom att lida och du vill ge igen för allt han gjort dig. Men du är även rädd, vilket i sin tur kommer att hindra dig från att handla.

Om du skulle ge igen, skulle det slå bakut mot dig själv och han skulle angripa dig med allt han har. Men, det är bättre att inte göra någonting alls.

Lämna det självdestruktiva beteendet åt dem. De är bäst på det.

5. Försök inte få något avslut

Ung kvinna i tröja med hjärtaform som tycker om härlig cloudscape

Det finns ingen mening med att försöka få dem att förstå hur du känner det. De är inte kapabla att ta till sig sådana känslor. De har en femårings känslomässiga mognad.

Snälla du, försök inte ens. Du blir bara mer förbannad, och av någon anledning kommer han att tro att ditt behov av ett avslut är en bön om att ni ska bli tillsammans igen.

6. Förlåt dig själv

Ung kvinna i ärmlös klänning som tycker om solljus och natur på gult blommande rapsfält

Inse sanningen och acceptera den. Han ljög för dig. Du har blivit manipulerad och lurad.

Det är inte ditt fel att en narcissist behandlade dig som han gjorde. Förbanna inte dig själv för att du gått igenom ett helvete.

Förlåt dig själv eftersom detta kan hända vem som helst. Du har fallit i en narcissistisk fälla och han utnyttjade varje positiv egenskap du hade som ett vapen för att förgöra dig. Det är inte ditt fel.

7. Gå mot no contact

Stående av den trötta härliga kvinnan

Narcissister är inte lätta att bli av med. Du kan blocka dem på sociala nätverk. Du kan försöka undvika dem, men du lyckas inte i första försöket.

De kommer att förfölja dig genom dina vanliga vänner. De kommer att försöka få ut information om dig via dina vänner. De kommer att sprida rykten.

Bli inte förvånad om du av “en slump” råkar stöta på dem på gatan. Alla dessa slumpmässiga möten var noga planerade.

De kommer att se till att du får reda på varje lycklig detalj i deras liv. De behöver få veta att du är medveten om att de gått vidare med sitt liv så fort du lämnade dem.

Det är orsaken till att det är så viktigt för dem att behålla kontakten med dig.

Det är deras sista försök att lura tillbaka dig genom att förstöra dig lite till, genom att försöka bevisa att de är den mognare av er två och att du beter dig som ett barn.

No contact är den enda utvägen. Du måste åtminstone försöka hålla det. Oavsett vad någon säger om dig, vet du att du inte är den galna av er två.

Detta är bara rester av hans manipulation, och det vet du.

Svara inte i telefon. Svara inte på mail och avfärda alla som försöker anklaga dig för narcissistiskt beteende. I det här skedet kan du bara lita på dig själv.

8. Låt inte det förflutna komma ikapp

En kvinna som bara står på balkongen som ser vit dimmig och bergbakgrund

Det förflutna försöker komma ikapp. Det är ingenting annat än ett tecken på att du inte kommit över honom ännu.

Det betyder att du kommit halvvägs, men att du inte riktigt är där ännu. Fortsätt bara med det du gör eftersom du gör ett bra jobb.

Ge dig själv en mening i livet, och fokusera på att uppnå dina drömmar. Fokusera på framtiden hellre än ditt förflutna.

Att tänka på framtiden och sätta upp mål kommer definitivt att bidra till att du kommer över det förflutna mycket snabbare.

9. Ha tålamod med dina vänner

Två unga hipsterflickor som omfamnar varandra på stranden

Ge vännerna lite tid. De kommer tillbaka. De kommer att inse att de också varit offer för narcissistiskt beteende.

Narcissistens mask kommer att falla av förr eller senare, och då kommer alla att veta att du inte är personen som den mannen försökte få dig till att vara.

Gör dig själv en tjänst och kapa banden med alla som ställer sig på hans sida. Det är en vänskaplig gest mot dig själv. Du vill verkligen rensa bort giftiga människor ur ditt liv.

10. Var lycklig!

stående av skrattande brunettflicka i beige tröja som dricker kaffe

Du är äntligen fri! Du har äntligen möjlighet att göra vad du vill göra, och under tiden, gör din narcissist precis samma sak han gjorde mot dig – men den här gången gömmer han sig under en ny mask.

Han förstör någons liv, men den personen kommer att se rakt igenom honom och avsluta relationen på samma sätt som du gjorde. I slutändan kommer den personen också att vara lycklig.

Han då? Han kommer att fortsätta vara samma tomma skit som han varit i hela sitt liv.

Hur man överlever en narcissist (10 steg för att lyckas)