Skip to Content

9 Tecken På Att Du Går Igenom Posttraumatisk Stresslidelse Efter Ett Förhålland

9 Tecken På Att Du Går Igenom Posttraumatisk Stresslidelse Efter Ett Förhålland

En giftigt förhållande med en psykiskt eller fysiskt misshandlande partner kan skapa trauma som kommer att följa personen som blivit utsatt under en lång tid efter förhållandet.

Idag kallas denna trauma för posttraumatisk stresslidelse som uppstått efter en relation.

Trots att det är något som uppmärksammats mer på senare tid så är det många som går igenom det just i detta ögonblick.

Saken med posttraumatisk stresslidelse efter en relation är att den har liknande egenskaper som vanlig posttraumatisk stresslidelse.

Det faktum att ett giftigt förhållande kan skada ens hälsa till den gränsen är verkligen skrämmande.

Om du har gått igenom ett psykiskt eller fysiskt destruktivt förhållande så kanske du inte ens är medveten om att du går igenom något så allvarligt.

Det är svårt att upptäcka att det handlar om posttraumatisk stresslidelse eftersom symptomen kan vara vanliga och bero på annat än bara det skadliga förhållandet.

1. Du är rädd samtidigt som du längtar efter att få stadga dig

ledsen kvinna sitter ensam på caféet

Du bestämde att du inte skulle rusa in i ett nytt förhållande efter det giftiga du varit med om. Men det har redan gått så lång tid och du har tackat nej till alla dejter.

Du längtar efter närhet till en annan människa, men det är samtidigt din största rädsla. Sist du släppte in någon i ditt liv så gav du honom bara verktygen för att såra dig.

Du är rädd för att det ska hända igen – att om du tillåter dig själv att falla för någon igen så kommer du inte kunna se dom objektivt.

Du såg inte de tidiga varningssignalerna av manipulation och ett dåligt beteende, och du är rädd för att inte kunna se dom denna gång heller.

2. Du ser inget positivt utfall

par i naturen som bär jackor

Dina erfarenheter vände upp och ned på ditt liv. Från att vara någon som alltid försökte se allt från den positiva sidan, till att nu vara så pass rädd att du är fylld med ångest.

Alla scenarier du tänker dig har alltid det värsta utfallet. Du tänker ofta på att du har något ont över dig eftersom allt du gör alltid faller isär.

I själva verket är det dina pessimistiska tankar som bjuder in negativitet till ditt liv.

Om du exempelvis är rädd för att din pojkvän kommer att överge dig så kommer du plåga honom så mycket med det att han till slut inte har något annat val än att lämna dig.

3. Din osäkerhet förvärras

ung brunettkvinna på sin mobiltelefon

Innan det förhållandet märkte du aldrig att du var fylld av självtvivel. Du hade inga problem med att lita på din egen bedömning eller att fatta beslut.

Men nu är det helt annorlunda; du känner att du är ovärdig och självsäkerhet finns inte längre i din ordbok.

Psykiska misshandlare angriper alltid ditt självförtroende först. Det är deras livs uppdrag att förstöra det. Om du har några osäkerheter så kommer de att göra sitt bästa för att använda dom emot dig.

När du är fylld av osäkerheter så är det lättare för dom att manipulera dig och diktera ditt liv efter sina egna önskemål.

4. Accepterar mindre än du förtjänar i nästa förhållande

ensam kvinna som kopplar av utanför

Trots att du avslutat det dåliga förhållandet och vill börja om från börjar med något helt nytt, så finns risken att du kommer att acceptera vad som helst.

Din verklighet har blivit förvrängd av allt du gått igenom och du tror att varje person som behandlar dig lite bättre än ditt ex är bra för dig.

Om du stannar upp och ser på situationen så kommer du förstå att det inte är svårt att vara bättre än ditt ex. Han var allra värst och allt som kommer efter honom är en förbättring.

Men det betyder inte att du ska acceptera vad som helst. Du behöver en normal, hälsosam och kärleksfull relation och att vara med någon som inte är rätt för dig kommer inte att ge dig det.

5. Du har flashbacks

sorglig kvinna som bär svart jacka utanför

Det är vanligt bland offer för fysisk misshandel att ha flashbacks. Dom har en konstant rädsla för att de ska hamna i samma sits igen.

Att se något liknande som på något sätt är kopplat till misshandlaren kan trigga igång dessa flashbacks som förstärker denna rädsla.

När du upplever en sådan flashback känns det som att allt händer igen just i det ögonblicket. Du kommer kunna se och känna den exakta situationen som du påminns om.

6. Du lider av sömnlöshet och har mardrömmar

kvinna sitter på golvet

Drömmar är direkt kopplade till vårt undermedvetna. När du går igenom en mycket giftig relation så hanterar ditt undermedvetna allt som du försöker förtränga.

Att vakna upp efter en dröm om att du är i kallt vatten eller att du skriker och drar efter andan efter en mardröm är sådant som människor som lider av posttraumatisk stresslidelse ofta upplever.

Sömnlöshet är också vanligt. Efter allt du har gått igenom så är den svåraste saken att kunna somna fridfullt.

7. Problem med hälsan

kvinna lyssnar musik medan du sitter utanför

All stress och trauma du har gått igenom i ditt förhållande kan väldigt lätt påverka din hälsa. Ett första tecken på att något är fel är att drastiskt gå upp eller ned i vikt.

Andra tecken på hälsoproblem som kan uppstå efter ett sådant förhållande kommer att visa sig längre fram, så som högt blodtryck, magkatarr eller plötsliga hudförhållanden.

8. Du slutar inte beskylla dig själv

sorglig kvinna som ligger i sin säng

Om du har varit med någon som ofta spelat offret så är du van vid att alltid ta skulden.

Han sa förmodligen alltid att det var ditt fel, att du framkallade hans dåliga beteende. Trots att du visste att det inte var sant så fortsatte du ifrågasätta dig själv.

Konsekvenserna av den psykiska misshandeln har satt spår i dig. Du ifrågasätter fortfarande huruvida det finns något du kunde gjort annorlunda för att ändra på utfallet.

Du kanske även beskyller dig själv för att du inte kunde se vad han gjorde mot dig tidigare. I verkligheten är ingenting ditt fel – du är bara van vid att ta skulden.

9. Du har ångest

kvinna sitter utanför och tittar bort

Du har lätt för att känna av ångest efter ett så giftigt förhållande. De vanligaste symptomen är rusande tankar, en oförmåga att andas ordentligt, svettiga handflator, panikattacker, osv. Ångest är nära kopplat till posttraumatisk stresslidelse.

Om du tror att du lider av posttraumatisk stresslidelse så tveka inte på att ta hjälp. Du är inte ensam om detta; många människor går igenom samma sak. Därför finns stödgrupper.

Det värsta du kan göra är att inte göra någonting alls, så börja i alla fall med att tala om för någon vad du har gått igenom och det allra bästa skulle vara om den personen var en expert.

Posttraumatisk stresslidelse efter ett skadligt förhållande kan botas. Ingenting av det var ditt fel och det första du behöver göra är att tro på dig själv.

9 Tecken På Att Du Går Igenom Posttraumatisk Stresslidelse Efter Ett Förhålland