Skip to Content

Tålamod Är Nyckeln Till Ett Mer Berikat Liv: 4 Steg På Vagen

Tålamod Är Nyckeln Till Ett Mer Berikat Liv: 4 Steg På Vagen

Tålamod innebär att du har förmågan att kunna stå ut med väntan, förseningar eller svårigheter och samtidigt behålla lugnet.

En person som har stort tålamod, kan hantera yttre stress, utan att visa okontrollerade känslor som uppkommer vid en viss situation.

Detta är anledningen till att många eftertraktar tålamod som en moralisk egenskap som är enormt eftertraktad.

Om du har tålamod, eller om du kan skaffa dig den egenskapen, så ska du veta att det är nyckeln till framgång.

Genom att försöka stressa eller pressa fram någonting i form av framgång, så är resultatet näst intill omöjligt.

Om du nu tänker att, fan, jag har ju inget tålamod alls, så kan du faktiskt skaffa den fantastiska egenskapen. Detta är sant, eftersom ingenting i livet är omöjligt.

Även om du kan tycka att det finns saker som kan kännas omöjliga, så se detta i längre perspektiv. Du kommer då komma fram till att det omöjliga tar bara lite längre tid än det möjliga.

För att få ut någonting av att träna upp ditt tålamod så behöver du först och främst få ordning på de grundläggande behoven, alltså vara utvilad, ha bra blodsockernivå och ha tillräckligt med tid.

Du har alltid större chans att lyckas om du får en bra start. Försök inte att träna upp ditt tålamod eller pröva det, om dina grundläggande behov inte är uppfyllda.

kvinna sitter vid bärbar dator

Om du även börjar träna mentalt, alltså att du tänker de tankar du vill och behöver tänka i vissa situationer, så är du på rätt väg.

Försök att tänka på de gånger då ditt tålamod sattes på spel och höll, istället för att tänka på de gånger då du tappade tålamodet och de situationer där du gjorde någonting du inte borde gjort.

Försök att föreställa dig vissa situationer och hur du vill göra eller känna då. Ett exempel är om du skulle hamna bakom en, enligt dig, långsam trafikant.

Om du tänker dig denna situation tillräckligt många gånger, så kommer du att bli mindre irriterad över den andra personens långsamma körning, när du väl stöter på den situationen.

Att utveckla sitt tålamod är inte ett lätt jobb, men som tidigare nämnt, så är det absolut inte omöjligt. Det mesta handlar om dina vanor.

Vi människor är vana vid att reagera vid vissa situationer. Oftast så väntar vi inte tillräckligt länge eller tar ett steg tillbaka och tar en paus när vi borde göra det.

Därför handlar det om att skapa nya vanor, som kommer att hjälpa dig att utveckla ditt tålamod och göra det större. 

Innan du börjar träna upp ditt tålamod, måste du förbereda dig på att det kan ta tid, vissa saker behöver helt enkelt tid för att kunna klaras av.

Det viktiga är dock att du inte ger upp, utan håller dig till din plan, då kommer du garanterat att lyckas.

Nedan följer 4 steg som hjälper dig att träna upp ditt tålamod:

Identifiera orsakerna:

vacker ung kvinna som tittar genom fönstret

De specifika sakerna och situationerna som får dig att tappa tålamodet kallas för triggerfaktorer. Vad är det som triggar igång din otålighet?

Är det några specifika personer? Är det din partner, dina föräldrar eller dina vänner som gör att ditt tålamod att explodera? Eller så är det tidsrelaterat?

Blir du irriterad om du måste vänta på andra eller om du själv är försenad? Kanske tappar du tålamodet när du är utarbetad, hungrig, trött eller stressad? Sker det oftast på jobbet eller hemma?

På vilket sätt får du hjälp genom att identifiera dina triggerfaktorer?

För länge sedan skrev kung Salomo: ”De förståndiga förutser problem och gömmer sig, men de godtrogna rusar bara på och får ta de konsekvenserna”.

Om du kan förutse när det finns risk att du tappar tålamodet, kanske du kan förhindra det.

Till en början kan det krävas att du behöver göra många medvetna ansträngningar, men med tiden kommer det börja kännas helt naturligt.

Förenkla ditt liv:

vacker kvinna som står utomhus

Enligt forskare så klarar egentligen inte människor av att göra flera saker samtidigt.

Med tiden så försämras människans förmåga att koncentrera sig ordentligt, och leder, så småningom, till att vi blir allt sämre på att lösa problem och ha tålamod, ihärdighet och gott omdöme.

Det är svårt att jobba på sitt tålamod när man känner att man har för mycket som måste göras, att man måste göra allt, vara överallt och hålla kontakten med alla.

I grund och botten är det oftast stress som ligger bakom många av våra otålighetsimpulser.

Därför bör du stanna upp en stund och försöka njuta av livet en stund. Försök ta dig tid att bli nära vän med några få personer istället för att ha ett stort, men endast ytligt kontaktnät.

Planera din tid och se till att prioritera rätt saker i första hand.

Låt inte fritidsintressen eller oviktiga saker stjäla din tid, som du egentligen behöver till någonting annat som är viktigare och som måste göras.

För att göra det enklare i livet kan du behöva se över ditt dagliga schema. Vart finns det utrymme att ta det lugnare, och vad kan du hoppa över?

Ett gammalt ordspråk säger ”För allt finns det en bestämd tid. En tid att bevara och en tid att kasta bort”.

Kanske har det nu blivit dags för dig att välja bort några saker som tar dig tid, så att du inte ska bli för stressad för att visa tålamod för viktiga saker som du bör lägga ner tid på.

Var realistisk:

kvinna som står i park

Det är viktigt att du har en realistisk syn på livet. Till en början bör du veta att i det verkliga livet, så händer inte saker alltid så fort som vi egentligen skulle önska.

Acceptera att tiden går i sin egen takt och inte kan anpassa sig efter dig eller dina förväntningar. Det är det som är tålamod.

Sedan bör du även tänka på att du inte alltid kan kontrollera vissa omständigheter.

Kung Salomo skrev: ”Den snabbaste löparen vinner inte alltid loppet; den starkaste armen vinner inte alltid striden; den visaste människan får inte alltid den man han förtjänar; den smartaste blir inte alltid rik; den som har utbildning får inte alltid det beröm han är värd.

Alla råkar ut får tråkiga saker ibland. Ingen vet någonsin vad han kommer att råka ut för härnäst.”

Istället för att tappa tålamodet över sådana saker som du inte kan påverka, är det bättre att du istället försöker identifiera vad du faktiskt KAN påverka.

Om du till exempel väntar på ett tåg som inte kommer i tid, kan du istället försöka hitta en annan lösning på att ta dig dit du ska.

Det kanske till och med är bättre att ta bussen, istället för att bara stå kvar och koka över av extrem frustration.

Om du trots allt är tvungen att vänta, kan du använda tiden till någonting meningsfullt, som att läsa något intressant, spela ett mobilspel eller göra upp en plan för din närmaste framtid.

Verkligheten fungerar så att det sällan tjänas någonting på att oroa sig över sådant som inte kan påverkas.

Ett gammalt ordspråk säger: ”Ingen av er kan förlänga livet det minsta genom att oroa sig över någonting”.

Utveckla din andlighet:

kvinnasammanträde på bänken i park

Många människor som tror på bibeln har kunnat utveckla sitt tålamod genom att tillämpa bibliska principer.

Enligt bibeln har en andlig person, lättare för att visa tålamod och andra viktiga egenskaper, som kärlek, glädje, frid, vänlighet och självbehärskning.

I bibeln ger också följande försäkran: ”Var inte bekymrade för någonting, utan låt i allt era önskningar göras kända för Gud, genom bön och ödmjuk anhållan tillsammans med tacksägelse; och Guds frid, som övergår allt förstånd, skall skydda era hjärtan och era sinnen”.

Genom att studera Bibeln, så kan du få lära dig på vilket sätt man lever ett liv, med mindre oro och mer tålamod. 

Du kommer förmodligen att stöta på några hinder på vägen, vilket är helt normalt.

Precis som du stöter på hinder i allt annat i livet när du jobbar dig upp till ditt mål, så kommer du att stöta på hinder när du tränar upp ditt tålamod.

fundersam kvinna som sitter vid bordet

Om du någon gång misslyckas, får du inte ge upp. Nedan följer 10 citat som kan hjälpa dig att behålla energin och viljan, och på så sätt fortsätta kämpa vidare:

1.     Att få allting behöver inte nödvändigtvis innebära att man får allting genast.

2.     Den personen som äger tålamod, den äger allt.

3.     Den dörren där ingen nyckel passar, den öppnar tålamodet upp.

4.     Ett ögonblicks tålamod kan rädda från en stor olycka. Ett ögonblicks otålighet kan förstöra ett helt liv.

5.     Ha lite tålamod! Väderkvarnen ger sig aldrig iväg för att söka efter vinden.

6.     Hemligheten med tålamod är att hitta på någonting annat att göra medan man väntar.

7.     Kärlek och tålamod är på många mils avstånd från varandra.

8.     Med tålamod kan man alltid lära sig att stå ut med motgångar – andras, menar jag.

9.     Om någon försöker hetsa mig, så säger jag alltid; jag har bara två hastigheter och den andra är långsammare.

10.  Ha tålamod med alla saker, men framför allt måste du ha tålamod med dig själv.

För att kunna utveckla ditt tålamod måste du allra främst vara tålmodig. Detta är ingenting som du kan åstadkomma över en dag, och det kräver mycket tid och ansträngning.

Men, tillslut kommer det att vara värt allt kämpande.

Om du ger dig själv tid och klarar denna utmaning, så är det en prestation som kommer att förändra dig och samtidigt berika ditt liv. Det är värt ett försök, tro mig! Prova själv!

Tålamod Är Nyckeln Till Ett Mer Berikat Liv: 4 Steg På Vagen