Skip to Content

Saker Att Tänka På Före, Under Och Efter En Skilsmässa

Saker Att Tänka På Före, Under Och Efter En Skilsmässa

Det är inte lätt att gå igenom en skilsmässa. Det kan vara jobbigt både psykiskt och fysiskt. Det finns dock tips som gör det lättare för dig både under och efter en skilsmässa.

Läs nedanstående artikel om du befinner dig i den situationen för att hitta tips som kan hjälpa dig på vägen.

Vad säger lagen?

ett porträtt av en arg kvinna

Er skilsmässa ansöker ni om hos er lokala tingsrätt. Om ni båda är överens över skilsmässan bör ni göra en gemensam ansökan.

Om ni däremot inte är överens så ska den ena parten stämma den andra parten till skilsmässa. Om ni har gemensamma barn som är under 16 år och ni inte är överens om skilsmässan så får ni sex månaders betänketid.

Efter betänketiden måste du/den andra parten skicka in ett nytt brev för att skilsmässan ska gå igenom, annars läggs det ner.

Undantag görs om ni inte har levt tillsammans i två år, då för ni ut skilsmässan direkt, oavsett om ni är överens eller inte, eller om ni har gemensamma barn under 16 år.

Vad händer med barnen?

mamman kysser barnet på huvudet

Grundregeln är att ni får delad vårdnad om barnen om ni varit gifta. Du/din partner kan alltid begära ensam vårdad, men tingsrätten är idag väldigt försiktig med att godkänna det, till skillnad från för några år sedan.

Om ni inte kan komma överens om er boendesituation eller hur umgänget med barnet ska vara, så bör ni ta hjälp utav socialtjänsten, familjerätten eller äktenskapsrådgivningen i er kommun.

Växelvist boende, dvs. att barnet bor varannan vecka hos föräldrarna är allt vanligare i Sverige, dock har de flesta barn en primär boendeförälder.

Hur gör vi med bodelningen?

ett kärleksfullt par som argumenterar för en tvåsitsig

Om du och din partner är gifta, men ni saknar äktenskapsförord, så delar ni hälften var på era gemensamma skulder och tillgångar. Denna uppdelning kallas för bodelning.

I första hand får du och din partner försöka komma överens om detta själva, om ni inte kan göra det gemensamt, så får ni ansöka hos tingsrätten om en bodelningsförrättare.

Rekommendationen är att ni ska försöka vara så vuxna som möjligt vid detta tillfälle. Tänk på att inte vara alldeles för snäll, så att du efteråt blir arg eller inte har möjlighet att utföra det du tagit på dig, t.ex. betala mer än hälften av eran gemensamma skuld.

Om du och din partner har låga inkomster så kan den ena föräldern ha rätt till underhållsstöd från försäkringskassan, även fast barnet bor hos er varannan vecka.

Den föräldern med mindre tillgångar kan även ha rätt till underhållsbidrag från den föräldern med mer tillgångar, detta gäller även om barnet bor varannan vecka hos föräldrarna.

Skilsmässor innebär oftast sämre ekonomi för individerna, ett tips är att försöka sänka de löpande kostnaderna direkt, som sommarstuga, båt, bil osv, för att slippa hamna i stora skulder.

Vad gör vi med vårt boende?

kvinnan kastar lådorna ur bilen

När en bodelning genomförs, innebär det att ni delar upp era ägodelar. Antingen så flyttar ni båda till nytt boende, eller så flyttar en av er ut.

Allt mer väljer skilsmässopar att till en början låta barnen bo kvar i boendet, medan de turas om att bo där varannan vecka med barnen. Om ni skulle välja att flytta ut båda två, kan ni få rätt till bostadsbidrag till en börja.

Glöm inte att kontakta din kommun, några kommuner ger förtur i bostadskön för ny separerade föräldrar med barn.

Om detta inte är fallet i just eran kommun, kan ni försöka att byta ut er lägenhet mot två mindre lägenheter, detta brukar funka i de flesta kommunerna.

Vem får vårdnaden om barnen?

ett barns hand på en vuxens hand

När ni skickar in en skilsmässohandling så ska ni ange om ni ska dela på vårdnaden eller om någon av er ska ha ensam vårdnad.

Det allra vanligaste är att ni delar på vårdnaden. År 2012 fick bara sju procent av alla skilsmässopar ensam vårdnad.

Hur förändras mitt liv?

far och son som ligger i sängen

De första månaderna kommer att vara allra svårast och jobbigast att hantera. Känslorna kan vara olika, beroende på anledningen till skilsmässan.

En del känner sig ledsna och misslyckade, medan andra känner sig glada och stolta för att de äntligen har vågat ta sig ur en relation som inte varit som den borde.

Det är viktigt att prata om dina känslor med vänner och familj, istället för att hålla allt för dig själv. Om du mår riktigt dåligt, kan det även vara bra att ta hjälp av en psykolog.

Tänk på dig själv, hur och vem var du innan relationen? Finns det något du vill göra från tiden som du inte kunnat göra under er relation?

Många föräldrar som har barn som bor hos dem varannan vecka, väljer att jobba lite mer den veckan då barnet är hos den andra föräldern, för att sedan ha mer tid hemma med barnen.

Detta kanske kan leda till utveckling i din karriär, eller högre inkomst.

Möjligheten att genomföra en skilsmässa, utan att blanda in jurister finns också. Detta kräver dock att både du och din partner sätter er in i juridiken och allt pappersarbete som krävs.

Genom att göra allt detta själva, kan ni spara en hel del pengar, men ni ska också vara medvetna om att det kan ta lite längre tid än vanligt, samt att risken finns att ni kan göra något fel.

1. Börja med att skicka in en ansökan till tingsrätten om skilsmässa. Om tingsrätten beslutar att ni måste ha betänketid, så måste ni själva ansvara för att fullfölja er ansökan efter sex månader, när betänketiden gått ut.

2. Ni behöver också skicka med personbevis som inte får vara mer än tre månader gammal, detta personbevis ska vara ”personbevis för skilsmässa” och finns att beställa.

3. Ni är skyldiga att skriva ett bodelningsavtal, även fast ni gemensamt kommit överens om hur ni ska dela upp era ägodelar och skulder. Detta ska dock inte skickas med till tingsrätten.

Saker att tänka på före skilsmässan

en kvinna sitter vid fönstret och tänker

1. Stå kvar i bostadskön eftersom allting kan förändras under en relation. Att ställa dig eller stå kvar i en bostadskö kostar dig ingenting, det är bara en typ av försäkring att du inte kommer stå utan någonting vid en eventuell skilsmässa.

2. Om du och din partner har den möjligheten, så är det bra att se till att spara lite på egen hand. Ha ett eget sparkonto, det är en bra start om ni någon gång väljer att gå skilda vägar.

3. Skriv äktenskapsförord eller samboavtal varje år. Där kan ni även redogöra för hur ni ska gå tillväga vid en eventuell skilsmässa. Ska den ena bo kvar i ert gemensamma boende, vad gör den andra då? Vem ska få bilen? Detta kan vara bra att gå igenom varje år, och utvärdera över hur ni känner och om saker och ting har förändrats.

Under skilsmässan är det viktigt att du tänker på att inte släppa kontrollen på ekonomin, även fast du känner dig ledsen och nere.

När det vanliga familjelivet flyter på, kanske du inte är den som prioriterar att ha koll på ekonomin i hushållet, men försök ta det på allvar och vara delaktig.

Det är viktigt att veta hur era inkomster och utgifter ser ut, hur ni fördelar pengarna och hur mycket ni sparar.

Saker att tänka på efter en skilsmässa.

en kvinna i köket gör något på en bärbar dator

1. Ha koll på alla era tillgångar och skulder. Ta redan på hur mycket er fastighet är vård, er sommarstuga, bil, båt. Räkna alla era tillgångar och ta reda på alla era skulder. Vad och hur mycket blir kvar?

2. Försök att inte hamna i konflikt med varandra, och ta in någon neutral person som ni båda har förtroende för, det kan till exempel vara någon som gått igenom en skilsmässa tidigare. Om ni inte har en person ni kan komma överens om, ta hjälp av en bodelningsman då. Det kostar lite, men är värt att betala, om det hjälper er att undvika konflikter och lösa situationen.

3. Om du är den som tagit beslutet för att gå skilda vägar, se upp för att känna skuld. Detta är väldigt vanligt när man kommer till steget där de gemensamma tillgångarna ska delas.

4. Ta ett steg i taget. När det väl är dags att flytta in till ett nytt boende, så vill man ofta ha allting perfekt. Tänk på att inte lägga alla pengar på ny inredning, utan låt ditt nya hem bildas med tiden. Kom ihåg att du och din före detta inte flyttade in i ett perfekt hem, ni skapade det med tiden.

5. Gör en budgetplanering. Vad är din inkomst och vad går dina räkningar på? Det som sedan blir över kan du dividera med antalet dagar som är kvar till din nästa lön. Vart kan du spara, kan du sälja något du klarar dig utan? Detta kan kännas svårt till en början, men kom ihåg att det lönar sig i längden, då det aldrig skadar att spara lite extra.

6. Kom ihåg att ditt första boende efter skilsmässan inte behöver vara ditt framtida boende. Kanske kan du låna någon väns sommarstuga den första perioden för att spara in lite pengar. Du ska inte må dåligt över att ditt första boende inte är perfekt, se det som ett tillfälligt boende.

7. Prata öppet med dina barn, beroende på deras ålder. Förklara för dem hur det står till och bestäm tillsammans med dem att ni ska försöka undvika att köpa onödiga saker. Du ska veta att barn inte behöver så mycket leksaker som man tror ibland. Hitta istället på saker att göra på fritiden som inte kostar, ha picknick i skogen, blocka blåbär tillsammans, bada i en sjö. Det finns mycket att hitta på, och barnen blir ofta gladare när föräldrarna är glada.

8. Om du och din före detta kommit fram till att ha barnen varannan vecka, kan du satsa på ditt jobb den veckan du inte har barnen hemma. Kanske jobba över en stund, detta höjer din inkomst. Kanske vill du satsa på din karriär och byta jobb? Ju mer du jobbar på dig själv, desto bättre kommer du att må.

9. Var positiv. Du befinner dig i en ny situation i livet, vilket kan innebära både bra och dåliga förändringar. Den ekonomiska förändringen kan vara en av de största och livet kommer inte att vara som det du vant dig vid tidigare. Ta en dag i taget och andas. Det kommer att lösa sig, precis som allt annat. Planering och egentid är viktigt, det kommer att bli bra, en dag kommer du att vakna och känna dig riktigt stolt över allt du tagit dig igenom.

Viktigast av allt är att inte glömma att söka hjälp, om du mår dåligt. Professionella personer möter dagligen människor som befinner sig i samma situation som du. Du är inte ensam!

Saker Att Tänka På Före, Under Och Efter En Skilsmässa