Skip to Content

Är Du En Högkänslig Person? Några Tecken Som Kan Visa Om Du Är Det

Är Du En Högkänslig Person? Några Tecken Som Kan Visa Om Du Är Det

Du sitter på jobbet, en tisdag eftermiddag, och plötsligt får du ett mejl från chefen som ger dig idéer för några justeringar till en presentation som du har jobbat på hela veckan.

Du vet att det här inte är en speciellt stor sak egentligen men ändå får det dig att känna dig som skit.

Även om du logiskt inser att det finns massor av bevis som tyder på att du är en smart och effektiv person så kan du inte lyckas skaka bort den fruktansvärda känslan av otillräcklighet.

Även om andra kanske inte tycker att just den här situationen är något att tänka speciellt mycket på så har den för dig vikten av att förutsäga hela din karriär som ett stort misslyckande.

Låter det bekant? Om så är fallet så kan du vara en av 20% procent av personerna som faller inom kategorin “högkänsliga personer”.

Allmänt sett så inkluderar detta människor som känner allt som händer omkring dem i världen mer intensivt än andra, från känslor till sevärdheter och ljud.

Detta kan i sin tur manifestera sig i ökad känslighet inklusive en motvilja mot höga ljud och kliande kläder samt en stark förmåga att ta upp andras känslor eller bekymmer hur subtila de än är.

Den högkänsliga personen

porträtt av en vacker allvarlig flicka med glasögon

Personer som är överdrivet känsliga tenderar att reagera starkare på miljöstimulans och märker mer detaljer än andra människor.

Om du är en högkänslig person så kan du ha känt dig som om du växer upp och undrar varför du blev så djupt påverkad av världen omkring dig medan dina vänner inte brydde sig om det ett skvatt.

Efter högkänsliga personer känner och reagerar så intensivt så rapporterar de ofta att de känner sig väldigt isolerade, som om det är något fel med dem för att de är så känsliga.

Ofta när människor märker att du är väldigt känslig så kommer de att påpeka det vilket i sin tur gör dig ännu mer självmedveten om dina känslor och reaktioner som uppstår.

Att vara en högkänslig person kan komma med en hel del utmaningar i livet men det är långt ifrån enbart dåligt.

Genom att utnyttja ditt speciella sätt att vara så är du bättre lämpad för att utveckla bra egenskaper som hjälper dig att stå ut och blomstra i relationer med andra människor.

Undrar du om du är en högkänslig person? Låt oss ta reda på det.

Du är van vid att höra “ta det inte så personligt”. Högkänsliga personer reagerar starkare på alla situationer, både bra och dåliga.

Om folk säger till dig att inte ta saker så personligt eller inte vara så känslig så kan det vara ett tecken på att du faller inom denna kategori.

Högkänsliga personer är också empater vilket innebär att de har en stor förmåga att känna andras känslor, behov och osäkerheter.

Din emotionella intelligens gör dig till en mästare i problemlösning, konfliktlösning och inspirerar andra till handlingar.

två kvinnor sitter och pratar

Att få feedback är din värsta mardröm. Eftersom de är så känsliga för småsaker och nyanser så reagerar högkänsliga personer starkare på kritik än icke-högkänsliga personer.

Därför kan de gå lite extra för att undvika att bli kritiserade. Det kan de göra genom att arbeta extra hårt och offra sig själva för att behaga andra människor.

Du är fast i ditt huvud. Högkänsliga personer är ofta mycket fantasifulla, kreativa människor som har levande inre dialoger.

Deras höga nivåer av empati kan få dem att föreställa sig andras känslor och tankar. Detta kan hjälpa dem att hitta kreativa lösningar på problem men det kan också leda till ångest om det du tänker på är något negativt.

Att fatta beslut är väldigt stressframkallande. Högkänsliga personer kämpar ofta med att fatta beslut av rädslan för att välja “fel” alternativ även om insatserna är låga (ett exempel kan vara att välja om man ska köpa en svart eller vit skjorta).

Eftersom högkänsliga personer är så samvets medvetna för hur deras beslut påverkar andra eller hur de kan uppfattas så har alla val de tar – även små – enorm vikt.

Att ha rutiner kring beslut, som att veta om din energi är som högst på morgonen eller kvällen, kan hjälpa dig att vara mindre rädd för att fatta beslut och kan också hjälpa dig att agera snabbare när det behövs.

Du är svag för detaljer. Högkänsliga personer är väldigt uppmärksamma. De tar hänsyn till situationen och märker minsta lilla förändringarna – från att påpeka att chefen har en vana att alltid ha samma skjorta på sig på tisdagar till att fånga något stavfel i presentationen.

en affärskvinna skriver något på tavlan

Denna öga för detaljer kan vara mycket positivt i livet. Du är mycket anpassad till vad andra gillar, ogillar och deras preferenser. Just den uppfattningsförmågan gör att folk gillar dig. Kom dock ihåg, ibland är gjort bättre än perfekt.

Du utstrålar vänlighet. Om du ofta får komplimanger för din artighet, beteende och tydlig förståelse för vad som är rätt och vad som är fel, så har du många av egenskaperna hos en högkänslig person.

Du är förmodligen mästaren för integritet och upprätthåller ditt ord på kontoret och i din vänskapsgrupp.

Även om dessa egenskaper är viktiga för att skapa harmoni i relationer och skapa likhet och förtroende så blir högkänsliga personer ofta uppmärksamma på oförskämdhet eller fel. Det förstärker ytterligare känslor av isolering och att känna sig annorlunda.

Du är en problemlösare. Uppmärksam på detaljer, engagemang för att göra projekt perfekt och engagemang för hårt arbete är egenskaper som gör högkänsliga personer till perfekta teammedlemmar.

Du kanske har lagt märke till att du är en expert på att sitta ner och pumpa fram ett högkvalitets projekt men kanske kämpar med enklare uppgifter.

På grund av dessa svårigheter med beslutsfattande är högkänsliga personer inte bra på att ha det sista ordet.

Små irritationer gör dig galen. Har du någonsin lämnat ett möte och sagt något om din klients extremt irriterande, oupphörliga penntryck bara för att ha din kollega säga “åh, jag märkte inte det”?

en kvinna sitter på kontoret och håller huvudet på skrivbordet

Högkänsliga personer känner djupt buller, kaos och ilska när det kommer till dessa saker.

Du går igenom näsdukar som om det är ditt jobb. Är du en av de klassiska filmgråtarna som gråter vid både glada stunder och ledsna stunder?

I så fall kan det indikera att du är en högkänslig person. Högkänsliga personer överväldigas lättare än andra och det manifesterar sig ofta i tårar.

Men hur bra känner du dig efter att ha gråtit ut ordentligt? Att gråta är en konstruktiv, hälsosam frisättning av känslor och tankar. Att gråta ut ordentligt kan återställa ditt humör och sinne för att det ska bli mer produktivt.

Du vill hellre gå ut och springa än att spela lagsport. Har du någonsin gått på någon träning kurs och känt att alla tittade på dig, för att aldrig mer återvända?

Högkänsliga personer föredrar vanligtvis solo aktiviteter och sporter som att springa eller simma framför lagsporter eftersom de hatar att känna sig noga observerade.

Av samma anledning föredrar högkänsliga personer ofta arbetsmiljöer där de kan kontrollera externa saker, till exempel hur starkt lamporna lyser, hur tyst det är eller hur välordnad deras arbetsyta är.

Det gör dem partiella till att arbeta hemifrån i motsats till ett kontor med öppen layout. Till skillnad från de flesta människor så har högkänsliga person den sällsynta styrkan att kunna vara ensamma utan att vara ensamma. Det gör att de kan vara mer produktiva och nöjda.

en kvinna som sitter på golvet och gör något på en bärbar dator

Att vara en mycket känslig person kan ibland kännas som både bra och dåligt. Å ena sidan uppskattar människor din artighet, djupa personlighet och ett bra samvete.

Å andra sidan kan saker som icke-högkänsliga personer finner enkla, som att få feedback och fatta beslut, skicka dig ner i en emotionell spiral.

Om du kan relatera till något av ovanstående scenarier, har tillbringat ditt liv i förvirring och är upprörd för att du har agerat på detta sätt, så kan bättre förståelse av de egenskaper som utgör högkänsliga personer belysa några av dina utmaningar.

Nästa gång du känner dig helt ur balans med andra människor runt omkring dig, tänker istället på hur du kan använda dessa egenskaper som gåvor och utnyttja dem som styrkor.

Är Du En Högkänslig Person? Några Tecken Som Kan Visa Om Du Är Det