Skip to Content

Bra Självkänsla – 11 Råd Till En Bättre Självkänsla

Bra Självkänsla – 11 Råd Till En Bättre Självkänsla

Självkänsla eller självuppfattning är den självkännedom som handlar om uppfattningen man har om sig själv och den man är. God självkänsla är att veta vad man faktiskt går för. – Wikipedia

Självkänsla, självförtroende och självbild betyder inte samma sak utan det är olika ord som beskriver känslorna du har om dig själv, vad du tror att du klarar och vem du anser att du är.

Självkänsla ska hållas isär från begreppet självförtroende och självuppskattning.

Självförtroende har med personliga prestationer att göra och självuppskattning handlar om att acceptera och uppskatta sig själv.

Självkänsla kan beskrivas som den inställning vi har till oss själva, hur säkra och trygga vi är i oss själva och hur mycket respekt man känner att man är värd.

två män och en kvinna sitter på ett kafé

Det anses vara viktigt för oss att bli älskade, sedda och accepterade för att vi ska kunna utveckla en sund själv självkänsla. Självkänslan uppstår i våra relationer med andra människor och vår omgivning.

En viktig del i självkänslan är kunskapen att hävda sig själv i möten med andra människor. Att kunna hävda sig själv ingår i det bredare begreppet känslomässig intelligens.

God självhävdelse syftar inte till förmågan att hävda sig till en bekostnad av andra, utan att säkerställa en balanserad maktfördelning mellan de inblandade parterna.

Vår barndom och erfarenheter formar oss som personer. Vi lär oss som barn att få uppskattning för våra prestationer och vi känner oss då accepterade och älskade.

Sund självkänsla

en grupp vänner dricker vitt vin i köket

Bra och sund självkänsla är inte så känslig för andras åsikter och värderingar och den växer i miljöer där du får känna dig omtyckt och betydelsefull för andra människor.

Du känner oftast att du duger bra som du är och du har en inre känsla av att vara accepterad.

En sund självkänsla gör att vi beter oss på ett socialt accepterat sätt och är måna om och värdesätter våra relationer till andra människor i vår omgivning: på arbetsplatsen, i familjen och bland vänner.

Om omgivningen känner sig väl till mods bidrar till att relationen känns bra för alla.

Vi vill verkligen inte bli uteslutna ur gemenskapen på grund av vårt beteende och detta gör att sund självkänsla till viss del påverkas av andra människors omdömen.

Om du har en stabil självkänsla känner man sig ofta trygg och bekväm i sig själv och då är det ofta lättare att vara nyfiken och öppen tillsammans med andra människor.

Våra egna värderingar om vad som duger, är fint nog eller tillräckligt bra måste dock få styra lika mycket, om inte mer.

Det bästa vore dock om det finns en bra balans mellan ens egna och andra människors åsikter om personliga egenskaper och prestationer.

en söt kvinna som står i en beige kappa på bron

En stabil självkänsla gör att man tar bättre hand om sig själv. Man sover bättre, äter bättre och tar mer hand om sig själv. Du kan även sätta gränser som är rimliga.

Människor som har en bra självkänsla och positiv inställning till sig själva hanterar svårigheter och motgångar mycket lättare än människor med negativ inställning till sig själva och sitt egenvärde, med andra ord människor med låg eller dålig självkänsla.

En person som har en bra och stabil självkänsla uppfattas ofta som trygg av andra människor i sin omgivning.

Har du en stabil självkänsla är det också lättare att anse omgivningen som vänlig och accepterande vilket i sin tur leder till att det är enklare att skapa bra relationer

En god självkänsla gör att vi har en bra insikt när vi värdesätter oss själva och det vi åstadkommer.

Ingen kan vara omtyckt av alla och alltid vara bäst i allting. Vi är bra som vi är, även när vi vaknar på fel sida sängen.

tre vänner skrattar och pratar på gatan

Bra självkänsla innebär att:

• Du inte påverkas nämnvärt av vad andra säger eller tycker och tänker.

• Det är helt okej för dig om allt inte är bra eller inte blir som du tänkt dig.

• Du kan göra bort dig ibland och skratta åt det.

• Du har accepterat att alla kanske inte tycker om dig.

• Du kan säga både ja och nej till saker och ting.

• Du ber om hjälp när du behöver.

• Du är värd att må bra och gör saker som får dig att må bra.

• Du provar nya saker och vågar misslyckas.

• Du kan vara den du är, se ut som du vill och tycka vad du vill.

Hur du förbättrar din självkänsla

mannen och kvinnan skakar hand för att le när kollegor applåderar

En bra självkänsla får man ofta med sig redan från uppväxten, men det går även att förbättra sin självkänsla.

Självkänslan kan bli bättre och stabilare av bra erfarenheter och om du befinner dig i en omgivning där du möts av respekt och omtanke.

Lyssna på din inre röst

en kvinna i shorts och en grå T-shirt sitter i soffan och tänker

Vi har alla en inre röst som kritiserar oss och den bidrar till låg självkänsla.

Om vi istället skulle prata med oss själva på samma sätt som vi pratar med en vän skulle vår dialog med oss själva vara annorlunda.

Det första steget till ökad självkänsla är att bli medveten om hur du pratar med dig själv.

Ha drömmar och önskningar och följ ditt hjärta

en stilig kvinna i shorts och en röd T-shirt har en kryssning

För att vi ska kunna utvecklas och nå våra mål så måste vi kunna ha drömmar och önskningar. Vad är en människa utan drömmar och önskningar?

Börja leva som du vill och följ dina drömmar. Du vill inte se tillbaka på ditt liv och inse att du har levt någon annans liv eller att du har presterat för att imponera på andra.

Lev ett liv som behagar dig och du kommer att må så mycket bättre.

Jämför dig inte med andra

en kvinna i en vit klänning står i ett vetefält

Du är den du är och du gör ditt bästa enligt dina förutsättningar. Det är fel att jämföra sig med andra eftersom man inte vet hur den andra personens liv ser ut i verkligheten.

Lev som du lär

ett porträtt av en ung kvinna som arbetar på ett kontor

Vi behöver leva som vi lär om vi vill ha en bra självkänsla. Vad anser du är rätt och riktigt för dig? Gör det du kan för att leva efter dina normer och värderingar.

Vi kan kanske inte alltid följa våra normer till punkt och pricka men att följa dem så långt det går stärker vår självkänsla.

Det är viktigt att ta ansvar och veta vilka våra normer och värderingar är.

Lev i nuet

en glad kvinna i en grön t-shirt använder en bärbar dator och en professionell mikrofon

Öva på att befinna dig här och nu istället för att älta det förflutna eller oroa dig för framtiden. Det enda du kan påverka är nuet.

Öva på att njuta av livet här och nu. Längta inte efter helgen eller semestern – strunta i det och njut av det du har nu och vad du kan göra nu.

Positiva tankar

en vacker kvinna sitter och tänker medan hon arbetar bakom en bärbar dator

Börja tänka positiva tankar, förr eller senare kommer du att tro på dem. Positiva inre bilder hindrar oro och ängslan och har en lugnande och peppande effekt.

Du lurar hjärnan med att tro att du redan klarat av svårigheterna du har framför dig. Föreställ dig situationer och hur du klarar av dem.

När du väl befinner dig i situationen som du föreställt dig vet du hur du ska reagera och lyckas.

Prova nya saker

en orolig affärsjapansk kvinna arbetar på ett kafé kring pappersarbete

Det kan vara bra att prova nya saker och hamna i nya situationer, även om det till en början är jobbigt.

Det är viktigt att vara envis och prova fler gånger innan man bestämmer sig för om det nya beteendet eller situationen är bra för dig.

Det kan ta en tid innan man ser hur de nya situationerna påverkar dig. Det som kan kännas jobbigt en dag kan vara väldigt utvecklande och givande senare.

Genom att våga kan du få nya erfarenheter som stärker självkänslan. Detta kan bidra till att du börjar ta dig själv och dina önskningar och behov på allvar.

Vad är du bra på?

en grupp affärskvinnateam löser problemet

Vår självkänsla växer när vi når framgång eller är bra på någonting som vi tycker om. Du kanske är bra på att organisera och det nalkas en aktivitet efter arbetet med kollegorna?

Varför inte vara den som organiserar allt? Enligt psykologer är det viktigt att veta vad vi är bra på och förstärka dem, både privat och på jobbet.

Acceptera komplimanger

en leende afrikansk kvinna som pratar med en man

När vi inte mår bra så hör vi inte det positiva när någon försöker muntra upp oss. Komplimanger är någonting som alla mår bra av och som vi behöver få höra.

Istället för att ignorera komplimanger – ta emot dem och uppskatta dem, det kommer att vara värt det på sikt. Lär dig att svara tillbaka och tvinga dig till att göra det.

Snart kommer det att gå automatiskt och du kommer att inse att människor inte säger snälla saker för att vara snälla – de menar vad de säger.

Lyssna på dina behov

en ung leende blondin med solsken går och dricker kaffe att gå

Ju mer man lyssnar på sina inre behov desto mer ökar din inre trygghet och självkänsla. Även om man inte alltid kan tillgodose behoven kan man lära sig att lyssna på dem och bekräfta dem.

Var snäll mot dig själv

en affärskvinna som sitter vid fönstret och vilar blicken

Vi behöver vara snälla mot oss själva och behandla oss själva som någonting vi tycker om.

Visst kan vi känna oss misslyckade ibland och banna oss själva, men om någon annan misslyckades med en uppgift så skulle vi inte klandra den personen, eller hur?

Gör inte det mot dig själv. Behandla dig själv som en person du tycker om och njut av allt det fantastiska och oroa dig inte för det lilla som du gjorde fel.

Be om hjälp

blond på överenskommelse med en psykolog

Ibland kan man behöva hjälp för att förändra och bearbeta negativa tankar och känslor om sig själv. Att prata med andra i sin omgivning eller att läsa en självhjälpsbok kan vara bra.

Ibland behöver man dock hjälp med att genomföra förändringarna och då kan professionell hjälp vara ett bra alternativ.

Bra Självkänsla - 11 Råd Till En Bättre Självkänsla