Skip to Content

Passiv Aggression Och Hur Du Tar Itu Med Det På Bästa Möjliga Sätt

Passiv Aggression Och Hur Du Tar Itu Med Det På Bästa Möjliga Sätt

Uppkallad efter det faktum att det innehåller både passivt och aggressivt beteende, någon som är passivt aggressiv kan verka vara neutral eller till och med som en bra person men har ändå en rätt subtil grund för aggression.

När människor uppvisar passivt aggressivt beteende försöker de ofta kritisera, stoppa eller ändra på någon annans betende utan att direkt begära det eller använda sig av aggressiva gester.

Vad är passiv aggression?

Tråkigt par som inte pratar med varandra efter argumentet.

Varje krig och slagsmål som någonsin har utkämpats har lett till vår vana att slå först och prata sedan. Men om aggression har en dygd så är det att den är entydig.

Det är svårt att missförstå innebörden av en raket som avfyrades eller en käftsmäll.

Men passiv aggression då? Det är en helt annan sak. Passivt aggression är där men ändå inte. Du ser det men ändå så gör du inte det. Det är aggression som är svår att rama in och omöjligt att förstå.

Du ser det hos din konkurrenskraftiga kollega som aldrig skulle konfrontera dig direkt men av misstag lämnar ditt namn från ett mejl om ett viktigt möte.

Det är makan som alltid är i tid men är alltid sen att komma ut ur huset när det är din tur att välja filmen som ni ska se på bion.

Ibland finns det faktiskt en oskyldig förklaring men oftast inte, de människor som uppvisar passivt aggressivt beteende själva kanske inte ens vet vilken som är vilken.

ensam ung latina kvinnasammantrade pa sangen

Hur som helst, passivt aggression är mer än bara den störande vanan hos några galet indirekta människor.

Passiv aggressivitet kommer i varierande grad vilken kan göra det väldigt svårt att veta om du arbetar, bor med eller umgås med en passivt aggressiv person. Du kanske är det själv?

Termen “passiv-aggressiv” användes först av USAs militär 1945 vid slutet av andra världskriget.

Den användes först för att beskriva soldater som passivt vägrade lyda order genom att arbeta med väldigt dåliga resultat, fördröja tiden så mycket så möjligt och vara allmänt negativa.

Passiv aggression kan visa sig i många former och kan framstå mellan partners, rumskamrater, vänner och kollegor.

Det är inte alltid lätt att se om någon är passiv-aggressiv eftersom beteendet kan vara subtilt om du inte vet vad du ska vara vaksam över. Andra gånger kan det dock vara väldigt lätt att känna igen det beteendet.

Några egenskaper som beskriver bäst den här termen är följande:

– Oklarhet när de talar

– Glömska och allmän seghet

– Vara negativ och tyst

– Att försöka framstå som ett offer eller martyr

– Att insistera på att det inte finns något problem när det uppenbarligen finns

– Väldigt kritisk mot andra

Varför är människor passivt aggressiva?

Svartsjuk kvinnasammanträde på soffaholdingtelefonen som känner sig ledsen

De flesta människor visar ibland passivt aggressivt beteende. Beteendet tenderar att öka i styrka när människor känner sig beroende av någon eller något, när de känner sig okända eller maktlösa.

Passiv aggression kan vara svår att identifiera eftersom hela syftet med beteendet är att undvika direkthet och dölja varje form av aggressiv avsikt.

Många människor lär sig hur de ska använda passivt aggressivt beteende till sin fördel från andra människor runt omkring dem.

I vissa fall kan stress orsakad av dåliga livshändelser eller dålig psykisk hälsa orsaka att människor börjar agera på passivt aggressiva sätt.

Ångest, depression, bipolär och ADHD är några vanliga psykiska problem som kan leda till passivt aggressivt beteende.

När ett mentalt hälsotillstånd orsakar att någon känner sig överväldigad eller allmänt trött så kan det vara bra för dem att känna sig hörda eller få en känsla av kontroll i sina liv.

Stressiga livssituationer så som arbetslöshet, omlokalisering eller när någon älskad dör kan också få människor att börja agera passivt aggressivt.

Även om passiv aggression kan användas som en mekanism för att sörja så är det inte hälsosamt.

Andra kan reagera fientligt när de blir konfronterade av någon som är passivt aggressiv och denna reaktion kan i sin tur förvärra problemen och förvärra förhållandet rent allmänt.

Är passiv aggression en störning?

Olycklig kvinna som rör hår

För vissa människor är passivt aggressivt beteende så vanligt att det blir en integrerad del av deras personlighet.

Medan passiv aggression tidigare listades som en personlighetsstörning är den nu klassad som ett personlighetsdrag.

Även fast det inte längre listas som en personlighetsstörning så är dessa kriterier inkluderade när det gäller beteendet:

– Passivt motstånd mot all form av sociala, arbets- och familjeuppgifter

– Klagomål över att vara underskattad och missförstådd av andra

– Älskar att argumentera och bråka

– Kritisk mot all form av myndigheter

– Ofta avundsjuka och svartsjuka

Exempel på passivt aggressivt beteende

Svällande och tankeväckande svart kvinnaframsidaporträtt

Passiv aggression kan finnas i många former, några exempel på detta beteende är:

– Efter att ha blivit konfronterad av sin partner som känner att hon inte får tillräckligt med hjälp i hemmet så kan en passivt aggressiv make göra ett dåligt jobb avsiktligt nästa gång han hjälper för att sedan hävda att “han gjorde sitt bästa”.

– En anställd som känner inte känner sig tillräcklig uppskattad på jobbet kan vägra att slutföra uppgifter och bara hävda att de har glömt.

– En rumskompis som är på en huskamrat för att han flera gånger har ätit deras mat kan börja ignorera eller prata med en kall ton mot den där huskamraten samtidigt som han hävdar att “allt är bra” om de konfronteras med beteendet.

– En passivt aggressiv chef som är orolig för sin image inom företaget kan ta upp små detaljer när det kommer till en anställds jobb som de tidigare hade godkänt.

Frustrerad trött affärskvinnaläsningsdokument

– En mamma känner sig osäker på sitt eget utseende och kan ge sin dotter oönskade böcker och kläder som gåvor för att uppmuntra henne att anpassa sig och presentera sig själv på ett visst sätt.

Även om passivt aggressivt beteende inte är konstruktivt så är känslorna bakom beteendet oftast giltiga.

Det kan agera som hjälp för dem som är beroende av passiv aggression på grund av konfrontationsrädslan och att möta denna rädsla och utforska sina känslor med en terapeut som kan hjälpa dem att hitta hälsosammare sätt att hantera det på.

Om passivt aggressivt beteende har en negativ inverkan på relationen mellan nära och kära så kan det vara ett bra första steg att ta itu med eventuella rotproblem och på så vis ta itu med problemet.

Identifiera passivt aggressivt beteende

professionell psykolog läkare konsultera i psykoterapi session

Som vi redan nämnde så är det här beteendet inte en medicinsk störning så en läkare kan inte diagnostisera det.

En utbildad person inom mentalvården kan dock hjälpa dig att identifiera ett beteendeproblem som kräver behandling.

De kommer att ställa frågor om symtomen och beteendet i allmänt, inklusive när det började och effekterna som det har på personens liv, arbete och relationer med andra människor.

Om du misstänker att någon uppvisar passivt aggressivt beteende så bör du boka ett möte med en psykolog så snart som möjligt.

Psykologen kommer då att be personen fylla i flera frågeformulärer om symtomen, tankar och personlig historia.

Psykologen kommer också att ställa frågor om barndomen och om upplevelserna som väcker symtomen.

När de väl har lyckats identifiera möjliga utlösare för det passivt aggressiva beteendet kan de hjälpa med att arbeta igenom det.

Seriös man som skrynklar pannan, medan se hans terapeut

Men om psykologen mot all förmodan inte hittar några potentiella utlösare för beteendet så kan det hänvisa till en läkare. Beteendet kan faktiskt också vara resultatet av ett underliggande hälsoproblem.

En läkare kommer att utföra en fysisk undersökning och kan även göra neurologiska tester för att avgöra om ett medicinskt tillstånd bidrar till ditt passivt aggressiva beteende.

Diagnostisk testning kan bestå av blodprov och en neurologisk undersökning.

Om du märker passivt aggressivt beteende hos din make eller en familjemedlem så kanske du vill föreslå att de ska träffa en psykolog först.

Det kan vara svårt att vara i en relation med en person som agerar passivt aggressivt så det är viktigt att ta itu med eventuella beteendemässiga problem som kan uppstå.

Hur ta itu med passiv aggression

Det unga paret argumenterar och är arg på varandra

Oavsett om personen som visar det här beteendet är en älskad person eller bara en bekant så kan till och med bara lite passiv aggression försämra er relation.

Efter långvarig exponering kan tanken på en passivt aggressiv person vara tillräckligt för att orsaka stress. Här är några tips för att hantera någon som använder sig av passivt aggressivt beteende:

– Skapa en säker miljö. Om du behöver konfrontera personen kan det hjälpa att låta den personen veta att det är okej att säga vad de verkligen tycker och tänker när det gäller dig.

– Använd empati. Att tillkännage den andra personens bekymmer hur triviala de än må vara kan hjälpa till att bryta ner väggar som personen kan ha byggt upp runt sig.

– Använd positiv förstärkning. Att uttrycka uppskattning när någon med passivt aggressiva vanor anstränger sig för att vara direkta kan uppmuntra dem att fortsätta med det goda beteendet.

Kom ihåg, passiv aggression är inte alltid tydlig och även om beteendet ofta är rotat i osäkerhet så är det inte ett speciellt hälsosamt sätt att bete sig på.

Den som är orolig för att de använder sig av det här beteendet för att känna sig trygga bör söka professionell hjälp som kan hjälpa dem att hantera sin rädsla och lära sig att uttrycka sig på ett konstruktivt sätt.

Passiv aggression och hur du tar itu med det på bästa möjliga sätt