Skip to Content

Är Du En Introvert? Så Här Vet Du Om Det Stämmer Eller Inte

Är Du En Introvert? Så Här Vet Du Om Det Stämmer Eller Inte

En introvert person är ofta en person som är tyst, reserverad och omtänksam.

De söker inte efter någon form av uppmärksamhet eller sociala evenemang på egen hand eftersom dessa saker kan göra att en person som är introvert känner sig helt utmattad och slut.

Att vara introvert är rena motsatsen till att vara extrovert. Extroverta personer beskrivs ofta som någon som får festen att komma till liv, de söker helt enkelt efter interaktioner och konversationer.

De är inte några som missar sociala umgängen och de trivs som bäst i vansinnet som en hektisk miljö kan komma att skapa.

Psykologen Carl Jung var den första personen som beskrev dessa två på 1960-talet.

Han menade att introverta och extroverta människor kunde separeras väldigt lätt baserat på hur de återfår energi.

Enligt honom så är hans grundläggande definition att introverta personer föredrar minimalt stimulerande miljöer och de behöver ensamtid för att ladda upp batterierna.

Extroverta personer däremot laddar upp sina batterier genom att spendera tid med andra människor. Skillnaden är som dag och natt.

Men nu vet vi att dessa personlighetsdrag inte betyder allt. Introverta personer kan ha inslag av extroversion i deras personligheter, de kanske gillar att vara med i pjäser eller att festa.

Extroverta kanske gillar lite mer ensamhet ibland och föredrar att arbeta ensamma när de verkligen behöver fokusera.

Personlighetsdrag hos en introvert

elegant kvinna ensam sitter på sten kust

Här är några vanliga personlighetsdrag hos en introvert person:

Du föredrar att spendera tid själv

Bara tanken av att vara ensam hemma är spännande. Dessa perioder av ensamhet är avgörande för en introverts hälsa och lycka.

Oavsett om du bara spenderar tid på att vila eller delta i någon form av aktivitet så är ensamhet en välkommen lättnad.

Introverta tycker ofta om att läsa, pyssla i trädgården, skriva, spela spel, titta på film eller göra någon annan aktivitet som de kan göra själva.

Du blir trött av sociala interaktioner

Även om extroverta personer inte vågar missa en fredagskväll med vänner så vet introverta när de är helt maxade och behöver fylla på sin energi.

Det betyder dock inte att alla introverta människor kommer att fly från fester, de kan faktiskt njuta av dem lika mycket som någon som är extrovert.

I slutet av en lång natt måste introverta fly hem för att ladda upp batterierna dock.

Ledsen ung flicka som utomhus sitter ensam på en sten

Du föredrar att jobba ensam

Om ett grupprojekt känns som att det är för mycket att hantera eller känns bara allmänt hemskt så kan du vara en introvert. Introverta personer fungerar ofta bäst när de arbetar ensamma.

Isolationen tillåter dem på så vis att fokusera djupt och producera arbete av hög kvalité.

Det betyder inte att introverta inte fungerar bra med andra, de föredrar bara att dra sig tillbaka och fokusera på själva uppgiften snarare än att navigera i den sociala aspekten av att arbeta i grupp.

Du föredrar att skriva istället för att prata

Du är bekvämare med att skriva ut alla dina tankar snarare än att prata om de, speciellt när du inte är förberedd väl.

Du föredrar att tänka igenom ditt svar eftersom din kommunikationsstil är omtänksam och fokuserad.

Du kan hålla samtal igång men om du måste ta ett beslut så vill du ha mer tid på dig att överväga dina alternativ så att du känner dig 100% säker på valet.

blond kvinna med ljus färgad tröja och jeans som håller trädgren

Du “känner” mer

En studie som har gjorts av forskare i USA visar att introverta är mer benägna att bli diagnostiserade med depression. Detta kan vara för att introverta inte känner sig lyckliga lika ofta som extroverta.

Det är oklart varför introverta inte rapporterar högre lyckonivåer men det kan ha att göra med hur introverta identifierar lycka.

Introverta personer föredrar högre kvalitet när det kommer till vänskap och emotionell reglering. Det kan vara svårt att uppnå denna höga tillfredsställelse hela tiden.

Introversion är ett spektrum

ung attraktiv kvinna som sitter pa ett fonster

De flesta människor är inte helt inåtvända eller helt utåtvända. De faller någonstans i mitten av skalan med egenskaper av båda.

Vissa egenskaper kan vara starkare än andra vilket i sin tur leder till att människor identifierar sig själva som introverta eller extroverta.

Dina gener kan spela en viktig roll när det kommer till att bestämma var du kommer att falla på personlighets spektrumet.

Forskning visar att personer som är utåtriktade har en annorlunda reaktion på dopamin, en kemikalie i hjärnans belöningskretsar.

Extroverta får tillfredsställelse och energi från sociala interaktioner på grund av den kemikalien. Introverta känner sig däremot överstimulerade.

Din livserfarenheter kan också påverka din personlighet väldigt mycket. Det är möjligt att ändra på detta under hela ditt liv.

Du kan lära dig att interagera med andra människor på annorlunda sätt och skörda belöningarna.

Hursomhelst, allt är inte negativt när det gäller introverta personer. Här är några fördelar med att vara introvert:

Bra lyssnare

flicka som pratar med en vän på terrassen

Introverta personer är naturligt skickliga när det kommer till att lyssna aktivt på vad någon annan säger.

De är oftast den vännen eller familjemedlemmen som du kan ringa när du är upprörd eller om du har goda nyheter som du vill dela med någon.

De kommer att lyssna och stötta dig utan att vända på situationen och få det att handla om dem.

Extroverta människor är mer benägna att hoppa in i konversationen innan de ens bearbetar vad den andra personen har sagt.

Inte för att de är själviska eller inte bryr sig utan för att de behandlar information interaktivt. Just omvänt så behandlar introverta informationen internet.

Den färdigheten gör det möjligt för dem att höra, förstå och ge noggrant övervägande insikt när de svarar.

De tänker efter innan de pratar

Unga lyckliga par som tillsammans talar sammanträde på en soffa

Eftersom introverta vanligtvis känner sig mindre bekväma när de pratar än när de lyssnar så väljer de sina ord väldigt klokt.

De pratar bara när de har något att säga så det finns en stor chans att det de säger faktiskt spelar roll.

Med detta sagt så kan introverta ta lite för lång tid på sig att formulera sina tankar innan de delar dem, speciellt i snabba och stressiga arbetsmiljöer.

Färdigheten att välja dina ord klokt är lika fördelaktigt online som det är personligen. Introverta är effektivare på sociala medier eftersom de är mindre benägna att reagera på dumma uttalanden än extroverta.

De är uppmärksamma

Affärskvinna som deltar i att lyssna till en klient som talar på kontoret

Förutom deras överlägsna färdigheter när det gäller att lyssna så har introverta också en form av “superkraft”: deras förmåga att observera.

De märker saker som andra kanske inte märker eftersom de pratar för mycket och bearbetar det sedan högt.

Även om det kan se ut som om de bara sitter tyst under ett möte så suger de faktiskt in den information som presenteras och tänker väldigt kritiskt på det hela.

Den typiska introverta personen använder också sin observanta natur för att läsa rummet.

De är mer benägna att märka människors kroppsspråk och ansiktsuttryck vilket gör dem grymma på interpersonell kommunikation.

Introverta är särskilt duktiga på att märka introverta kvaliteter hos andra människor.

De kan berätta när en person tänker, bearbetar och observerar och sedan ger dem utrymme att göra just det vilket gör att människor känner sig mycket mer bekväma med situationen.

De tar verkligen sin tid för att få kontakt med andra människor.

De är grymma vänner

Bästa vän som har kul på taket

Eftersom introverta människor kan känna att deras energinivåer går ner när de är runt människor så väljer de sina vänner väldigt klokt.

De skulle hellre ha några nära och pålitliga vänskaper att investera sin tid och energi i och inte ett stort nätverk av bekanta.

Introverta personer är väldigt noga med vem de släpper in i sina liv. Detta gör att introverta är lojala, uppmärksamma och engagerade vänner.

De är kärleksfulla partners

par på en tropisk strand under solnedgången

Introverta längtar efter personligt utrymme för att reflektera och tanka sina batterier och de kan känna när deras partner också behöver utrymme.

Eftersom de har ett behov av egen integritet så ger de också det till andra. De kommer inte att vara för på eller kräva högt underhåll i förhållanden.

Samma kvaliteter som gör introverta till grymma lyssnare gör dem också till bra partners. I slutet av en lång dag är de där för att lyssna och stödja sin partner utan att känna sig påtvingade att prata om sig själva.

Introverta gillar också att lära känna någon innan de delar intima detaljer med en potentiell partner. Det kan få dem att se mer tilltalande ut i de tidiga stadierna av förhållandet.

Det kan vara något väldigt attraktivt med introverta människors mystiska faktor. Det kan väcka nyfikenhet och åtrå.

Är du en introvert? Så här vet du om det stämmer eller inte